Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasiulla111

Dni płodne?

Polecane posty

Gość Kasiulla111

Kiedy są dni płodne i czym sie charakteryzuja?

Dni płodne przypadają na około 12-16 dni przed miesiączką. Problem polega na tym, że jak nie obserwujesz śluzu i nie mierzysz teperatury - to nie przewidzisz. Bo owulacja może się dowolnie przesuwać.w dni najwyższej płodności śluz szyjkowy staje się bardziej przejrzysty, wodnisty a przez kilka dni może być rozciągliwy i ilością oraz jakością - przypomina białko kurzego jaja. Zakłada się, że w ostatnim dniu takiego śluzu (mówi się o tym: szczyt śluzu) występuje owulacja; ale zakłada się również, że może ona wystąpić na 3 dni przed i na 3 dni po szczycie śluzu.Owulacja powinna być potwierdzona temperaturą. Zasady pomiaru znajdziesz tu:npr.prolife.pl/ptc.htm

Gość Kasiulla111
Własnie wyszłam z toalety i zauważyłam ze wyleciały ze mnie upławydużej ilosci a ich kolor to taki mleczny,co to moze oznaczac

Gość Kasiulla111
i nie sa przezroczyste

Albo uławy - albo śluz.Tylko ty wiesz.Upławy to śluz zmieniony chorobowo (brzydko pachnący, kolor żółty albo zielony).Jeśli tylko biały śluz - to nie upławy.jeśli nie wędzi i nie piecze, to może oznaczać śluz mniej płodny (albo przed albo po owulacji. Za mało danych by mozna było jednoznacznie stwierdzić.

Śluz należy obserwować codziennie, na podstawie jednego wyrywkowego oznaczenia - nic nie da się powiedzieć.

Gość Kasiulla111
Mam zapalenie pochwy,wiec to moze zwiazane z tym(obawiałam sie troche ze jestem w ciąży)ale mimo wszystko dziękuje

To o zapaleniu powinnaś napisać na samym początku bo o dniach płodnych na podstawie śluzu można mówić TYLKO przy braku infekcji.

Gość Kasiulla111
ok rozumiem

Gość Kasiulla111
Zdziwiła mnie strasznie ilość tych upławów i pobolewa mnie podbrzusze,leczyłam sie Gynazolem ale mi nie pomogło raczej

To byłoby dobrze, gdybyś wybrała się do ginekologa na zrobienie wymazu z pochwy - pozwoli to dobrać lek na konkretne drobnoustroje.