Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość puhur

pytanie do obeznanych

Polecane posty

Gość puhur

;) co ma więcej kalorii: -ziemniaki z kwaśnym mlekiem -makaron z cukrem biorac pod uwagę, że ilość żarcia będzie porównywalna? zastanawiam się co zjeść na obiad. Nie odchudzam się jakoś specjalnie ale wolałabym wybrać mniej tuczącą opcję. aha. i czy kawa tuczy?

Gość Jaho
chyba makaron z cukrem,ale nie jestem pewna

Gość puhur
no bo słyszałam, że ziemniaki są bardzo tuczące dlatego pytam. wiem, że makaron tez, ale nie wiem co bardziej i to mnie bardzo zastanawia

Gość kawa bez cukru
i bez mleczka nie tuczy, ma bodajże tylko 1kcal. Natomiast sa diety, w ktorych zalecaja picie czarnej kawy+do tego 1kostka cukru. Makaron z cukrem z tego co wiem, ma wiecej kalorii

a ja czytalam ze ziemniaki sa nie tuczace jesli sa bez niczego czyli zero masla,tluszczu

makaron z cukrem. Same węglowodany. Z ziemniakami troche białka zwierzecego dostarczysz, lepiej zbilansowane.

Gość puhur
aha... dzięki to wybiorę na obiad ziemniaki :) bez masła, ale kwaśnego mleka wezmę trochę ;) a kawę piję z mlekiem i dodaję płaską łyżeczkę cukru a mleko jest tuczące? kiedyś na jakims topiku dwie laski się o to pokłóciły.

a jak to jeszcze kwaśne mleko to i troche kultur bakterii kwaszących. Zdecydowanie polecam ziemniaki z mlekiem.

Gość puhur
sudoku- w ziemniakach tłuszcz zwierzęcy?

Gość mieszkanka mrowiska
cholera..przeczytalam do obrzezanych i zastanawiam sie co taki temat robi na tym forum :D:o

Gość puhur
mieszkanka mrowiska :D haha sudoku- dziękuję!

wiesz mleko ma sporą wartośc energetyczną ze względu na tłuszcz i cukier ale za to ma bardzo dużo składników mineralnych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i ogólnie zawsze porównywałam je sobie z wątróbką- taki magazyn \"dobrych\" składników a do tego ukwaszone mleczko to już w ogóle super oddziaływuje na nasz przewód pokarmowy. Jeśli chcesz jeszcze lepszy efekt uzyskać to spróbuj może mleka acidofilnego. Ogólnie mleko ma w szklance ponad 100 kcal ale takze korzystny wpływ na organizm, więc nie radziłabym nikomu eliminować z diety mleka badź produktów fermentowanych (jak ktoś mleka nie może), w sumei to nawet fermentowane lepsze. :)

Chodziło mi o Twoja potrawe z ziemniakami (skrótem napisałam) ;) oczywisciei z mlekiem ;)

Gość o kuźwa ale polewaka
ja tez przeczytalam dla obrzezanych :-o :D

Gość kawa bez cukru
ta twoja slodzona kawka z mlekiem bedzie miala powyzej 40kcal.

Gość puhur
sudoku, pocieszyłaś mnie :D to ja dalej będę dolewała mleko do kawy ;) w ogóle dużo mleka pije. Tu sobie płatki zrobię, tu sobie do kawy doleję, tu sobie na zimno trochę wypiję... ale np. pieczywa prawie w ogóle nie jem, a jak już to raczej ciemne (z rzadka skusze się na białe, ale to z rzadka). przez tydzien potrafię zjeść parę małych kromek ciemnego chleba. sudoku, dzięki 🌻 i dzięki Wam wszystkim dziewczyny! 🌻

Na 100 g ziemniaków i szklanka mleka kawśnego to ok 230 kal na 100 g makaronu i łyżka cukru to ok 170 kal

Gość puhur
no kangurek... teraz to już nic nie wiem :D

Gość to zalezy zalezy
bo choc makaron z cukrem ma mniej to ziemniaki sa lepsze ! a jak to makaron z cukrem bez tluszczu? taki suchy?

puhur-----Wartośc kaloryczną podałam Tobie z licznika kalorii :) a co do jedzonka to sam ryż,ziemniaki,kasza,makaron nie tucza! tuczą ich doidatki- cebulka,skawrki,sos,bułeczka itd. Kawe można pić do woli bo sama kawa ma 0 kalorii! a herbata 1 kal.! z melkiem to już troszke więcej czy też z cukrem

Gość puhur
tak, może być suchy, raczej nie polewam tłuszczem

Kangurku zmotywowałaś mnei do przeliczenia kalorii i chyba mamy inny kalkulator ;) ziemniaki młode gotowane bez masła 100g- 45 kcal mleko zsiadłe 100g- 45 kcal Makaron bezjajeczny - 120 kcal czubata łyżeczka cukru 40 kcal

Gość puhur
tak czy inaczej, biorę ziemniaki ;) wiedziałam, ze tu znajdę doświadczone osoby, które mi pomogą :)

sudocku---- Tak naprawde wkurzają mnie te kalkulatory 😠 na jaką strone nie wejde to jest inny przelicznik i naprawde są duże wachania.Np jabłko znlanazłam od 30-75 kalorii.

Gość agiiiiii
znacie linki do dobrych kalkulatorow kalorii ? poproszę