Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy ktos wie

wszystko o cewniku przy CC

Polecane posty

Gość czy ktos wie

Kompletnie nie rozumiem dlaczego zakładają cewnik.Czy dlatego aby kobieta przy operacji spokojjnie popuszczała sobie mocz bo jest znieczulona do domu i nie czułaby jak jej leci mocz?bo napewno nie poto by nie posikała im sie na łóżko. I na jak głęboko wsadzają tą rurkożyłkę? jak gruba jest? pewnie do pęcherza wsadzają czyli jakis kawałek tego będzie. Nie wiedziałam o tym, powiedzcie jak dokładnie to wygląda, gdzie ten mocz sie zbiera.w worku jakimś? i jak długo się go trzyma? no i czy jest gdzies przymocowany czy przyklejiny?

Gość czy ktos wie
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.zdrowie.med.pl/uk_moczowy/badania/pic/ryc3_5.gif&imgrefurl=http://www.zdrowie.med.pl/uk_moczowy/badania/wziernikowanie.html&h=224&w=393&sz=14&hl=pl&start=3&um=1&tbnid=W0VsZXJ6RpIAyM:&tbnh=71&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dcewnik%2B%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG znalazłam tylko to.ale niedotyczy nas kobiet.Patrząc na tę rurę az mnie ciarki przechodzą..facetów to tez musi bolec.

do kazdej operacji jest podawany cewnik i cesarskie cięcie nie jest tu wyjatkiem, skoro nie masz czucia w dolnej czesci ciała to nie mozesz z racji tego panowac nad swoja fizjologią, stad ten cewnik

aha cewnik zakladaja jak juz jestes znieczulona i nawet nie wiesz kiedy to robia bo nie kompentuja :)

Aneczka jesteś już, to wspaniale bo rozumiem, że sytuacja opanowana... Matko cały urlop o Was myśłałam...

Gość czy ktos wie
o mam to co nas dotyczy http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.jestemchory.pl/show_ryc.via%3Fid%3D262&imgrefurl=http://www.jestemchory.pl/chapter.via%3Fid%3D262&h=540&w=330&sz=21&hl=pl&start=1&um=1&tbnid=jaBuA4Kxi4HpkM:&tbnh=132&tbnw=81&prev=/images%3Fq%3Dcystoskopia%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D straszne.tak sobie czytam bo to przy cesarce ponoć stosują a moja woedza jest kiepska no i ta fobia porodowa.Nie mam dzieci a juz czas.Jednak boje sie i czytam czytam oglądam i mam lęki. Ta cześć "sikowa: jest w środku i ją rzszerzają by ten cewnik wsadzac jak widzę. A powiedzcie mi czy jak naturalnie dziecko sie rodzi to wiadomo,wargi sie rozszerzają,wszystko naciąga sie , aale czy nie boli podrazniane miejsce czyli łechtaczka? Która z was mi pomoze?czy ta łechtaczka tez sie naciąga? przeciez to jest takie miesjce wrazliwe taki guziczek.nie przerwie się? i prosze powiedzcie mi jsak ten cewnik wygląda jak jest wsadzony.....bo na rysunku jest tylko pokazane jako badanie,a przy CC jest wsadzony na stałe czyli na dłuzszy czas i z tą rurą sie tak chodzi czy jak?

Gość a czy dreny tez wsadzaja
przy cc aby krew odpłynęla????? prosze o odpowiedz

Slonko jestem jestem, mamy sie dobrze, Krzys dzielny chlopak i tylko 2 tyg zagoscil w szpitalu :) teraz sobie smacznie spi w ogole nie przechwalajac i nie zapeszajac (tfu tfu tfu) zlote dziecko spi i wcina a jak ma okres czuwania to tez nasluchuje i sie rozglada ale nie placze!!! szczegoly naszych przejsc opisalam w temacie lipiec 2007 - tutaj masz link do moich 2 postow przezyciowych. http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3340011&start=7290 czy ktos wie - gwarantuje ci ze nie dasz rady chodzic dopoki cewnik bedzie wsadzony ;) drenow do rany nie mialam i mam bardzo ladne ciecie, blizna cieniutka jak niteczka no ale nie polecam cesarki bo dla mnie rekonwalescencja po niej byla znacznie gorsza niz po porodzie naturalnym, jesli musisz ze wskazan medycznych to wiadomo nie ma wyjscia ale jesli sama sie na nia chcesz decydowac to powiem tak - nie rob glupstw

Gość czy ktos wie
a co z kupą? cewnik ciku OK a jak kupa? gdzie ona idzie skoro nie panujemy nad fizjologią w znieczuleniu?

