Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nienasycona ...

KTO Z WAS ZNA ŁACINĘ? ALBO UCZY SIĘ TEGO JĘZYKA?

Polecane posty

Gość nienasycona ...
te, poggromca, zejdź ze mnie, co? :P znasz mnie? wiesz, że całe życie siedzę w Polsce a języków uczyłam się 4 lata w liceum i na tym skończyłam? jak nie wiesz, to nie oceniaj, pozdrawiam

Gość akakaka
Nienasycona - u mnie to było dość dawno temu. Średnia - chyba tak, ocena z obrony, na pewno rekomendacja promotora - to było bardzo ważne. Ale potem był jeszcze egzamin. Jego częścią był egzamin z języka. Reszta była rodzajem rozmowy kwalifikacyjnej. Oczywiście musisz wiedzieć o czym chcesz pisać i zaprezentować jakąś wizję tego doktoratu.

Łacinę trudno jest nazwać \"prostym językiem, łatwo wpadającym w ucho\", chyba że ktoś obywał się bez zaawansowanej gramatyki i przekładów Pliniusza Młodszego i Tacyta :D :D Uczyłam się przez cztery lata u bardzo wymagającej nauczycielki i zdawałam maturę z łaciny, do tej pory miewam kontakt z językiem ze wzg. na teksty chorałów i pieśni sakralnych, które czasem mamy w repertuarze. Z pewnością znajomość łaciny ułatwia zrozumienie wszystkich języków z grupy romańskiej, w Twoim przypadku ten mechanizm może również działać w odwrotną stronę - będzie Ci nieco łatwiej uczyć sie łaciny, podpierając się znajomością włoskiego czy hiszpańskiego. Tyle, że nie dotyczy to gramatyki, z tą będziesz mieć problem /jak wszyscy/ ;) Choć, szczerze mówiąc, trudno jest mi wyobrazić sobie naukę łaciny bez nauczyciela, z którym można skonsultować wątpliwości czy uzyskać pomoc w interpretacji tekstu. Może jednak znajdziesz jakiś kurs \"na żywo\"?

Gość liroy
a ja znam łacine: kurwa mac ,ja pierdole,spierdalaj,jebnij sie i wiele innych słów.jak chcesz to mozesz sie zapisac do mnie na korepetycje

Gość nienasycona ...
akakaka - bardzo Ci dziękuję za informacje 🌻 Ondyna - właśnie szukam kursu "na żywo" i albo ja nie umiem szukać, albo moje miasto to jakaś dziura :D liroy - taką "łacinę" to ja też znam :P

nienasycona, a może by ruszyć problem od drugiej strony? Przecież w Twoim mieście, gdziekolwiek mieszkasz, z pewnością w klasach humanistycznych nadal ktoś uczy łaciny. Można poszukać prywatnie nauczyciela lub lektora i namówić go na udzielanie lekcji prywatnie. Mój brat w ten sposób znalazł Irańczyka, który przez rok uczył go perskiego w ramach przygotowania do letniej włóczęgi po Iranie.

Gość nienasycona ...
też mi się wydaje, że ta opcja będzie najlepsza :) dziękuję Ci :)

Gość nienasycona ...
Twój brat często podejmuje tak ciekawe podróże? :)

dość często, globtrotter z niego :) Właśnie siedzi z ekipa sobie podobnych w Finlandii, dotarł tam rozpadającym się samochodzikiem przez Ukrainę, Białoruś i całą Rosję wzdłuż Wołgi. Po drodze grają koncerty, żeby zarobić na benzynę, w drodze powrotnej zapewne zawiną jeszcze na Litwę :)

Gość nienasycona ...
już go lubię :) dlaczego faceci, których znam, sa tak nieziemsko nuuuudni? :(

Gość odsycony
pamiętam jak w liceum, na jakąkolwiek próbę zapytania mnie przez Panią Łacinniczkę, twardo odmieniałem przez przypadki zaimeki wskazujące: hic haec hoc, genetivus zawsze mówiłem wyraźnie i głośno: hujus, hujus, hujus, jak się Pani czerwieniła, ale się nauczyłem i zapamiętałem, a takie stare czasy, pozdrawiam Panią, która zastanawiają się nad nauką lingua latina, to miłe, budujące, dające nadzieję na przyszłość, że są jeszcze takie Panie

