Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna -

Hipotrofia płodu

Polecane posty

Gość smutna -

Bardzo prosze wszystkie mamy, u których stwierdzono hipotrofie o informacje.

Gość -ala-
czy to jest juz potwierdzone np przez 2 gonow? bo moja znajoma gin wlasnie tak zdiagnozowal, byla po 40-tce, przytyl;a tylko 4 kg w calej ciazy, miala plamienia , cala ciaze lezala i gin stwierdzil ze dziecko jest b male.... za male urodzila 2 tyg przed terminem, naturalnie a maly wazyl 3 kg....

Gość Ratujcie
W którym tyg ty jesteś?Bo to też jest istotne.

Gość smutna -
wczoraj mialam usg prywatnie u mojego lekarza i wg usg wyszlo ze jest to 32 tydzien a tak narawde jest 36/37. Waga dziecka to 2100. Ostatnie usg miesiac temu pokazywalo podobie czyli jakies 2 kg i 32/33 tydzien.

Gość Ratujcie
Ja bym na Twoim miejscu nie wierzyła w usg,różnica może wynieść 10% do góry lub w dół.Kontroluj systematycznie ciąże...jeżeli lekarz zaleci rozwiązanie jej to tak zrobi...a dziecku napewno nic nie będzie.Powodzenia

Gość smutna -
Ratujcie- bardzo Ci dziekuje, takie slowa to dla nie w tej chwili ogromna pomoc. Moj lekarz zrobi mi serie badan (usg, usg dopplera i ktg) w szpitalu ale dyzur ma dopiero we wtorek. jesli bedzie trzeba zostane od wtorku w szpitalu. Kazal mi sie nie martwic i nie denerwowac. Moja ciąża przebieala caly zas wrecz idalnie. Ale teraz siedze, płacze i sie zamartwiam. Szukam informacji na necie, jak sie czegos dowiaduje to jestem troche spokojniejsza.

Gość smutna -
-ala- dziekuje ze info to wyszlo dopiero wczoraj na usg, we wtorek bede miala badania w szpitalu. Lekarz sam powiedzial ze sprzet mogl cos źle pomierzyc. Ale nie wiem czy az taka roznica??? wydawalo mi sie ze moze probwal nie jakos pocieszac....

Gość smutna -
dodam jeszcze za ja rowniezurodzla sie bardzo malutka wazylam niale 2500 kg a nie bylam wczesniakiem

Pamiętaj, że wagę dziecka określa się teoretycznie na podstawie wymiarów, dziecko może mieć mniejszy obwód brzuszka a być dłuższe itp. Przecież lekarz tak naprawdę go nie waży. A długość kości jest odpowiednia do wieku? Lekarze co do wagi często się mylą. Na czerwcówkach 2006 była dziewczyna, której lekarz cały czas mówił, że mały na hipotrofie a jak się urodził to miał chyba 3,5 kg. Spróbuj u innego lekarza i nie martw się :)

Gość smutna -
Rafinka, to prawda chyba nie mozna ufac tym maszynom. Moze cos w tym jest, ze dziecko jest długie bo na dwoch poprzednich usg lekarz powtarzal ze to bedzie koszykarz bo ma dlugie nóżki. z wczoajszego usg pamieam tyle ze wg. glowki i brzuzka wychodzil 32 tydzien

Weź i sprawdz na jaki tydzień wychodzą wszystkie wymiary, pamiętaj, że lekarz porównuje ze średnimi wymiarami. Sprawdź także wymiar z poprzedniego usg. Wtedy będziesz widziała, czy urósł od ostatniego razu. Może Twoje dziecko jest mniejsze i drobne, może taka jego uroda :).

A kiedy - w którym tygodniu miałaś poprzednie USG? I czy wtedy wszystkie wymiary dziecka odpowiadaly wiekowi ciąży?

