Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ala ma w nosie kota

Chrzest w wieku 3 lat

Polecane posty

a Bog to co nie Sila Wyzsza??? przez tekie gadanie i dzielenie wszystkiego na albo czarne albo biale ludzie odchodza od Kosciola, mam nadzieje ze przekaze swojemu dziecku tylko te dobre strony wiary i uchronie przed takimi ludzmi, ktorzy niby mocno wierza i najglosniej krzycza ale niech tylko ktos ma troche inne zdanie to wtedy na stos z nim......

Gość alabaster_ala
no wiesz co? wiara właśnie taka jest: albo czarne, albo białe. nie ma szarego. albo Masz Boga, albo jakieś siły. a ludzie odchodzą od kościoła, bo stał się on im bardzo niewygodny: bo to albo antykoncepcji zabrania, albo seksu przed ślubem albo zapodnienia in vitro. i bardzo dużo ludzi mówi: ja wierzę ale np. z tą antykoncepcją się nie zgadzam, bo to moja sprawa że stosuję prezerwatywę itd. i to mnie tak bardzo wkurza. nie próbują się zagłębić w danym aspekcie, tylko powtarzają jakieś stereotypy zasłyszane gdzieś od kogoś.

HAY czy wy nie widzicie ze ktos sobie jaja z was robi...zadała pytanie i sie zmyła nie napisała wiecej w dodatku tak smieszne błędy...co to ma byc ja sie pytam

ale my wcale nie dyskutujemy z zalozycielka topiku tylko jak to zwykle bywa temat sie rozwinal. Alabaster no i wlasnie dlatego ja mowie otwarcie ze moja wiara jest taka jaka jest, bo sie najzwyczajniej z pewnymi rzeczami ktore ona zaklada nie zgadzam ale to nie zmienia faktu ze wlasnie w tej wierze chce wychowac dziecko i pozwole mu na jego wlasne watpliwosci kiedys jak juz podrosnie...nie mam zamiaru obciazac go moimi wlasnymi przemysleniami.

Gość alabaster_ala
to jeszcze zalezy czy odrzucasz prawdy czy doktryny, choć te drugie wynikają z pierwszego. ja wiem, że nie mi jest oceniać czy ty wierzysz i jak, to oceni sam Bóg. wyrażam swoje zdanie, a według mnie wierzyć to znaczy pojmować sercem a nie rozumem.

Gość i jeszcze
zalezy Alabaster czy te prawdy i doktryny zostaly nam narzucone przez wladze koscielne. To co ja odrzucam jest nakazywanie mi tego co jakis ksiadz sobie wysni, a wiara to zupelnie co innego

Gość alabala
tylko weź pod uwagę, że kościół może i narzuca, ale przecież nie tak ot sobie, przecież tu działa Duch św.

Gość i jeszcze
no, to za sprawa Ducha Sw mielismy Swieta Inkwizycje....

Gość brak slow
kim jest dzisiejszy kosciol, to stowarzyszenie, ktore zbiera za wszystko pieniadze!! za pogrzeb, slub itp. To on nam narzuca kiedy dziecko ma byc ochrzone, ze najlepiej brac slub koscielny, ze niestosowac srodku antykopcesyjnych.. tylko pozniej jak urodzi sie pelno dzieci to on bedzie dawal na wychoanie.. moim zdaniem dziecko powinno isc do chrzcin tylko wtedy kiedy jest na to przygotowana jego najblizsza rodzian, czy bedzie mial 1 miesiac czy 10 lat to nieistotne, istotne jest to ze dorosli dorosna do wiary katolickiem, a jak ksiadz bedzie sie buntowal to kopa w dupe mu.. jakosc nieprzepadam za ksiedzami, znam samych "lapowkarzy" Pamietajmy kiedy jezus byl ochrzony!! nikt niepowiedzial i nigdzie niejst zapisane kiedy dziecko ma byc chrzone, to tak sie przyjelo.. wiec wyluzujmy troche!!

