Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Destina

Slang przez CB radio

Polecane posty

szerokości dla wszystkich mobili a zwłaszcza tych z zestawów bayo koledzy ... i koleżanki żeby nie było ;)

Gość Szeksta
Mam pytanko od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem cb ale mam maly problem:( mam cb intek m120 ktory ma automatyczne wyciszanie szumow a mimo to szumi:( przesuwam squelch lekko w prawo szumi i cso tam slychac w oddali na srodek prawie to nie szumi ale malo slysze mobili a na full w prawo wolgle nie slysze czy to moze wina malej anteny 35cm inteka doradzcie jak to poprawic szerokości Mobile

Gość daj wieksza antene
80-100 cm 35 to gowno daj spokoj:o

Gość Szeksta
na specyfikacji tej anteny pisze 5-7km myslalem ze tak bedzi eale chyab nie jest mam sportowe auto i nie bardzo pasuje tam taka 100-150 cm moze dam taka 66,77cm jak one sie sprawuja?

Gość daj wieksza antene
do sportowego tym bardziej powinienes miec dluzsza antene bo woz jest nizszy, min. 80-100 cm:p

Gość Szeksta
a jak kupie metrowke i dam ja na dach to bedzie lepszy zasieg niz gdybym postawil na bagaznik?czy to nie ma roznicy ze jest wyzej??

Gość daj 3 metrową tylko
uważaj na tunele :classic_cool:

Gość daj wieksza antene
jak dasz metrowke to moze byc na bagaznik ale na dachu powinna jeszcze lepiej sciagac, zawsze to jakies pol metra wyzej na bagaznik bym dal metrowke a jak na dach to 80tka styknie

Gość Szeksta
no tak tez tal myslalem kupilem ta antene w zestawie i niedrogo i myslalem ze najwyzej wymienie antene ale mowia ze te 800,100 cm ze to wcale nie zalezy od dlugosci anteny, jaka polecacie?

Gość daj wieksza antene
ja mam 120tke na bagazniku w sedanie i dziala rewelacyjnie ale antenka raczej z tych solidniejszych, kupowalem osobno

Gość szeksta
No i jak masz juz tego bata 120cm to jzu nie masz szumow zaklocen nie musisz regulowac co chwile szumoów?ja mam automatyczna regulacje szumow a mimo to na tej mojej malej antenie 35cm musze regulowac?a mzoe to winna radia niby ta antena intek35cm sie nawet sprawuje. prozse o odpowiedz

Gość ooo żesz w mordę
ja tam mówię zawsze to samo debilki debilki jak ścieżka do mojego domu? zawsze mnie pokierują :D

Gość tez chce wiedziec
ja nigdy nie słyszałam jak ktoś mowi 144+2 albo 88 czy jakieś inne ...ciekawe:D

Gość daj wieksza antene
nic mi nie szumi, sciaga elegancko nawet z ponad 15km

Gość Staszeksf
Dzisiaj na radyjku kolega mowil ze mu tez zakloca od spryskiwaczy do wycieraczek i ze zadna antena nie pomoze bedzie szumiec dalej:( a jak przeklada do innego auta to mu nic nie szumi.Fakt antene mam krtoka 35cm ale to moze byc winna radia. co sadzicie? przyczepności pzdr

:) a ja na codzień jeżdzę Renault Magnum ;) jeżdzę zawodowo i dlatego pozwoliłam sobię wkleic małe co nie co ;P 73 , 88 i 51 federalnym dla wszystkich mobili - bayo i szerokiej

