Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ogórkowaaa

Ogórki - jak zaprawiacie w słoiki?? Podajcie ciekawe przepisy

Polecane posty

Dwa lata temu dostałam dwie butle po OLEJU 5 L(bo już nie miała rodzina w co pakować)ogórasów i drugą butlę zżarliśmy w maju(!)Twarde,smaczne.SUPER.A moje to się robią jak w occie i dupa blada.Teraz mi małosolne wyszły,ale i tak boję się zaryzykować.Aczkolwiek sałatki robię takie,że po 3-4 lata stoją.Piwnicę mam ciepłą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
amito - mnie też czasem wychodzą, czasem nie... Słyszałam juz o pomyśle robienia ogórków w dużych plastikowych butlach, ale jakoś tak nie jestem przkonana - czy on się nie popsuje, zanim zje się cały...? A jakie sałatki robisz? ;) Czy przepisy może gdzies juz tu wpisywałaś? Jestem niezmordowanym kolekcjonerem sałatek zimowych. Moje cholera kwaśnieją strasznie, najpierw są dobre, ale nie mogą stać... Tzn mogą, bo się nie psują, ale kto to potem zje takie kwaśne :D Przypomniało mi się o trawce dla Ciebie którą już dawno temu obiecywałam... ;) Szczepka paprotki mi się przyjęła tak że tak tylko się rozrośnie, będę z niej szczypać coś dla ciebie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość juha
mam pytanie, może głupie ale mama pojechała na wakacje i zostawiła mi ogórki do zrobienia. Czy do ogórków w occie trzeba mieć przegptowaną wodę czy wystarczy zwykła, zimna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
juha - a nie masz przepisu? Woda musi być w którymś momencie przegotowana, ale w dowolnym - jeśli wiec pasteryzujesz słoiki to wcześniej możesz nalać zimną teoretycznie, ale z tego co ja wiem o ogórkach w occie to z reguły jest, że zalewa się je gorącą zalewą...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość juha5
dziękuje bardzo za pomoc:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość juha5
mam przepis, mama mi wszystko podała, nawet mówiła o tej wodzie ale mi to gdzies umkło i wolałam sie upewnić. Jestem ciekawa jak mi wyjdą bo to moje pierwsze zaprawy!!! jeszcze raz dziękuje!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To w wolnej chwili między krojeniem i zakręcaniem wpisz tu przepis, w końcu to temat ogórkowy ;) Chyba że to jakiś który juz tu jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość juha
Ogórki według przpisu mamy:) do litrowego słoika, wrzucić na dno: -troche gorczycy - ząbek czosnku -2 łodygi kopru, dł. ok.5 cm - 1/4 "kapelusza" czyli główka z nasionami kporu -1 liść laurowy - 1/2 liścia winogrona, może być, nie musi - 3 ziarnka pieprzu - 1 chrzan, dł. ok. 2,5 cm zalewa: 4 szkl. wody na 1 szkl. octu, 1 płaska łyżeczkę soli, 3 płaskie łyżki cukru, słoki zagotować, w gotującej wodzie ok. 5 min. trzymać!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
biję pokłony dla za ogórki z curry zanim wylądowały w słoikach to sobie ich pojadłam są poprostu boskie .można je podać do obiadu bez pasteryzacji zamiast mizeri .meksykańskie teraz czekają na wejście do słoika dzia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bardzo ciekawy topic, a więc wtrącę swoje trzy grosze. jeśli chodzi o ogórki robione w bańkach 5-litrowych. Ja to robię już 3 rok. Na początku też bardzo sceptycznie podchodziłam do tego pomysłu. Ale już teraz te ogóraski są najlepsze. Z tym , że ja wrzucam je do wody po lekkim zakiśnięciu.Jeziorko ew. jakiś staw.Nie mając swojego trzymam u znajomych. Przywiązuję na sznurku i wpuszczam do wody.Kiedy trzeba to się wyciąga. Smaczek pyszny. Twarde i aromatyczne.Górę butli odcinam, przekładam w słoiki i zalewam tą zalewą co w niej były. Spokojna rozczochrana-nie zepsują się. Pozdrawiam!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ogórkowy sezon w pełni
:) Dawajcie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja się spytam
o przepis na sałatkę z pomidorami :) I w ogóle po co olej w zalewach?? Nie może być bez oleju??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to ja się spytam - przeglądnij temat \"Przetwory na zimę\" - myśle że któraś z tych sałatek tam jest z pomidorami, a jak nie, to tam zapytaj ;) Olej w zalewach jest po to, że w słoiku wypływa on na wierzch i tworzy warstwę która odcina dostęp powietrza do przetworów, dzięki czemu mają mniejszą szansę na zepsucie się. Zamiast dodawać do zalewy teoretycznie można dolać łyżkę do każdego słoika. Olej również, jak każdy tłuszcz, wzmacnia smak :P (Zwłaszcza w diabelskich ogóreczkach mniam :D)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ha!Dziś mi pani na zieleniaku powiedziała,że trzeba zwracać uwagę na odmianę ogórków.Któraś gdzieś pisała,że wybierała jasne,a okazuje się,że są również jasne,które są sałatkowe i nie ukisną najlepiej.Tak więc korniszony na korniszony a kiszeniaki na kiszeniaki.Jak będę mieć chwilę to sprawdzę jakie są jakie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja się pytam
