Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca jaaa

au pair

Polecane posty

Gość pytajaca jaaa

wiem ze jest cos takiego ze sie wyjezdza za granice, opiekuje sie dzieckiem, mieszka sie u jakiejs rodziny za darmo, dostaje sie jakies kieszonkowe, dojazd do kraju na wlasny koszt ale... ale jakie jeszcze trzeba poniesc jeszcze koszty?? jakie firmy sie tym zajmuja? nie wiem nic praktycznie na ten temat. prosze o rade

Gość **************
do jakiego kraju chcesz wyjechac?

jesli nic nie wiesz to czeka cie sporo czytania. w googlach pod haslem \'au pair\' jest tego od cholery. poczytaj tez opinie operek, ktore zajmowaly sie dziecmi za granica. musisz sie wykazac znajomoscia podstaw opieki nad dzieckiem (wymyslac tworcze i rozwijajace zabawy, wiedziec co zrobic, gdy dziecko sie np. zakrztusi) bo bedziesz przechodzic test psychologiczno-kwalifikacyjny. najlepiej jakbys miala referencje od rodziny polskiego dziecka, ktorym sie zajmowalas.

Gość pytajaca jaaa
do usa. pracowalam w wolontariacie tzn bylam opiekunem dzieci w pewnej placowce.. wymyslalam im zabawy itd.. to moze sie przydac?? jednak nie przechodzilam zadnych kursow, szkolen.. a jak z ta sprawa finansowa?? a moze wypowie sie ktos kto pracowal tak za granica??

Ja bylam au-pairka w Hiszpanii, przez rok. Na finanse sie nie nastawiaj, ale jest to najepszy i najtanszy kurs jezykowy jaki mozesz sobie zafundowac. ;) polega to na tym: mieszkasz z rodzinka i opiekujesz sie dzecmi - ok 20-25 godzin tygodniowo. poza tym masz obowiazek zapisac sie do szkoly jezykowej. I teraz: jesli jedziesz do USA to rodzinka kupuje Ci bilet, a takze daje 500$ na kurs jezykowy. jezeli jedziesz do europy to czasem jest kicha: nie masz tak zorganizowanej opieki jak w USA, a rodzinki czasem traktuja au-pairki jako sprzataczki a nie opiekunki do dzieci. Dostajesz kieszonkowe, ale male, ja np. w Hiszpanii mialam 60 euro tyg., co w Madrycie jest kwota smieszna. To, jak bedzie zalezy w glownej mierze od tego, do jakiej trafisz rodziny. Poza tym odradzam pipidowy, w duzym miescie latwiej znalezc kurs jezykowy, nawiazac znajomosci no i wiecej sie dzieje.

Co do kwalifikacji to beda Ci potrzebne referencje, przewaznie sa wymyslone, np. sasiadka poswiadcza, ze opiekowalas sie jej dzieckiem, pstrykasz sobie z nim pare usmiechnietych fotek i je wysylasz. Jesli pracowalas w tym wolontariacie to super, zadne kursy nie sa potrzebne. Do USA robia test psychologiczny i procedura jest troche bardziej rozbudowana. Zdajesz takze test jezykowy, prawie do wszystkich krajow. Choc ja akurat zadnego nie mialam, pojechalam z zerowa znajomoscia hiszpanskiego, ale za to znalam angielski, a rodzice chcieli, zebym po angielsku gadala z dziecmi.

Gość pytajaca jaaa
enamorada a za posrednictwem jakiej firmy wyjechalas?? moglabys mi jakas polecic? wiec taki wyjazd nic prawie nie bedzie mnie kosztowac?? ja zamowilam sobie katalog szkol jezyykowych EF jednak nie ma tam szczegolow dotyczacych au pair. szkoly jezykowe kosztuja w EF kilkadziesiat tys. zl, dojazd do kraju na wlasny koszt wiec nie wiem jak jest z au pair..

