Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość corelia

próba z watroby

Polecane posty

Gość corelia

??? moglby ktos powiedziec na czym to polega? jak sie to robi?

Chodzi Ci o próby wątrobowe? Badanie poziomu enzymów wątrobowych? Pobiera się krew (normalnie, z żyły) i oznacza poziom ASPAT i ALAT (można jeszcze kilka parametrów, ale te są podstawowe). Ich wysokość świadczy o prawidłowości pracy wątroby (norma do bodaj 35). Badanie robi się szczególnie przy braniu leków obciążąjących wątrobę, jak np. długotrwale paracetamol i silniejsze, hormony. (Oczywiście robi się też przy WZW, żółtaczce, chorobie alkoholowej, ale ja mówię teraz o mniej drastycznych sytuacjach :) ).

Gość mariola19761
Wlasnie przed wczoraj miałam robione proby wątrobowe.Pobrali mi krew z żyły ,wynikow jeszcze nie mam .A badanie robiłam bo jestem na lekach hormonalnych.

Gość corelia
aaaa przy takich badaniach chyba nie wykryją marihuany ? musza byc inne badanie na to ? bo boje sie to zrobic ;p a musze b o zaczynam antykoncepcje :)

Nie wiem, jak się robi badanie z krwi na obecność narkotyków (raczej słyszałam o moczu), ale nie bój się: w tym państwie, które tak oszczędza na zdrowiu obywateli, nikt Ci nie zrobi badania, którego nie będzie na zleceniu, bo musiałby je zrobić na własny koszt.