Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

przeniesienie

Aer Lingus - leciał ktoś, jakie doświaadczenia?

Polecane posty

[01.07] 09:20 zla-kobieta Hej, lece 19 lipca z Okęcia do Irlandii. Jestem \"troche\" wystarszona, poniewaz nie dosc, ze to pierwszy moj lot, to na dodatek lece sama Czy ktos moglby napisac cos o tych liniach i o tym czy odprawa to az taka ciezka sprawa, bo im wiecej czytam tym moje przerazenie wzrasta A moze kos z Was leci rowniez 19 lipca? [01.07] 09:21 BMI A jakie masz BMI? [01.07] 09:22 zla-kobieta Proporcjonalne do Twojego poziomu, czyli odpowiednio nisikie [01.07] 09:23 zla-kobieta *poziomu IQ [01.07] 09:36 aer lingus nie jest tzw. tanią linią (to narodowy przewoźnik Irlandii) ale i tak nie serwują tam posiłków (można kupić na pokładzie). Fajna linia w sumie. Najbardziej utrudniaja życie ogólne przepisy dotyczące wszystkich linii, a mianowicie drastyczne ograniczenie płynów w bagażu podręcznym. W praktyce wygląda to tak, że jeżeli chcesz mieć coś do picia przy sobie (bo na pokładzie za darmo nie dostaniesz) musisz kupić sobie w strefie wolnoicłowej (po odprawie paszportowej) gdzie ceny są b. wysokie. Jeżeli kupisz tam picie to albo zapakują cię w folię, której nie możesz naruszyć, żeby wpuścili cię z tym piciem na pokład, albo wypic na miejscu. [01.07] 09:40 mis kolabor A czemu temat w dziale zycie uczuciowe? Rozumiem ze nie jest to Tobie obojetne, ale ...nie przesadzaj Lot samolotem jak lot samolotem, wszystko jedno jaki przewoznik, wazne zebys doleciala PAmietaj tylko co mozesz brac do bagazu podrecznego a czego nie, bo CI wszystko powyrzucaja [01.07] 09:56 oneill Lecialam dosc dawno ale wielu moich znajomych korzysta z wymienionych przez Ciebie linii i sa po prostu takie jak inne. Rozumiem ze nie masz zbyt wielkiego doswiadczenia odnosnie lotow generalnie a nie tylko tych linii. Aer Lingus sa liniami oryginalnie irlandzkimi od lat, nie naleza do popularnych dzis tzw \"tanich linii\" (jak Ryanair na przyklad ktore tez sa irlandzkie) ale tych \"normalnych\" w ktorych podaje sie posilek w samolocie (wliczony w koszt przelotu) na przyklad. Sa jeszcze inne kryteria ale ja ich nie znam. Chyba dlatego ze latam wylacznie \"tanimi liniami\" od wielu lat. Choc w ostatnich kilku latach nasilila sie konkurencja i te \"komercyjne\" linie staraja sie obnizac ceny zeby nie tracic pasazerow. Ok ale otwieram szafe i mowie do rzeczy: odprawa nic strasznego, glowy nie urywaja. Nie wiem jakie w Aer Lingus maja wymogi odnosnie wagi bagazu ktory idzie do luku (jedni 20 kg, inni 15 - musisz to sprawdzic sobie sama zwby nie placic nadbagazu co jest dosc droga impreza niestety bo liczy sie od kilograma jakies 8 euro czy 25 zl plus minus). POdreczny zwykle jest do 10 kg i nie moze w nim byc ostrych przedmiotow (nawet cazek do paznokci czy pilniczka metalowego, nozyczek - tak ze zestaw do manicure lepiej schowaj do duzej walizki) ani plynow powyzej 100 ml. Takie zasady bezpieczenstwa. Jesli wieziesz wodke wloz do duzej torby. I wogole wszystkie rzeczy co do ktorych masz watpliwosc a w podreczna zapakuj ciuchy czy buty bo to mozesz miec przy sobie w samolocie. Elektronike czyli laptopy, cyfrowki itp sprawdzaja oddzielnie i trzeba przy kontroli wyjac z torby i wylaczyc. Jak przyjdziesz na lotnisko masz olkienko w ktorym odbywa sie check-in, stoisz w kolejce, jak juz podejdziesz zdajesz duzy bagaz, odbierasz karte pokladowa, babka zada Ci kilka pytan np czy sama pakowalas torbe , jaki masz bagaz podreczny itp. Potem idziesz do kontroli - kladziesz bagaz podreczny z wyjetymi przedmiotami elektronicznymi, kurtke, czasem buty na ruchomy pas i przechodzisz przez heimanna, jas dzwoni to celniczka sprawdza Cie taka maszynka przeswietlajaca (moze to byc sprzaczka od biustonosza albo guziki metalowe itp), jesli masz rozrusznik serca musisz zglosic to wczesniej bo tym osobom nie wolno przechodzic przez heimanna (moze to spowodowac zaburzenia funkcji rozrusznika). Jesli kontrola ma watpliwosci co do Twojego bagazu kaze Ci go rozpakowac i sprawdzi - ale to tez nie boli. Czasem cos wzbudzi ich podejrzenia ale przeciez jestes w porzadku to nie ma sie czego obawiac. Potem czekasz na odlot w sali odlotow i tam sa sklepy, mozesz kupic co chcesz i wniesc do samolotu bo juz jestes po kontroli (np wodke czy napoj). Do samolotu zawozi Cie autobus na terminal, musisz pokazac karte pokladowa i paszport/dowod osobisty, pracownik odrywa czesc boarding card, na Twojej czesci jest numer miejsca na ktorym siedzisz w samolocie. Przy wejsciu do samolotu tez sprawdzaja karty i wskazuja miejsce. Wkladasz swoj bagaz podreczny do bagaznika nad glowa, zajmujesz miejsce i lecisz. Na miejscu po wyladowaniu i wyjsciu z samolotu sprawdzaja na bramce paszporty ale bardzo pobieznie, idziesz po bagaze na tasme, czekasz na swoj, odbierasz i idziesz w swoja strone. Życie jest jak szachy. Raz posuwamy królową, raz walimy konia.

