Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy słyszałyście o imieniu

Kosmo - zy słyszałyście o takim imieniu?

Polecane posty

Kosmo? Ciekawi mnie czy to imię czy tylko zdrobnienie. Już dwa razy słyszałam jak mamy wołały tak na swoich synów, ale jakoś głupio było mi zapytac.

naprawdę jest takie imię?

Gość Kosma nie Kosmo

Gość dorosle dziecko
przestańcie wymyślać takie beznadziejne imiona, przecież te dzieci jak dorosną to chyba wam nie wiem co zrobią. Mnie jakby tak rodzice ochrzcili to na każdym kroku bym im wypominała, że jak nie umią wybrać głupiego imienia dla swojego dziecka to niech nie biorą się za robienie dzieci.

normalnie pytam, ale na marginesi jest wiele "zwykłych" imion, za które mogłabyn pogniwac sie na rodziców ;)

Gość trochę gramatyki
Mianownik - Kosma Wołacz - Kosmo, np. :"Chodź tu Kosmo !" tak jak "Chodź tu Sylwio, Marto" etc...

Gość zatroskana
Kosma to starochrzescijaniskie imie :)

Gość jellow
Ja mam tak na imię i nie wiem jak można być tak ograniczonym i konformować się z resztą czyli dawać normalne imiona ktorych, to jest tysiące i nie żebym tu zaraz komuś coś narzucał ale czy jak sąsiad kupi sobie auto to my zaraz pójdziemy i takie same kupimy?? każdy żyje jak chce i robi co chce ... a swoją drogą jestem bardzo z niego zadowolony i jak czasem się się komuś przedstawie to myśli że to ksywa albo zna mnie pół roku zwraca się do mnie po imieniu myśląc że to ksywa i jak uświadomie tej osobie że jednak to moje imie zazwyczaj widze wielkie zdziwienie albo wręcz niedowierzanie...tyle na ten temat (ludziska życie nie trwa wiecznie i trzeba przeżyć je jak najlepiej bo czasu się cofnąć nie da...)

chodziłam do klasy z chłopakiem który mial na imię Kosma. Jest takie imię. Za to Kosmo nie słyszałam:D

KOSMA. Starochrześcijańskie imię męskie. Nawet w litanii do Wszystkich Świętych jest wezwanie Święci Kosmo i Damianie. Znam jednego Kosmę, obecnie w klasie 3 SP. Ciekawe imię, oryginalne, aczkolwiek daleko mu do Brajanów i innych KEvinów. Raczej bliżej do Stanisławów i Janów. Chyba jedyne imię męskie w j. polskim zakończone na "a". No jeszcze Bonawentura:)

Gość I jeszcze
Jarema

Gość megiera banera
W Grecji widzialam obie wersje: Kosmas i Kosmos, jak najbardziej, no ale kazdy jezyk ewoluuje i zalezy z ktorego etapu tej ewolucji ma sie imie, albo nawet z jakiego regionu (jak w Polsce np. Jagna to Agnieszka , to samo imie, roznica regionalna). Podobnie mozna sie nazywac Leftheris i Eleftherios, a to to samo imie. tak, to co pisze Novomova to cala prawda, chrzescijanskie imie, a ja mieszkam kolo kosciola pod wezwaniem Swietych Kosmy i Damiana. Jellow, ekstra sie tak nazywac, ja bym tez wolala jakos inaczej niz Kaska. ;-))) No ale nie narzekam, mam wazniejsze dylematy.

Gość megiera banera
W wersji polskiej na pewno zadengo "kosmosu' nie ma, ale czego ludzie nie wymysla.....;-)

Gość megiera banera
W wersji polskiej natomiast zadnego "kosmosu" nie ma, ale czego ludzie nie wymysla...;-)