Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zorientowana

swiadczenia, rodzinne, becikowe itp. Moge pomoc

Polecane posty

Gość zorientowana
Zakładając ten topik mialam zamiar udzielac informacji na temat świadczeń rodzinnych, zasiłków rodzinnych, becikowym... Nie znam sie na przepisach które obowiązują w Zusie ani na prawie pracy zeby odnieść sie bardziej szczegółowo do wyżej przedstawionego problemu. Jeśli osoba zostaje zatrudniona, podpisuje umowę o pracę to pracodawca ma obowiązek zgłoszenia pracownika do ubezp. i opłacania za niego składek. To reguluje kodeks pracy. Jeśli pracodawca nie stosuje sie do tego to łamie przepisy... Tu nie ma żadnej winy pracownika wiec mysle ze nie ma sie co bać. Teraz pracodawca powinien sie martwic jak z tej sytuacji wybrnąć

Gość zorientowana
Bardzo prosze o nie zadawanie pytan z innej dziedziny niz wymieniłam. W lipcu zaczyna sie okres kiedy nalezy składac wnioski na zasiłek rodzinny na przyszły okres zasiłkowy. Jeśli ktos chce zaoszczedzic czas na bieganie do urzedu i pytaniu jakie dok. trzeba złożyc, do kiedy itd. to ja służe pomocą. Ale tylko w kwestii świadczeń rodzinnych. W innych kwestiach nie jestem wlaściwą osobą od udzielania informacji

mam pytanie, jezeli moge oczywiscie prosić o pomoc fachowca. jestem samotną matką wychowuje dwoje dzieci, nie pracuję bo zajmuje się wychowywaniem dzieci, mam zasądzone alimenty od byłego męża(jestem po rozwodzie) pobieram zaliczki alimentacyjne i nie wyobrażam sobie jak przeżyję m- c wrzesień bez pieniedzy. wiem, że nie ma jeszcze nawet rozporządzenia w sprawie wzorów formularzy na nowy okres zasiłkowy. jeżeli nie złoże wniosku w lipcu to nie mam żadnej gwarancji, że otrzymam śwadczenia w lipcu, bo przewidziano wówczas wypłate do końca października. W świetle tegfo co napisałam powyżej mam pytanie co w sytuacji, jezeli włożę do koperty wniosek wg aktualnie obowiązyującego wzoru i prześlę pocztą w m- cu lipcu 2007r. wraz z pismem, w którym wskażę, że proszę o przyznanie świadczeń od m- ca września 2007r. Co w tej sytuacji? ja jako petent mam prawo chcieć złożyć wniosek już w lipcu i nie jest dla mnie istotnym , że nie ma formularzy, bo są więc składam na aktualnie obowiązujących? czy i jak zostanie rozpatrzony mój wniosek?

Gość zorientowana
Do samotnej matki Spokojnie, druki nowych wnioskow bedą na pewno dostępne w lipcu. W moim ośrodku pomocy własnie są w drukarni i beda dostepne dla petentów juz za tydzien. Prosze uzbroic sie w cierpliwosc i zagladac do swojego urzedu. Wniosek zlożony nawet ostatniego dnia lipca, musi zostac rozpatrzony i kwota wypłacona we wrześniu. A tymczsem proszę kompletowac pozostale dokumenty, takie jak np. zaświadczenie z urzedu skarbowego za 2006 r. bo na wydanie sie czeka pare dni, zaświadczenie z urzędu pracy jeśli jest pani zarejestrowana, zaśw. dzieci ze szkoły jeśli chodzą, decyzje o ewentualnie pobieranyh stypendiach w 2006 r., . Kwestia wypełnienia wniosku gdy są juz skompletowane dokumenty to juz formalnosc i kwestia parunastu minut, na pewno zdązy pani to zrobic w lipcu. Pozdrawiam

Gość zorientowana
No i prosze nie wysyłac starego wniosku. Jak wiadomo taki wniosek składa sie u komornika po czym on przesyla do wlasciwego organu wraz z zaśw. o bezskuteczności. Na tej podstawie wydawana jest dec. o przyznaniu zaliczki alimentayjnej. Nie mozna złozyc nie aktualnego wniosku. Same formalnosci dotyczące przesylania wniosku troche trwają, a gdy bedzie zły wniosek, ośrodek zapewnie bedzie Pania wzywał do poprawienia go a wiec kolejne pisma i kolejne formalnosci co mogą zdecydowanie opoznic całą procedurę rozpatrywania pani wniosku. Tak jak napisalam wyzej: prosze czekac i zbierac inne niezbedne dokumenty a w przyszlym tygodniu zapytac o wnioski w swoim ops- na pewno juz beda informacje na ten temat

