Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Destina

Slang przez CB radio

Polecane posty

Możecie mnie oświecić jak rozmawia się przez CB? Jutro wyjeżdżam w trasę i przede mną ten\" pierwszy raz\" Chodzi mi o używanie słownictwa ;) nie o samą obsługę radia :D

Gość misiaczki z suszarka
to policjanci z radarem

Gość heheheheheha
Jezdzisz TIRem ?

Np jak jedziesz i chcesz spytać czy stoją na Twojej trasie to pytasz: MOBILKI JAK TAM ŚCIEŻKA NA .... np Warszawe a potem jak Ci odpoweidzą to mówisz że dopiero wyruszasz albo że jedziesz stąd i było czysto albo stali.... na koniec mówisz dzięki i szerokości ALe jutro sobie za dużo nie poslangujesz bo jest zakaz poruszania się ciężarowymi więc raczej na CB nikogo nie złapiesz

No niestety jedynie na spożywke możesz liczyć bo od 18 dziś jest zakaz do niedzieli do 22

ale sa jecie osoboofki przecie... chyba że na nich niemożna liczyc ??

Można ale osobówki z CB się zdarzają sporadycznie. Niemniej jednak życzę powodzenia i wielu \"mobilków\" na drodze:D A tak apropo to przejedz się kiedyś jak nie ma zakazów jak chłopcy ciągną po naszych polskich drogach czasem można sie fajnych rzeczy nasłuchać ehhehe. A i oczywiście co 2 będzie CIe na kawe zapraszał hehe

Witam ! co do osobowych samochodow z CB nie jest tak zle ,coraz wiecej ma radyjka ,przynajmniej w rejonie gdzie ja jezdze . Szerokosci -Destina!🌻

Gość agusia z forda mondeo
Hehe co do radyjka fajna sprawa:)) Sama uzywam Presidenta Harry II i śmiga super- tylko coś antena czasami kiepsciunio sciaga, mimo iz miala byc taka dobra. Moze ktos cos mi poradzi z ta antenka- byc moze cos zle mam zestrojone???? Kazda cenna uwaga jest mile widziana:) Zycze wszystkim mobilkom szerokości i jak najmniej misiów na ścieżce:) Bajo:DDDDD

MOBILKI JAK TAM ŚCIEŻKA NA .... - strasznie mnie to smieszy :D aa, i jeszcze jest suszarka (radar) a misie to policjanci Np. na palu xxx stoja misie z suszarka, albo misie susza :P

teraz to dużo osobówek ma CB :-) Sam nie wierze że jeździłem kiedyś bez CB :-)

odkad moj tata sprawil sobie CB, nie dostal zadnego mandatu :) a kiedys uzywalismy CB do kontaktowania sie z dziadkiem i babcia, jak jeszcze nie mieli telefonu na wsi, kurcze, a ilu facetow sie zakrecilo... :D i te breko breko :D :D :D

Gość agusia z forda mondeo
Hmmm w sumie powiem ci ze ja nie spotkałam sie z jakims nie milym incydentem ze str mężczyzn na kanale- zawsze bardzo miło ze mna rozmawiaja i mam wrazenie ze chetniej niz miedzy soba. Niekiedy nawet zapraszaja na kawke albo na naprawde mila pogawedke.... Takze ja mam mile wrazenia z uzywania CB. Nie mówie ze mialam okazje słyszec kilku "furiatów" no ale wyjatki nawet sie zdarzaja tutaj:) Pozdrawiam.

no co wy...na trasach jest naprawde dużo osobowek z CBikami :) misiaczek na hulajnodze to policjant na motorze ;) a krokodylki to inspekcja transportu drogowego czy jakoś tak...poza tym jeszcze jest marginesik czyli pobocze :D a teksty czasem sa nieziemskie po prostu..odkąd jeżdzę z radyjkiem to mi podróż szybciej mija i boki można zrywac :D:D:D a jeszcze się spotkałam z okresleniem "zatwardzenie" na korek :D

Gość Miron1949
AGUSIA Z FORDA MONDEO prosi o radę w sprawie antenki. Postaram się w miarę mądrze podpowiedzieć. + Zrezygnuj z magnesu. +Antenka w otworek na środku dachu. +Ja mam LEMM1200 i radyjko ONWA Mk2-zasięg do 15km. +A w ogóle to łączność jest zależna od tego gdzie się znajdujesz i aktualnych warunków propagacji. 88(((X))) Coś ze slangu:73-pozdrowienia , 88-całuski

Gość erty
Ostatnia zabawna sytuacja: Wyjeżdżam sobie z miasta i słyszę damski głos w radyjku: -Jak tam wlocik do miasta X? no to biorę gruchę i niezastanawiając się długo wołam: - wlocik koleżanko masz czyściutki. Boże ile było smiechu w eterze. :-)

Gość erty
cos ze slangu: złotówa - kierowca minibusa.