Gość czy ktos wie
ja to wogóle boje sie bólu.a ten czas naturalnego porodu mnie przeraza.mialam 3dni temu okres.skurcze ból i chciała wytrzymac ten skuurcz bo wiem ze przy porodzie o 100 razy silniejszy ból...i wiecie co?nie dałam rady....bolało,skurcze takie miałam,zwijałam sie masowałam.okropne.......i jak zniesc porodowe skórcze? Ten okresowy skurcz trwa caly dzień a porodowe kilka minut co jakis czas .....wiem..ale nie wiem czy ten porodowy silny bede w stanie zniesc te kilka minut. No i wziełam ibuprom bo nie wytrzymałam.Przestało bolec .Nie wiem jak urodzic by znies skurcze. Boje sie ciązy panicznie.

Witam. Fizjologia to tak rozplanowała aby narządy matki w jak najmniejszym stopniu uległy uszkodzeniu.Przy porodzie naturalnym część zewnętrzna narządów płciowych ulega jakby spłaszczeniu ,szyjka macicy ulega zgladzeniu.Pochwa skraca się.I glowka dziecka może przejść.Cewnikowanie polega na włożeniu do cewki moczowej gumowego drenu nr.19-22.Główkę drenu smaruje się maścią znieczulającą.Zabieg nie boli.Pozdrawiam.

Cewnik zakłada się z kilku powodów. Przy każdej operacji brzusznej pęcherz moczowy musi być pusty, ułatwia to przeprowadzenie zabiegu, zmniejsza ryzyko uszkodzenia pęcherza. Po drugie w znieczuleniu nie do końca kontroluje się zwieracze. Po trzecie po cc, które jest dośc poważnym zabiegiem monitoruje się stan pacjentki tzn ciśnienie, tęto, diureza (czyli ilość oddawanego moczu) itp. Po czwarte po porodzie gwałtownie zmniejsza się pojemność łożyska naczyniowego i objętość krwi krążącej, przesączanie w nerkach zwiększa się i na skutek tego w pierwszej dobie po porodzie kobieta oddaje 2-4 litry moczu (po operacji zwłaszcza w znieczuleniu zewnątrzoponowym byłoby cięzko sikać co chwilę na basen). Cewnikowanie nie boli, ale nie jest zbyt przyjemne (po założeniu cewnika może trochę szczypać). U kobiet jest dużo łatwiej ;) Uzywa się cewników miękkich typu cewnik Foleya rozmiar zwykle 14-16, chyba że cewka jest szersza lub bardzo wąska. Smaruje się końcówkę żelem znieczulającym, zakłada, łączy końcówkę z workiem a do drugiej końcówki wpuszcza się kilka mililitrów powietrza lub soli fizjologicznej, dzięki czemu pompuje się balonik na końcu cewnika obecnego juz w pęcherzu moczowym. Dlatego cewnik nie wypada. Z workeim mozna chodzić, ale po cc zwykle wyjmują cewnik zanim kobieta wstanie z łóżka. tu jest cewnik: http://www.dlapacjenta.pl/sklep/product_info.php?products_id=180

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.tetraplegik.com/ilustracje/urologia/cewniki3.jpg&imgrefurl=http://www.tetraplegik.com/index.php%3Fsubaction%3Dshowfull%26id%3D1151878027%26archive%3D%26start_from%3D%26ucat%3D7%26&h=180&w=180&sz=15&hl=pl&start=7&tbnid=pYgkgOLt4b-BWM:&tbnh=101&tbnw=101&prev=/images%3Fq%3Dcewnikowanie%2Bp%25C4%2599cherza%2Bmoczowego%26gbv%3D2%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DG do cewnikowania przy zabiegach używa się cewnika Foley\'a. jeśli chodzi o strolec to wskazane jest podanie czegoś na wypróżnienie przed zabiegiem lub zastosowanie lewatywy. te stronki które znalezłaś wcześniej nie za bardzo są na temat. to nie takie straszne - głowa do góry :)

mamo fasolki - o powietrzu nie słyszałam a soli fizjologicznej nie powinno się używać do uszczelniania cewnika ponieważ sie krystalizuje.

