Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Violka22

Ząb mi rośnie w policzku...

Polecane posty

Gość Violka22

Zaczął mi wyrastać ząb mądrosci...tylko że źle, rośnie wrzynając się w policzek, dentysta powiedział że mam iść do chirurga... tymczasem piątek wieczór gdzie ja teraz chirurga mam szukać..., już chyba całe pudełko tabletek przeciwbólowych połknęłam i nic, ból taki jakby ktoś mnie nożem kroił, umieram z bólu aaaaaaaa

Gość zabbbb
Ja tez mam problem. Zaczely mi sie wyżynac(dobre 'ż'?) i niestety nie maja one miejsca, i naciskaja na zeby obok...Co ja mam zrobic??

Gość Ksiezniczka84
tez mam taki problem z tymi zebami Mam dwa na dole po dwoch stronach I sa takie wredne ze rosna po kawalku najpierw jeden sobie rosnie z tydzien potem za jakis czas znow mu sie przypomina zeby sobie troche porosnac a boli jak cholera wtedy nawet jesc sie nic nie da Ale nie zamierzam ich wyrywac mimo ze tez nie maja za bardzo miejsca bo nie chce zeby mi cieli dziasla

Gość trzeba amputować policzek

Gość Violka22
tylko wam pewnie widać te zęby, skoro naciskają na te obok, a mojego nawet nie widać, cały jest ukryty w policzku, i uciska na nerwy, zaraz nie wytrzymam...

Gość Violka22
w ogóle gorączki dostałam od tego i już sobie trumne szykuje

Gość Ksiezniczka84
to po paru dniach mija mnie zanim sie pokazal zab mialam dziure w dziasle i nie moglam zamknac ust do konca bo mi to przeszkadzalo teraz troche wyrosl ale podejrzewam ze nie powiedzial jeszcze ostatniego slowa heheh Cierpliwosci :) przezyjesz

Gość zmotoryzowana
Strasznie Wam współczuję - można ewentualnie udać się na pogotowie po coś przeciwbólowego, bo poddawania się jakimkolwiek zabiegom u nich nie polecam...

Byłam ostatnio u dentysty, przy okazji leczenia jednego zęba musiałam wykonac jego zdjęcie. No i przy okazji wyszło, że też będe miala takie problemy , bo ósemka rośnie krzywo, w kierunku policzka..No i dentysta powiedział, że bede musiala odwiedźić chirurga;/ Jak to jest z tym zabiegiem? Jest on prosty? Boli?

Gość wombatq
też miałam ten problem i to podwójnie ale od dwóch lat już go nie mam ;) Musisz zrobic zdjęcie rth zębów ja robiłam tzw.zdjęcie teleboczne i do chirurga szczękowego na dłutowanie tych ósemek,bo tez miałam jakby w policzkach.Fakt-ból był potworny ale mam już spokój,a dziś wyrwałam moją ostatnią ósemkę.Najlepiej jak najszybciej wyrwać,bo Ci się siódemki od niej popsują

Gość wombatq
do Angelica220.Jesli zabki rosna krzywo to wykonuje się dłutowanie.Oczywiście dostajesz znieczulenie zastrzyk i chirurg nacina Ci dziąsło jak nie może dojść dłutem a potem jak dłutuje tą ósemkę po kawałku,żeby wylazła cała i oczyszcza dziurę-sprawdza czy nic nie bolało.Ja miałam dłutowane 2 dolne.pierwszy zabieg leżalam 2 godziny,dostałam 8 zastrzyków,czułam wszystko i to był chyba najgorszy ból w moim życiu-po zabiegu wyglądałam jak buldog,miałam wkoło ust strupy,bo babka tarła mnie dlonią przy dłutowaniu no masakra.A drugą dłutowałam u innego chirurga faceta-20 minut i było po kłopocie.Boli ale do przezycia :) Powodzenia :)

Gość ewqa2
Dokladnie......Doswiadczony chirurg szczekowy to polowa sukcesu.....