09:57 oneill A nie wiedzialam ze nie serwuja posilkow... Tak to jest jak czlowiek niedoinformowany a chce pomoc... Życie jest jak szachy. Raz posuwamy królową, raz walimy konia. 10:03 aer lingus okęcie wygląda mjiej więcej tak: -odprawa biletowa i bagażu , potem paszportowa - wchodzisz do strefy tranzytowej. tam możesz kupić napoje i wypić je na miejscu, albo nierozpakowane wnieść do gate-u -odprawa-sprawdzanie bagażu podręcznego - po ktorej wchodzisz do gate-u - tam możesz już rozpakowac napój i wnieść na pokład samolotu. 10:07 aer lingus to co napisałam nie jest chyba jasne, sorry Aż do odprawy bagażu podręcznego możesz miec tyle płynów/napojów ile chcesz, zakupionych gdziekolwiek. Dopiero przy odprawie bagażu podręcznego sprawdzają ilośc i miejsce zakupienia płynów (napoje/kosmetyki, etc). Płyny te muszą być zakupione w strefie tranzytowej i nierozpakowane. 11:32 zla-kobieta Myslalam ze nikt nie odpowie i dlatego sie juz nie odzywalam Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc, juz zabieram sie do czytania. Jesli chodzi o forum \"zycie uczuciowe\" to najnoralniejsza pomylka 11:38 zla-kobieta Jest tutaj jeszcze ktos? Nasuwaja mi sie pewne pytania: 1) Jak juz dostane karte pokladowa to wskaza mi do ktorej mam isc bramki zeby przejsc odprawe paszportowa, czy mam sobie to jakos sama znalezc?...i od razu drugie pytanie...musze isc od razu do odprawy paszportowej czy moge poczekac? 2) Laptopa sie wylacza czy wlacza ? 3) Az tak dokladnie waza ze nie mozna nawet miec 1kg nadbagazu bez dodatkowych oplat? 11:44 zla-kobieta Puk puk, jest tu ktos? 11:45 zla-kobieta Puk puk, jest tu ktos? 13:05 aniuuuullllaaaaa szczerze to mi nigdy nie wazyli podrecznego ogolnie dosyc czesto latam tymi liniami i jestem zadowolona. z tego co wiem to bagaz podreczny to max.7kg a ogolny 20kg.

Gość aer lingus
W czasie odprawy biletowo-bagażowej dostaniesz kartę pokładową, na której będzie napisany, z której bramki/gate-u "lecisz". Odprawa paszportowa wszystko jedno w którym okienku