Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zielony czlowieczek

NIP - co to jest?

Polecane posty

Gość Zielony czlowieczek

Witam, moze moje pytanie wyda wam sie smieszne. mam 19 lat, dzis bylam w sprawie pracy i powiedzieli ze musze przyniesc pesel itp i powiedzieli takze zebym przyniosla NIP ... co to jest? wiem ze wyrabia sie go w urzedzie skarbowym... ile sie na to czeka? i do czego jest to potrzebne ... z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi

Gość numer identyfikacji
podatkowej

Numer Identyfikacji Podatkowej (NIP) — dziesięciocyfrowy kod, służący do identyfikacji podmiotów płacących podatki w Polsce. Nadawany jest przez urzędy skarbowe. Trzy pierwsze cyfry numeru NIP oznaczają kod Urzędu Skarbowego, który wystawił dany numer. W kodzie tym występują cyfry od 1 do 9 (przeważnie nie występuje cyfra 0). Kod urzędu skarbowego może zawierać cyfrę 0 np. numer NIP 106-00-00-062 jest prawidłowym numerem NIP (w 2004 roku dla kilku urzędów skarbowych uczyniono wyjątek od reguły) a w tym przypadku kod 106 oznacza Małopolski Urząd Skarbowy w Krakowie

Gość Zielony czlowieczek
hmm no ok wiem juz ze to sa jakies liczby :P ale ile musze na to czekac? ja w piatek mam sie zglosic do pracy ...

Gość zadzwoń do urzędu
i się spytaj

gdyby tego nie wiedziała 70 letnia nancia wcale by mnie to nie dziwiło ale 19???????????????????? jak mozna tego nie wiedziec???

Gość Zielony czlowieczek
Wiem ze to wam sie moze wydac smieszne. ja nie wiem co to jest bo ta praca jest pierwsza ktora podejme ... nie musisz od razu krytykowac tylko dlatego ze o czyms nie wiem :O

Gość Zielony czlowieczek
EEE tam ja rozumiem ze to pytanie jest dziwne no ale nie mam sie teraz kogo zapytac, rodzice na wakacjach, chlopak w pracy a mi zalezy na tym zeby to jak najszybciej zalatwic .. chcialam sie dowiedziec ile wy czekaliuscie na NIP :)

Gość ściągnij sobie
z internetu druk NIP-3, wypełnij i złóż w swoim urzędzie skarbowym, dostaniesz od nich decyzję ze swoim numerem NIP, od tej pory będziesz sie nim posługiwać, oprócz peselu

--> Zielony czlowieczek Wybacz jej ona przez 20 lat zgłębiała wiedzę zawartą w encyklopediach i słownikach. Teraz nie dziw się że jej się wydaje to dziwne że ktoś może mieć inne zainteresowania.Na twoją niekorzyśc przemawia fakt że wyjaśnienie tego enigmatycznego skrótu "NIP" można znaleźć w minutę w internecie. :o

Gość ściągnij sobie
2 tygodnie chyba się czeka, swoja droga ten pracodawca mógłby złożyć NIP-3 za ciebie, mój kiedys tak zrobił