Gość teolog
witam,od prawie 4 lat pobierałam zasiłek rodzinny na syna.Byłam samotną matką.W lutym tego roku wyszłam za mąż a w maju urodziłam córeczkę.Poszłam złożyć papiery na becikowe,pani która tam siedzi pyta się mnie czy na rodzinne też będę składała dla córki,a ja że nie bo nam nie wyjdzie,bo mąż zarabia 2500zł +jakieś tam moje pieniądze(renta i alimenty).Dowiedziałam się także że od lutego nie powinnam pobierać zasiłku na syna skoro mamy takie dochody.Nie miałam o tym zielonego pojęcia,dlatego,że mój syn nie jest dzieckiem mojego męża,mąż nie jest jego opiekunem prawnym.Kazano mi zwrócić zasiłek rodzinny od lutego czyli za 4 miesiące.Czy mogę go spłacić na raty czy muszę całą sumę zapłacić jednorazowo? Pani,która siedzi przy zasiłkach powiedziała,że musi uporządkować moje papiery i dlatego potrzebne jest jej zaświadczenie o dochodach moich i męża za 2005 rok.Czy nie powinno to być zaświadczenie o dochodach za 2006? I jeszcze jedna sprawa,mąż w 2005 roku zarabiał 1300zł,więc wychodzi tak,że zasiłek rodzinny nam się należy,to w końcu muszę oddawać za te 4 miesiące,czy jeśli teraz złoże papiery na zasiłek dla córki która urodziła się w maju to wyrównają mi zasiłek?

Gość zorientowana
teolog Witam serdecznie. Jeśli wyszła Pani za mąz w lutym to utomatycznie zmieniła się pani sytuacja rodzinna i fainansowa. Tworzy pani rodzine z mezem, a wiec byla pani zobowiazana poinformowac o tym organ wypłacajacy zasilek (została pani męzatką a wiec nastapaila zmiana sytuacji rodzinnej) i powinna okazac sie dochodami swojego meza za 2005 rok. Za 2005 r. poniewaz obecny okres zasilkowy trwa do sierpnia br. Skladajac dokumenty na nastepny okres zasilkowy trwajacy od wrzesnia br. do sierpnia przyszłego roku legitymujecie sie państwo dochodami za rok 2006. Pani dochodów za 2005 r. nie trzeba poniewaz one juz muszą byc w aktach skoro pani pobierała zasiłek na syna. Dochod męza jest potrzebny zeby na nowo ustalic dochod rodziny ktora panstwo tworzycie od lutego. Nie ma znaczenia ze mąz nie jest opiekunem prawnym syna- faktem jest ze tworzycie rodzine, a do ustalenia prawa do zasilku potrzebne sa dochody wszystkiech pelnoletnich czlonkow rodziny. W przypadku gdy okaze sie ze dochod przekracza kryterium 504 na osobe- swiadczenia beda niestety do zwrotu. Istnieje mozliwosc rozlozenia na raty, tylko trzeba sie zwrocic z tym na pismie i jakos to uargumentowac, np. ciezka sytuacja itp. Prosze nie zwlekac tylko zaniesc te dochody z urzedu skarbowego i na miejscu poprosic o przeliczenie panstwa dochodu a wtedy juz wszystko bedzie jasne. Pozdrawiam

Gość zorientowana
Zapomnialam dodac ze zasilek rodzinny nie jest wyrownywany. Nalicza sie go od miesiąca w ktorym zlozono wniosek

zorientowana pracujesz w świadczeniach rodzinnych?

Gość zorientowana
tak

no to możemy sobie podac ręke ja też pracuje w świadczeniach

Gość zorientowana
witam! dobrze widziec bratnia dusze :-)

Gość lek przed porodem
a mnie interesuje jedno: urodziłam, i chcę becikowe.Co robic po kolei? i czy dostane jakis zasiłek jezeli na reke mam 1200 zł?mąz ma działalnosc.

Gość zorientowana
musisz zorientowac sie kto w twojej miejscowosci wyplaca to swiadczenie- czy urzad miasta czy osrodek pomocy spolecznej. Pojsc tam i wypelnic wniosek, dolączyc akt urodzenia dziecka, miec dowody osobiste obojga rodzicow, ewentualnie numer konta na ktore maja byc przelane pieniadze. Jezeli chodzi o zasilek rodzinny to jest on uzalezniony od dochodow ( do konca sierpnia za 2005 r. obowiazuja). A wiec trzeba wybrac z urzedu skarowego o dochodach za 2005 r.obojga malzonkow i wtedy przeliczyc czy dochod nie przekroczy 504 zł. na osobe. Dochod z 2005 r. sumuje sie (netto) dzieli przez 12 miesiecy i przez liczbe czlonkow rodziny.