żeby zapobiec kupie fundują ci lewatywę :) a potem i tak lecisz tylko na kroplówce.Jak już skończysz kroplówki to dieta delikatna, i tak powoli aż dojdziesz do siebie. Z cewnikiem można chodzić, choć to nic przyjemnego, i nie wszędzie zakładają go jak już jesteś znieczulona, raczej się spotkałam z tym drugim sposobem ze smarują rurkę tym żelem. przy zakładaniu masz uczucie dyskomfortu. patrząc i myśląc o tym teraz, na \"trzeźwo\" to bedzie cię to przerażało, zwłaszcza jak jesteś z tych bojaźliwszych, tak jak ja np. ;) ale kiedy masz brzuszek wielki jak piłka, a w nim dziecko które wiesz że musisz wydać na świat, to przestaje być takie przerażające, bo wiesz że nie masz innego wyjścia, co na to poradzisz? Nic, musisz się temu wszystkiemu poddać, a potem już będziesz miała przy sobie dziecko. Robisz to dla niego.

Gość justaaaaaaaaaaaaaaaaaa
no nie powiedzialabym ze cewnikowanie nie boli, mnie jak przywiezli do szpitala po wypadku, a bylam niezle nafaszerowana roznymi lekami przeciwbolowymi to jak mnie cewnikowali to myslalam ze wyjde z siebie mimo ze bylam na pol przytomna , dlatego strasznie sie balam ze przy cesarce bedzie powtorka z rozrywki , ale naszczescie mialam cesarke pod narkozą i mnie nie cewnikowali:P

No i co że krystalizuje? :) Przecież jest wstrzyknięta do tego balonika. I głownie soli się używa w szpitalach, bo jeśli balonik pęknie to nic zupełnie się nie stanie. A czym sie powinno napełniać balonik? :)

No własnie to jest tak jak pisze Laaalooo Poza tym pod koniec ciąży już się wręcz marzy o porodzie, bo jest baaardzo ciężko, zgaga, nogi puchną itp.

Już przeczytałąm , że powinno się uszczelniać wodą do injekcji. A w szpitalu gdzie pracuję, używa się soli :O Wprawdzie nigdy nie było problemów z wyjęciem cewnika, albo ja w nieswiadomości żyję bo teraz jak się zastanawiam to nie jestem pewna co ma przygotowane pielęgniarka w strzykawce :O :O :O

ja pracuję na bloku operacyjnym i my używamy właśnie wody do iniekcji. tak nas uczyli na studiach. jeśli sól sie skrystalizuje mogą być problemy z odszczelnieniem cewnika.

Do uszczelnienia balonika z cewnika stosuje się 15ml.rywanolu.Nigdy powietrza.

Gość gośćmonia
dzien dobry witam bylam w szpitalu z powodu zatrucia pokarmowego i wsadzila mi pielegniarka cewnik tak ze zemdlalam z bulu dlaczego tak moglo byc?

Gość gośćmonia
dzien dobry witam bylam w szpitalu z powodu zatrucia pokarmowego i wsadzila mi pielegniarka cewnik tak ze zemdlalam z bulu dlaczego tak moglo byc?

Gość gość
Pewnie źle ci założyła ja miałam cewnik przy CC i trochę bolało ale pielęgniarka była bardzo delikatna i starała się żeby tego dyskomfortu było jak najmniej

Gość gośćmonia
no okropne to bylo boje sie szpitali i cewnikuw

Gość gość
Może ci nie nałożyła takiej maści znieczulającej i przez to tak bardzo bolalo

Gość gośćmonia
chyba nie dala nic znieczulenia a istnieje takie cos jak tabletki znieczulajace przy zakladaniu cewnika?