Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klytia

długie niereularne cykle a dni płodne

Polecane posty

Gość klytia

Witam mam pytanie, otóż mam dlugie (30-40dni) cykle, nie sa do konca regularne, ostatni mój cykl miał 44dni, 8 dnia cyklu współzyłam bez zabezpieczenia. Czy to mozliwe zeby przy takich cyklach akurat wtedy wypadał mi dzien płodny? Obecnie jest 48 dzien mojego cyklu a okresu nie widac. w prawdzie od kilku dni mam "sucho" czasem troszkę białego śluzu. Nie wiem czy to ze stresu, czy od tego ze zmieniłam otoczenie (wróciłam z akademika do domu na wakacje) a moze chora jestem? nie mam nudności, piersi są normalne, tylko jak czytam na forach to mnie w brzuchu kuje. co mam o tym myslec? poradzcie...

Dni płodne mogą wypaść nawet na 166 dzień cyklu :-) Oczywiście nie twierdzę, że jest to zdrowe i nie wymagające obserwacji - ale zdarza się, więc jest możliwe (tak często mają PCO-wiczki).Tak długie cykle (i nieregularne) należałoby zmonitorować u ginekologa bo istnieje duże ryzyko, że masz wielokrotne podejście do owulacji (coś blokuje). Należy zbadać poziom hormonów, przede wszystkim estrogeny i prolaktyna oraz zrobić usg żeby uzyskać obraz jajników - ale o tym zadecyduje lekarz.Odpowiadając na pytanie - tak, istnieje możliwość, że dni płodne przypadły właśnie na okres, w którym współżyłaś.

Gość hgjgjgj
wielokrotnie czytalam, ze przy cyklach ok 50dniowych nie ma mowy o owulacji. ile w tym prawdy?? mam dlugie, nieregularne cykle...

W tym prawdy tyle, co w stwierdzeniu, że w wodzie nie ma wody :-)Cykle bezowulacyjne mogą trwać nawet 28 dni, a 50cio dniowy cykl i wyżej może być jak najbardziej owulacyjny, tylko wówczas jest konieczność zbadania się, bo może świadczyć o proleach hormonalnych (jeśli cykle są nieregularne i długie).

oczywiście nie można wykluczyć braku owulacji - ale cykl bezowulacyjny jest sprawą indywidualną i bardziej zależy od wyników badań niż od długości cyklu.

Gość hgjgjgj
rozumiem. bardzo dziekuje za odpowiedz. a jakie wahania w dlugosci cyklu sa dopuszczalne? ile dni w roznicy stanowi juz o problemie?

Polecam mierzenie temperatury. Ja przy hiperprolaktynemi miałam kiedyś owu w 48dc. Teraz wogle nie miałam -trzeba było wspierac sie Luteiną.

Gość hgjgjgj
zaczelam mierzenie temperatury od tego cyklu wlasnie :) poza tym, dodatkowo obserwuje sluz i szyjke (z ta ostatnia nie jest niestety, tak prosto...). obawiam sie, ze bedzie to u mnie kolejny dlugi (ok 50dniowy) cykl... Lusia, znasz sie dobrze na wykresach temp?

hgjgjgjWrzuć tu rozpiskę tempek z tego cyklu wraz z odczuciami śluzu i szyjki - albo daj link do wykresu, jeśli prowadzisz zapiski online.

U mnie wychodzą raczej czytelne-tzn albo czy była owu w danym cyklu czy raczej nie. Ale wiesz, ja to tylko w tych celach aby mnie nie zaskoczył okres bo przy moich zaburzeniach hormonalnych to są duże wahania. Zresztą lekarze o to czasem pytaja czy obserwuje cyk-więc obserwuje. NgLka jest w tym chyba lepsza ale jak chcesz to wpisz tempki-zobaczymy czy coś uda sie odczytać.

Gość hgjgjgj
ok, super, ze jestescie :) za sek wpisze - nie mam wersji elektronicznej...

Gość hgjgjgj
moze na poczatku napisze dlugosc moiuch 8 ostatnich cykli: 34, 31,32, 32, 49 (tu wiem, ze cykl byl zaburzony bardzo, malo spalam, pracowalam po nochach...), 41, 30, 50 (to ostatni przed tym, ktory teraz trwa. nie wiem, cze,u byl taki dlugi - dbalam o siebie. fakt, bylam poza domem - moze to to?). obecny cykl trwa juz 20 dni zaraz wklepie moje obserwacje z temp porannej

Moze powinas porobic badania hormonalne bo u mnie to też tak wyglądało doczasu jak pojawił sie wyciek z piersi. nie mówie zaraz że to musi byc coś nie tak ale z tego co obserwuje to o prolaktynie i porblemach jakie ona powoduje jeszcze mało sie mówi.

