Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie smiejcie sie

Ktos mi napisze roznice i zastosowanie??

Polecane posty

Gość nie smiejcie sie

Czym sie rozni.... i do czego służy ..--> kaftanik, body, pajacyki, spiochy, koszulki?? Bo nie rozuiem..

Gość tak naprawdę to położna
Kaftanik - to inaczej koszulka body - długa koszulka zapinana w kroku pajacyk - to połączona koszulka i spodenki śpiochy, to spodenki ze stópkami koszulka, to koszulka.

Kaftanik to taka koszulka, zapinana z przodu z długim rękawkiem. Body- strój kąpielowy z rękawkiem, zapinany w kroku najczęsciej. :) Śpiochy- ogrodniczki ze stópkami, zapinane na ramionach. Koszulka to wiadomo :) Pajacyk to coś w czym dziecko mieści się całe, zostają mu czasem stópki, głowa no i w zależności od długości rękawów łapki :) Oczywiście to tylko tak mniej więcej. Mam nadzieję, że nie zamotałam. Pozdrawiam

kaftanik to koszulka za moich czasów to był kaftanik zeby dziecko sie nie pobrudziło jedzac, zkładamy pod szyje

Gość a co i kidedy zakladac
bo ja tez mało wiem:(

Gość pajacowa bodowa
a kiedy to stosowac?

Gość może rzucić jej ulubioną
do ----- molla to pod szyję to był śliniak :)

Toja dam sprostowanie do bodów :D :P Body mogą być również z krótkim rękawkiem :)

Gość pajacowa bodowa
mam mętlik w głowie. Nie wiem co i kiedy zakładać. Tu body takie i smakie tu śpiochy.Nie wiem czy zakłada się z regóły body + pajacyk na noc a na dzień pajaca się zdejmuje, czy moze byc ubrany tak samo jak spał?czy konieczna jest zmiana rano ubrania na czyste?

Gość emicut
onieczne jest specjalne, przeznaczone do tego celu ubranko. Jedynie noworodki, które prawie cały dzień śpią, mają to samo odzienie na czas snu i krótkich okresów czuwania. Przebierane są tylko wieczorem, po kąpieli, przed położeniem do snu nocnego. Po włożeniu koszulki zawijamy całego noworodka wraz z rączkami w uprzednio wyłożony prześcieradełkiem kocyk. Zawijanie dziecka przez pierwsze kilkanaście dni życia sprzyja pogłębieniu snu, powoduje bardziej miarowy oddech, lepszą pracę serca oraz zmniejszenie ilości zadrapań twarzy, które zdarzają się wtedy, gdy noworodek wykonuje uwolniony­mi rączkami nieskoordynowane jeszcze ruchy. Zawinięcie dziecka w kocyk stwarza warunki zbliżone do tych, które panują w łonie matki. Po około dwóch tygodniach uwalniamy rączki, ale nadal wygodne jest dla matki i dziecka zawijanie go w kocyk. W wieku 2-3 miesięcy, gdy czuwanie staje się dłuższe, konieczne jest ubranie dziecka w śpioszki. Nadal ubiór w czasie snu i czuwania nie różni się. Dopiero w 4 kwartale, gdy dziecko zaczyna się przemieszczać, przebywa na fotelu, kanapie, tapczanie, podłodze, przebieramy malucha do snu i na okres czuwania. Ubranie dziecka do snu powinno być bardzo wygodne i odpowiednio ciepłe. Kołderka musi być lekka i dostatecznie duża, by można ją było zawinąć pod materac. Przyczepiamy ją do boków łóżka specjalnymi klamerkami lub tasiemkami. Zapobiega to odkrywaniu się dziecka i wielokrotnemu w ciągu nocy wstawaniu matki.

Gość do autroki tego tematu
fajnie, ze zalozylas ten temat, bo ja sama sie ostatnio zastanawiama, co jest co, a juz szczegolnie co to jest \"pajacyk\", a tu dziewczyny swietnie wyjasnily, wiec i mi w glowie sie rozjasnilo :)