Gość smutna -
ostatnie usg mialam 4 tygodnie temu i wszystko sie zgadzalo. dziecko bylo nawet o jakies 2 dni wieksze. do tej pory zawsze wszystko bylo ok

Czyli jeśli faktycznie lekarz sie nie myli dziecko przestało rosnąć dopiero 4 tygodnie temu - to dobra wiadomość- czyli prawdopodobnie po prostu przestało tyć - bo właśnie w tych tygodniach dziecko już tak bardzo nie rośnie, a głównie przybiera masę. Przyczyn moze byc bardzo wiele - lekarz poprzez dokładniejsze badania pewnie znajdzie przyczynę - może łożysko się szybciej starzeje, a może przepływy trochę za małe - ale prawidłowa waga w momencie urodzenia to ponad 2500g - więc Twojemu dziecku już bardzo niedużo do tej wagi brakuje (jeśli w ogóle - bo błąd USG może być duży). Naprawdę niepokojąca jest hipotrofia powstająca wcześniej - w II trymestrze ciązy - bo wtedy znaczy,ze dziecko się źle rozwija - nie tylko słabo przybiera na masie ale głównie słabo rośnie i wtedy dużo gorsze rokowanie. Mam nadzieję, ze wszystko bedzie dobrze i że Twój maluszek podtuczy się jeszcze troszkę i urodzi się waząc co najmniej te 2500g. Dla pocieszenia napisze, ze mnie dzień przed porodem lekarz robił USG i powiedzial,ze wod plodowych bardzo dużo - a dziecko jakieś strasznie małe - ledwo 2500g i czy nikt mi nie mowil, ze coś nie tak? Ja spanikowana, bo moja lekarka twierdzila,ze wszyskto w jak najlepszym porządku. Dokładnie 23 godizny pozniej urodzilam 57cm i 3460g :)

Gość kaja 72
cześć smutna, Wcale nie musisz być smutna. Ja też miałam ten problem z moim synkiem, a było to 7 lat temu i o tym , że jest hypotroficzny dowiedziałam się na 1 dzień przed porodem. Urodził się w 40 tyg. z wagą 2450. Na ostatnim usg w 32 tyg. jego wielkość była o.k., ale potem coś zahamowało jego rozwój. Wtedy nie robiono jeszcze tak często usg jak teraz i nie wiedziałam, że dziecko będzie małe. Szczerze mówiąc nie szukałam też przyczyny, bo synek rozwijał się prawidłowo, był tylko trochę rehabilitowany neurologicznie, bo miał zwiększone napięcie mięśniowe. Bardzo szybko wyrównał swoja wagę w stosunku do rówieśników, już po 2 miesiącach ważył 6 kg. Teraz rozwija się bardzo dobrze, nie mamy z nim żadnych problemów. Wcześnie zaczął mówić i ma doskonałą pamięć. Więc nie martw się, u ciebie też wszystko będzie o.k. Teraz jestem w 29 tyg. ciąży i jak do tej pory dziecko jest normalnych rozmiarów. Istnieje jednak obawa, że sytuacja z pierwszej ciąży się powtórzy, bo jak robiono mi ostatnie usg, to przepływy w pempowinie wyszły słabe, krew nie jest dostarczana z odpowiednim ciśnieniem i to może być powodem późniejszego słabego wzrostu dziecka. Niestety to nie jest zależne ode mnie, więc nic nie mogę zrobić. Ale mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończy tak jak poprzednio. Głowa do góry i pozdrawiam. Kaja

