Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kuraaa domowaaa

Młynek do rozdrabniania odpadów

Polecane posty

Gość Kuraaa domowaaa
nie mielę odpadków do kompostu, tylko do kanalizacji :) Posterunkowo Wando :) młynek służy to rozdrabniania odpadów organicznych, obierki wszelkich jarzyn i owoców, ogryzki jabłek, pestki owoców, skórki owoców cytrusowych, skorupki jajek, kości kurczaka, ości, ogony i głowy ryb, skórki arbuza itp. itd. Młynek, to najlepszy zakup jaki zrobiłam w ostatnim czasie, mam go od dwóch dni i coraz bardziej cieszę się, że go kupiłam. Wczoraj przemielił skórę z całego dużego arbuza (oczywiście pociętą na mniejsze kawały) a ta wyrzucona do śmieci zajęłaby mi prawie cały kosz, no i nic nie gnie, nie śmierdzi, nie ma muszek, jednym słowem rewelacja! Młynek nie ma nic wspólnego z sortowaniem śmieci, służy tylko do pozbywania się odpadów organicznych, czyli takich, które wytworzyła sama natura . Kupiłam też zgniatacza plastikowych butelek i puszek, minimalizue je o 80%, te śmieci jak i szkło zbieram do specalnych worków i raz w miesiącu podjeżdża samochód i zabiera wystawione worki . Ale i tak najbardziej cieszy mnie młynek z takim fajnym pneumatycznym przyciskiem do ego uruchamiania :D wklejam linka, to dokładnie taki sam młynek http://www.megamedia.pl/mlynek-teka-tr-50.1.php Pozdrawiam czyściochów, i chętnie odpowiem na pytania na ten temat.

Kuraaa domowaaa - tak , wiem do czego sluzy taki mlynek - to wszystko co do niego wrzucasz , ja wrzucam do kontenera bio - i to niestety strasznie smierdzi ... fajna sprawa taki mlynek . ciekawa jestem jak , jak dlugo on mieli te resztki. gdybysmy nabyli taki lmynek i tak musimy dzierzawic bio kontener bo mamy 5 kotow i zwirek z kuwet to tez bio. a mlynek tego na pewno nie mieli. mysmy zeszly na temat sortowania smieci bo przeciez ten mlynek w jakis sposob przyczynia sie do ich segregowania. gdyby tak wszyscy ludzie byli swiadomi i segregowali prawidlowo smieci....... pozdrawiam cie goraco

Gość Kuraaa domowaaa
Posterunkowa Wando! Już Cie lubię :) Ja mam trzy koty i cztery kuwety :D Do młynka niestety tego żwirku się nie wrzuca, a jeżeli chodzi o szybkość działania młynka, to robi to błyskawicznie. Jak czytałam instrukcje, że jego ciągła praca nie może przekraczać 3 minut, to miałam obawy, że będę się z tym babrać, ale bez obaw. Nazbierałam dużą reklamówkę różnych odpadów - obierki z ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, głąby i liście z kapusty, całe podgnite i poobijane jabłka, obierki i nasiona z 10 kg ogórków (robiłam pikle) pestki z nektaryn, resztki z obiadu czteroosobowej rodziny, wsypałam to wszystko do zlewu, puściłam wodę, włączyłam młynek i uporał sie z tym w minutę i parę sekund :) Ja tylko przesuwałam w stronę wlotu młynka resztki, załączonym plastikowym korkiem. Naprawdę szczerze Ci polecam zainstalowanie tego cuda :) Wracając do kotków, to napisz jakie są Twoje sierściuchy, ja mam trzy maine coonki - kocią rodzinkę mama+tata+syn :D

Gość Kuraaa domowaaa
zapomniałam dopisać, że zwiędnięte kwiaty z wazonu też zmieliłam w młynku, tylko pocięłam twarde łodygi na mniejsze kawałki :)

Gość ten mlynek to od lat
marzenie mojego meza, wiem juz co mu kupic na urodziny. My tez segregujemy smieci, niestety nikt tych kontenerow nie oproznial, w koncu zrobilo sie kolo tego wysypisko, przyjachala welka smieciara i wszystko wwalila do wspolnego . ech Zreszta ludzie dla jaj tam rozmaite rzeczy wrzucali,trzebaby,zeby ktos to potem jeszce raz sortowal Z kolei moja kolezanka w Szwecji placze, ze ma juz dosc zeskrobywania papierkow ze szklanych butelek i ich mycia, bo tam jest to rygorystycznie przestrzegane. Nie ma lekko. Pozdrawiam

Gość Kuraaa domowaaa
to się mąż ucieszy :D życzę aby ten prezent sprawił Jemu i Tobie tyle radości ile nam sprawia :D to naprawdę duża ulga, kiedy w tak prosty sposób pozbywasz się odpadów, które trzymane w workach (przy tej temperaturze jaką mamy teraz ) śmierdzą juz po paru godzinach.