Jest rzeczywiście świetny, cudnie się z nim gada, jeździ, życie z nim to jeden wielki happening.. Takich facetów łatwo jest lubić, są idealnymi przyjaciółmi :D Ale dużo trudniej jest żyć z kim takim albo być od niego w życiu zależnym, na dowolniej płaszczyźnie - szczerze mówiąc podziwiam jego dziewczynę, ja bym z takim facetem jako partnerem nie wytrzymała. Trzeba mieć jaja jak dzwon i ogromne poczucie bezpieczeństwa, inaczej nerwy siadają po miesiącu...

Gość nienasycona ...
dópa Jasió roweżysta - ja byłam pierwsza :P :P :P odsycony - kocham uczyć się języków obcych :) chujus !!! :D :D :D

Gość odsycony
samo mi to zmieniło, pisałem hujus, tracę kontrolę nad tym sprzętem, a może nad sobą?

dópa jasió :D 😘 Nie wiesz o czym mówisz - życie z Bratem Kotem jest jak zabawa odbezpieczonym granatem. Nie znasz dnia ani godziny... :P Na temat dópowej tożsamości milczę jak grób :D :D :D

Gość nienasycona ...
Ondyna - kobietom trudno z takimi partnerami, owszem... tzn. w młodym wieku, kiedy same mają ochotę poszaleć, podróżować, bawić się - to mężczyzna idealny :) ale potem, kiedy kobiecie zaczyna tykać zegar biologiczny, kiedy pragnie dziecka i opiekuńczego męża 24 h na dobę przy boku - wtedy mogą pojawić się problemy :(

Gość odsycony
jest jakasik cenzura, nie da rady napisać poprawnie hujus przez samo ha, oni, moderatorzy nie znają łaciny

Gość nienasycona ...
odsycony - bo tu cenzura jest :) ale wyobraziłam sobie, jak Ty to wymawiasz :D

Gość nienasycona ...
hujus

Gość nienasycona ...
widzisz - mnie też zamienia h na ch :(

Gość odsycony
niby proszą, żeby gadać kulturalnie, a nie tylko o dupie Marynie, a jak ktoś o deklinacj, kolebce cywilizacj, to Ci zmienią, wbrew zasadom, wbrew regułom, wbrew Konstytucji

nienasycona, otóż to! Mój Brateńko jest muzykiem, reżyserem dźwięku i dobiega trzydziestki, taki tryb życia odpowiada studentkom, albo dziewczynom tuż po studiach. Z poprzednią dziewczyną rozstał się w zgodzie i ze smutkiem, kiedy oboje skończyli po 27 lat - coś się wypaliło, bo ona potrzebowała już stabilizacji, a jego wiatr wciąż nosi po świecie... :( Moja mama była taka sama, już po 50-tce brała plecaczek, aparat, kamerkę i zasuwała autobusami i pociągami po Europie :) Żadnych etatów, kredytów, emerytur...

cóz, przy moim trybie zycia i pracy, to pewnie bym sie po tygodniu zorientowała, ze go nie ma... po zbyt małej ilosci prania i kubków w zlewie:P a tak serio-wole takiego, niz ołowiana dupke, co to do kina nwet go nie wyciagniesz a o lesie to zapomnij! na razie nic mi nie tyka:D wiec taki mi się marzy, jak dorosne , moze zmienię zdanie:D

program cenzorski ma wąziutkie horyzonty i nie posiada wyobraźni, h.u.i.u.s kojarzy mu się jednoznacznie... :D :D

Gość odsycony
Ondyna, gratuluję, znalazłaś spoób, sprytna i zaradna z Ciebie Kobitka

samo życie, nie telenowela :D Pokaż mi kogoś, komu znajomość rozwija się tak, jak zaplanował? :P No, znam jedną parkę, ale to jest układ tasiemiec - żywiciel, więc tasiemcowi układa się zgodnie z planem, a żywiciel ocknał się na moment po latach, po czym szybko ponownie zamknął oczy, żeby nie patrzeć na to wszystko. W końcu mają już dwoje dzieci i nie czas teraz na rewolucje...