Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BeznadziejnaOsobaZdziwiona

mozecie mi powiedzieć dlaczego 1śmierc zbiorowa jest wielką sensacją

Polecane posty

a poszkodowani mają o wiele wiecej przywilejów 2 ogłoszono załobę narodową z powodu 26 osób gdy codziennie umiera w Polsce ok1000-2000 ludzi(jak nie wiecej ) :O

Już chiałam napisać że niecodziennie w Polsce umiera tragicznie tyle osób ale to nie prawda. w sumie to nie wiem dlaczego.

Gość weź kobieto
się już odpieprz od tego tematu. Ile jeszcze będziesz zakładała topików na ten temat??????? Niektórzy to umiaru nie znają.

Gość bo media musza miec temat
a Kaczor glosy wyborcow radiomaryjnych.Przykre to bardzo.

Gość wklejam z innego topiku
Temat: co myślicie o tej tragedii we Francji 22:41 chance 22:45 franek z budowy tam nie bylo zadnej tragedii zwykly wypadek samochodowy 22:46 normalnie jak to czytam dla ciebie to nie tragedia? hmmm, to ciekawe co by nią było co mamy myśleć? To straszne po prostu. Żal tych ludzi, spłonęli żywcem. Okropne. 22:47 Długo Bóg ich zbierał razem 22:54 hunwejbin Statystycznie w Polsce co dziennie ginie w wypadkach ok. 10 osób. Smierc tych ludzi w wypadku autobusu we Francji nie jest dla mnie niczym wiecej niz smierc tych 10osób na polskich drogach. Rodziny ofiar i poszkodowani "tragedii" we Francji sa i tak w znacznie lepszej sytuacji niz ofiary "zwykłych" wypadków bo dostana bardzo duze wsparcie od państwa. 22:57 aigia zrobili z tego wielką tragedię bo to była pielgrzymka do sanktuariów maryjnych, czy czegoś podobnego.. paranoją jest że rodziny ofiar dostaną po 100 tys zł i jeszcze coś tam.. za co ?? jasne, że im współczujemy, jasne że żal nam tych, którzy zgnęli, ale dziennie ginie w Polsce 10 osób i jakos państwo nie wynagradza tego rodzinom.. z naszych podatków.. w życiu piękne są tylko chwile * * * 23:01 normalnie jak to czytam aż tak żałujecie im tej kasy? Wierzcie, że oni na pewno nie myślą w tej chwili o pieniądzach. pewnie, że jest mnóstwo wypadków śmiertelnych, ale taka zbiorowa śmierć zawsze jest wstrząsająca dla wielu wielu ludzi. I jeszcze tak tragiczna. Tak już jest. Nie powiecie chyba, ze im nie współczujecie. Chociaż kto was tam wie. Po tym topikach i postach to już zwątpiłam w solidarnośc i współczucie ludzi. 23:05 hunwejbin nie żałuje im kasy, ani nie oczekuje zeby mi ktos dał pieniądze, bo na szczescie nie nigdy żadnemu wypadkowi niemniej to nie jest w porządku że ofiary i poszkodowani tego konkretnego, tragicznego wydarzenia dostana wsparcie, a ktos kto został ucierpiła w innym wypadku dostanie fige z makiem Państwo powinno traktowac rowno wszystkich obywateli, albo pomaga w takiej sytuacji każdemu albo nikomu. 23:09 normalnie jak to czytam wstydzilibyście się. Wiele rodzin ucierpiało w tej tragedii. Wielu ludzi straciło najbliższe osoby. Owszem, cierpią tak samo, jak rodziny, które straciły bliskich w innych wypadkach. Ale zrozumcie, ze jest to tragedia, śmierć zbiorowa. Nam pozostaje tylko współczuć rodzinom i żałować tych, co zginęli. dajmy już spokój kasie, nagłośnieniu no i tej (niesłusznej dla niektórych) żałobie. Bo to naprawde robi się przykre. 23:15 hunwejbin czego mam sie wstydzic? ze uwazam ze każdy niewinny poszkodowany powinien dostać pomoc od państwa a dzielenie przez państwo poszkodowanych na tych którym sie pomaga i na tych których sie olewa nie jest w porządku? przykro mi, nie wstydze sie tego. 00:12 tomunia Okropne. Jasne, każdy taki wypadek jest okropny, jakby mu się przyjrzec. Tylko nikt się nie przyglada - poza rodziną i tubylcami. Moim zdaniem to dobrze, że takie rzeczy się nagłasnia. Jako nauka na przyszłosć. Żeby lepiej szkolić kierowców , zeby nie powtarzac głupiego sloganu "przepisy sa po to, żeby je łamać" (to powiedzonko zna chyba każdy Polak, już od dziecka), żeby myslec samodzielnie, a nie tylko wypełniac polecenia, zeby brac przepisy na powaznie , bo one z jakiegos powodu tam są , zeby wierzyc , jak ktos mówi, że cos jest niebezpieczne. Na pewno osoby z Polski, które w najbliższym czasie beda tamtędy przejeżdżać , 10 razy pomyślą , zanim wyjadą. Pomyślą , czy sprawdzili hamulce, czy wiedzą , jak sie jeździ po terenach górzystych, czy czują sie na siłach. Więc bedzie z tego pożytek 00:14 nie spiesz dla mnie jest dziwne ze w domach dziecka na ubrania nie maja, a dla rodzin ofiar leci taka kasa wspolczuje im tej tragedii, ale wg mnie cos tu nie tak jest 00:19 dlaczego smierc zbiorowa jest bardzij godna uwagi niz pojedyncza? Smierc to smierc i dla bliskich taka sama tragedia. 00:20 tomunia ja im tej kasy nie żałuję , ale jakos nie bardzo wiem, co ta kasa ma za znaczenie jakby to dotyczyło kogoś z moich bliskich, to bardziej by mi zalezało na tym, żeby takich różnych małych kombinatorków kontrolowac - i tych, co podróże organizuja , i tych, co sprawdzają pojazd, i tych, co organizują kursy, i wszystkich innych - kasa by mi raczej latała koło tyłka w tym momencie 00:20 dlaczego smierc zbiorowa zgadzam sie z tomunia 00:21 nie spiesz to juz swoja droga jakby mi ktos wycenil zycie bliskiej osoby to chyba bym sie jeszcze gorzej poczul