Gość erty
cukierasekk No to inni się śmiali. Nie ja. Zawsze lepsze takie skojarzenia i śmiechy niż rzucanie mięsem - problem kulturalnej 19-tki.

Gość złotówa to jest taksówkarz
bo taki wyrwie każdą złotówkę z portfela :-O

Gość złotówa to jest taksówkarz
Agusia z Forda, na magnesie też antena może dobrze działać musi być nie tylko dobrze zestrojona z uzyciem reflektometru ale też każde złącze musisz mieć dobrze zaprawione, aby styk był pewny

Ja jeżdże codziennie do pracy 30 km i bez radyjka by było cięzko, często miśki stoją albo nieoznakowani się kręcą, bo to główna droga (28-ka). Dużo mobilków tez jeździ osobówek, i zawsze ktoś odpowie:) poza tym można się dowiedzieć, gdzie korek, a w nowym miejscu ci zawsze ktoś powie, jak gdzieś trafić, albo znaleźć np fajną knajpę:) Zauwazyłam, ze gdy kobietka się odzywa, zaraz jacyś goście odpowiadają:) Nie wyobrażam sobie, jak kiedyś mogłam jeździć bez radyjka;)

Gość mikeMustang
Śmietnik - to radar przenośny ITD,Zielony, Leśne gady, Inspektorki - Inspekcja Transp. Drogowego grucha - mikrofon stoją na ... tu wymienia się liczbę - policja lub itd ustawiła się na wskazanym kilometrze (napisane na słupkach drogowych)

Gość a ja uwielbiam
na koniec "baju" :)