Gość Kajbej
Do wszystkich którym, coś nie ściąga, szumi, pierdzi od spryskiwaczy itp. Zalecam zestroić antenę! Ja mam chyba jedną z najgorszych anten na rynku "Hustler" 100cm i po nastrojeniu ściągam spokojnie 4km w mieście z taką jakością że spokojnie mogę się dogadać. Nawet na FM około 3-4km bez problemu. Antenę stawiam na dachu. Do strojenia używa się Reflektometru czyli miernika SWR. Dobrze zestrojone radyjko na kanale 20 ma wartość bliską 1, na kanale 1 i 40 coś koło 1,2 - 1,3. Miernik SWR można kupić na allegro za 40-kilka złotych lub oczywiście pożyczyć od znajomego ;) Strojenie w jakiś tam serwisach kosztuje około 30 zł więc lepiej sobie kupić miernik i zrobić to samemu.... Szerokości, bajo!

małaHPW --> te numerki 73, 88 itd to nie z CB tylko z 2 metrów (pasmo krótkofalowe, na które trzeba mieć zezwolenie) i niestety większość CymBałów tych numerków nie rozumie ;) PS CymBał to oczywiście pieszczotliwe określenie osoby korzystającej z CB

Gość maroosz
pełna wersja na: http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=3520 pełna wersja na: http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=3520 pełna wersja na: http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=3520 pełna wersja na: http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=3520 pełna wersja na: http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=3520pełna wersja na: http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=3520 SLANG CB Słownik pojęć, zwrotów i zasad spotykanych na kanale 19.. 1. Wstępniak Słowem wstępu slang CB istnieje od momentu wprowadzenia radiotelekomunikacji do naszych aut. Są pewne normy i zachowania których należy przestrzegać by nie być uważanym za, delikatnie mówiąc chama. 2. Zasady (te najważniejsze) 1. NIE KLNIEMY NA RADIU !!! (nawet jeśli ktoś nas wyjątkowo irytuje nie powinno się używać wyrazów niestosownych, trzeba brać pod uwagę że wielu użytkowników CB podróżuje np. z dziećmi ) 2. UŻYWAMY ZWROTÓW GRZECZNOŚCIOWYCH i PODZIĘKOWAŃ (Np. Koledzy, Mobilki, Dzięki za marginesik, Szerokości) 3. PO ZAPYTANIU O DROGĘ W DOBRYM TONIE JEST INFORMACJA O DRODZE POKONANEJ PRZEZ CIEBIE. (W praktyce na przykładzie krótkiego dialogu wygląda to mniej więcej tak: Kolega A: - ‘Mobilki jak dróżka z Kielc w stronę Warszawy?’ Kolega B: - ‘Kolego ogólnie czysto, tylko na 506 w Skarżysku stały Misiaki z Suszarką ’ Kolega A: - ‘Dzięki Kolego, jak byś jechał w stronę Krakowa to do Jędrzejowa masz czyściutko, Szerokości’ Kolega B: - ‘Dzięki Kolego, Przyczepności’) 4. IGNORUJEMY ZACHOWANIA NIESTOSOWNE z wyjątkiem przekleństw tu śmiało można ganić użytkowników i upominać! (z reguły niestosowne zachowania jak np. Pyskowanie[pojęcie wytłumaczone niżej dla niewtajemniczonych] należy ignorować bo tylko pobudzamy aktywność użytkownika zachowującego się niestosownie, największa karą jest dla niego właśnie obojętność) To tylko podstawowe zasady kanału drogowego jest ich bardzo dużo nie sposób wszystkich opisać, na pewno z czasem poznacie wszystkie 3. Na radiu często można spotkać skróty, kody w postaci numerów używane przez głównie doświadczonych CB’owców. Oto najbardziej znane z nich : 73 - Pozdrawiam 51 - Nie daj sie złapac 22 - Mam to w d*** 88 - Buziaki 99 - Wyp.... "idź sobie stad" 55 - Powodzenia, Wszystkiego dobrego 69 - Bardzo duża serdeczność 600 - Telefon 318 - Przerwa na posiłek z piwem 813 - Przerwa na siusiu 144 - Łóżko 144+2 - W łóżku, ale nie sam (a) 1000 – Ciężarówka Dawniej: 10-4 (dziesieć-cztery) ang. ten-four oznaczalo "bez odbioru" czyli zakonczenie rozmowy... I nowy w świeży używany przez młodsze pokolenie : 5 – tzw. Piona Zastosowanie kodów na przykładzie "Kolega X: dziękuje kolego 73 dla Ciebie" 4. Slang CB czyli inaczej