Gość hgjgjgj
7 dc - temp. 36,6 8 - 36,5 9 - 36,7 10 - 36,6 11 - 36,8 8, 9, 10 i 11dc temp mierzona byla z przesunieciem czasowym, nawet do 2 godzin - nie umiem korygowac tego :/ 12 - 36,5 13 - 36,4 14 - 36,4 15 - 36,3 16 - 36,4 17 - 36,6 18 - 36,6 19 - 36,6 20 - 36,5 od 12 do 17 dc odczuwalam wilgotnosc i sluzu bylo wiecej. nie byl on jednak przezroczysty ani wybitnie rozciagliwy. obecnie nie obserwuje zmian w sluzie - nie jest go duzo i sa to jakby biale nitki, i to raczej tylko blisko szyjki. od okolo 17 dc zdaje mi sie ze szyjka zaczela sie unoscic - obecnie jakos trudniej mi ja dosiegnac. ladnie pogmatwane :/ ciekawe czy cos bedzie umialy mi powiedziec na ten temat... bede wdzieczna...

Gość hgjgjgj
lusia, byc moze.... bylam niedawno u gin. robila mi usg - w jednym jajniku mam troszke pecherzykow - zasugerowala, ze kilka ostatnich cykli moglo byc bezowulac. u mnie pco jest wykluczone - nie mam zadnych objawow, a stos lh/fsh prawidlowy. nie mialam badanej prolaktyny. zaczelam starania o dziecko. moja gin mi dala dwa-trzy miesiace na zajscie w ciaze (mam sie wsperac testami owulacyjnymi). jesli do tego czasu nic sie nie zadzieje, bede robic badania.

Gość hgjgjgj
aha, z tarczyca tez ok u mnie. mialam robione badania.

Do dzisiejszego dnia nie ma potwierdzenia przebytej owulacji, jest więc ona jeszcze przed Tobą.Dobrze jest obserwować śluz bo analiza przy ograniczeniu się wyłącznie do pomiaru - jest znacznie bardziej restrykcyjna i może utrudniać rozpoznanie konkretnej fazy cyklu.

Szkoda ze nie masz 11 dc bo jakby była na poziomie 36,4 lub 36,5 to możnaby dopatrzec się spadku przed owu a potem wzrostu. Ale w 20 dc znowu jest 36,5. Jak narzie nie widze ewidentnego skoku ale moze jeszcze 2 -3 dni pomiarów dadzą wyrażniejsze spojrzenie na wykres. Troszek szkoda ze masz przerwe w tych 3 dnaich. Ale moze popytaj tutaj jak NgLka nie odpisze. http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906

Żeby dopatrzeć się wzrostu - muszą wystąpić 4 ystępujące po sobie temperatury wyższe o minimum 0,2 stopnia od najwyższej z szóstki przewzrostowej - więc jakiekolwiek temperatury nie byłyby w 8, 9, 10 i 11 dc - teperatura z 7 dc wynosi 36,6 więc powinny wystąpić 4 następujące po sobie temperatury o wartości co najmniej 36,8 a reszta temperatur wyższych nie mogłaby być niższa, niż 36,65 a w dalszej części wyraźnie widać36,5 jak i 36,4

Gość hgjgjgj
dzieki dziewczyny. wiem, ze szkoda, ze poczatek moich pomiarow nie jest dokladny... tak jak pisze ngLka, owu (jesli bedzie) to przede mna... mierzylam teperature w tamtym cyklu - byl wyrazny skok temp i do konca cyklu temp utrzymywala sie na poziomie 36,9-37,0-37,1 - spadla tuz przed miesiaczka. nie mam jednak tego wykresu przy sobie w tej chwili.

Gość hgjgjgj
tak, rozumiem, ngLka. dziekuje za pomoc :)

Powyższe - dla jasności - określa wyznaczanie określonych faz cyklu na podstawie reguły Doeringa, którą stosuje się przy metodzie ścisłej termicznej (bez oznaczeń śluzu i szyjki).

Niedouczona jestem ale ja patrze po wykresie i usieie dopatruje sie choćby jakiegokolwiek wzrostu bo jak pisze hormonki kiepskie. Dzieki NgLka.

Gość hgjgjgj
:) jeszcze pytanko..... jak sie koryguje temp, kiedy jest przesuniecie w pomiarze?

Lusiu - się douczysz na praktyce przy własnych wykresach. Ja początki własne wspominam tragicznie :-)hgjgjgj - nie ma się co stresować, tylko wykonaj badania estrogenów i prolaktyny - najlepiej, gdybyś dostała skierowanie, wtedy za damo - chyba, że chodzisz prywatnie t i tak będziesz za badania płacić ale niech gin wyznaczy dni cyklu na zrobienie badań.

Gość hgjgjgj
tak tak, wiem....... ale umowilam sie z gin, ze to dopiero za trzy miesiace. kazala dobrze wykorzystac wakacje i sie nie stresowac ;) ona - na pierwszy rzut oka - sadzi, ze nie bedzie problemu z zajsciem w ciaze........ no nie wiem.... mnie to mje cykle nieregularne rozwalaja........

Gość hgjgjgj
chyba ze... jak sadzisz? jest sens oznaczyc te hormonki na wlasna reke?....

Jeśli gin powiedziała, że za 3 miesiące zbadacie, to myślę że jest ok.myślałam, że nawet nie miałaś takiej propozycji.