Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zorientowana

swiadczenia, rodzinne, becikowe itp. Moge pomoc

Polecane posty

Gość zorientowana

Witam. W miarę możliwości moge udzielic informacji na pytania odnośnie zasiłkow rodzinnych, becikowego itd. Zajmuje sie tym w pracy. Jesli macie pytania postaram sie odpowiedziec

Gość ututututututut
jakie dokumenty przygotowac jesli chce zlozyc podanie do opieki spolecznej o swiadczenia rodzinne na dwojke dzieci i jakie dla corki do otrzymania stypendium unijnego?

Gość ututututututut
Wiem ze na pewno musze wziac z urzecu skarbowego zaswiadczenie o dochodach oraz ze maz nie ma zadnych dochodow.Posiadamy kawalek ziemi, wiec tez udokumentowanie tego

Gość ututututututut
No tak...Slicznie dziekuje za odpowiedz...

Gość zorientowana
Dochody z urzedu skarbowego o dochodach za 2006 r. Zaswiadczenie ze szkoly dzieci, jesli w 2006 pobieraly stypendia to musisz okazac sie jakas decyzją na to lub zaświadczeniem, bo to dolicza sie jako dochod nieopodatkowany. Zaświadczenie o ilości hektarow przeliczeniowych lub nakaz platniczy bo tam jest wykazana ich ilosc. Jesli maz nie pracuje a jest zarejestrowany w urzedzie pracy to zaswiadczenie o tym. A kty ur. dzieci, swoj dowod, numer rachunku konta bankowego

Gość zorientowana
sorki, ale az tak szybko nie pisze;-)

Gość zorientowana
a jesli chodzi o stypendium unijne to u mnie zajmuje sie tym urzad miasta. Ja pracuje w ops wiec nie orientuje sie

Gość ututututututut
Dzikuje ślicznie.Corka juz w tym roku szkolnym miala dostawac stypendium, ale na razie dostala pierwsza rate 400zl.Nie wiesz kdo kiedy ma sie dostac calosc?przyznali jej 1600zl.

Gość ututututututut
achai ale i tak dzieki

Gość oleg kasparow
czy ojciec dziecka moze pobierac zasilek rodzinny na dziecko skoro ma na nie przyznane alimenty? (on ma matce na corke placic) Dodam ze pierwsze 2 lata corke wychowywala matka (wtedy podala go o alimenty) pozniej opieke prrzeja ojciec, matka przestala sie dzieckiem interesowac. I czy w takim wypadku on moze byc uznany za samotnego ojca mimo ze ma placic alimenty? jak wiesz odpowiedz prosze :)

Gość zorientowana
Niestety w stypendiach nie pomoge, ale z tego co wiem wszedzie sa takie zawirowania i opoznienia... Mojej znajomej corka do tej pory nie dostala ani zlotowki choc jej przyznali juz rok temu

Gość zorientowana
No przyznam sie szczerze ze takiego przypadku nie mialam, no i w sumie nie moge nic konkretnego powiedziec... zasiłek przysluguje temu z rodzicow ktory faktycznie opiekuje sie dzieckiem, no ale te alimenty... nie chce wprowadziv w błąd

Gość ja mam pytanie ja
Moja koleżanka mieszka sama ze swoja siostra która na dodatek jest chora, jedna, starsza ma 20 lat, młodsza 18, jej matka zmarła niedawno i okazało ie ze za mało ma lat ma przepracowanych do tego by one dostały rentę po tej zmarłej matce, ich ojciec jest zaginionym, one sie ucza, ta starsza nawet nie jest teraz ubespieczona bo gdzie, w ty roku skonczyła szkołe i jutro ma wynik matury. Mam pytanie? Gdzie sie ona może ubespieczyc i jakie podanie napisać do zusu by przyznano jej rentę po matce mimo ze jej zmarła matka nie miała 10 lat przepracowanych bo chorowała?

Gość oleg kasparow
no wlasnie ojciec faktycznie sprawuje opieke nad dzieckiem ale mimo malego dochodu nie dostaje zas rodz. bo ma zasadzone alimenty :( podobno takie jest prawo ale nikt nie byl w stanie podac ustawy ani nic co by o tym swiadczylo.