słownik pojęć spotykanych na radiu: 125p - kwadrat, mafia, fiacior (coraz żadziej) 126p - pierdziel, maluch, kaszlak, zawalidroga Amba – Mgła. Amerykańce – Rosjanie. Aparat, fotograf – foto radar Automat do lodów - dziewczyna stojąca na trasie, prostytutka Bajo – Pozdrowienie, Cześć, Na razie. Bardzo Agresywne Gady - BAG czyli niemieckie ITD. Bat, bacik - antena CB Beczka - samochód cysterna. Break, break (breko, breko)- sygnał chęci wtrącenia się do rozmowy, głównie do rozmów prywatnych na innych kanałach niż 1. Budzik - Prędkościomierz Dafik- Daf Dawca - motocyklista Dróżka - droga Dyskoteka - radiowozy stające z włączonymi kogutami Ekologia - miśki sprawdzają paliwo. Erka na bombach - karetka pogotowia na sygnale Fajera - kierownica Firanka - Pojazd, w którym część załadowcza okryta jest plandeką Gąsiory - Litwini (nazywani tak ze względu na brzmienie swojego języka). Gówniarz - Beczkowóz Gruszka - mikrofon, do którego mówimy Grzybiarki - dziewczyny stojące na trasie, prostytutki Hostessy - dziewczyny stojące na trasie, prostytutki Jadą na bombach - Jadą na sygnale Jelonek - Jelcz Kierunek- kierunkowskaz Kino objazdowe - nieoznakowany samochód policyjny z wideo rejestratorem Kocioł/koreczek/...jest zatkane - korek na drodze Kolarz- rowerzysta Koledzy – użytkownicy CB. Konowały/łapiduchy na dyskotece - Karetka na sygnale Kontener- samochód z kontenerem jadącym z lub do portu. Kosztowności- obca waluta. Krawaciarz - kierowca w służbowym aucie z kratką Krokodylki – Inspekcja Transportu Drogowego. Lemoniada, oranżada – paliwo. Lepper - ciągnik rolniczy Lodówa - radiowóz prewencji, zwykły Lodówka - Pojazd chłodnia, izoterma Lunatyk - samochód bez włączonych świateł Lustereczko – nawzajem Lustereczko w twoja stronę- wzajemnie Łapanka - kontrola we wszystkich samochodach (najczęściej po jakimś napadzie albo coś w tym stylu) Magnesówa - antena na magnes Maniek - Samochód marki Man Manik - Samochód marki Man Margines - pobocze Maślanka - Mgła Miny na drodze - dziurawa droga Misiaki, Misie, dawniej Smerfy – Policja Misie z suszarką – Policjanci z foto radarem Misiek na hulajnodze - policjant na motorze Misiek z okularami - policjant z lornetką Misiek z soczewką- policjant z lornetką Miśkowóz - radiowóz Mobile, Mobilki – użytkownicy CB, Kierowcy Muchomory - Autostopowicze . Mundek - Mondeo Nabita puszka - czynny foto radar Oczko/światełko- reflektor. Oszczędności - zaoszczędzone paliwo Papuga - głośnik/megafon zamontowany na zewnatrz auta. Gdy przełączymy radio a tryb papugi (PA), to co powiemy do gruszki będzie słyszane tylko na zewnątrz auta (do dziękowania/opieprzania przechodniów itp) Patelnia - Ciągnik + naczepa do przewozu kamienia, żwiru, ziemi itp Pielgrzym - nauka jazdy (L) Poldek – Polonez Poligon - dziurawa, nierówna droga Posadził ładunek na rowie - TIR siedzący w rowie Przyczepności – Pozdrowienie kierowców coś jak Szerokiej drogi Pusty gołębnik - nieuzbrojony (pusty) stacjonarny foto radar Puszka - atrapa foto radaru Pysia - człowiek chory psychicznie powtarzający słowo "pysia" (najlepiej ignorować) RedBull- cysterna. Renia - Renault Ręczniak- przenośny radiotelefon nie używany w samochodach. Rozlało się mleko - gęsta mgła Rozkręć radyjko - polecenie by zmniejszyć moc wyciszania szumów, na tyle, by nie było słychać szumów ale słychać innych mobilków Skakanka - SCANIA Skręcone radio - użytkownik ma tak mocno wyciszone szumy ze nie slyszy NIC Skrajnia - Samochód przewożący duży gabaryt jadący na żóltych "kogutach" Prowadzony przez inny samochód z tabliczką "Pilot" także na żółtych "kogutach" Solówka - Zazwyczaj. sam ciężarowy bez naczepy, przyczepy itp. Sprzedam lub kupię oszczędności!!/Lemoniada, lemoniada!!