Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ogórkowaaa

Ogórki - jak zaprawiacie w słoiki?? Podajcie ciekawe przepisy

Polecane posty

Gość Ogórkowaaa

Ja podam mój przepis na słodko -kwaśno: 0,5l octu gotujemy z kg. cukru i litrem wody. Na dno słoiczków wrzucamy kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka rodzynek, do tego obrane i pokrojone wedle uznania ogórki i zalewamy - pycha jak ktoś lubi w occie :) Ma ktoś przepis na sałatkę szwedzką??

Do kiszonych. 2 łyżki soli na litr wody, do tego kilkanaście ziaren gorczycy, tradycyjnie chrzan, koper, czosnek. I do każdego słoika kilka pasków papryczki chilli

Gość Ogórkowaaa
Fajny pomysł z tą papryczką :) Może być suszona?? Dzięki Podawajcie jeszcze :)

Gość allexxandra
ja znam przepis na salatke szwedzka....:-)

Gość agatkkkaa22
ja bym chciała przepis na ogórki w sosie musztardowym!! sa pycha

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU (bardzo ostre) 2,5 kg ogórków obrać i pokroić w słupki, zasolić 3 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin. Po upływie czasu odlać wodę, posypac 3-4 łyzeczkami CHILI i dodać 1,5-2 główki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wymieszać Zagotować 1,5 szkl octu z 1/2 kg cukru i 8 łyżkami oleju. Goracą zalewą zalać ogórki i odstawić na 12 godzin Odsączyć ogórki, ułożyć w słoikach i zalać pozostałą zalewą. Nie trzeba gotować.

Podpisuję się pod przepisem karoliny obydwoma rękami i jeszcze językiem :P Tylko że ja na nie mówię Diabelskie Ogóreczki :D Jak się ich nie schowa głębiej w piwnicy to całą porcję można wtrąbić w ciągu tygodnia :) Ja potrafię wcinać je same (nie wiem co na to mój żołądek) ale najlepszy dotychczas patent na nie to kromki z pasztetem i tymi ogórkami na wierzchu. Pasuje idealnie :) Różnice w przepisie - ja chilli sypię nie do ogórków tylko do zalewy (mam wrażenie że dokładniej się to potem po ogórkach rozprowadza) i czosnek nie gnieciony przez praskę ale krojony w plasterki. Nie pamiętam tez dokładnie jakie proporcje, ale mam wrażenie że w moim jest więcej cukru, musiałabym sprawdzić. I ja je jednak pasteryzuje chwilę żeby się zamknęło porządnie.

Obrać? W słupki? Nie doczytałam - w moim jest wyszorować, NIE obierać i pokroić na połówki - pod wpływem soli i zalewy te połówki tak się skręcą że wyglądają jak cieniutkie całe ogórki ;)

Cebulka, bede robic jeszcze jedna porcje i zrobie tak jak piszesz, w skórce i w połówki. tez beda fajne :) co to pochłaniania... tu sie zgadzam, cały słoik wchodzi bez problemu... tylko wody 1,5 potrzebne ;))))

Karolino - fajnie, spróbuj, będziesz miec odmianę ;) Tylko może wstrzymaj się chwilkę (do poniedizałku), ja sprawdzę dokładniej czy przypadkiem jakiś jeszcze różnic nie ma, szkoda marnować ogórki. Na pewno do mojego ogórki muszą być małe. Czyli Ty już robisz ogórki? Myślisz że to już sezon i wiele tańsze nie będą? 🌻

sezon chyba jeszcze sie nie zaczął dobrze... ja moje ogórasy dostałam od znajomej pani, tak jej szybko zaczely rosnąc ze podarowala mi 2 pelne reklamówy. W przyszłym tygodniu dostane kolejną porcję wiec w wolnym czasie wklep dokładny przepis, ok?

Pewnie, wkleję :D Wrzucę też przepis na ogórki w musztardowym, bo ktoś tu pytał. Jeszcze ogórki z papryką mogę dorzucić, też są ciekawe w smaku :) Ale to będzie raczej w poniedziałek lub wtorek. A ma ktoś przepis na ogórki z małą ilością octu? Tak żeby je można było w zimie do obiadu podawać, a nie takie przegryzki czy do śniadań? Bo ja mam tylko właśnie te ogórki z papryką, z tym że one na początku nie są kwaśne (wręcz słodkawe), ale tak z początkiem wiosny robią się coraz bardziej gryzące...

Sałatka ogórkowa obiadowa ;))) mówisz, masz... 5 kg ogórków 1 szkl octu 1/2 szkl oleju 1 szkl cukru pęczek koperku 4 duże cebule 2 łyżeczki soli pieprz, ew. czosnek granulowany Ogórki pokroic w plastry i zasypać solą, odstawić na 1 godz. Odcisnąć wodę, dodać resztę składników i gotować 10 min. Gorące przełożyć do słoików (z tych proporcji wychodzi 8 duzych sloików)

Dzięki Karolino - jak mówisz że nie są bardzo octowe, to wypróbuję na pewno, wygląda na przepis prosty i przyjemny ;) Ale... czy plasterki ogórka po gotowaniu 10 minut nie zmienią się w taką troszkę babraję? Czyba że to jest 10 min od nastawienia, nie zawrzenia...