Gość zorientowana
do oleg kasparow po przemysleniu dochodze do wniosku ze nie moglbys pobierac zasilku na dziecko. Jezeli jestes osoba samotnie wychowujaca dziecko to musisz miec wyrok od drugiegoz rodzicow (od matki) o alimentach. Tutaj tylko matka ma prawo pobierac zasilek. Jedynie wyrok z sadu o przyznaniu pelnej wladzy rodzicielskiej Tobie moglby cos pomoc

Gość zorientowana
do oleg kasparow po przemysleniu dochodze do wniosku ze nie moglbys pobierac zasilku na dziecko. Jezeli jestes osoba samotnie wychowujaca dziecko to musisz miec wyrok od drugiegoz rodzicow (od matki) o alimentach. Tutaj tylko matka ma prawo pobierac zasilek. Jedynie wyrok z sadu o przyznaniu pelnej wladzy rodzicielskiej Tobie moglby cos pomoc. Lub kwestia dogadania sie z matka ze zlozy wniosek i bedzie odbierac pieniazki ktore nastepnie przekaze Tobie na dziecko

Gość oleg kasparow
ale mam pelne prawo opieki nad dzieckiem w zaden sadowy sposob nie bylo ono ograniczone :) matka dziecka chciala tylko alimenty i tu tez byla ugoda.Z matka dogadac sie nie da po prostu jej nie ma, moze trzeba by bylo zlozyc wniosek o alimenty od niej ale jej nie ma i to napewno sie pociagnie .

Gość zorientowana
do ja mam pytanie ja Wspolczuje, ale niestety tutaj nie pomoge. Ja mam orientacje w zas. rodzinnych a nie przepisach ZUS i rentach rodzinnych. To dwa osobne urzedy.

Gość zorientowana
do oleg kasparow albo dowiedziec sie u jakiegos radcy prawnego czy nie da sie jakos umorzyc tego wyroku, bo dlaczego ty masz miec wyrok o alimentach skoro opiekujesz sie dzieckiem... Oj, dziwne to prawo u nas...

Gość zorientowana
do ja mam pytanie ja a te dziewczyny mają przysadzone alimenty od tego zaginionego ojca. Bo jesli by mialy to moglyby pobierac zaliczke alimentacyjna

Gość ja mam pytanie ja
nie, myślę ze nie bo on tak naprawdę z inna kobieta jest, wie gdzie sa a na ściągniecie alimentów (sad) ich nie stacc, straszna biede mają te dziewczyne

Gość ja mam pytanie ja
ten ojciec sie do nich po prostu chyba nie przyznaje, mieszkają w domu po rodzicach swojej matki. mam pytanie związane głownie o ten zus, ta starsza teraz skończyła szkołę i nie ma sie gdzie ubezpieczyć a widoki na studia sa kiepskie bo nie najlepsze miała wyniki w nauce. Zus jej ciagle odmawia bo jej matka nie miała 10 lat przepracowanych czy coś takiego, a jej siostra jest nie zdolna do jakiejkolwiek pracy, sa same we dwie

Gość zorientowana
To najlepiej do Zusu sie udac. A jeśli chodzi o ubezpieczenie to moze sie zarejestrowac w urzedzie pracy skoro juz skonczyla szkole i tam bedzie ubezpieczona.

Gość ja mam pytanie ja
aha, jesli nie podejmie dalej nauki a jak pójdzie na studia? to gdzie wtedy może sie ubesp?

Gość zorientowana
do pazdziernika jeszcze daleko a ubezp. byc musi wiec niech sie zarejestruje (moze uda sie znalezc prace lub jakis staz), a pozniej jak to beda np. studia zaoczne to dalej moze byc zarejestrowana, a jak dzienne to wydaje mi sie ze bedzie sie ubezpieczac w szkole

Gość ja mam pytanie ja
aha, dzieki a ja z ta renta po matce?

Gość zorientowana
Z rentami nigdy nie mialam do czynienia... naprawde na ten temat nie potrafie nic powiedziec

Gość pomozecie
jestem w 7 miesiacu ciazy... od 2 tyg na zwolnieniu lekarskim. i okazalo sie ze pracodawca nioe placil za mnie skladek .. od samego poczatku zatrudnienia... ale zgloszona bylam /... co teraz?? jakies nadzieje?? czy juz po mnie?? mialam umowe na czas nieokreslony od 12.06.2006r.

Gość zorientowana
No to teraz pracodawca niech sie martwi co z tym fantem zrobic. To on mial obowiazek zglosic cie do ubezpieczenia. Niech teraz odkreca sprawe z zusem

Gość hmhmhmhmm
czyli nic sie w sumie nie dowiedzialam..:O myslalam, ze cos konkretniejszego napiszesz... :(