Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna -

Hipotrofia płodu

Polecane posty

Gość jak mialam....
robione usg na 2 doby przed prodem to wyszlo ze mala wazy 3400 a wazyla po urodzeniu 2780g aparaty usg czesto przeklamuja... kuzynka rodzila pod koniec sierpnia na 2 tygodnie przed porodem usg wykazalo ze mala wazy 3300 a wazyla po urodzeniu 2900g to dziala tez druga strone,wiec spokojnie

Aginsc----> istotnie, jak napisala moja przedbowczyni waga i wzrost płodu okeeślona na podst. USG maja charakter PRZYBLIŻONY, orientacyjny. Jeśli chodzi o płyn owodniowy zwany potocznie wodami płodowymi to jego ilośc maleje pod sam koniec ciązy i jest to zajwisko normalne. Wazne tu jest czy doszlo do wycieku czy jest to naturalne zmniejszenie. W zalezności od tego lekarze przyjma sposob postepowania. Skoro lekarz zalecił wcześniejsze udanie sie do szpitala to BEZWZGLĘDNIE musisz się do tego zastosować. Nie ma powodu do obaw. 40 t.c. to juz sama końcowka i jeśli sytuacja będzie pod kontrolą (a w szpitalu na pewno będzie!) to nic złego stać się nie może! Pozdrawiam, zyczę spokojnego rozwiazania i ..... slicznego bobaska!!!! 🖐️ 🌻 :)

Gość Aginsc
Dziekuje bardzo, troche sie uspokoilam.Jutro ide do szpitala i sie okaze co z tego bedzie :)Wole zeby mnie zbadal jeszcze inny lekarz.pozdrawiam

Jasne! co dwie gowy to nie jedna :) A tam moga zrobic nawet cale konsylium Będzie dobrze, zobaczysz! A jak będzie po wszystkim to zajrzyj tu i napisz jak poszlo. Trzymaj się! 🖐️ 🌻

Gość Aginsc
No pewnie ze napisze:):):)jeszcze raz dziekuje :)

Gość luna 26

Gość luna 26
ja jestem obecnie w 34tyg ciazy i jestem przerazona,moj lekarz tydzien temu mi oznajmil ze dziecko bedzie male czyli 3 tyg roznicy moja doktor kaze czekac i sie nie denerwowac a ja jestem klebkiem nerwow, proosze poradzcie mi jak bylo w waszym przypadku gdzie szukac informacji ,ta roznica strasznie duza z gory dziekuje

Gość luna 26
tydzien temu na usg wyszlo 1450 gram i 30 tydz ciazy a ja juz jestem w 33 to 3 tyg roznicy prosze pomozcie

Gość gosia1981
uwazam ze to bardzo powazna sprawa i nie ma zartow trzeba byc pod stala opieka lekarza w moim przypadku ostatnie usg mialam w 24 tyg ciazy i bylo wszystko ok ale dwa tygodnie przed porodem zaczelam sie bardzo martwic poniewaz coraz zadziej czulam ruchy dziecka pojechalam wiec do szpitala tam dopiero zrobili mi usg i co sie okazalo dziecko jest za male jak na 38 tydz. w wzrostem dorownuje 32 tyg dziecku na drugi dzien urodzilam synka przez cesarskie ciecie bardzo bylam wsciekla ze tak pozno do tego doszli przeciez moje dziecko moglo umrzec teraz naszczescie mam juz 21 miesiecznego synka.! pozdrawiam wszystkie kobiety trzymajcie sie i pamietajcie ze to wy jestescie najleprzymi lekarzami dla siebie to wy pierwsze czujecie ze cos jest nie tak nie lekcewazcie tego i konsultujcie z lekazem kazde wasze watpliwosci!! zeby nie bylo za pozno !!! powodzenia!!!

Gość gosia1981
zapomnialam dodac ze moje dziecko w 38 tyg wazylo 2.200 dzieki bogu jest caly i zdrowy !!!

Gość afix
ja tez sie martwię o moje dziecko w brzuchu dwa tygodnie temu w 30tc miałam robione usg i wszystkie wymiary są mniejsze wychodzi 28 tydzień ( głowa i kość udowa) a główka 27 tydzień dziecko ważyło 1300 a więc powyżej 10 centyli w skali, ale martwi mni efakt takie, że w 26 tc wazyło 1100 i w ciągu 4 tygodni wszystkie parametry wzrosły tylko o 2 tygodnie. moja ginka powiedział, że to taki urok dziecko bedzie małe i szczupłe, bo przeciez ja tez do takich należę a taus tez kolosem nie jest, powiedziała mi, że ma usg ustawione na 3500kg max więc nawet jak wyjdzie jej w 40 tc waga np. 3200 to i tak aparat uzna, że dziecko ma mniej tygodni... i co wy na to??

