Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madalenak

MŁODE MATKI PRZED 20-STKA

Polecane posty

Gość GosiaIwona
Przede wszystkim serdecznie witam wszystkie Mamy. Zwracam się z prośbą do kobiet, które przed 18 rokiem życia urodziły dziecko. Jestem studentką studiów magisterskich na kierunku Pedagogika Resocjalizacyjna z Profilaktyką Społeczną na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Obecnie piszę pracę magisterską na temat młodocianego macierzyństwa. Prowadzone przeze mnie badania mają na celu poznanie doświadczeń, odczuć, opinii oraz planów związanych z wczesnym macierzyństwem. Odpowiedzi udzielone będą dla mnie cennym źródłem informacji, bez których nie byłoby możliwe pełne przedstawienie tematu. Badania są anonimowe oraz posłużą wyłącznie celom naukowym

Gość Sylwia Rumin
Program TELEWIZYJNY Chcesz zrobić test DNA swojemu dziecku i ustalić ojcostwo ? Chcecie ustalić sprawy alimentacyjne? Ojciec zarzuca Ci zdradę i chcesz udowodnić że to jego dziecko? Jeśli znasz taką sytuacją odezwij się do mnie sylwia_rumin@op.pl wyślij imię + numer telefonu

Gość Mia US
Wiecie co dziewczyny, sama mam teraz 26 lat i jestem w 9 tyg ciazy i mimo bardzo dobrej sytuacji materialnej, kochajacego meza i domu z ogrodem czasem sie po prostu martwie jak to bedzie. Moj maz podaje mi za przyklad wlasnie mlode mamy, w wiekszosci nie maja na starcie tego co my a daja rade. Przyznam tez, ze nie wyobrazam sobie siebie w ciazy w wieku np 17 lat. Bylam wtedy jjeszcze dzieckiem. Znam natomiast kilka nlodych mam, ktore mimo dziecka ciagle baluja na imprezach i zmieniaja facetow jak rekawiczki, dlatego nie mozna mowic, ze wszystkie nlode mamy nagle staja sie dorosle i co najwazniejsze dojrzale. Mam jeszcze jedno ppytanie do Was drogie mlode mamy. Jest cos czego nigdy w zyciu nie rozumialam. Moze mi ktos wyjasni? Kiedys sprzeczalam sie z moim bylym ktory twierdzil ze nawet w tyvh czasach sa mlode mamy, ktore nie wiedza, ze od seksu zachodzi sie w ciaze. Usmialam sie po pachy. Nigdy tego nie zrozumiem. Kiedy bylam nastolatka i nie chcialam zajsc w ciaze to stosowalam antykoncepcje. Nie znam rowniez dziewczyny, ktora antykoncepcje stosowalaby tak jak sie powinno, mniej wwiecej o tej samej godzinie i zaszlaby w ciaze. Wszystkie moje znajome jesli byly w ciazy to nie zabezpieczaly sie w ogole i np. Nie uprawialy seksu w dbi plone itp. Antykoncepcja ma 99 % skutecznosci. Czemu po prostu jej nie stosowac? Nie jestem zlosliwa tylko pytam. Ja nie chcialam wczesniej dziecka i go nie mialam. Nie ufalam tylko prezerwatywom, bo chce miec prawie 100% pewnosci zanim przez przypadek powolam na swiat drugiego czlowieka. Po prostu nie potrafie zrozumiec jak majac do dyspozycji antykoncepcje i wszechobecne informacje na ten tenat ktos mi mowi, ze on nie wiedzial ze w ciaze sie zachodzi, albo zr nie za pierwszym razem albo jesscze rozne cuda. Ktos moze mi powiedziec jak to jest? Swoja droga powodzenia dla wszystkich mlodyvh mam, ktore jednak pociechy beda mialy :)

