Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hanjaaa

nauka angielskiego

Polecane posty

Gość hanjaaa

Witam, wiem że to nie temat na to forum ale ośmielam się pytać:P Angielskiego przestałam się uczyć kilka lat temu, ale mam zdolności językowe (ucze się z sukceasmi innych języków) i dużo samozaparcia:) Czy biorąc prywatne lekcje i ucząc się dużo samodzielnie mam szansę w dwa lata nauczyć się tego języka w stopniu dobrym? Czy wskazane by były częstsze lekcje? A może jednak szkoła językowa plus dobry program komputerowy? Jakie są wasze doświadczenia? Co polecacie?

Gość hunngry
angielskiego dobrze nigdy sie nie nauczysz, jezeli nie wyjedziesz do kraju anglojezycznego. Mozesz natomiast dobrze opanowac gramatyke, zdac FCE i CAE, ale powtarzam, to nie bedzie swietna znajomosc.

Gość zależy na jakim jestes poziomi
FCE czy wyżej?

poprzednik ma racje - okresl swoj cel nauki to moze pomoge, bo ucze tego jezyka

Gość jakakak
Jej chodzi o nauczenie się języka w stopniu dobrym. Tak, owszem, dwa lata na to wystarczą, zakładając, ze masz zdolności językowe i dużo samozaparcia. I lekcje prywatne, zdecydowanie.

Gość hanjaaa
Juz wyjaśniam. Chciałabym nauczyć się języka w takim stopniu, żeby mós swobodnie się komunikować (ale niekoniecznie rozmawiac o budowie pierwotniaków, czy warunkach hydrologicznych na marsie:P). Język chciałabym opanować ze względu na pracę. Znam co prawda 2 inne języki, które obecnie wykorzystuje, ale nie oszukuje się i wiem, że kiedy będe chciała zmienić prace na lepszą bez angielskiego się nie obędzie, dlatego chcę się go uczyć. Podsumowują chodzi o angielski wykorzystywany w pracy/biznesie.

Gość hanjaaa
tzn dodam jeszcze, że tak naprawde wielu moich znajomych nie wykorzystuje języka w pracy chociaż pracodawca tej znajomości wymaga na poziomie dobrym - i badz tu madrym:/ W kazdym razie chcialabym sie go nauczyc chocby dla siebie i wlasnej satysfakcji:)

Gość hanjaaa
podbijam bo temat znalazl sie obok SLD po angielsku:D

wiec jesli chcesz pracowac w polsce i polepszyc CV, powinien wystarczyc dobry kurs jezykowy plus duzo praktyki w domu, najlepiej w \'zywej formie\' czyli TV, radio, prasa ksiazki itp, moze nawet znajomosci w necie. najwazniejsze nie bac sie mowic, jak nie wiesz jak powiedziec \"waruki hydrologiczne na marsie\" to sklecic cos w stylu \'sytuacja z woda na czerwonej planecie\'. jesli chcesz natomiast wyjechac, to bez wzgledu na to jak dlugo bedziesz sie uczyc to i tak doznasz szoku jak pojedziesz w ktorykolwiek rejon anglojezyczny... zycze powodzenia, postaram sie jeszcze tu zajrzec w razie dodatkowych pytan

Gość hanjaaa
dzieki za dopowiedz:) generalnie, jezeli przyjdzie mi kiedys wykorzystywac ten jezyk to i tak w kontaktach z osobami dla kktorych rowniez nie jest on jezykiem ojczystym, wiec jakos specjalnie sie nie przejmuje ewentualnym szokiem:P myslalam o tym aby miec 2 razy w tyg prywatne lekcje plus program komputerowy do nauki slowek i jakies gazety czy ksiazki. z doswiadczen z innymi jezykami wiem ze najlepiej ucze sie sama - tzn jak ktos mi wyjasni podstawy to moja ambicja i upor pozwalaja mi na samodzielna nauke. gramatyka nie jest dla mnie problemem- znam francuski gdzie czasow, trybow, przyimkow, zaimkow i innych rodzajnikow jest niewyobrazalna ilosc, wiec nic nie jest mi straszne:D

hej hanjaa, też mam zamiar nauczyć się sama angielskiego, no na tyle, żeby móc za granicą pogadać i poznać miłych ludzi. znam angielski na poziomie (chyba) średnio-zaawansowanym. może będziemy się tutaj dopingować do wspólnej nauki?... raz na tydzień zdamy coś w stylu relacji, czy nie dałyśmy sobie spokój z tym postanowieniem? co ty na to? - na pewno nie zaszkodzi i może znajdzie się jeszcze ktoś do wspólnej nauki? :)

Gość hanjaaa
no czemu nie?:) ja jestem na poziomie hmmmm raczej początkującym, dawno się nie uczyłam i baaaardzo dużo zapomniałam, al epo cichu licze na to że odświeżanie pewnych umiejetnosci potrwa krocej niz nauka od zera:P

Gość hanjaaa
no czemu nie?:) ja jestem na poziomie hmmmm raczej początkującym, dawno się nie uczyłam i baaaardzo dużo zapomniałam, al epo cichu licze na to że odświeżanie pewnych umiejetnosci potrwa krocej niz nauka od zera:P

i jak dziewczyny ta wasza nauka?? hanjja, jesli masz juz takie doswiadczenie to juz widze Twoj sukces - chciac to moc, dasz rade kolezance za pomysl gratuluje. przy sposobnosci bede wam tu moze rzucac jakies zadanka, jak nie zapomnne ;)