Kuraaa domowaaa ! ja tez cie lubie ! :D :D ooo to jestem w lekkim szoku , ze ten mlyneczek mieli tak blyskawicznie !! rzeczywiscie fajna sprawa . tylko sie cieszyc z zakupu. musze sie zorientowac ile taka przyjemnosc tutaj kosztuje :D szczerze mowiac , nikogo tutaj nie znam kto mialby taki mlynek. ani zadni znajomi ani nikt z rodziny tego nie posiada. poszperam w necie. to ty masz piekne kociaki :D . my mamy dachowce - tez \"pokoleniowa rodzinke\" :D . pieska tez mamy ale sercem jestem blizej kotow :) kocham moje koty.

ten mlynek to od lat - niestety , tak niska jest swiadomosc spoleczenstwa na temat ochrony srodowiska w ktorym zyjemy. smutne to. my tutaj nie musimy zdzierac nalepek z butelek , stoja kontenery na biale szklo , zielone i brazowe . i wiecie co ? ostatnio moj maz widzial , jak podjechalo wielkie auto - wlasnie oprozniali te kontenery. wszystkie - do jednego auta ! jaki wiec jest sens wrzucac oddzielnie szklo biale , zielone i brazowe ? :p

Gość up bo temat mnie zaiteresował

Gość kuraaa domowaaa
systematycznie mielę odpadki, zgniatam plastikowe butelki :) w związku z tym kosz na smieci opróżniam trzy razy rzadziej i nic w nim nie śmierdzi :D:D:D Posterunkowa Wando pozdrawiam Ciebie i twoje sierściuchy!

czy można używać młynka tam, gdzie zamiast kanalizacji jest zwykłe szambo?

Gość kuraaa domowaaa
wydaje mi się, że można, ale mogę się mylić. Może to szamba trzeba wsypać jakiś preparat, wiem, ze są takie.

witam, czy młynek Teka ma zabezpieczenie przed przegrzaniem i sam sie wyłącza i czy ma tzw autorewers jakby wpadło coś co nie powinno się tam znaleźć?? pozdrawiam wszystkich...

Gość kuraaa domowaaa
młynek sam się nie wyłącza, do tego służy osobny przycisk, ja mam pneumatyczny, w istrukcji jest zalecenie, żeby nie używac go dłużej niż 5 minut a w razie jego blokady, kiedy np. wpadnie tam coś niepożądanego, należy go wyłączyć i specjalnym kluczem pokręcić w dnie rozdrabniacza i za pomocą np. szczypiec usunąć przyczynę blokady. Potem wcisnąć czerwony przycisk (to chyba rodzaj bezpiecznika) i młynek znowu będzie gotowy do pracy.

Dzieki za odpowiedz, to w takim razie chyba wybierzemy general electric bo on ma automatyczny wylacznik termiczny ale nigdzie nie moge znalezc czy ma ten autorewers w razie \"wpadki\":))moze ktos uzywa takiego mlynka i mi podpowie... no i jeszcze ta moc koni mech.?? GE maja moc 0.5, 0.75 i 1 KM. te Teki maja moc 0.5. czy do zwyklego uzywania jest sens doplacac okolo 200zl zeby miec 0.75 KM czy 0.5KM zupelnie wystarczy?? pozdrowienia...

Gość kuraaa domowaaa
w razie wpadki to chyba każdy młynek się zatrzyma a jeżeli chodzi o moc, to 0,5 KM na potrzeby domowe w zupełności wystarczy, młynek bardzo szybko pożera wszelkie obierki, trwa to parę sekund, moim zdaniem nie ma potrzeby przepłacać :)

no to chyba wreszcie sie zdecyduje... ciekawa jestem tez jak on glosno chodzi?? do czego mozna to przyrownac-do miksera czy raczej zmywarki czy pralki??- bo ja rowniez nigdy nie widzialam go na zywo w trakcie dzialania... dzieki bogu za fora internetowe:)) w sklepie wisial taki ta scianie ale pan mi nie byl w stanie wlaczyc...pewnie dlatego, ze nie mial wody pod reka:))

Gość kuraaa domowaaa
jego głośna praca zależy od tego co mieli, jeżeli to są zwykłe obierki, ogryzki, resztki z obiadów to mieli stosunkowo cicho, dużo ciszej od miksera, nieco głośniejszy jest przy mieleniu skóry z arbuza i nieco głośniej przy mieleniu np. pestek śliwek :)

dzieki kuraaa domowaaa za wszystkie podpowiedzi... moj maz jest jeszcze zainteresowany co to znaczy kosci kurczaka ?? czy mozna tam wrzucic wszelkie kosci z kuczaka czy ttylko te ze skrzydelek. czy zmieli kosc z udka?? kosci ze schab pewnie odpadaja:))

Gość kuraaa domowaaa
zmieli kości z całego kurczaka udka też, chociaż myślę, że gdyby to był wiejski kurczak kupiony na targu u baby to jego kości mogły by byc za twarde ale te nasze fermowe-marketowe kurczaki to mają bardzo miękkie kości. Bardzo dobrze młynek mieli wszelkie odpady z ryb ale już np. skóra z wędzonego łososia wrzucona sama do młynka, została tylko przez niego dokładnie wyprawiona, wyjęłam z niego cieniutki płat skóry, taki jak na torebki :D

Gość kuraaa domowaaa
kości ze schabu czy wołowiny nie próbowałam mielić, bo mam psa, który radzi sobie z tym doskonale :)

Gość jeszcze jakieś opinie
?

Gość dobra rzecz i cieszy

Gość w polsce to jeszcze nieznane
urządzenie = a szkoda, bo to naprawdę super pomaga w pozbywaniu się śmierdzących resztek:P

Gość kości z całego kurczaka
taki młynek mieli błyskawicznie

Gość a młynek franke ma ktoś
?

Gość fajne to
no i naprawdę z tego nie śmierdzi? No a jak się uzbiera pełny ten zbiornik, to gdzie wyrzucacie?

Gość a młynek franke ma ktoś
Nie śmierdzi, bo młynek nie magazynuje tych odpadów, tylko wszystko co młynek zmieli odprowadzane jest do kanalizacji, jak młynek pracuje, to musisz odkręcić wodę, po wyłaczeniu młynka jeszcze przez 15 sekund woda ma lecieć, po czym zamykasz kran.

Gość odświeżam może se ktoś kupił