Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Najmowaćczykredytować

Kredyt czy najem ? Cholera ,,,,

Polecane posty

Najem mieszkania z opłatami w wawie to ok 1200 zł. Po 25 latach to już 360.000 zł. Dużo ? Raczej nie. Biorąc pod uwagę że biorąc to samo mieszkanie na raty spłacimy 2 x tyle. Można teoretyczną część tego co mniej spłacamy do banku wkładać na lokatę, np. 800 zł miesięcznie ? Różnicę kredyt - najem ? Ile odłożymy ? Hmm wpłacając po 800 zł miesięcznie, nieruszając kapitału, na 5 % rocznie, kapitalizacja odsetek roczna itd.. Procent składany - ok 460.000 zł. Więc jeśli masz kredyt na 25-30 lat, i żyjesz po to aby spłacać - tłumacząc że robisz to dzieciom... Gratuluje.

Gość ale żes rozjaśnił problem
już wszystko wiemy :)

Gość ale jaka roznice
jaka roznice chcesz odkladac? skoro najem kosztuje 1200? a kredyt niby ile? bo ja place kredytu 1000/mc, wiec nie widze tej roznicy ktorą mialabym odkladac:)

hmm zakładając że średnia mieszkania ok 60 m2 na dzień dzisiejszy w warszawie to ok 360.000 - spłacając SAM KAPITAŁ przez 25 lat wyjdzie po 1200 zł bo 1200 x 12 x 25 = 360.000 Mówię o obecnej sytuacji.

Gość ROSALINDA PACZEKO
Tylko swoje mieszkanie to SWOJE a nie włóczenie się cale życie po obcych ludziach...

ROSALINDO - TWOJE to ono będzie jak se spłacisz :D Hmm za kilka ...dziesiąt lat :p

Gość ROSALINDA PACZEKO
Oficjalnie tak, ale przynajmniej mogę decydować SAMA co z nim zrobię i nikt mnie nie wywali z dnia na dzień...

musztardo - nie przesadzajmy

Gość ROSALINDA PACZEKO
* co w nim robię :)

rosalindo - zależy jak i z kim spiszesz umowę. Decydowań zbytnio nie możesz co z nim zrobisz :p zgoda banku itd... A wywalić ? No, póki pracujesz jest ok. Przestań tylko spłacać.... Czego oczywiście ci nie życze.

Gość ale jaka roznice
no byc moze i tak, ja bralam kredyt rok temu:) czyli jeszcze sie wtedy oplacalo:) i bede go splacac przez 30 lat... no juz 29:)

Gość ROSALINDA PACZEKO
Myślalam ostatnio o mieszkaniu (drugim) na kredyt, ale jak mi wyszla rata 2800zl (10 lat) to szybko mi się odechcialo :) Tak naprawde lepiej chyba odlożyć kase i kupić niż pchać im odsetki...

Gość ale jaka roznice
te ceny to macie takie za nowe czy uzywane?bo ja nie jestem z WWY

jest tylko subtelna róznica miedzy wynajmowanym a swoim .............nawet jeżeli coś sie wydarzy swoje zawsze sprzedaż zamienisz zrobisz z nim co tylko będziesz chciała bo jest twoje a to że jest wpis w hipotece w przypadku sprzedazy czy zamiany wymaga zgody banku a to jest do załatwienia . Jest jeszcze coś mieszkania jakoś nie traca na wartości - wziełam kredyt na mieszkanie prawie 6 lat temu ...............okazuje sie że jak spłacę to itak spłacę mniej niż obecnie jest warte -rynek nieruchomości rządzi się takimi prawami .

Musztardo, ceny z kosmosu. Może i oni chcą za nie tyle wziąć, ale wierz mi że tyle nie dostaną. ;)

Gość fivvvvvvvvvvvvvvvvvvv
Moje mieszkanie wyceniane pare lat temu na 150 tyś teraz wycena 560 tyś. Takie są ceny w Warszawie, ale podobno znowu idą w dól troche.

Gość ale jaka roznice
w moim miescie (ŁÓdź) ceny od roku są też jak z kosmosu, a mieszkania nowe sprzedaja sie jak swieże bułeczki!!!

Whim , TAK JEST RÓŻNICA. Zgadzam się. Owszem możesz sprzedać, tylko zauważ że jest to zamrażanie kapitału. Owszem ktoś wziął kredyt 2-3 lata temu będzie do przodu. Wziął teraz - już nie, ceny tak szybko nie rosną, ba nawet spadną w okresie kilku lat co jest nieuniknione. Podobną różnicę co uzyskasz ze sprzedaży mozesz mieć na lokacie, a problemów mniej z załatwianiem. Przypomnę tylko że w warszawie średnio 20 % NOWYCH mieszkań należy do spekulantów, często ta wartość dochodziła do 70 % ! nowej inwestycji. Podkreślam że odnoszę się do cen "z dziś", wysokich, nieadekwatncyh do zarobków i rzeczywistej wartości nieruchomości.

Gość ale jaka roznice
najmowacczykredytowac>w sumie moze i masz racje jesli sie wezmie pod uwage terazniejsze ceny alee... jakos wolalabym chyba splacac ten kredyt poniewaz po 30 latach splace i mam mieszkanie a uzbierasz na tych lokatach to 460.000 ale skąd wiesz na co ci to wystarczy za 25 lat:)

Musze ciebie zmartwić - nei znasz realiów cen materiałów budowlanych i ich galopujacych cen : supereks w marcu kosztował 8 złotych obecnie jego cena wynosi 16-17 złotych jak sie uda tak tanio kupić . Owszem zgadzam się że ceny nieruchomości przystopują natomiast jezeli mieszkanie mam byc lokatą kapitału - to zdecydowanie pewniejsza lokata jest zakup ziemi i wcale nie mówie tu o działkach budowlanych - poprostu ceny gruntów ida do góry i wynika to z prawa popytu i podazy ,renty gruntowej i stopy zwrotu - zastanawia mnie jaki będzie popyt i podaz skoro wtej chwili prawo do nabywania ziemi maja tylko Polacy a za kilka lat będą ja mogli nabywac takze obcokrajowcy - jak będzie wygladał wtedy rynek ?

hm idąc tym tokiem rozumowania, biorąc kredyt dziś skąd mam wiedzieć ile moje mieszkanie będzie warte za 20 lat, czy dożyję, co to za życie przy takich ratach ? A może płyta się rozsypie ? :p

Ja wziełam kredyt-kredycik i teraz mam swoje małe M :D