Gość kaJk
hej to nie są żarty...mam 21 lat i od dwóch dni piecze mnie policzek przy ósemce,która zaczyna wyłazić...bardzo mi to przeszkadza bo wydaje mi się że mam coś w ustach...:( piecze bo się ząb chyba zaczął krzywo wyrznać w stronę polika....polik spuchnięty aż zasłania mi tą ósemkę.Czy to się samo jakoś ułoży? Boję się iść do dentysty jak cholera,a na samą myśl o chirurgu czy jakimś nacinaniu,wyrywaniu to mam ochotę się zapaść pod ziemię... czy jest jakaś opcja znieczulenia całkowitego w takim przypadku?

Gość dfghjuki
tez tak mialam, coz, przezyjesz, od tego sie nie umiera, w pon idz do chirurga jedyne wyjscie to wyrwac cholerstwo

Gość Czarna0224
Mam 18 lat i wlasnie wyrasta mi ósemka.Boli chelernie;( Nie wiem co mamztymzrobic bo ...strasznie boje sie dentysty a chirurgów jeszcze bardziej.Nigdy nie mialam dziurki w zebie a teraz ósemkakaleczy mipoliczeki jezyk;/ Sajakiesmasi czy cos na to ?

Gość stały bywalec u stomatologa
Sama się "nie ułoży", bo po prostu "leży"... jest najprawdopodobniej do usunięcia (zrób Rtg). Pozdrawiam

Gość pommponik
Trzeba zrobić pantomogram http://www.anident.pl/pantomogram.html . Na tym zdjęciu RTG widać wszystkie posiadane przez nas ósemki oraz to, jak są położone. Na podstawie tego zdjęcia chirurg stomatologiczny przeprowadza ekstrakcję. Często jest to tak zwane dłutowanie ósemek, bo trzeba wiertłem zrobić okienko w kości, bo inaczej nie da się usunąć ósemki zatrzymanej w kości. Ale nie ma się co obawiać! Wszystko jest w znieczuleniu!

Gość gość
Już wam lepiej jak wszystkich nastraszyliscie? Nie każdy ząb który rosnie w stronę policzka jest do rwania. Jesli nie boli bardzo to po pewnym czasie się przekręci i wyprostuje. Wiem bo tak miałam z górnymi ósemkami. Rosły krzywo własnie w stronę policzka, czasem trochę bolało, długo mu zajęło zanim wyszedł, a jak już wyszedł to pod kątem30'. Dziś jest prosty (prostował sie chyba z rok po wyjściu). Także wszystko zalezy od ułożenia zeba. Ktoś tam pisał ze mu nerw naciskał to rozumiem że położenie było fatalne, ale powtarzam NIE KAŻDY KRZYWY ZĄB jest do rwania.

Gość gość
A co powiecie na wyrzynajacy sie zab za jedynka- wewnetrzna strona dziaa.Mial ktos tak przed 30tka?

Gość gość
Moja ósemka rosła krzywo, pod kątem w kierunku siódemki, już jej dotykała, ale nie wyrywałam jej. Dentysta mówił wyrwać, ale nie posłuchałam, Mam szeroką szczękę i nie wierzyłam, że ósemka się nie zmieści i wrośnie w siódemkę. Moja siódemka to mocny zdrowy ząb. Okazało się, że ósemka nie tylko nie wrosła, ale się naprostowała o siódemkę obok, a tej siódemki wcale nie zniszczyła. Pod wpływem "przeszkody" w postaci siódemki zaczynała rosnąć inaczej. Mam dowody. Mam prześwietlenie swoich zębów z czasów, kiedy ósemka rosła krzywo i mam prześwietlenie teraz, kiedy się zmieściła i rośnie prosto.