- sprzedam/ kupię paliwo Suszarka, zakład fryzjerski - radar Szerokości - szerokiej drogi Szerokości/ przyczepności/ przejrzystości- powodzenia (w zależności od warunków panujących na drodze) Ścieżka - droga Śmietnik - przenośny foto radar Tandem - Sam. ciężarowy + przyczepa Trapez - Polonez Trucker, Traker, Truckowiec- kierowca Wahadełko - ruch wahadłowy Walnąć(zrobić) rogala - zawrócić Wentyl - rowerzysta Wideokameralna Vectra/Omega itp – nie oznakowany pojazd policji z kamerą Więźniarka - auto z kratką Wlocik, Wylocik – Droga wjazdowa lub wyjazdowa z większego miasta Wolwo/globtroter- Volvo Wywalić dzwona - mieć wypadek kolizję Zamknął oko - zasnął za kierownicą Zestaw - Ciągnik siodłowy + naczepa Zgasła Ci świeczka - Masz przepaloną żarówkę Zieloni - Inspekcja Transportu Drogowego Złapać za nośną - namierzyć podczas nadawania Zwężka - zwężenie drogi Żaby - Halogeny Zwroty : Jeśli chcemy zapytać się o drogę w danym kierunku wywołujemy kierowców jadących z naprzeciwka, zakładając że jedziemy z Elbląga do Gdańska zapytanie brzmi: ‘Koledzy, Mobilki – jak dróżka z Elbląga w stronę Gdańska?’ Lub ‘ogólny do mobili jadących w kierunku Elbląga jak wygląda dróżka ( lub scieżka ) do Gdańska?’ ewentualnie jeśli widzimy tabliczkę z imieniem wołamy po imieniu i marce pojazdu: "Krzysztof - Scania jak dróżka do Gdańska?" oraz potocznie ( jeśli nie ma imienia i jesteśmy pewni marki pojazdu ) " Czerwona (kolor ciągnika siodłowego) Skakanka(Scania) jadąca w kierunku Elbląga jak dróżka do Gdańska?" lub dla pewności słuchającego a)" Biała Skakanka z niebieska firaną ( firana - samochód z przyczepą pokryta plandeką o takim kolorze ) jadąca w kierunku Elbląga jak dróżka do Gdańska?" b)"Biała Skakanka kontener ( samochód z kontenerem jadącym z lub do portu ) jadąca w kierunku Elbląga jak dróżka do Gdańska?" Odpowiedzi przykładowe : ‘Kolego do Gdańska masz czysto’ – oznacza że kierowca jadący w stronę Elbląga od Gdańska nie napotkał po drodze Misiaków. Lub ‘na 79 kilometrze na 8 słupku stoją Misie z suszarką ’ Tj przy takim słupku: Należy zwrócić uwagę na którym słupku aktualnie jesteśmy i pilnować by odpowiednio przed słupkiem na 79 km zwolnić ;) Ewentualnie odpowiedź może brzmieć : ‘Kolego w okolicach Jazowej zaraz za mostem w twoim kierunku misie’ oznacza to że w miejscowości Jazowa po minięciu mostu należy spodziewać się policji. Oczywiście odpowiedzi analogicznie do mostu mogą tyczyć się innych wybranych punktów charakterystycznych bądź znaków np. stacja benzynowa, druga pięćdziesiątka (tj. drugie ograniczenie prędkości do 50km/h) 6. Troszkę Humoru nie zaszkodzi ;) Czasem do rozmowy można dodać humorystyczne odpowiedzi ;) oto przykłady na zapytanie o słyszalność: - Jak mnie słychać koledzy? Testuje CB - Słychać Cię jak teściową z przedpokoju - Jak ojca dyrektora - głośno i wyraźnie! -Jak Kaczynskiego na mownicy.. slychac Cie ale Cie nie widac! -Jak zawory w polonezie! Lub o drogę: - Jak dróżka z Kielc w Kierunku Radomia koledzy? - Czarna w Białe paski kolego ;) - Asfaltowa w miarę równa.... Powyższy elementarz zredagowany został dla CB-FORUM.PL Zredagował: maroosz Artykół posiada prawa autorskie możliwy do wykorzystania jedynie po umieszczeniu pełnej stopki redakcyjnej włącznie z adresem Forum zlecającego. pełna wersja na: http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=3520 pełna wersja na: http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=3520 pełna wersja na: http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=3520 pełna wersja na: http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=3520 pełna wersja na: http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=3520 pełna wersja na: http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=3520