Gość Aracelli
No coz, ja powiem szczerze, ze jesli chodzi o antykoncepcje, to owszem, stosuje prezerwatywy, do innych srodkow niemam dostepu, bo poprostu boje sie moich rodzicow, im cos niepodpasuje.i czlowiek ma przechlapane, boje sie z nimi rozmawiac na te tematy, raz zdarzylo sie, ze z nienacka mojego chopaka natchnelo na seks, oczywiscie jak zawsze sie zabezpieczalismy, to tego dnia myslelismy, ze do niczego nie dojdzie, ale doszlo, coprawda nie do stosunku, w ktorym on dochodzi we.mnie, ale pare razy zaledwie, w domu sprawdzilam i okazalo sie, ze mialam wtedy dni plodne, teraz z niecierpliwoscia wyczekuje 10 dni od stosunku, aby zrobic test, od jego wyniku wszystko zalezy, nie wiem, jak powiem o tym rodzicom, ale mam.nadzieje, ze sam fakt tego, ze pomoze mi mama mojego chlopaka zalatwi sprawe i ze jak wywala mnie z domu to oni mi pomoga....

Gość gość
mam doświatczenie wychowuje dzieci od czasów wyginiencia dinozaurów

Gość KULA199
karmie moje dzieci kabanosami chyba to do dobrze sama jem bułke z smalcem i kiełbasą

Gość roksi98
Witam mam 19 lat od tygodnia spóźnia mi się okres wiem ze powinnam zrobić test ale boje ze jestem w ciąży i sobie nie poradzę mam kochającego chłopaka i wiem ze on bardzo cieszylby się z dziecka ale ja mam obawy co będzie dalej jak się tych obaw pozbyć już sama nie wiem co mam robić

Gość gość
Z doświadczenia wiem, ze mlode (nawet dwudziestokilkuletnie!) dziewczyny w 90% przypadkow zostaja samotnymi matkami nim ich dzieci ukoncza 1-3 lata! Nie warto ryzykowac, bo takie zycie samej z dzieckiem to zadne zycie, szczegolnie w tak mlodym wieku, kiedy czlowiek powinien byc wolny i swobodny i potrzebuje sie jeszcze wyszumiec! Szczegolnie w PL, bo male szanse ze sie znajdzie faceta, ktory bedzie mial jakies powazne zamiary wobec kobiety z dzieckiem. Zazwyczaj faceci w PL traktuja takie jako 'do poruch|ania na jakis czas i czesc', bo nikt nie chce cudzego dziecka. A potem nagle stuka 50-tka i frustracja i deprecha, bo sie nic z zycia nie mialo, tylko zapierniczalo przy dziecku i na dziecko, nie ma sie znajomych bo dawno sie juz pourywaly kontakty, ani chlopa, tylko dziecko i ewentualnie krewnych, ale oni tez maja juz swoje zycie i nie beda takiej kobiecie wiedznie dotrzymywac towarzystwa. Sumujac: wczesna ciaza = samotnosc i niezrealizowanie w zyciu!

Gość gość
Nadmienie, ze wszystkie zawsze na poczatku maja tego 'kochajacego chlopaka'. On jest 'kochajacy' dopoki ma od dziewczyny seks, ale jak tylko pojawia sie 'problem', czyli dziecko wymagajace od niego wkladu finansowego, odpowiezialnosci i uczestnictwa w opiece, to to cale 'kochanie' znika z dnia na dzien i idzie do innej po seks bez takich zobowiazan. Nie badzcie naiwne!

