Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odebralam morfologie

morfologia krwi1

Polecane posty

odebralam dzis wyniki morfologi. wszystko jest w normie oprocz RDW-10,4%, MPV-7,1 fl- te 2 wartosci sa zanizone. ob -8 i cukier 92. czy ktos wiec co to moze znaczyc?

Gość na pewno jedno to niedobór
żelaza

ale ja nie robilam wynikow zelaza

Gość jak niewiadomo o co chodzi
Średnia objętość krwinki czerwonej (MCV) - wartość poniżej 80 fl świadczy o niedokrwistości mikrocytowej (przebiegającej ze zmniejszeniem rozmiaru krwinki czerwonej). Jest ona charakterystyczna dla stanu niedoboru żelaza. Natomiast wynik powyżej 110 fl może być najczęściej sygnałem niedokrwistości megaloblastycznej, związanej z niedoborem witaminy B12 lub/i kwasu foliowego. Nieznaczne podwyższenie MCV bywa spowodowane wzrostem ilości retikulocytów (młodych postaci erytrocytów, które mają większą objętość), co nie zawsze jest patologią.

ale to nie chodzi o MCV to akurat mam w normie. chodzi mi o MPV- jest to srednia objetosc plytek krwi

znam te stronke tylko ze tam wlasnie nie ma tego MPV

Gość Doris 19
ja te mam zaniżona srednią objetośc plytek krwi i lekarz powiedzial ze to nic nie szkodzi jak sie ma prawidłowa liczbe plytek krwi to jest zazwyczaj przejsciowe wiec nie masz sie co martwic:)

Gość Doris 19
ja te mam zaniżona srednią objetośc plytek krwi i lekarz powiedzial ze to nic nie szkodzi jak sie ma prawidłowa liczbe plytek krwi to jest zazwyczaj przejsciowe wiec nie masz sie co martwic:)

Gość ulaaaaaaaaaaa
a jesli mam niską hemoglobine? tzn. jeszcze w normie, ale przy dolnje granicy, na prawde niska ?

Gość a powiedzcie mi
czy majac w organizmie jakis stan zapalny to mimo to mozna miec dobre wyniki tzn dobra morfologie i ob. podobno ob wykrywa stany zapalne ale czy zawsze?