Dobra, znalazłam trochę czasu wcześniej, proszę bardzo: 🌻 OGÓRKI CHILI 2 kg małych ogórków 2 główki czosnku 2 łyzki soli kamiennej 1 kg cukru 1 płaska łyzka chili 1 szklanka octu 10 % 8 łyzek oleju Ogórki umyc i przekroic kazdy wzdłuz na pół,posolic ,dobrze wymieszac,odstawic na ok.5 godz. Po tym czasie odcedzic,dodac zagotowany olej,chili i gorącą zalewę z 1 szkl octu i 1 kg cukru.Czosnek pokroic na cienkie plasterki,dac do ogórków.Wszystko dobrze wymieszac,odstawic na 12 godz. Nakładac w słoiki(luzno)zalac wytworzoną zalewa).Wychodzi ok.7 słoiczków (jak po dzemie).Od razu nadaja sie do jedzenia Ogóreczki się skurcza i pozwijają (kazda połówka wyglada jak jeden cienki ogórek ) Przepis nie wspomina nic o pasteryzacji,ale ja dla wszelkiej pewności krótko pasteryzuję. 🌻 OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ zalewa: 1 l wody 1 szklanka octu 10% 3 płaskie łyżeczki soli 5 kopiastych łyżeczek musztardy stołowej 0,3 kg cukru Wszystkie składniki zagotowac i ostudzic (warto rozprowadzac musztardę wodą, nie odwrotnie, to wtedy nie porobią się \'kluski\'. Chociaż nawet jak się zrobią, też nic nie szkodzi) 3 kg ogórków obrac ze skórki i pokroic wzdłuż na cwiartki. Ogórki ułożyc w słoikach. Zalac zimną zalewą. Pasteryzowac 3 minuty. Z trudnych do określenia powodów najlepiej trzymają się i smakują ogórki robione w słoikach wielkości tych średnich słoików po majonezie. W większych jakoś nie zawsze (albo ja coś poknociłam z pasteryzowaniem). Są naprawdę pyszne – gotowe po tygodniu, najsmaczniejsze chyba w pierwszym miesiącu, słodko-kwaśne, potem coraz bardziej kwaśne, ale cały czas dobre. Jeszcze nie udało się nam sprawdzic, czy się długo przechowują;-) 🌻 OGÓRKI Z PAPRYKĄ 4 kg ogórków 4 papryki czerwonej - ja dałam 1 kg 1/2 kg cebuli Ogórki ze skórą kroimy w grube plastry - tak około 2- 3 cm. Paprykę kroimy w grube paski. Cebulę kroimy na w grube plasterki albo pół- plasterki Zalewamy solanką na 3 godziny . Można moczyć nawet całą noc. Wszystko układamy w słoikach i zalewamy zalewą. i kładziemy na wierzch natkę z selera- .Pasteryzujemy 5 minut. Solanka- 9 szklanek wody 1 szklanka soli Zalewa 3 szklanki wody 3 szklanki octu 4 szklanki cukru Proste w wykonaniu a jakie smaczne. Wyglądają bajecznie kolorowo a smakują jeszcze lepiej. 🌻 OGÓRKI W CURRY 2-3 kg ogórków liście selera cebula ziarna gorczycy Zalewa: 1 l wody 11/2 szklanki octu 11/2 łyzki soli 3 szklanki cukru 1 przyprawa Curry 20g Składniki zalewy zagotować. Do kazdego słoika włożyć pokrojone w plasterki ogórki ze skórką, 1 liść selera, 1 plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy. Gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki zamknąć i pasteryzować 5 minut. Ogórki można też pokroić w kawałki lub jeśli są małe nie kroić ich wogóle. 🌻 Wszystkie przepisy sprawdzone przeze mnie, albo bardzo dobre, albo niczego sobie - to przecież i tak zależy od gustu. Tak wyszło że są tu uszeregowane wg mnie od najsmaczniejszego do mniej smacznego ;) Są albo od moich znajomych, albo ze strony Wielkie Żarcie, którą gorąco polecam, bo tam pod przepisami są komentarze, wiadomo co jest sprawdzone i dobre ;) Ciekawe, czy to wejdzie w całości ;)

Cebulka, dzieki :))))) wczoraj mialam kolejna dostawe ogorków i dzis biore sie do roboty....wg twego przepisu na CHILI. porównam sobie

Gość ebe4
jak zrobić, zeby woda ze słoikow sie nie wylewała, bo mnie sie ulewa po jakimś czasie.

Gość Ogórkowaaa
Dzięki dziewczyny - super przepisy :) Na pewno zrobię z chilli i papryką :)

Woda się wylewa? Jaka woda? W sensie że zalewa w ogórkach? :o Może nie dość dokładnie pasteryzujesz - słoiki po gotowaniu trzeba sprawdzić, czy się zamknęły, jak nie to dokręcić a jak całkiem nie to zjeść od razu ;) Wyjątkiem są kiszone oczywiście, bo tam zalewy nie są na occie :)

Gość Ogórkowaaa
Rzeczywiście - ogóreczki po meksykańsku są super :) Jutro robię kolejną porcję, bez pasteryzowania przetrwają??

Cześć dziewczyny:) A ja poproszę o konwencjonalny przepis na ogórasy kiszone. Ale takie które są twarde po otwarciu słoika. Proszę o dokładną instrukcję i sposób przechowywania słoików (czy w ciepłym domku czy w piwnicy). Najchętniej przepis który zawsze wychodzi... hhehe :-P:-D Pozdrawiam. p.s. - ogórasy w musztardzie, pikle na ostro, słodko-kwaśne oraz curry są na porządku dziennym. Tylko poczciwe kiszone dają czasami plamę i są za miękkie:)

Ja kiszonych nie robię,bo coś mi nie wychodzą ostatnimi czasy(czyli od lat 5)😡Ale chilli mordę wykrzywia nieźle,ja pasteryzuję,obieram i kroję w ćwiartki.Przepis z kafe:D