Gość pytajaca jaaa
a na jakim poziomie trzeba znac angielski?? hmm uczylam sie tego jezyka 9 lat a w sumie to znam go na poziomie hmm moze sredniozaawansowanym:O.. na czym polegaja takie testy psychologiczne? najchetniej bym sie wybrala do chicago lub nowego jorku choc w sumie to nie jest tak istotne. poszukalabym tych wszystkich informacji w googlach ale musze szybko podjac decyzje bo w piatek sa wyniki matur i nie wiem czy skladac papiery (gdzies, nie mam pojecia gdzie) czy wyjechac, przemyslec jeszcze co chce w zyciu robic, dorobic sobie na te studia a przede wszystkim podszlifowac angielski bo to jest podstawa w dostaniu jakiejkolwiek pracy.. mam dylemat

Gość pytajaca jaaa
posiadam wize turystyczna- moze byc??

Gość pytajaca jaaa
nic z tego... wymagane jest prawo jazdy.. a ja dopiero robie prawko. czy wszedzie jest wymagane te prawo jazdy??

Niestety na taki wyjazd tez musisz cos wylozyc, np jak jedziesz do ktoregos z krajow europejskich to sama oplacasz sobie bilet i ew. ubezpieczenie. Szkole jezykowa tez, ale ja np chodzilam do publicznej, ktora byla tania. Ja jechalam z Bona au-pair, ale nie wiem tak naprawde czy moge Ci polecic ta firme, bo ja juz mialam rodzine z gory zalatwiona przez kolezanke, a ta Bona to byla tylko do zalatwienia formalnosci. Tutaj znajdziesz informacje na temat tej firmy: http://www.aupairpoland.com.pl/aupair/pl/ogolne/osbap.php

To z tej stronki: Kryteria selekcji i ogólne zasady programu są we wszystkich krajach podobne: ukończone 18 lat - górna granica wieku jest nieco inna w różnych krajach, najczęściej od 26 do 30 lat, ukończona szkoła średnia, dobry stan zdrowia potwierdzony świadectwem zdrowia na wydanym przez nas formularzu, niekaralność, możliwość przyjazdu na okres od 10 do 12 miesięcy (wyjątkowo w niektórych krajach na 3 miesiące w okresie wakacji), sama kandydatka musi uwzględnić najważniejsze kryterium jakim jest udzielenie odpowiedzi na pytanie czy potrafi całkowicie oddac,swój czas dzieciom którymi sie opiekuje i bedzie dbac o nie aby nie wydarzyła im sie żadna krzywda.

Gość pytajaca jaaa
a jak jest z tym prawem jazdy?

Gość pytajaca jaaa
aha. nie zauwazylam

Gość **************
hej jeszcze raz ja ci raczej nie pomoge,bo ja bylam au-pair w niemczech i juz tu teraz mieszkam(nie jako au-pair) sprobuj lepiej dotrzec do jakichs osob w USA ktore moglyby ci pomoc znalezc biuro au-pair bezposrednio tam. ja znalazlam taka osobe na kafeterii,dzieki czemu zaoszczedzilam 3 lata temu jakies 1000 zl za posrednictwo

Gość fantazyjka23____-
a co teraz robisz? jak dlugo bylas operka? masz swoje mieszkanie ,jak to zrobilas?

Gość pytajaca jaaa
mam rodzine w chicago ale nic z tego ze wzgledu na te prawo jazdy (w dodatku miedzynarodowe). wiec zostaje mi europa ale znam tylko angielski. jesli jeszcze ktos moglby mi jakos pomoc to prosze o rady

Gość **************
no a londyn?irlandia?? dobrze szukaj w necie jezeli anglia to mialam kiedys stronke na ktorej mozesz sie wpisac,zeby rodzinka cie znalazla,albo ty mozesz tam znalezc sobie rodzinke. jezeli londyn,moglabym zapytac kolezanke czy pozniej moze ci cos pomoc,ktora jest w londynie au-pair u mnie wszystko sie dobrze skonczylo, bardzo szczesliwie zyje mi sie w niemczech. czasy au-pair wspominam zle,ale to raczej byla moze moja wina bo sie do tego nie nadawalam... teraz studiuje, pracuje,sama wynajmuje mieszkanko.tego w polsce raczej bym nie osiagnela