Gość lemilka
nic sie martw u mn ie też było 3 tygodnie do tyłu emilka urodziła się z wagą 2700 zdrowa pięknie rośnie

Gość agaszk
Witam! Moja córeczka Hania urodziła się w 37 tygodniu ciąży z wagą 1520g. Lekarze stwierdzili hipotrofię płodu z nieokreślonych przyczyn. W czasie ciąży na podstawie badań USG przygotowywali mnie na najgorsze, wady genetyczne, karłowatość itp. Hania urodziła się zdrowa, dostała 10 punktów w skali Apgar. Dzisiaj jest 1,5 roczną wesołą dziewczynką, drobniutką, waży 9 kg, ok 75 cm wzrostu. W tym okresie prowadziliśmy bardzo intensywną rehabilitację m. in. metodą Vojty. Jeszcze nie chodzi, ale jest na dobrej drodze, prowadzona za rączkę już prawie biega:) Ciągle jest opóźniona psychoruchowo, ale gonimy rówieśników, powoli, powoli ale do przodu. Jeśli ktoś miałby jakieś pytania, chętnie odpowiem. Pozdrawiam.

Gość anecia3
U mnie w 30 tygodniu stwierdzono hipotrofie płodu co bardzo mnie przestraszyło, lekarz zalecił mi leżnie na lewym boku i dużo spokoju. W 35 tygodniu trafiłam do szpitala gdzie co 2 godziny miałam sprawdzane tętno płodu. W 38 tygodniu lekarz podjął decyzje o rozwiązaniu przez cięcie cesarskie ponieważ nie było sensu czekać dłużej bo mała za dużo nie przybierała. Urodziła się z wagą 2060 i dostała 10 punktów Apgar, mimo moich obaw wszystko skończyło się dobrze. Teraz ma prawie 5 miesięcy waży 5500 gram jest bardzo ruchliwą i wesołą kruszynką. Jej rozwój psychoruchowy jest wręcz książkowy.

Witam :) Prawie 1,5 roku temu (dokladnie 17 miesiecy :)) w 34 t.c. urodzilam synka (przez cc). Wazyl 1310g i mierzyl 42cm. W skali Apgar dostal punktow 9 w 1' i 10 w 3'. Od poczatku oddychal samodzielnie. Nie wymagal zadnej rehabilitacji. Dzis jest drobnym (9kg i 80cm) chlopcem, ktory biega jak szalony i daje sie Rodzicom we znaki swoim charakterkiem ;) Takze glowy do gory... Takie historie bardzo czesto koncza happy endem :)

Gość fdhhg
ja urodzilam corcie w 38 tygodniu wazyla 2340, teraz ma 14mc, wazy ok 9 i pol kg, zaczela chodzic szybciej niz jej rowiesnicy, bo ok 8 mc juz stawiala pierwsze kroczki samodzielnie, zaczyna mowic, nmie wyroznia sie niczym od innych dzieci, moze jest troszke mniejsza, ale to nie jest jakies dziwne, rpzeciez dzieci sa rozne, wieksze, mniejsze, tak jak dorosli, jesli hipotrofia nie jest spowodowana zadnymi chorobami nie ma sie co martwic, glowa do gory

Witajcie! Moja córcia urodziła sie w 37 tyg./ waga 1.8kg- hypotrofia nieznanej przyczyny. Podejrzewamm stres. Tuż przed i zaraz po urodzeniu rokowania na to że dziecko będzie zupełnie zdrowe były nikłe ale cały czas mocno wierzyliśmy że będzie wszystko w porządku. Niedotlenienie, mało pkt apgar. Mała ma dziś 3.5 roku i jest bardzo mądrą i zwinną kruszynką, jest najmniejsza w przedszkolu, ale uczy sie szybko jest grzeczna i świetnie sie rozwija. Nie wymagała żadnych dodatkowych zabioegów i rehabilitacji. Mówić nauczyła sie bardzo szybko , półtora roku już mówiła zdaniami, chodzić nauczyła sie gdy miała 12 miesięcy, miala wtedy ok. 68 cm i ważyła niecałe 8 kg:D ślicznie taka chodząca kruszynka wyglądała. Także wszystko dobrze sie kończy

