Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kolorkowa

JAKIE FOrMALNOŚCI PO PORODZIE ???

Polecane posty

Witam!!! Jakie formalnosci się załatwia po porodzie...chodzi tu o : - mledunek dziecka (czy trzeba to zgłaszać czy nie) - wniosek o becikowe (w jakim czasie i czy w miejscu zameldowania) - wybór imienia dla dziecka (w urzędzie miasta?) - jakie nazwisko dostaje dziecko jesli rodzice nie są małżeństwem ? Co jeszcze, bo bardzo bym chciała już teraz to wiedzieć... Z góry dzięki za odp:)

-meldunek zgłaszasz w urzędzie gminy,lepiej to zrobić ale znam rodziny gdzie dzieci mają po 4-5 lat i nie zgłośili -z becikowym nie pomoge bo jak rodizłam to tego jeszcze nie było :D -imie zgłaszasz w urzędzie miasta -to zlerzy od was.Czy będzie nosiło Twoje czy Twojego faceta

Tak w buszu... A mnie dziw bierze, że nie można już normalnie się zapytać co i jak bo tylko się słyszy: jak możesz tego nie wiedzieć... Podobno kto pyta nie błądzi więc pytam, a Tobie nic do tego...mam jeszcze czas na to żeby się wszystkiego dowiedzieć,a ty z pewnością też geniuszem nie jestes, więc jeśli nie masz nic do powiedzienia na to co w moim temacie to żegnam:P

-meldunek - nie wiem jak u Ciebie ale u mnie zglasza Urzad Stanu Cywilnego w momencie zapisania dziecka, i melduja tam gdzie matka jest zameldowana -becikowe-zglaszasz w USC dziecko, czekasz 2 tyg na pesel i po otrzymaniu peselu mozesz skaldac papiery, po wydaniu decyzji po 2 tyg kasa wplywa na konto -imie-u mnie w USC jak sie zapisuje dziecko -naziwsko-zawsze ojca ;) musisz zglosic do swojej przychodni, chyba ze robi to szpital a po tyg. odwiedzi cie polozna wiecej nie pamietam ;) no i wiadomo do zasilku rodzinnego w pracy lub UM

Gość zorientowana
Witam. Ja moge powiedziec na temat becikowego bo tym akurat sie zajmuje w osrodku pomocy spolecznej. A wiec: becikowe załatwia sie w osrodku pomocy społecznej w swoim miejscu zamieszkania. Trzeba tam pojsc, wziac ze sobą akt urodzenia dziecka, dowody osobiste rodziców, ewentualnie numer konta na które mają byc przelane pieniądze i na miejscu można wypełnic wniosek. Potrzebne bedzie tez oświadczenie drugiego z rodziców ze nie ubiegał się o wyplate tego świadczenia w innym miejscu ( to tak dla formalności) wiec najlepiej wybrac sie do Tego ośrodka razem. 3 miesiące od urodzenia dziecka to czas na skladanie wniosku, chociaz lada dzień bedzie obowiązywac nowa ustawa która przedłuża ten czas do 12-stu miesiecy. Jeżeli wniosek zostanie złożony wraz z kompletem dokumentów do 10-go danego miesiaca to wypłata nastapi jeszcze w tym samym miesiacu. Pozdrawiam

Gość zorientowana
Aha, zapomnialam dodac ze wniosek składa sie w miejscu zamieszkania, a nie zameldowania. Z miejsca zameldowania bedzie potrzebne zaświadczenie ze tam sie nie ubiegałas, ale po nie nie trzeba samemu jechac jeśli to kłopot tylko Osrodek pomocy społ. sam występuje do tamtego ośrodka z pismem (wnioskiem o udostepnienie danych) żeby potwierdzic czy czasem tam tez sie nie ubiegałas, czego oczywiscie robic nie mozna;-) pozdrawiam

Gość zorientowana
Zakład pracy juz nie wypłaca zadnych świadczeń rodzinnych. Robi to Ośrodek pomocy społecznej lub urząd miasta- zależy od miejscowości

Gość a jezeli np...
matka dziecka jest nie letnia to moze isc z ojcem dziecka do OPS i wystarczy tylko jego dowód osobisty? Co do pytan autorki to slyszalam ze dziecka nie trzeba meldowac automatycznie jest meldowane w tym samym miejscu co jego matka ale niewiem czy to prrawda..

