Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuskkkkka

CZy mozna golic nogi jak sie ma 12 lat?? moja córka tyle ma!

Polecane posty

Gość mamuskkkkka

I niewiem czy pozwolic jej na golenie, czy nie!? help me!

Gość MeOne
ja zaczęłam golić jak miałam z 15 lat. ale pamietam że moje kumpele już w podstawówce sobie nogi goliły- to wg mnie zdecydowanie za wcześnie. chociaż to może sprawa indywidualna. :)

Gość kozanostra
mozna golic. ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze za 6-7 lat bedzie ci wdzieczna, jesli jej tera spuscisz porzadne lanie, coby sobie wybila w glowy takie pomysly. oczywoscie troche przesadzam z tym laniem, sama zobacz jak wygladaja jej wloski na nogach i czy mieszcza sie w granicach jakiejs estetycznej normy, czy faktycznie moga byc zrodlem kompleksow. no i radzlabym pogadac z nia na temat roznych sposobow depilacji... wosk moze byc duzym szokiem dla niej, ale prawda jest taka, ze po wosku w przyszlosci bedzie miala szczatkowe owlosienie i bedzie z tego pewnie bardzo zadowolona... na poczatek proponowalabym depilatory chemiczne - pianki, kremy.. byle nie maszynka.

Gość Dziewczęca
Pozwól, jesli chce. Oszczędzisz jej kompleksów, szyderstw koleżanek, niechęci do wf-u i aktywności fizycznej i nielubienia wakacji ze względu na ciepłą pogodę i odkrywanie ciała.

Gość lasensja
a kto Ci zabroni? ja osobiście jeszcze bym tego nie robiła. wiadomo - czym później sie zacznie 0 tym lpeiej. ale takiemu dzieciakowi się nie wytłumaczy

Gość kufyudk
ja golę od 5 kl podstawówkii żadna krzywda mi się nie dzieje mam 21lat

Gość *Dominika*
po co wlosy mialyby sprawiac ze sie dziewczyna bedzie krepowala i wstdzila. chciaz jezeli ma jasne i rzadkie to lepiej poczekac.

Gość izzzzzzzzzzz
Ale w sumie dlaczego ma czekac.Włosy na nogach ani ładne nie sa ani przydatne,a teraz raczej świadczą o braku higieny.Ja obecnie mam 26 lat,po raz pierwszy chciałam wygolić nogi w wieku 15,jakos wtedy nie odczuwało się takiej presji.Moja mama mi zabroniła po czym miesiąc później patrzac na moje nogi stwierdziła ze mam ogolić:) Szczerze piszac używałam depilatorów(powodowały wrastanie włosków),kremy(uczulenie i bardzo suchą skore).Wybrałam na stałę golenie ,golę co 2 dzien i nie jest to dla mnie problem.Myśle ze pod Twoim okiem mogłaby sobie wygolic nogi sma golarka.

Gość izzzzzzzzzzz
-sama golarką

ja właśnie zaczęłam golić kiedy miałam 12 lat. jestem cała, żyję, a przez te włosy czułam sie naprawde źle.

Gość ja np. zaczełam pod
pachami golic zaraz jak tylko zaczely wyrastac. nie wiem ile ma sie wtedy lat. nie pamietam, ale dosc mloda bylam. mam teraz 28 lat i bardzo malo wloskow pod pachami. na nogach zaczelam golic jak mialam 15. pozwol jej golic.

Gość ja golilam jak
mialam 11 lat,wstydzilam sie na wfie a pozatym kuzynka mnie namowila

Lepiej niech nie goli,tylko uzyje kremu albo pojdzie na wosk... po golarce bedzie miala wloski mocniejsze i bardziej widoczne... Ja zaczelam usuwac wlosy z nog i pod pachami jak mialam wlasnie 12 lat.Teraz mam 15 i nigdy nog nie golilam-zawsze uzywam kremu albo ide na wosk.Przez to mam owlosienie skape i malo widoczne.

Przede wszystkim musisz się dowiedzieć dlaczego chce ogolić sobie nogi. Jeśli to presja otoczenia, moda wśród koleżanek, to pewnie niewiele wskórasz, ale jeśli rzeczywiście ma problem (włoski są ciemne, długie i nieestetycznie wyglądające), to zdecydowanie powinna coś z tym zrobić.