a no prosze bardzo niektore moga sie powtarzac :) - ścieżka, dróżka – droga, trasa - wlocik – wlot do miasta - misiaki, miśki – policja - suszarka, suszenie – policja z radarem - krokodyle – Inspekcja Transportu Drogowego - zielonki – Straż Leśna - miśki na hulajnogach – policja na motocyklach - sreberko – nieoznakowana srebrna vectra z video radarem - telewizja – fotoradar - marginesik – zjechanie na pobocze - bajo, szerokości – najczęstsze pozdrowienia 73= Pozdrawiam 51= Nie daj sie złapac 22= Mam to w d*** 88= Buzi buzi 99= Wyp.... \"idź sobie stad\" 33= Pozdrowienia między YL 55= Wszystkiego dobrego 69= Bardzo duża serdeczność 88= Pocałunki 600= Telefon 318= Przerwa na posiłek z piwem 813= Przerwa na siusiu 144= Łóżko 144+2= W łóżku, ale nie sam (a) 1000 = Ciężarówka Amerykańce- Rosjanie Bardzo Agresywne Gady- BAG czyli niemieckie ITD. Betony- a4 do granicy break, break (breko, breko)- sygnał chęci wtrącenia się do rozmowy Chłodnia- samochód z agregatem umieszczonym tuz nad kabiną Darmowy zakład fryzjerski- kontrola radarowa, suszenie i czesanie z kasy Ekologia- miśki sprawdzają paliwo Firana - samochód z przyczepą pokryta plandeką Gąsiory- Litwini (nazywani tak ze względu na brzmienie swojego języka) Inspektorki/krokodylki/zieloni/zielona zaraza- Inspekcja Transportu Drogowego (ich samochody mają kolor zielony) Kontener- samochód z kontenerem jadącym z lub do portu Kosztowności- obca waluta Lemoniada, oranżadka- paliwo Lustereczko- nawzajem Magnesóweczka- antena na magnes Maniek- Man Margines- pobocze drogi Misiaczki na hulajnodze- policjanci na motorach Misiaczki wąchają trawę- policjanci zajęci innymi samochodami Misiaczki z suszarką- policjanci z radarem Nośna- fala radiowa Oczko/światełko- reflektor Pielgrzym- nauka jazdy RedBull- cysterna Ręczniak- przenośny radiotelefon nie używany w samochodach Ruchome kino - nieoznakowany radiowóz z kamerą Skakanka- Scania Sprzedam lub kupię oszczędności!!/Lemoniada, lemoniada!!- sprzedam/ kupię paliwo Szerokości/ przyczepności/ przejrzystości- powodzenia (w zależności od warunków panujących na drodze) Trucker, Traker, Truckowiec- kierowca Wolwo/globtroter- Volvo Złapać za nośną- namierzyć podczas nadawania Misiaki dłubią w nosie - Drogówka stoi ale nie suszy Misiaki zbierają na Alpagę - Drogówka wyłapuje kierowców Wywalić dzwona - mieć wypadek kolizję Posadził ładunek na rowie - TIR siedzący w rowie Lodówka = Chłodnia Jelonek - Jelcz Zgasła Ci świeczka - Masz przepaloną żarówkę Skrajnia - Samochód przewożący duży gabaryt jadący na żóltych \"kogutach\" Prowadzony przez inny samochód z tabliczką \"Pilot\" także na żółtych \"kogutach\" Konowały/łapiduchy na dyskotece - Karetka na sygnale Mundek - Mondeo Poldek, Pociejewo - Polonez Bat - antena Grucha - mikrofon od radyjka, lub betoniarka Truck, TIRolot - TIR Trucker - Kierowca TIRa Łapanka - kontrola we wszystkich samochodach (najczęściej po jakimś napadzie albo coś w tym stylu) Misiakowe kino objazdowe - Nieoznakowany radiowóz z kamerą Kocioł/koreczek/...jest zatkane - korek na drodze 126p - pierdziel, maluch, kaszlak, zawalidroga 125p - kwadrat, mafia, fiacior (coraz żadziej) Star - staruch, starzec Żuk - żukin, żuczek Fiat Brawa - brawka Fiat Punto - punciak Passat, golf - Helmut Kia - kijanka Renault Kangoo - kangur Mitsubishi L200 - Elka Mercedes - Mietek, Mesiek Przydzwonić - mieć wypadek, stłuczkę (od dzwona) Śledź - kierowca na Białostockich numerach (Pamiętajcie!!! Nikogo nie zamierzałem tym urazić) Miny na drodze - dziurawa droga Rozlało się mleko - gęsta mgła Zamknął oko - zasnął za kierownicą Lepper- traktor Kierunek- kierunkowskaz Kobra lub hipermarket - pseudonim artystyczny kobiety która stoi na parkingu dla TIR-ów w celach zarobkowo – rozrywkowych Krawaciarz- kierowca samochodu z kratką, zwykle handlowiec Mobil- pojazd, zazwyczaj ciężarówka Bajo- cześć Dafik- Daf Bat- antena Umysłowi - przedstawiciel handlowy dyskoteka - radiowóz stojacy z włączonymi kogutami hultaj - określenie Hundai\'a _______________Ciężarówka z otwartą górą - patelnia Chłodnia - mrożonka Radio CB - patefon Maluch (126) - boxter Mgła - maślanka Przejście graniczne - kreska Terenówka - wszędołaz Pogotowie na sygnale - serwis Tirówka - serwisantka Lunatyk - samochód bez włączonych świateł Samochód z anteną cb na stałe - odwiert jesli chcemy zapytac sie o droge w danym kierunku wywołujemy kierowców jadacych z naprzeciwka, zakładajac że jedziemy z Elblaga do Gdańska zapytanie brzmi: \"ogólny w kierunku Elblaga zgłos się\" \"ogólny do mobili jadacych w kierunku Elblaga jak wyglada dróżka ( lub scieżka ) do Gdanska?\" ewentualnie jeśli widzimy tabliczkę z imieniem wołamy po imieniu i marce pojazdu: \"Robert,Robert - Scania jak dróżka do Gdanska?\" oraz potocznie ( jesli nie ma imienia i jestesmy pewni marki pojazdu ) \" Biała (kolor ciągnika siodłowego) SKAKANKA jadaca w kierunku Elblaga jak dróżka do Gdańska?\" lub dla pewności słuchającego a)\" Biała Skakanka z niebieska firaną ( firana - samochód z przyczepą pokryta plandeką o takim kolorze ) jadaca w kierunku Elbląga jak dróżka do Gdańska?\" \" Biała Skakanka chłodnia ( samochód z agregatem umieszczonym tuz nad kabiną ) jadaca w kierunku Elbląga jak dróżka do Gdańska?\" ( najwieksi przyjaciele bo jeżdża nawet wtedy gdy jest weekend i zakazyna pojazdy powyżej 18 ton.) c)\"Biała Skakanka kontener ( samochód z kontenerem jadacym z lub do portu ) jadaca w kierunku Elbląga jak dróżka do Gdańska?\" dla wyjasnienia: Scania - skakanka Man - Maniek Volvo - wolwo lub \"globtroter\" Iveco - iweko Mercedes - merc - wiadomo kiedys były Jelcze to wołaliśmy \"JELONEK\"