Gość a jja zapytam
a ja jeszcze mam pytanie na temat tego becikowego które jest zależne od dochodu. Czy każda gmina ustala sobie sama próg dochodowy i jaki to jest mniej więcej próg? A także czy to też jest 1000 zł czy mniej? Dziękuję z góry za odpowiedzi:)

u mnie becikowe nie OPS tylko UM wyplaca, meldowac nie trzeba, melduja sami tam gdzie matka ma zameldowanie, trzeba isc z ojcem dziecka jezeli matka jest niepelnoletnia, zreszta przy zapisywaniu musza byc oboje,a jesli chodzi o becikowe to wystarczy jeden pesel do wypelnienia druku, natomiast chyba jest potrzebny dokument tozsamosci drugiej osoby do wgladu, ale nie jestem pewna, becikowe to 1000zl bez progu dochodowego, dostaja je wszyscy,warunek trzeba zlozyc przez 3 pierwsze mce zycia dziecka, prog dochodowy ma dodatek z tytulu urodzenia dziecka, ale to juz inna bajka, o zeby to dosac trzeba miec tez przyznane rodzinne

Gość a jja zapytam
no to widzę, że nie wiem jak się co nazywa, ale właśnie o ten dodatek mi chodzi:) czyli żeby go dostać wystarczy sam fakt pobierania rodzinnego? czy próg jest inny?

jesli chodzi o dodatek to prog masz taki sam jak przy samym zasilku rodzinnym na dziecko, czyli o ile dobrze pamietam dochod na osobe w rodzinie nie moze przekroczyc 500zl i jakas tam koncowka ja starlam sie o to w moim UM bo tam wyplacaja, jesli dochod przekracza te 500 zl to nie dostaniesz ani rodzinnego ani dodatku, tylko becikowe

Gość bebe_30
kolorkowa, to ja bebe:)sorki,ze jeszcze sie nie kontaktowalam z toba na gg. taka zabiegana jestem ostatnio.postaram sie odezwac w weekand.sciskam serdecznie i do uslyszenia.

Gość ninkaaaaaaaaaa
dziewczyny, mam ważne pytanie. Gdzie się zgłasza urodzenie dziecka? w jakim urzędzie? tzn. chodzi mi o miasto - w jakim mieście? w mieście urodzenia dziecka? bo ja jestem z krakowa a będę rodzić w katowicach... bardzo zależy mi na odpowiedzi.

mozesz chyba zglosic w miejsu zamieszkania ale zamelduja tam gdzie ty jestes zameldowana, ale nie jestem pewna, wiec proponuje zadzwonic do siebie do USC lub UM i sie dowiedziec ;)

ale jesli tylko rodzisz w katowicach ale tam nie mieszkasz to u siebie w miescie ;)

Gość zatroskana
z tego co wiem - akt urodzenia odbierasz w miescie gdzie dziecko sie urodzilo

Gość ninkaaaaaaa
zatroskana kochana, to pewne? właśnie na tym mi zależy. czy to pewna informacja??

Gość zatroskana
na dzien dzisiejszy tak na 99% :) ale zapytam jutro bratowej zeby potwierdzic :) i dam znac :D

Ninka to pewne ze akt urodzenia wyrabiasz w miescie gdzie dziecko sie urodzilo, ja rodzilam w warszawie mimo ze mieszkam w zupelnie innym wojewodztwie no i malego rejestrowalam w warszawskim USC (w tym ktoremu podlega szpital tzn odpowiedni usc dla danej dzielnicy) a pesel mam odebrac juz u siebie w miescie, meldunek bedzie automatyczny w miejscu gdzie matka jest zameldowana

Wielkie dzieki za zainteresowannie tematem i odpowiedzi na moje pytanka:) Mam jeszcze jedno: otóż z moim narzeczonym nie jesteśmy małżeństwem i nie bedziemy do czasu narodzin dziecka...zameldowana jestem wciąż u rodziców...ale pracuję i mieszkam tymczasowo gdzie indziej (inne województwo)... Jak wygląda sprawa starania się o dodatkowe becikowe albo jakiś zasiłek? Czy liczy się dochód mieszkania gdzie jestem zameldowana czy już mój tylko dochód, jaki ja dostaję... Jak ktoś wie to czekam na odp:)

Hej Bebe_30...nie masz się co spieszyć, jak znajdziesz chwilkę to się odezwij:) Masz moje gg..czekam więc w weekend:)Jak tylko będę i będę miała chwilkę to na pewno odpiszę:) POZDROWIONKA, mam nadzieje, że zdrówko Ci dopisuje:)