Smutna - usmiechnij sie. Własnie odszukałam swoje stare usg.Dokładnie tak ja u ciebie.Byłam w 36 tyg.ciazy i poszłam sobie prywatnie na usg.Robił mi wielki fachowiec bo ordynator oddziału patologi ciazy.I wiesz co? Cofnał moją ciaze o 4 tyg.do tyłu.Powiedział ze z wielkosci dziecka to 32 tydzień.Załamałam się ,tymbardziej ze przechodziłam cukrzyce ciazowa.Nastepnego dnia miałam zgłosic się na oddzial na dalsze dokładniejsze badania.- które naszczescie wykonane na innym sprzecie wyszły w miare ok.Pisze w miare bo dziecko miało zeczywiscie ok 2000 gr.Wymyslili sobie jeszcze mała ilosc wód płodowych.AFI 7. Co kilka dni wstawialam sie na oddział na ktg. Byłam wystraszona bo wogóle nie tyłam w koncówce ciazy wrecz spadałam z wagi. Bardzo sie martwiłam o moje dziecko. Ola urodziła się rok temu w 39 tyg.Poród siłami natury.mała wazyła 3400. Jezeli przepływy dopplerowskie sa prawidłowe - głowa do góry bedzie ok. ja tez się urodziłam z waga 2500 a teraz jest ze mnie kawał baby. Gwarantuje ci ze dzidzius jeszcze urosnie co najmniej kg.Do porodu. Pozdrawiam.

Gość smutna -
dziewczyny bardzo dziekuje za Wasze odpowiedzi. sa bardzo optymistyczne da mnie i bardzo podnioslyscie mnie na duchu. Bardzo dziekuje za wsparcie ;-) Szwedzia usmiecha sie do Ciebie ;-) ja miala age urodzenaiowa aka jak Ty wiecbyc moze jest to dziedziczne ze nasze maluszki tak sabiej rosna. Dopplera bede miec we wtorek. Kaja, widzisz u mnie tak samo do 32 tygodnia bylo wszystko ok. Teraz musze czekac do wtorku i wierzyc ze wszystko jest dobrze. Doris, mam nadzieje ze to te cholne usg wczoaj źle pomierzylo. U Ciebie niezly numer wyszedl- roznica o caly kg w ciągu doby. Dzieki raz jeszcze z wsparcie ;-)

Gość smutna -
Szwedzia chciałam Cie jeszcze o cos zapytac.... czy molabys mi wiecej napisac o tych przepływach dopperowskich? co moze sie dziac jesli te przepływy wyjda nie tak jak powinny? z gory bardzo dziekuje

Cześć smutna, ja mam te przepływy w dolnej granicy normy co oznacza, że krew przez pępowinę nie jest dostarczana dziecku tak jak powinna, może być po prostu niedożywione, ma za mało dostarczonych związków odżywczych i dlatego nie rośnie, w ostatnim miesiącu ciąży nie jest to tak już groźne bo dziecko jest całkowicie ukształtowane, najgorsze jest gdy te przepływy są złe już w II trymestrze, bo wtedy rozwijają się najważniejsze organy i mogą się nie rozwinąć prawidłowo. U ciebie lekarz może zadecydowac o wcześniejszym rozwiązaniu ciąży jeśli stwierdzi, że łożysko nie dostarcza wystarczającej ilości tlenu i może to grozić niedotlenieniem dziecka. Jesteś pod kontrolą, więc wszystko będzie o.k. Jeśli mogę zapytać, to skąd jesteś? Jeśli z okolic W-Wy to polecam CZD, gdzie są super neonatolodzy, którzy już po urodzeniu zajmują się właśnie takimi dziećmi (np moim synem) Aha, jeśli chodzi o wielkość dziecka to przyczyną hipotrofii może być też cytomegalia, lub też toksoplazmoza...miałaś te badania? Pozdrawiam, Kaja

Smutna - tak jak napisała Kaja!!!!W 36-37 tyg.Poprostu zrobia ci cesarke.Dziecko w tym tygodniu jest zdolne do zycia poza łonem matki.Bedzie wszystko dobrze,głowa do góry.!!!!!!

Smutna - a jak ci ocenili stopień dojrzałosci łozyska? Mi Lekarz w 36 tyg.Powiedział ze mam trzeci stopień czyli \'\'stara łozysko\'\'- Tak to okreslił. Natomiast przy porodzie pytałam połoznej jakie tam to moje łozysko a ona powiedziała mi ze normalne- wcale nie brzydkie,i nic nie wskazywało ze by było przestarzałe.