Gość gość
Mi też osemka rosła krzywo, w stronę policzka. Poszłam do chirurga, ktory mi to sprawnie usunął i po problemie

Gość gość
Miałem wczoraj ten sam problem. Dostałem 2 zastrzyki- mimo to- wszystko czułem...chciałem umrzeć...to najgorszy ból w życiu...a tak serio- to nic nie czułem- widziałem troche krwii- troche słyuszałem jak strzela ząb- ale nie czułem nic- troche jak znieczulenie puściło. Nie słuchajcie tych co straszą- po to jest znieczulenie aby nie bolało

Gość gość
moje dwie dolne ósemki wycięły mi jeszcze ciekawszy numer... obie wyrosły i z braku miejsca zaczęły z powrotem wrastać w dziąsło... ból nie z tej ziemi + stan zapalny dziąsła+ gorączka... koszmar. Pierwszą ósemkę usunięto mi chirurgicznie we Wrocławiu w Stomadencie- polecam, chirurg jest świetny, załatwił sprawę raz dwa, zaszył, 3 dni gojenia i tydzień ze szwami, ale było to do zniesienia. Przy drugiej ósemce nie miałam takiego szczęścia. Zależało mi na czasie, bo męczyłam się już cały weekend z wrastającym zębem i gorączką, więc poszłam do lokalnego chirurga, który stwierdził, że wyrwie go bez cięcia... tak... zęba, który był już pod dziąsłem. Podejrzewam, że widok mnie- zapłakanej, drącej się na fotelu podczas zabiegu wyglądał jak z klasycznego thrillera. Warto jednak wytrzymać dzień dłużej, zapłacić więcej i udać się do dobrego chirurga... aktualnie męczę się ze zrastającym się dziąsłem, a lekarz naprawdę porządnie je zmaltretował. Dlatego radzę wszystkim szukać naprawdę dobrych chirurgów.

Gość gość
Mojej corce wyrosl zab w podniebieniu / juz piaty rok nosi aparat. Niedlugo maja jej zjac. Nie pamietam juz jak wygladala bez.

Gość Bart99
Umów się na wizytę w Omnidencie, mają tam bardzo dobrych specjalistów, na pewno coś poradzą. Tel: 795 560 222

Gość gość
A mi rośnie ząb mądrości 7 dni zwlekalem z pujsciem do dentysty no i zaszedlem po 7 dniach i co się dowiedziałem ze mam dziore w błonie śluzowej od zęba i ząb zostanie usunięty hirurgicznie tabletki pomogły ketanole lecz bolał mnie brzuch po nich bo wysadzaja żołądek i wątrobę więc dla przestrogi od razu lepiej pukać do dentysty to nic ze boli poboli i przestanie. Pozdrawiam tomek

Gość prełka
Ja miałam chirurgicznie osuwane dwie ósemki w klinice stomatologicznej dra borczyka. Choć sam zabieg do najprzyjemniejszych niewątpliwie nie należy to był wykonany bardzo profesjonalnie. Również z gojeniem się ran nie było kłopotów.

Mi po zdjęciu aparatu zaczęły wychodzić 8. Ciągle słyszałam że nie mam na nie miejsca. Dobrze ze mam retainery bo zeby z przodu by się znowu wykrzywily. Najlepsze jest to, że pracuje w gabinecie orto a panicznie boję się ekstrakcji. Zeby na zmianę wychodziły raz 1 osemeczka dolna, raz 2. Mega cierpiałam. Prawa wyszła cała w końcu i zgryz się poprawił, lewa wyjdzie kiedyś pewnie też a nie było miejsca, miejsce się zrobiło. Martwię się tylko bo mimo, że rosną prawidłowo to w nocy przez sen, przygryzam policzek, mam często gulki, rany. Przy niedostatecznej higienę można nawet taka dostać 😕 co do bolacych dziąseł, można poprosić o nacięcie dziąsła tylko i 8 w tedy ładnie wyjdzie, nie będzie naciskala na dziaslo.