Gość alabala
wiesz ja nie mówię o czasach inkwizycji... ja mówię o teraźniejszych, jakbyś tak troszką się wczytała, to byś wiedziała o co chodzi dokładnie. tu chodziło o sens sakramentu chrztu św. kitek napisał że ochrzci bo może coś tam po drugiej stronie jest. Jeśli coś tam może jest, czyli nie wierzy w to, ze Bóg faktycznie istnieje to po co ma chrzcić. jak wywiąże się z tej obietnicy, którą złoży przed Bogiem (choć w sumie nie do końca wierzy że ten Bóg jest) i jak dopilnuje żeby jej dziecko Boga poznało, skoro sama nie jest pewna. później nagle pisze że jest, a doczytaj sobie o czy mówiliśmy jeśli chodzi o odchodzenie ludzi od kościoła. i bynajmniej nie jest to inkwizycja (za którą zresztą już Jan Paweł II przeprosił, a ty do tego wracasz-i to są te stereotypy o których mówiłam).

Gość alabala
do brak słów: kościół nie musi płacić na dzieci; korzystaj z naturalnych metod, choć pewnie nie zakumasz ich plusów. poza tym mi brak słów po tonie twojej wypowiedzi. przykro mi że takie masz zdanie na temat kościoła, ciekawe co robisz żeby to zmienić, jak włączasz się w życie np parafii, pokaż ludziom że można inaczej a nie tylko ględzisz że ci niedobrze z tym kościołem. A kto powiedział, że wiara będzie łatwa? wiara jest wymagająca i stanowcza. i dobrze, bo inaczej już tacy krzykacze jak ty, by ją zniszczyli. niczym nie róźnisz się od słuchaczy radia maryja, jesteś zawzięta jak oni i widzisz tylko swoją rację.

Gość alabala
p.S. korzystać z miejsca, prądu w kościele chcesz a zapłacić za to, a za to że na ten ślub ktoś ci posprząta, ubierze klęczniki, dopilnuje porządku, poświęci swój czas? spotkałam też wielu księży na swojej drodze z wieloma też współpracowałam i nie mówię że są lukrowani. ty przecież też nie jesteś. i ja też nie. ale wierz mi że spotkałam takich, których zapamiętam do końca zycia za życzliwość, dobre słowa, wspomaganie i duchowe i niekiedy materialne. i wiesz ja jeszcze nigdy nie spotkałam się z takim co wyciąga rękę po kasę. owszem, charaktery mieli różne, jak my wszyscy, ale może ja po prostu się za nich modlę i dlatego Bóg podsyła mi zazwyczaj tych dobrych?

Gość brak slow
wiesz co kobito moi znajomi maja zaklad pogrzebowy i troche wiedza o kosciole.. zeby ksiadz odprawil msze nalezy mu zaplacic, duzo, jesli nie to zjebie cala msze, to nie sa juz duchowni jak kiedys z powolania, teraz liczy sie kasa.. jedynym godnym szacunku ktorego znam BYL JAN PAWEL II i nikt wiecej, nikt.. wierze w Boga nie dlatego ze mnie tak wychowano, tylko dlatego bo chce, i moim zdaniem jesli Bog jest milosciwy tak jak go opisuja, to przebaczy czego niezdarzylismy tutaj zrobic na ziemi (chrzest, komunia, sluby koscielne) Po drugie nieslucham radia maryji.. Po trzecie wlasnie tacy jak ty kochaniutka nie maja prawa wyboru, bo jezeli kosciol wypowie sie przeciw aborcji to ty jestes za!!! a co z tymi ludzmi co sa przeciw, oczywiscie olac, bo kosciol ma wladze i tak sie dzieje w polsce.. Ja jestem za aborcja, ale osobiscie bym jej nie zrobila, ale sa inni o ktorych tez nalezy myslec, ktorzy maja swoje zdanie A ty jak sie zabezpieczac kalendrzyk, ile wpadek mialas.. wiesz jak kazdy mialby patrzec na kalendarzyk lub jakiesc inne durne metody naturalne to dzieci bylo by w cholere, i co wtedy gdy ludzie w dzisiejszych czasch nie zarabiaja zbyt duzo, mowie tu o przecietnych ludziach, np. Pan kowalski z pania kowaska robia to metoda naturalna, no i po 10 lata maja 5 dzieci, bo niestety wpadki byly, i dajmy na to ze razem zarobia te 3 tysiace zlotych.. i co to na 7 osob jest wystrczajace, chyba raczej niee... i w ten sposob tworzy sie bieda w kraju, ale kosciol zadowolony postawil na swoim metoda NATURALNA a jak! jeszcze do tego dochodza chrzciny, komunie.. I kochana jesli ksiadz se liczy 1500 za slub to ja wole sama wymyc nawet i caly kosciol na kolanach!!