Gość fantazyjka23____-
i jak to godzisz? studiujesz na bachelor? bo ja slyszalam ze bachelor to intensywne studia i ciezko z praca wtedy.wiesz cos wiecej? ja jestem wlasnie au pair w berlinie i chcialabym isc na stduai,mam dsh nawet zdany buzka

Gość **************
studiuje sozialoekonomie, abschluss bachelor na uni hamburg,departament wirtschafts- und politik studiuje w teilzeit(jezeli pracujesz co najmniej 15 godzin w tyg a nie wiecej niz 19 mozesz zlozyc taki wniosek,ale nie na kazdym uni tak jest),ale moge placic polowe za studiengebuehren ale wlasciwie staram sie studiowac w normalnym tempie, w pierwszym semestrze 4 klausuren pisalam+1 prace pisemna, teraz chce 5 egzaminow zdac. a pracuje kolo 30godzin w tygodniu(wiadomo ze na papierze) ale moj tydzien(od pon do piatku) wyglada tak ,ze wychodze o 7:30 i wracam o 20-21. ale tylko dzieki temu moge zyc na tym poziomie co teraz,jechac na wakacje,sama zaplacic za studia.oby tylko tak dalej to bedzie sie oplacala ta meczarnia. zaraz mam w lipcu te 5 klausuren:O a te 4 w pierwszym semestrze zdalam za pierwszym razem. no na dodanie otuchy moge powiedziec kazdemu,ze wszystko jest mozliwe jak sie tylko chce; jestem humanistka(po studiach: historia w Polsce),a studiuje ekonomie tutaj...matematyka,ksiegowosc i te sprawy.. sprobuj bo warto w Polsce sa trudniejsze studia

Gość **************
mialo byc ,ze wiadomo ze nie na papierze te 30 godzin,bo to za duzo jak dla auslaender zeby pracowac legalnie

Gość **************
acha i co do au-pair... moze to istotne; moja rodzinka wyrzucila mnie z domu pewnego pieknego dnia,wiec taka przestroga; zebyscie nie zawsze ufaly tym "milym i sympatycznym rodzinkom" i nie poddawac sie , mimo, ze moze jestescie tam same! zawsze jest jakies wyjscie!;)

To prawda z tymi rodzinkami, z nimi roznie bywa, dlatego najelpiej jest jechac albo do sprawdzonej rodzinki, albo przez biuro, bo ono w razie problemow ma Ci pomagac (z czym tez bywa roznie). W kazdym razie jest to lekcja zycia, ktora sie oplaca, choc nie zawsze jest rozowo, glownie przez ten jezyk. Wyobraz sobie, ze jestes przez rok otoczona tylko i wylacznie jezykiem obcym, nawet w domu, a dodatekowo robisz kurs - czlowiek w takiej sytuacji uczy sie bardzo szybko!

Gość pytajaca jaaa
no najlepiej anglia. najlepiej londyn. bylabym baaardzo wdzieczna za jakakolwiek pomoc:) ale chyba wolalbym za posrednictwem jakiejs sprawdzonej firmy bo tak w ciemno to sie boje

Gość fantazyjka23____-
ja sie najbardziej boje ze nie znajde pracy no ale chyba w berlinie nie jest tak zle jak myslisz gdzie ty pracujesz ? jesli moge spytac wiekszosc studentek sprzata itd... ja tez chcialabym sprobowac ale w tym roku bedzie juz na pozno chyba... powiedz jak wygladaja te klausury i czy duzo trzeba sie uczyc,czy duzo wymagaja? dzieki pozdr.

Gość pytajaca jaaa
odswierzam!! potrzebuje jeszcze paru rad. enamorada ile w sumie wynioslo Cie oplacenie szkoly?? a ubezpieczenie? jak z tymi kosztami?

Gość hmmhmm
? ? ?

Gość *********************
fantazyjka---->napisz mi swoj email prosze