dziękuję cebulko :) Dziś robię trzecią turę meksykańskich :D Ciekawe czy one smaku nie tracą po czasie, ja nie pasteryzuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ogórki meksykańskie ja mam od roku i na pewno przez rok smaku nie zmieniają - co dalej nie wiem, i nie wiem, czy się dowiem ;) A ja jutro będę dumną posiadaczką... 20kg ogórków :P :D Koper, czosnek i chrzan już mam, może jeszcze dziś zapakuję zmywarkę słoikami...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
amito - ale właśnie pisałam, że co z tego że będziesz umiała które odmiany ogórków do czego się nadają, jak na placach targowych sprzedawcy i tak nie wiedzą jaką odmianę mają :( Chyba że pójdziesz kupowac bezpośrednio do \"producenta\". Nie mówiąc już o fantastycznej sytuacji posiadania ich na własnej działce... ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Acha - errata - pisałam ale nie na tym temacie ogórkowym, tylko tym obok ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cebulko:D Też tam zaglądam,ale rzadko,bo chilli mam już opanowane do perfekcji:) A u mnie właśnie pani wymieniła odmianę.Wstyd,bom technikum rolnicze na darmo kończyła:(I wcale nie skojarzyłam,że nie każdy ogórek to kiszeniak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ogórkowaaa
🖐️ Powiedzcie mi jeszcze czy słoiczki muszą być szczenie zamknięte?? Mi ostatnio 3 się przekręcały i już mi się latać za pokrywkami nie chciało, hmmm zepsują się takie czy jeść je w pierwszej kolejności?? Chodzi o mexico :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
amito - teoretycznie wszystkie odmiany teraz są \"uniwersalne\" i się kiszą... Gdzieś tu czytałam biadania nad tym że znikła odmiana Polan, podobno super do kiszenia była. Ale też nie wiem - czy znikła tak całkiem, nasiona nie do dostania, czy tylko po prostu w sklepach nie ma? Ogórkowaa - lepiej zjedz je szybko - jeśli są niezamknięte to na pewno przez zimę nie postoją. Możesz dolać jeszcze troszke oleju, jeśli nie chcesz ich jeść od razu. puszysta - odświeżyłam Ci temacik o kiszeniu, jak przeczytasz cały to w sumie niewiele więcej jest do dodania. Plus ten o przetworach i tu o ogórkach ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ogórkowaaa
Cebulko - obawiam się czy do końca tygodnia wytrzymają a co tu mówić o zimie??!! Hihihihiiiii Ale i tak dzięki :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ogórkowa - meksykańskie, jak się boisz, czy wytrzymają, wstaw do lodówki. Te dwa przekręcone słoiczki dużo miejsca nie zajmą. Ja też nie pasteryzuję i dobrze zamknięte trzymają się całą zimę w piwnicy bloku. tzn nie wiem czy zupełnie całą, bo kończą się wcześniej zjedzone, ale w każdym razie długo :) Zresztą czosnek i dużo chili to dobre konserwanty. W ciepłym klimacie ostre przyprawy chronią jedzenie przed psuciem. To dlaczego u nas nie mają?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cebulko,jako nie bardzo wielbicielko ogórasów w musztardzie.Smak zależy od musztardy.Teraz moje są lekko tylko przesiąknięte.A poprzednie(roleski)były mocno musztardowe.Może lekko masło musztardziane mi wyszło,ale chyba zrozumiesz o co chodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kapikapi - dziękuję :D Żaden z przepisów nie jest jednak \"mój autorski\", są zbierane wśród znajomych. Ciesze się, że Ci podeszły - te w chilli dam głowę że też będą smakowały ;) Jeśli chodzi o sałatki to właśnie dopiero szukam natchnienia i czegoś co zostanie na dłużej, bo z tego co robiłam narazie nic nie mogę szczerze polecić. Ale mam dużo ciekawych przepisów (z tematu PRZETWORY NA ZIMĘ głównie, ale nie tylko) to będę próbować :D Myślę że tam też zamieszczałam przepis na papryke konserwową która wychodzi dobra i słodka - jak nie to podam. A ma ktoś przepis na ogórki konserwowe żeby wyszły takie dobre w smaku jak robi Krakus? Bo ja już chyba przestanę próbować... :( Narazie siedzę w kiszeniu ogórków sprawdzoną metodą po babci. Zrobiłam parę zdjęć w trakcie, może kogoś zainteresuje taka fotorelacja krok po kroku, to napiszę :) 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ogórkowaaa
Cebulko - prosimy :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ooooooooo
a ja z carry robię tak : - 3 kg. ogórków - 3 duże ceule ogórki pokroić na kawałki grubości 2 cm. cebuę w pólkrążki, wszystko zasypać 2 łyżkami soli o odstawić n 3-4 godz. ZALEWA: -4 szkl. wody -1 szkl. octu 10 % -1,5 szkl. cukru -2 łyżeczki curry -1 łyżeczka słodkiej papryki -1/2 łyżeczki pieprzu natur. - 1 łyżeczk gorczycy Gdy ogórki odstoją już 3-4 godz. zalac gorącą zalewą, wymieszać i wkładać do słoików , pasteryzować 10 min

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upupup
dziś zrobiłam meksykańskie :) ciekwwe co z tego wyjdzie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agamisia
hej hej. Znalazlam na tym forum przepis na ogorasy chili... i na meksykanskie. Te chili maja podane ze potrzeba 1 kg cukru, czy to nie za duzo? chyba raczej te meksykanskie spróbuje... Carry i musztardówki sa rewelacyjne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×