Gość D.Man
Mam pytanko z innej baczki , alemoże Pani bedzię się orientować . Po jakim czasie od niepłacenia skladki zdrowotnej traci sie prawo do swiadczeń zdrowotnych i po jakim czasie od rozoczecia oplacania nabywa się je ponownie .

Gość zorientowana
niestety w tym temacie nie moge pomoc

Gość lek przed porodem
504 zł na osobe? jak ja ma 1200 zł a mąz nierolicza sie ze mną bo madziałalnosc to jak mam wyliczyc? 504 za za mnie 504 złł za dziecko 504 zł za męza i juz powinnam dostac zasiłek no ale mąz ma działalnosc wiec nie wiem.Co innego jakby nie pracował on wcale, prawda?

Gość zorientowana
lek przed porodem najlepiej wybrac wspomniane wyzej zaswiadczenie o dochodach z urzedu skarbowego. podany tam dochod netto pani nalezy dodac do dochodu netto meza (tez z zasw. z urzedu skarbowego) to co wyjdzie, dzieli pani na 12 miesiecy i na liczbe czlonkow rodziny. Jesli nie jest pani pewna to prosze wziac te zaswiadczenia i osoba zajmujaca sie swiadczeniami w ops to pani przeliczy

Gość wichura
Jestem samotną matką 3 dzieci,przez cały rok nie otrzymuję zasiłku rodzinnego ponieważ przez wypłatę"203"przekroczyłam dochody o 16zł(jestem pigułą).W tym roku już przysługiwać będzie dzieciom rodzinne ale.....Od 3 miesięcy jestem związana z facetem ale nie wiem czy to wyjdzie w związku z tym moje pytanie:czy mam zgłosić w opiece że z kimś jestem?Nie jest to mój mąż a od byłego męża nie mam ani grosza alimentów.Nie wiem własciwie jak mam się zachować.

Gość lek przed porodem
a skąd ja mam wiedziec jaki dochód netto ma mój mąz skoro on nie ma pensji co miesiąc bo ma działalnsc.Mysli pani ze jego ksiegowa ma dane skoro mu pit do US sporządziła? czyli jakis dochód netto musiał wyjśc.oczywiscie mówimy o dochodzie netto rocznym.czyli mój 1200 złx 12= 14.400 zł+ dochód roczny męza netto(niewiem jaki ale pewnie wyszedł o wiele wiekszy niz mój skoro ma działalnosc prawda?)..powiedzmy ze 27 tys. więc 14.400 moje +powiedzmy 27 tys jego= 41.400 zł :12 miesiecy= 3.450 z : 3 osoby=1.150 zł wychodzi...czyli to jest na osobe niby? no prosze czyli jestem taka bogata ze zasiłku bym nie dostała. kto by pomyslał:)

Gość zorientowana
wichura nie musi pani zglaszac faktu ze ma kogos, w swietle przepisow o św. rodz. dopoki nie wyjdzie pani za niego za maz lub nie bedziecie mieli wspolnego dziecka nie tworzycie rodziny. Czy gdy ktorys z tych dwoch przypadkow nastapi wtedy bezwzglednie nalezy to zglosic bo jest to zmiana sytuacji rodzinnej. Ale na chwile obecna nie musi pani nic zglaszac. w sklad pani rodziny wchodzi pani i 3 dzieci

Gość zorientowana
lek przed porodem dobrze pani policzyla:-) czyli z takim dochodem dwukrotnie przewyzsza pani kryterium... Tylko w rzeczywistosci pewnie nie wyglada on az tak kolorowo Pozdrawiam

Gość lek przed porodem
no niestety nie wygląda to tak kolorowo.Moja pensja idzie na kredyt na czynsz opłaty leki, sr czystosci, bilety do pracy podpaski, chleb i jogurty do pracy.Bez luksusów i rarytasków.Mąz co da to kupie do obiadu, czy jakies majtki czasem czy owoce czy cos do domu.wiadomo......wydaje sie on ma działalnosc ale raz kasa jest a raz jej miesiącami moze nie byc i wez tu człowieku za 1200 xł wyzyj we dwoje albo i 3 nawet. No ale w swietle prawa jestesmy bogaczami:O

Gość zorientowana
dopoki kryterium sie nie zmieni nic nie mozna zrobic... a na to raczej sie nie zanosi:-( pozdrawiam

Gość wichura
Bardzo dziękuję za odpowiedz.Brakowało mi tych pieniędzy w tym roku,dzieci straciły wszystkie dodatki tylko dlatego że miałam wypłacone "203"za 3 lata w jednym roku 2005.Teraz nie chciałam sytuacji że będę musiała zwracać rodzinne za to że z kimś żyję.Jeszcze raz dziękuję.Pozdrawiam.

Gość zorientowana
wichura ciesze sie ze moglam pomoc, pozdrawiam