Gość Kasik0302
m

Gość Kasik0302
Cześć dziewczyny boję się że moje dziecko może mieć hipotrofię. Obecnie jestem w 26 tygodniu ciąży. W 22 tyg i 6 dniu miałam robione USG połówkowe u genetyka na dobrym sprzęcie i powiedział że wszystko jest wporządku, przepływy prawidłowe, ilość wód płodowych prawidłowa, pępowina trzynaczyniowa, wymiary dziecka: BPD:5,88 HC:20,3 FL:4,15 AC:19,57 Waga dziecka 628 gram, dziecko wg tego USG wyglądało na 23 tydz i 4 dni. W poniedziałek miałam USG połówkowe a w niedzielę trafiłam do szpitala i stwierdzili u mnie niedokrwistość i w 24 tygodniu zrobili mi w szpitalu USG, wymiary dziecka: BPD:5,93 HC:21,3 FL:4,34 AC:19,2 waga dziecka 674 g, łozysko w I stopniu starzenia, ilość wód płodowych w normie, pępowina trzynaczyniowa, tylko że wg tego USG w szpitalu to dziecko wyglądało na 23 tydzień i 6 dni. Dodam że jestem po amniopunkcji która wykazała kariotyp prawidłowy żeński. Boję się że moje dziecko przestało rosnąć i je strace.

Gość gość
Witam :) 09.05.2013 r urodziłam śliczną córeczkę, był to 28tydzień. Kornelia urodziła się z wagą 800g, 49cm i otrzymała 6 punktów, od samego początku oddychała samodzielnie, poród odbył się w Matce Polce w Łodzi. Hipotrofia płodu była opóźniona o 4tygodnie, na usg pani doktor podejrzewała zespół downa i przez to według niej wystąpiła hipotrofia. Dziś Kornelia ma niecałe 2miesiące i waży 1 900g, zjada 60ml mojego mleczka i jest zdrowa, nie ma żadnego upośledzenia. Co przeżyłam to przeżyłam ale najważniejsze że moja córeczka żyje i jest razem ze mną. Pozdrawiam

Gość patusia89
Witam ;) Ja zaczelam wczoraj 35 tc i moja malutka wazy 1960 g w piatek mam nastepne usg i z tego co mowia lekarze jesli nie przybierze na wadze to w 37 tygodniu chchca wywolywac porod strasznie sie boje i prosze o jakas porade bo nie wiem co cobic...

Gość gość
Patusia, a jak wygląda łożysko (który stopień dojrzałości na chwilę obecną ma)? Jakieś są przepływy? Jak byłam w 31 tc na rutynowym usg wyszło, że łożysko osiągnęło już ostatni stopień dojrzałości i są widoczne zwapnienia. Ale żaden lekarz (ani ten robiący usg ani mój prowadzący) nic nie wspominali o cc ani szybszym rozwiązaniu. Miałam tylko sprawdzać przepływy w łożysku. Z jednej strony lekarz powtarzał mi ciągle, że wszystko jest ok i kazał się nie martwić ale ja mówiłam, że nie jest ok skoro córeczka coraz wolniej rośnie. Donosiłam ciążę do 39 tygodnia (samoistny poród). Córeczka ważyła tylko 2,5kg i położna powiedziała, że wygląda na przenoszone dziecko, a łożysko było w fatalnym stanie. Na karcie wypisowej przeczytałam diagnozę - hipotrofia i dopiero w domu zaczęłam czytać, że dużo kobiet ma przy tym cc co mnie zdziwiło, bo ja nigdy nie usłyszałam, że może mi to grozić.

Gość gość
Witam. U mnie to 23 tydz. A córcia ma główkę i brzuszek na 19tydz a kość udowa i ramienia na 17 tydz. Ratujcie. Czy u którejś z Was wykryto takie różnice tak wcześnie..? Do 18 tyg wszystko szło książkowo

Gość olcia111
dziewczyny mam pytanie na temat hipotrofi czy jesli moja mala w 33tyg.ważyła 1836-1900 i do tego mam pepowine 2wó naczyniowa i do tego choruje na nadczynnosc tarczycy to moge urodzic dzidzie z hipotrofią?

Gość gość
Dziewczyny,ku pokrzepieniu. Moj synek tez byl ciagle za maly,a urosl w okolicach 38tc. Urodzil sie z waga 3115 i jest okazem zdrowia:)glowa do gory. Niektore dzieci sa po prostu male. Ja wazylam 2900,brat 2700. Obecnie mam 171,a on 186

Gość gość
też się boję tej hipertrofii, mój synek w 38 tyg waży 2600, ilość wód prawidłowa, pępowina trójnaczyniowa, z wagi wychodzi na 35i 6 dni, i tak wychodzą wszystkie parametry oprócz kości udowejFL, która wychodzi na na 37, 1