Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zainteresowana Ania

Kurs na opiekuna kolonii, byl ktos??

Polecane posty

Gość Zainteresowana Ania

Witajcie, mam pytanie:) czy ktos byl na kursie na opiekuna wycieczek/ kolonii? mam dopiero 17 lat ale wiem ze mozna teraz wyrobic sobie ten papierek a za rok pojechac juz jako opiekun ... ile placiliscie za taki kurs? slyszalam ze trwa on okolo 36 godzin, czy tu prawda? Hmm no i czy wiecie ile zarabie sie za jeden wyjazd z dziecmi? Z gory dziekuje za wszelkie wypowiedzi

Gość kotkowa7777
po pierwsze taki kurs kosztuje 80 zl, po drugie trzeba miec 18 lat i skonczone liceum tz wyksztalcenie srednie, po trzecie taki kurs trwa trzy dni piatek sobota miedziela i konczy sie najczesciej egzaminem albo praca pisemna domowa, wyjazd jak zdalabys teraz to i teraz mozna jechac jak sie zalatwi, a zarobek to zalezy tylko od koloni ale nie sa to kokosy jak na taka odpowiedzialnosc niestety!!!!!!!!!!ale polecam taki kurs zawsze moze sie przydac!!! pozdrawiam

Gość wychowawca
Ja robiłam taki kurs 3 lata temu. Robiłam w maju, a w lipcu już pojechałam na pierwszą kolonię i od tamtej pory jeżdżę w każde wakacje przynajmniej na 2 turnusy. Praca mi się bardzo podoba choć odpowiedzialność jest ogromna. Pensja, to różnie, najniższa jaką miałam to 550 zł (pierwszy mój wyjazd) a teraz mam 700 zł. za turnusy 10-12 dniowe. Jeżdżę cały czas z jednym biurem. Wmoim przypadku kurs trwał 2 weekendy, a płaciłam 150 albo 200 zł, nie pamiętam dokładnie. Kończył się egzaminem pisemnym i dodatkowo praktycznym z I pomocy.

Jesli chcesz wyjechać jako opiekun na obozie w Niemczech (są też np. pl-niem-hiszp.) to polecam organizację IJGD www.ijgd.de prowadziłam da nich obozy 2 razy, super sprawa :) Oni robią swoje szkolenia i nie musisz mieć skończonych 18 lat. Pozdrawiam

Gość Zainteresowana Ania
Kotkowa- zeby ZROBIC kurs nie musze byc pelnoletnia!! Dziekuje wam za odpowiedzi ... ja przygotowuje sie na studia pedagogiczne, mozliwe ze zrobie tez specjalizacje pedagogika specjalna. uwielbiam prace z dziecmi, dlatego uwazam ze nadaje sie na opiekuna kolonii ... a zarobki ... myslalam ze za turnus dostaje sie okolo 200- 300 zlotych a widze ze jednak wiecej. to bedzie jedynie praca na wakacje, wiec uwazam ze 500 zlotych jak na dziewczyne w moim wieku to naprawde duzo :)

Gość kotkowa7777
ja bylam na takim kursie miesiac temu i pierwsze co powiedzieli ze jesli ktos nie ma 18 lat to niestey musi opuscic ten kurs. wszyscy zostali. a firma nazywa sie gaudeamus ta co te kursy organizuje siedziba w krakowie a w roznych miastach robia te kursy.

Gość po co..
ja wlasnie jade w tym roku po raz 1, kurs mnie kosztowal 100zl. czy ktos doswiadczony moglby mi powiedziec, jaka grupe najlepiej wybrac?? wiekowa? mam 24 lata i niewielka sile przebicia!

Gość z maluchami jest fajnie
trzeba im troche matkować, ale jak Cie polubią to będą za Tobą chodzić jak pieski :) Tylko jeden minus, że jak małe to i zupełnie nieprzewidywalne, trzeba mieć oczy z każdej strony, żeby czegoś sobie nie zrobiły. Ale jak poczytasz wczesniej o jakichs zabawach dla kilkulatków i je czyms zajmiesz, zeby czas wypełnić, to spokojnie, jest ok.

Hmm kotkowa -> ja ide na kurs organizowany przez Kuratorium Oswiaty ... wole miec papierek tej powaznej instytucji, zeby potem nie bylo ... :) A co do przedzialu wiekowego to zazwyczaj jest tak ze mloda opiekunka dostaje najmlodsza grupe ... ja osobiscie wpadlam na ten pomysl niedawno ale bardzo sie zaangazowalam :P jutro zadzwonie do Kuratorium i sie popytam ... a to ze moge zrobic kurs w wieku 17 lat jest informacja potwierdzona, wiec moze to zalezy od firmy albo od miasta :)

Gość te 500zł
to nie jest wcale dużo. Pracujesz przez kilkanaście dni 24godziny bez przerwy i odpowiadasz za kilkanascie dzieci, jestes za nich prawnie odpowiedzialna. To ogromna odpowiedzialnośc i stres. Za coś takiego wynagrodzenie powinno być większe.

Hmm wiem ze to duza odpowiedzialnosc ale jednak dla osoby w moim wieku te 500 zlotych nie jest taka mala suma, szczegolnie ze nie pojade tam tylko dla pieniedzy. dla mnie praca z dziecmi jest bardzo interesujaca i takie praktyki przydadza mi sie potem na studia itp ... jezdzilam od 1 klasy podstawowki na obozy i potem jak bylam starsza takze wiec wiem mniej wiecej jak wyglada rola wychowawcy i mysle ze poradzilabym sobie bez problemu ... pamietam jak w tamtym roku pojechalam ostatni raz na oboz i jako opiekunka pojechala tam tegoroczna maturzystka ... wogole nie dawala sobie rady a dzieciaki zamiast sluchac jej wolaly isc ze mna na plaze albo musialam wysluchiwac \"ciekawych\" historii z ich zycia :P:P:P

kurs dla kierowników wycieczek nie jest płatny i trwa zaledwie jeden dzień-kończylam go w ubiegłym roku, ale aby jechać na kolonie jako wych. musisz miec skończony kilkunastogodzinny kurs pierwszej pomocy🖐️