Gość gość
A i mlodziki zawsze zapytani wala scieme o dzieciach, zapewniajac dziewczyne ze chcieliby w przyszlosci z nia dzieci i w ogole, ale robia to tylko po to, zeby wypinala ochoczo tylek. Jak sie okazuje ze jest w ciazy, to mlodzik zmienia sie o 360 stopni i daje dyla. No maks. wytrzymuje do kilku miesiecy albo do roku po urodzeniu dziecka, ale jest juz zle od dlugiego czasu nim ostateczne zostawi dziewczyne. Zle, czyli wiecznie klotnie o pieniadze (nagle okazuje sie ze dziecko nie zyje miloscia, a jego utrzymanie jest bardzo drogie!) i o to ze nie pomaga nic przy dziecku, tylko ucieka do kolegow i matki. A z jego strony pretensje, ze dziewczyna nic nie robi poza siedzeniem z dzieckiem i ze nie bedzie na nia lozyl, bo nie ma kasy. Zreszta cialo juz nie te, cycki nie te, a taki mlodzik lubi swieze, bo jest niedojrzaly i predzej czy pozniej leci do innej.

Gość gość
Osoba wyzej ma racje. Niestety mlode dziewczyny naiwnie wieza, ze dziecko tylko scali ich zwiazek z facetem, ze ich zblizy do siebie, a mlody chlopak w tym samym czasie mysli o aborcji i jak tu by zrobic, zeby tego dziecka jednak nie bylo. Ostatecznie jak juz to dziecko sie rodzi, to umywa rece majac 100+ wymowek. To samo bardzo czesto robi jego rodzina.

Gość gość
wierza

Gość gość
Ano gorzka prawda pani z 19.49 powyżej . Najbardziej przechlapane mają niunie co zaciążą z cudzoziemcem egzotycznym . Jakimś Arabem czy Murzynem . Na początku są megadumne z "taakiego' chłopaka .Oczywiście on i męski sexi i wogóle szał na dysce z takim .Potem "on zamożny wykształcony" etc . a naprawdę gołod***ec lub benficiarz, ona bezmyślnie zauroczona daje sobie wciskać androny lovelasa. Potem "on jest inny " jak ludzie mowią że Arab dla wizy i seksu z nia jest a z Murzynów są fatalni ojcowie (dramat z tym jest w USA, dzieci połowa z nich nie wychowuje).Potem na 90% zostaje samotną mamą z niepodobnym do niej kompletnie dzieckiem. Tak koło 30tki widzi że przechlapała życie wtedy albo zapada się w sobie albo staje sie agresywna, cały czas mieli w ustach "rasizm rasiści" czepi się wszystkich wokoło itp. Znajoma pracująca w dużej szkole poznała takie mamy -praktycznie nigdy nie pojawili się ojcowie ich dzieci . Opisywała charaktrystyczne duety -ZAWSZE samotna polska matka z beżowym/czarnym potomkiem .

Gość gość
Ale wiekszosc samotnych mlodych matek ma biale polskie dzieci. Tych miksow nie jest duzo w porownaniu do calkowiceie polskich z polskim pseudo-ojcem zapylaczem.

Gość gość
To prawda ale już w UK :P naprawdę jest tego dużo...

Młode mamy! POMÓŻCIE MI ZOSTAĆ MAGISTREM! Witam. W związku z prowadzonymi przeze mnie badaniami do pracy magisterskiej bardzo proszę o pomoc! Jestem studentką V roku psychologii na WSB w Nowym Sączu. Przeprowadzam badania dotyczące lęku i postaw rodzicielskich u młodych matek. Badanie jest anonimowe i trwa ok. 10 minut. Jeżeli jesteś w wieku 18 – 26 lat i masz chwilkę czasu bardzo proszę o wypełnienie poniższej ankiety. https://www.survio.com/survey/d/Y2O7L4C2Q3W8I8X5X Z góry dziękuję za poświęcony czas!

Gość gość
po pierwsze: po co dawać duuupsko w wieku nastoletnim? cierp ciało jak się chciało. po drugie: super przykład dla dziecka, nie ma co. spokojnie, po 30 zostaniecie babciami

Gość gość
14:27 nie oceniaj wszystkich swoją miarą. Akurat moje dziecko jest z gwałtu, i przez takich jak ty, miałam próbę samobójczą