Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yhhh

Kiedy tabletka??

Polecane posty

Gość Yhhh

Kiedy mam wziasc nastepną tabletkę z nowego opakowania, nie wiem cyz to chodzi o 7 czy 8 dzień. Ostatnią tabletkę z poprzedniego opakowania wziełam w środę, czyli mam wziąść dziś czy jutro ?? Proszę o pomoc

jutro. 7 dni bez tabletek i 8-mego dnia bierzemy z nowego opakownaia

proszę to z ulotki mercilonu : Opakowanie preparatu Mercilon® zawiera 21 tabletek. Przy każdej tabletce znajduje się symbol dnia tygodnia, w którym należy ją przyjąć. Tabletki należy przyjmować o tej samej porze każdego dnia, jeżeli zachodzi taka potrzeba popijając wodą. Przyjmowanie tabletek należy kontynuować przez 21 dni zgodnie z kierunkiem strzałek. Następnie należy odczekać 7 dni, w czasie których nie przyjmuje się tabletek. Krwawienie miesiączkowe (krwawienie z odstawienia) powinno wystąpić w ciągu tych 7 dni wolnych od przyjmowania tabletek. Zazwyczaj występuje ono 2-3 dni po przyjęciu ostatniej tabletki preparatu Mercilon®. Pierwszą tabletkę następnego opakowania należy przyjąć 8-go dnia nawet jeżeli krwawienie miesiączkowe jeszcze trwa. Oznacza to, że zawsze zaczyna się nowe opakowanie tego samego dnia tygodnia jak również, że krwawienie miesiączkowe pojawia się mniej więcej w tych samych dniach każdego miesiąca. wynika z niego że ÓSMEGO DNIA MASZ PRZYJĄĆ NASTĘPNĄ

Gość Yhhh
Dzięki bardzo ;) Już wszystko wiem ;) Pozdarwiam

Przez 3 tygodnie bierzesz (21 dni) potem 7 dni przerwy (wtedy powinno wystąpic krwawienie, najczęściej w 2 lub 3 dniu w czasie tej 7 dniowej przerwy). Mija te 7 dni przerwy (kiedy nie bierzesz tabsów) i nawet jeżeli jeszcze krwawisz to i tak zaczynasz nowe opakowanie (czyli jak dodasz 21 plus 7 czyli 28 dni...tak więc tak jakby 29 dnia bierzesz znowu tabletki (ale to tak na prawdę to już jest 1 dzień z nowego opakowania) Prościej się chyba nie da (uprościłam na maksa) :-)