Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Szylusia

CYTOMEGALIA-POMOCY !!!!

Polecane posty

Hej czy sa tu osoby majace jakies doswiadczenie w tej kwestii,moze osoby,ktore mialy podonie przed ciaza,napisze w skrocie o co chodzi. A wiec moje wyniki(3 tyg.temu robione przed ciaza) cytomegalia IgG-92,00 AU/ml norma 0-6 H(H oznacza powyzej) IgM--1,660(+)dodatni norma 0,00-0,7 H Zaczelo sie w sumie jakis czas temu czesto bylam przeziebiona co u mnie nie bylo normalne.Jakis miesiac temu mialam powiekszone wezly chlonne(czego tez nigdy wczesniej nie mialam),po tyg.mi przeszlo.Po kolejnym tyg.dostalam zapalenia oskrzeli,antybiotyk 3-dniowy nie pomogl,wiec po kolejnym tyg.bylam znowu u lekarki posiadajac nadal zapalenie oskrzeli+zapalenie tchawicy,silny 10-dniowy antybiotyk+inne wynalazki,teoretycznie przeszlo ale pozostal masakryczny kaszel,ktory w mniejszym natezeniu posiadam do tej pory.Oczywiscie bolaly miesnie,bylam slaba,ale to byla choroba.Dopiero teraz gdy zrobilam badania przed ciaza moja pani doktor zrobila oczy,bo wczesniej byla w szoku ze tak silny antybiotyk mi nie pomogl,no i okazalo sie,ze to to wstretne chorobsko CYTOMEGALIA,ktora mogla byc powodem mojej choroby,ale nie koniecznie. Potem byla wizyta u specjalisty od chorob zakaznych POWIEDZIAL MI,ZE NIE MAM SIE JUZ MARTWIC CYTOMEGALIA,BO JUZ JA ZALICZYLAM I MAM PRZECIWCIALA,WIEC JUZ DZIDZI NIC NIE BEDZIE GROZILO!!!!!BYLO MINELO JAK TO UJAL I MAM WOGOLE O TYM ZAPOMNIEC,BO DLA DZIECKA JEST NIEBEZPIECZNE JAK SIE ZALAPIE CYTO PIERWSZY RAZ W CIAZY,A JAK SIE ZALAPALO PRZED TO NAWET JAK SIE CHOROBA TOCZY TO JUZ DZIECKU NIE ZAGROZI!!!!! Ucieszylam sie bardzo ,ale zaczelam czytac wiecej w necie i okazalo sie,ze nie jest tak jak mowi....mąż poszedl do naszej lekarki ogolnej powiedziala,ze ejst w szoku,ze mogl tak specjalista powiedziec,bo teraz obsolutnie nie powinnam decydowac sie na ciaze,za jakis czas miesiac,dwa mam powtorzyc badania Co wy na to ja juz sama niewiem co o tym myslec,kto ma racje a kto nie. Moje kolezanki ktore byly lub sa w ciazy pierwszy raz slysza o tej chorobie a juz o robieniu przed ciaza badan to wogole nie slyszaly i maja zdrowe dzieciaki.Poza tym mozna byc zdrowym po chorobie a wyniki nadal moga sie utrzymywac na + nawet do 2 lat,cholerka i co czekac mam dwa lata,az nabiore pewnosci ze juz koniec??? Pomozcie:(:(:(:(

Ja robiłam miano przeciwciał w 15 tygodniu ciąży. Ig G WYNOSIŁO WTEDY 33. Lekarz twierdził, że dziecko jest bezpieczne. Nie dawało mi to spokoju, trafiłam do instytutu chorób zakaźnych w 29 tygodniu, ponownie pobrano mi krew, miano - 30. Lekarz zapewniał mnie, że dziecko jest bezpieczne, że nic mu nie grozi, bo miano spada, jest niskie. Uspokoiłam się oczywiście. Leżałam w szpitalu na patologii ciąży, trafiałam tam kilkakrotnie, każdy lekarz widział wynik, na nikim to wrażenia nie zrobiło. Dziecko urodziło się zdrowe, kiedy przyszedł czas kiedy powinno siedzieć, niestety to nie nastąpio. Biegaliśmy po kilku neurologach, każdy uważał, że wszystko jest ok. W związku ze słabym przybieraniem na wadze, po kolejnych wizytach w poradniach, wkońcu trafiliśmy do Akademii Medycznej i tam lekarz pobrał synkowi (dokładnie w jego pierwsze urodzinki) krew na cytomegalię. I teraz jest problem, bo miano IgG jest 47, czyli więcej niż u mnie. Nie wiadomo, czy doszło do zakażenia jeszcze w brzuchu, czy przekazałam mu tylko przeciwciała. Za 8 tygodni musimy skontrolować poziom przeciwciał. Jestem zła, bo pytałam również pediatrę, który uspokoił mnie, bo twierdzi, że skoro dziecko nie miało przedłużającej się żóltaczki, to na pewno nie zaraził się. Mam nadzieję, bo żadne objawy, które towarzyszą cytomegalii wrodzonej nie występująu mojego synka.