no to sory :O ale nie było mnie tu cały dzien :P

Myślę, że chodzi tylko częściowo o zbiorowość tej śmierci, a bardziej o jej widowiskowość, niecodzienność, medialność. Nie każdy kończy w płonącym autobucie, który runął z urwiska. Częściej odchodzi się w szpitalu, w pampersie i wśród rurek i kroplówek. I to już medialne nie jest.

Gość bo kaczyńscy sa inni
lepsi

osz ku**wa co TY pierdzielisz wiem ze się starałes/s by wyszło realistycznie :o 🖐️

Gość no cóż...
w przeciągu paru minut w jednym miejscu nagle ginie 26 osób....zdrowych ... i nie nazwała bym tego sensacją a tragedią również dla ich rodzin. Jednych ludzi to porusza innych nie.

Gość no cóż...
jeśli chodzi niektórym z Was o kasę. Rodziny tych ludzi napewno chcą tam pojechać a póki nie można zidentyfikować ciał to potrwa nie mogą ich przywieźć do kraju. Choć tak można im umożliwić bycie przy swoich bliskich i odciążyć od problemów finansowych również tych którzy będą czekać w szpitalach i wspierać jeszcze żyjących. Chwila ciszy i zastanowienia się, że w każdej chwili ktoś z nas może utracić bliską osobę....i przeżyć to co oni przeżywają lub czekać na powrót do zdrowia osoby bliskiej. Łatwiej tym ludziom będzie przeżyć trudne chwile gdy będąc w szoku nie są pozostawieni sami sobie bo oni w tej chwili to nie mogą nawet myśleć. 26 osób nie żyje 24 w szpitalu 2 nieodnalezionych ....i ich rodziny. To spora liczba osób dotknięta tragedią. I tylko ten zrozumie kto przeżył tragiczną śmierć bliskiej osoby lub miesiącami biegał do szpitala bo tam ratowali bliską mu osobę.

Gość no cóż...
nie umniejsza smutku ale nie zostali pozostawieni sami sobie.

Gość no cóż...
zainteresowanie i bycie przy nich....pomaga im przejść przez to.

Gość no cóż...
Mój syn zmarł nagle i wiem tylko tyle, że bytność ludzi przy mnie i ich pomoc pomogła mi wyjść z szoku bo sama nie byłabym w stanie przez to przejść.