Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam

ciąża a badanie na hiv

Polecane posty

Gość pytam

czesc dziewczyny mam pytanko, jestem w 7 tygodniu ciazy i mój gin poza wszystkimi badaniami jakie robi się w ciazy zlecił mi też badanie na hiv. Nigdy nie pomyślałam nawet o tej chorobie a teraz jestem przerażona, bo się wystraszyłam. Robiłyscie też to badanie w ciazy. dzięki za odpowiedź

Gość a co za różnica czy w ciąży
czy bez ciąży. Pobierają ci krew i badają. Przecież i tak robisz badania krwi co jakiś czas, więc przy okazji zrobią test na hiv. Czym się przeraziłaś? Ciąża niewiadomego pochodzenia czy narkomanką jesteś albo partner? Jeśli nie, to czym się przerażać?

Gość pytam
nie, nie jestem narkomanka, a w ciazy jestem z mezem, ale nigdy nie słyszałam zeby któraś z moich kolezanek miała zalecone takie badanie w ciazy, wiec dlatego trochę się przeraziłam

nie masz się czego bać w takim razie. Będziesz miała potwierdzenie, że jesteś zdrowa :-) A jeśli lekarz zalecił, to zrobisz to za darmo, bo wiem, że prywatnie sporo kosztuje. Pozdrawiam

Gość tak sobie mysle....
ja mialam tez robione na poczatku ciazy, pytali czy chce, bylo za darmo, to zrobilam;)

Gość pytam
dzięki za odpowiedzi, ja robie prywtanie kosztuje nie duzo bo 30 zł

normalka takie badanie... powinnas sie cieszyc ze je robia :)

\"Ciąża niewiadomego pochodzenia czy narkomanką jesteś albo partner?\" Po prostu przeraża mnie taka świadomość polskiego społeczeństwa. No nic. Ja robiłam już teraz. Od października zaczynam starania o dzieciątko. Zrobiłam prywatnie razem z przyszłym mężem, zapłaciliśmy po 35 zł.

Gość tak sobie mysle....
podpisuje sie pod ostatnim postem.smutne i tyle. ciemnogrod a nie europa:O

Gość czekoladowy maniak
wg Who najwięcej zakażeń stwierdza się u heteroseksualistów, a nie ćpunów!!! mnie też przeraża ciemnota tego narodu

same jesteście ciemnogród. Zadałam takie pytanie w kontekście przerażenia założycielki tematu. Dziwiłam się czemu tak się boi tego badania. Osobiście jestem zdania, że zmieniając partnera należy przed rozpoczęciem współżycia zrobić sobie testy aby mieć pewność, iż zarówno ja jak i partner jesteśmy zdrowi. Więc po prostu żle zinterpretowałyście moje słowa dziewczyny.

Gość pomimo ze regularnie
robiłam sobie badania krwi i moczu to będąc w ciąży zalecono mi tez komplet badań w tym również hiv,hbs-y ,toksoplazmoza itd ... nie widziałam w tym nic dziwnego -po prostu rutynowe badania i to nic wielkiegp....🖐️

Mnie też, poza tym nie wiem czy wiadomo, ale jednym z najszybszych sposobów na zarażenie nie jest sex a szczoteczka do zębów :D Hehehe poza tym ćpuni? To już kochani nie te czasy, rozdawanie strzykawek, igieł.

Gość Miffy
Ja mam juz dzidzie. Mieszkam w Niemczech. Tutaj takie badanie robia kazdej kobiecie spodziewajacej sie dziecka .Jest obowiazkowe.

Gość czekoladowy maniak
no tak , bo jest to ważne dla dziecka , gdyby nie daj boże , kobieta była jednak zarażona

Gość czekoladowy maniak
zakażona , przepraszam

to jest superważne, dlatego że szanse urodzenia zdrowego dziecka (gdy wiadomo, że matka jest nosicielką i leczy się ją) zmieniają się z ponad 70 % do 3%

Gość czekoladowy maniak
dokładnie tak okokokokokok

do-------------okokoko Oczywiście, że w dzisiejszych czasach to bardzo poważny problem i takie badanie jest jak najbardziej potrzebne. Tak jak pisałam wcześniej, nie należy z nim zwlekać i dobrze by było, aby zaczynająć w ogóle seks z partnerem zrobić sobie wspólnie badanie a nie tylko przy okazji ciąży. Uważam, że taka profilaktyka znacznie obniżyłaby rozwój tej strasznej choroby. Tyle, że niestety bardzo niewiele par na to się decyduje. A szkoda

Gość a mozzzzzzze
wydlasz jak narkomanka ,taka zaniedbana ,brudna i dlatego zlecili badanie na hiv mi tam nigdy nie zlecali a 2 ciaze mialam w przeciagu3 lat

do ----------a mozzzze Ale pojechałaś. Widocznie twój ginekolog nie miał pieniędzy na badania profilaktyczne, albo było to jakiś czas temu i nie robili profilaktyki jeszcze...

-->A co za różnica czy w ciąży Wiesz wydaje mi sie, że to w ogromnej mierze wynika z podejścia ludzi, sama pamiętam jak robiliśmy badanie razem i pani w okienku zakrzyczała weź obsłuż tu pana do badań na hiv i co? w tym momencie wszyscy sie odsunęli. Dramat, ciemnogród. Ale co tam, ja mam spokój, a inni niech się zastanawiają. --> a mozzzzzzzzzzze Nie zlecali ci no nie pech? hehehe nie naraziłabym dziecka. Ale jak widać potrafisz i to oprócz obrażania innych.

delikatność panienek z okienek nigdy nie była ich mocną stroną :-) Nie należy się przejmować takimi osobami. Ale ci którzy się poodsuwali też jakąś inteligencją nie grzeszyli raczej... pewnie mocherki jakieś :-) Pozdrawiam i gratuluję mądrego podejścia do życia, bo badania pokazują jak wiele młodych ludzi woli się wstydzić, nie iść na badanie a potem jest już za późno na "mądrość po szkodzie"

ojj niestety kochana niestety, a panienki z okienka jak to ładne nazwałaś, nimi sie nie przejmuję tymi ludźmi też. Szkoda, że w większości to byli jednak młodzi, więc nawet nie mochery.

tym bardziej przykre - coż, ich życie, niech się boją...

Ja również pozdrawiam i nie ma sprawy. Mnie też czasami zdarza się źle doczytać i stąd nieporozumienia :-) Dobranoc, bo temat chyba już wyczerpany

Gość bziczek
lekarz do którego poszłam na usg 12 tygodnia powiedział, ze on zleca badania na HIV. Nie chodzi tu o to, czy ktoś jest dziwką czy narkomanką, wiadomo ze złapać hiv mozna i inną drogą. Po prostu chyba do 13 tygodnia mozna podać jakieś leki, które ochronią płód przed zakażeniem, czyli matka chora na HIV moze urodzić zdrowe dziecko.

Gość zastanawiam sie
przeczytałam to co napisałyście bo jestem w 12 tygodniu ciazy. mój lekarz nawet nie wspomniał mi o badaniu na hiv. Ale ktoś poruszył ten temat i tym samym chyba zmobilizował mnie do wykonania badania. Przyznam sie że trochę się boję, jestem wprawdzie od 6 lat szczęsliwą meżatką, ale wczesniej byłam w kilku zwiazkach a przecież nigdy nic nie wiadomo. Kurcze dzis idę na badanie.