Gość ssaki leśne
:classic_cool:

Gość CB przydatna rzecz
mnie tez zawsze smiesza 'leśne ssaki' :) a poza tym jak jezdzimy z narzeczonym to on moze pytac kilkakrotnie jak 'drozka' i nikt nie zareaguje...a gdy ja sie odezwe to 10osob/facetow z pomoca podaza ;)

Gość president
Ja używam radyjka President Johnny II z ASC z antenką Florida 45cm i jestem bardzo zadowolony! Do 4km słysze idealnie, 5-7 bardzo dobrze, 7-10 niezle 10-12 z szumami ale da sie dogadac. Krotka antena nie oznacza od razu slabego zasiegu. Liczy sie jakosc radia i anteny. Szerokości i przyczepności

Gość Miron1949
likwiduje sklep sprzedam cb radyjka uniden w dobrej cenie posiadam rowniez anteny .mozliwosc wysylki. tel 513449523

Gość Używam radia w domu
Nie wiem jak wy ale ja nie ograniczam się do kilku kilometrów. Niekiedy gadam z chłopakiem który mieszka 30 kilometrów od mojego miasta. Antenę mam taką koło dwuch metrów. Mam bardzo dobry zasięg i dobrze mnie słychać, a radio mam takie sobie.

Gość estaesta
Też mnie śmieszyło, gdy pierwszy raz usłyszałam te odzywki. W ogóle myślałam, że kolega, z którym jechałam to sobie żartuje z ta dróżką, miśkami i szerokością :) Jechaliśmy nad morze, wcześnie rano, sierpień, więc poranki zimne. Na CB dawali znać, że gdzieś tam czają się miśki. Postanowiliśmy zjechać na stację napić się czegoś ciepłego i jakie było nasze zdziwienie, gdy stał tam właśnie radiowóz, a policjanci siedzieli w środku na kawie. Kolega jeszcze zdążył ogłosić "przerwa, miśki dorwały małą czarną". Potem wracaliśmy w nocy z nad morza, kolega-kierowca, ja i koleżanka. My zaspane siedziałyśmy sobie z tyłu, a kolega (dla rozrywki i żeby się rozbudzić) ogłosił przez CB, że najpiękniejsze laski są w jego samochodzie, no i się obudzili Panowie i zaczęli się licytować za ile je odstąpi i gdzie wysadza. Jakoś nie czułam się urażona i mieliśmy wszyscy niezły ubaw.