Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sus

Ciemiączko

Polecane posty

Gość sus

Dziewczyny mam pytanie: jak lekarz mierzy ciemiączko? czy sama mogę to zrobić?zeby sprawdzić czy pomału się zrasta? u nas lekarze tylko dotykają ręką ale ngdy nie mówią ile to cm,wydaj mi się,że ciemiączką tak jakby zatrzymało się. Za odpowiedzi z góry dziękuję❤️

Gość sus
proszę o odpowiedz dziękuję

Gość upupup

Sus lekarz mierzy ciemię na oko i tyle. Mi pomiary wpisuje do książeczki. Zresztą co lekarz to inny wynik mu wychodzi. Dlaczego myślisz, że powoli zarasta? Ile ma dziecko?

Gość sus
Dziękuję za odzew.Mój mał ma prawie sześć miesięcy.Za każdym razem u lekarza jest badany i nigdy zaden z lekarzy nie powiedział,że coś jest nie tak.Zmniejszyli na wit d z 2 kropli na 1 bo ma fajne twarde kości,tak powiedzieli.Ale mi się wydaje,że coś pomału się zrasta albo wymyślam bo jestem z nim na codzień i nie widzę różnicy.Jak dotykam tak jak lekarz to robi to w najszerszym miejscu(przyłożyłam sznurek)ma 4,5 na szerokość i na długość też 4,5 więc chyba to bardzo dużo.Trochę się tym martwię bo jak się urodził to wydawało mi się duże ale się nie zanm i nie wiem jak jest uinncyh dzieci.Co o tym sądzicie?powód do zmartwień?

Gość sus
upupup

Gość sus
bardzo dziękuję,następna wizyta w sierpniu i zapytam o ciemiączko bo zawsze tylko dotykali i nic nie mówili i ja niepytałam.Dopiero teraz jak czytam ile mają inne dzieci zwróciłam na to uwagę.

Sus powód do zmartwień miałabyś tylko wtedy gdyby Wasz lekarz tego ciemiączka nie badał. Sama piszesz, że jest sprawdzane więc uważam, że nie ma powodu do niepokoju...

cześć❤️ Ciemiączko zrasta się do 3 roku życia, wiec nie ma czym się przejmować, a każde dziecko rozwija się indywidualnie wiec nie warto porównywać dziecka z innym dzieckiem, należy pamiętać o zakładaniu czapeczki, która chroni tę cienką warstwę skóry przed przegrzaniem mózgu. Nie martw się wszystko będzie dobrze 🌼