Gość Julia13lat
Ja mam 13 lat i zaczęłam golić nogi kiedy zaczęło się robić ciepło. Uważam ,że każda dziewczyna powinna sama zdecydować czy chce to robić czy nie/

Gość gość
mi mam nie hcce pozwlic

Gość gość
Ja bym próbowała przekonać, żeby nie goliła. Zabranianie wiadomo, nic nie da. Jak córka będzie miała jednak lepsze argumenty, to zaprowadziłabym do kosmetyczki na wosk lub pastę cukrową. Z jej owłosieniem pewnie jedna taka wizyta wwystarczy na całe lato. Szkoda, że ja nie miałam dobrego kontaktu z mamą i nie zapytałam się jej o to nieszczęsne golenie. Teraz mam nogi owłosione jak stary arab jako jedyna kobieta w rodzinie! Moja babcia, mama, ciotki, kuzynki mają gładkie zdrowe nogi, bo nigdy nie goliły, a jasnych , delikatnych włosków trzeba z lupą u nich szukać. Ja zmałpowałam koleżanki i mam grubą szczecinę, którą depiluję zawzięcie z coraz gorszymi skutkami. Wrastanie, podrażnienia, raz nawet zakażenie.

Gość gość
Czyli co na kafeterii teraz siedzą 12 i 13-latki. Super.

Gość gość
ja mam 12 lat i jestem bardzo ciemną brunetką :( w słabym oświetleniu nie wygląda to aż tak źle, jednak kiedy wyjdę gdzieś gdzie jest więcej światła czuję się baaardzo nie komfortowo. Włosy mam bardzo długie i ciemne. Juz od ok. 6-7 roku zycia rówieśnicy wytykali mnie i komentowali... w obecnej i w poprzedniej klasie WSZYSTKIE dziewczyny golą nogi. jednak moja mama nie chce nawet o tym słyszeć. Mówi, ze sama sie nie pytała i zaczęła golić nogi w bardzo młodym wieku i bardzo tego zaluje. Jednak ona nie wie jak ja sie czuje... ona zanim zaczela farbować włosy miala ****ardzo jasne. Na nogach rowniez miala bardzo delikatne i jasne...

Gość Zmieniające
Ja zrobiłam okropny błąd i jestem w 4 klasie i mam 10 lat i ogoliłami sobie nogi Golarką

Gość Gość

Ja zaczełam w wieku 11 lat maszynką i nie żałuje. Mniałam przez to kompleksy niby ludzie "po co jej golić nogi jeszcze w wieku 11 lat" jak chce to niech goli jak ma jasne to nie ale ja mniałam ciemne i niemogłam wytrzymać z kompleksów oczywiście mama mi nie pozwalała się ogolić ale ja powiedziałam że nie będe chodzić w krótkich spodenkach ani na basen mówiłam NIE i koniec a gdy pokazałam jej nogi to stwierdziła że no mam gęste i mi pozwoliła (oj nie odrazu kompleks z 1rok) było przed wakacjami UWAGA mój wielki błąd wziełam męską maszynkę i zaczełam wbijać ją w nogę noga cała w krwi do dziś to pamiętam mniałam przez długi czas ranę bolesną potem po fakcie 2 dni mama powiedziała że mi to dokończyć sama ale ja to sama dokończyłam idealnie siedziałam nad tym 3 godz i do milimetra    się ogoliłam niewiem co jest w tym że maszynka jest zła Ps. Oczywiscie jej pozwól wiem co to za kompleks i dla mnie to i tak póżno mniałam tydzień po 11 HIHI ale ludzi 10-11 lat lalki samochody tak niejest nikt niewie (zależy od toważystwa klasy na co dziecko wpływów niema) ja w wieku 10 lat pamiętam mniałam dziwne toważystwa a sama nie lepsza byłam pamiętam jak po szkole chodzi do sexshopu. Odwiedziliśmy drzwi i uciekaliśmy  nie to niebyło dziwne ale 10-11 latki tak robią i wyżej niewiesz co twoje dziecko robi mówisz ale ono by tak nie zrobiło rozmawiałam z nią NIE tak niejest niby chodzą odrazu do domu NIE ktoś powie a tak 11lat niezdawają sobie sprawy co to sexshop ja co to sex wiedziałam od 2 kasy podstawowej tak żałuje że tak szybko sie o tym dowiedziałam w 11 lat robią z tego beke a co w 8-7lat niewiesz nić o swoim dzicku ja ukrywałam przez kilka lat co to od 8lat sex to trudny temat  sorrcia że tak się rozpisałam to tylko temat o goleniu POZDRAWIAM