Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martwie sie

ibuprom a ciażą

Polecane posty

Gość martwie sie

Czekam na miesiaczke. Wczoraj pojawil mi sie lekko zabarwiony sluz, myslalam ze to okres i wzielam na pozniejsze bolesci brzucha jeden ibuprom. Niestety wiecej krwawienia mi sie nie pojawilo na dodatek przestaly mnie bolec piersi jakbym juz go dostala. Czy moge byc w ciazy? Czy to sa objawy ciazy? Czy ta jedna pastylka moze zagrozic mojemu dziecku?

Gość nie boj sie
ibuprom nie szkodzi dla dziecka, to bezpieczny lek dla ciazy ale lepiej nie brac tego za duzo trzymam kciuki pa

Gość paracetamol......
to bezpieczny lek! nie wolno brać ibupromu. ale w takim wczesnym okresie ciąży raczej nie zaszkodziło...

Gość na szczescie
ciaza jest tak sprytnie 'pomyslana', ze na poczatku, kiedy mama jeszczae nie wie, ze jest w ciazy zarodek czerpie co trzeba z cialka zoltego, wiec ibuprom mu nie zaszkodzi... tak jak i alkohol i inneswinstwa - choc oczywiscie lepiej ich nie jesc/pic/lykac. ale wiecej ibupromu juz nie bierz, a jak juz cos trzeba to paracetamol mozna.

Gość Alexxxa
Ibuprom wolno brać w ciąży poza trzecim trymestrem, bo może opóźnić poród. Tak jest napisane na ulotce, ale oczywiście wy wiecie lepiej. Zastanawiam się skąd się wzięła teoria, że paracetamol wolno a ibuprom nie?

Gość mnie to lekarka powiedziala
wiec zakladam, ze ona sie na tym zna lepiej ode mnie. malo kto np. wie, ze ibupromu nie powinno sie lykac, jak sie bierze tabletki anty, tego np. w ulotce nie ma - a w lekarskim spisie lekow - takim ze wskazaniami, przeciwskazaniami itp. juz jest. ja tam bardziej wierze lekarzowi niz ulotce, szczerze mowiac...

Gość zedzisia
a ta lekarka to ginekolog? bo mi rodzinna poradziła lek z ibuprofenem, jak to ginowi powiedziałam to zrobił oczy i zapytał, która mi tak poradziła

Gość mnie to lekarka powiedziala
sorki, skrot myslowy mi sie zrobil - odpowiadalam Alexxie na pytanie skad sie wziela teoria, ze paracetamol wolno a ibupromu nie - oczywiscie chodzilo mi o to, ze mi lekarka powiedziala, ze paracetamol tak a ibuprom nie :)

Gość wróżka..
W ciąży i podczas karmienia ibuprom jest zabroniony, paracetamol można brać śmiało bo w szpitalach go też podają jako lek bezpieczny. Zakazana absolutnie bez żadnych ale jest ASPIRYNA.

Ibuprom w ciąży zapewne jest zabroniony z tej przyczyny, że jako składnik leku może być podawany dziecku dopiero od 6 mca życia. A paracetamol 50 g (czopki) już od początku.

Gość Margott89
Mi lekarz polecil wziac w ciazy ibuprom. Mialam problem z takimi uciazliwymi bolami glowy, ze nie moglam nic zrobić, nawet spac. Paracetamol mi nie pomagal a lekarz powiedzial, ze na dziecko gorzej wplynie moj stan niz ta jedna tabletka ibupromu. Wiadomo, paracetamol bezpieczniejszy, ale w razie koniecznosci, jednorazowo, ibuprom mozna zazyc (byle nie w 3 trymestrze)