Gość eeewwwaaa
nie martw się wszystko zależy jakie są przepływy , przecież rodzą się dzieci zdrowiutkie z waga ok 2kg. Mnie pół ciąży wmawiano że moje dziecko nie urośnie bo mam małowodzie . urodziłam zdrowa dziewczynkę 2 tyg po terminie z waga 4300 cc, łożysko i przepływy były do końca ok. Szkoda tylko że musiałam się tak denerwować .To tylko sprzęt , który nie jest w 100% dokladny

Wczoraj byłam na usg, po którym u mojego syna podejrzewana jest hipotrofia, ale lekarka mnie uspokaja, żeby się nie martwić... Cóż, na razie czekają mnie ktg, w poniedziałek idę do lekarza po skierowanie... Być może wyląduję w szpitalu. Przepływy w pępowinie mam prawidłowe, ilość płynu owodniowego w normie, mimo to dysproporcja między wiekiem wynikającym z obwodu główki czy długości kości udowej a wiekiem wynikajacym z obwodu przuszka - jest dosyć duża. No, nic, zobaczymy. Ważne, żeby monitorować stan dziecka na bieżąco, jeśli lekarze niczego nie zaniedbają, to wierzę, że wszystko dobrze się skończy.

Witam.Jak chodziłam z Pawełkiem w ciąży,to lekarz straszył mnie że mały ma hypotrofię.Pawełek urodził sie z wagą 2800.Pozdrawiam i nie denerwuj się kochana.

Gość smutna -
dzieki Dziewczyny :-) Wasze slowa podnosza mnie na duchu. Dobrze jest pogadac z kims kto to przechodzil. Duzo sie od Was dowiedzialam i jestem juz spokojniejsza. Musze czekac do wtorku na wizyte u mojego lekarza w szpitalu, tam zrobi mi usg, usg dopplera i ktg. Powiedzial ze jesli sie okaze ze cos jest nie tak to zostane w szpitalu. Kaja, pocieszam sie ze jestem juz w 37 tygodniu (prawie 38). Jestem pod stała kontrolą, wszystkie badania mialam robione i wyszly ok. Jestem ze śląska. Szwedzia słodki ten Twoj cukiereczek na zdjęciu ;-) o lozysku nic nie mowil, porusze to we wtorek. ewaaaaa domyslam sie co musialas przechodzic. Fajnie ze urodzilas zdrowego bobaska ;-) Novemberrain a jaka u Ciebie wychodzi roznica? Matylda ja tez byłam 2,5 kg kruszynką a teraz zdrowa baba jestem i nigdy nie chorowalam.

Mój syn to i główkę miał małą - tzw. małogłowie, już myślałam, że to będzie miało wpływ na jego rozwój umysłowy, a jak do tej pory rozwija się doskonale ( ma prawie 7 lat). Lekarze często mówią do nas takim jęykiem, że wyobrażmy sobie najgorsze rzeczy. I to mnie wkurza, byłam tak wystraszona przez nich jak wy teraz, a potem okazało się, że zupełnie niepotrzebnie.

Gość smutna -
Dziewczyny, chciałam Wam podziekowac za wsparcie ;-) mialam robione usg i wszystko jest w porzadku. Mały wazył w zeszłym tygodniu 3 kg. A doppler tez wyszedl dobrze. Ciesze sie bo bardzo sie martwilam. To moja pierwsza ciąża i wiadomo wszystko bardzo przeżywam. Chociaz przy kolejnej ciąży pewnie wszystko tak samo sie przezywa :-) pozdrawiam Was bardzo serdecznie ps. November daj znac co u Ciebie?

Tak sie cieszę ze wszystko w porzadku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Główka do góry- juz nie długo zobaczysz maluszka!!!Odpoczywaj!!

Gość smutna -
dam znac jak urodze :-) to juz blizej niz dalej, do terminu mam jakies 12 dni :-)