Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sonda wyborcza

POLITYKA- CO sadzicie o nowych partiach- tej tworcy gadu i tej kobiet?

Polecane posty

Gość sonda wyborcza

jesli wybory maja sie odbyc za 2 miesiace to moze wreszcie wyleci ten durny LIS z sejmu kim chcielibyscie to miejsce zapelnic? tu dla porownania programy PARTIA SOCJALDEMOKRATYCZNA PSD Polityka społeczno-gospodarcza: Nie uznajemy konfliktu między państwem i społeczeństwem. Państwo jest główną formą zorganizowania społeczeństwa. Państwo to społeczeństwo, a społeczeństwo to państwo. Rolą państwa jest wspieranie każdego człowieka, a szczególnie tych którzy tego wsparcia potrzebują najbardziej, w imię równych praw wszystkich obywateli do godnego życia. Państwo należy rozwijać tam, gdzie taka forma organizacji jest lepsza od innych dla realizacji określonych celów, dobra społecznego. Jesteśmy za wzmacnianiem roli państwa, gdyż obecnie jest ona zbyt mała, w następujących głównych dziedzinach: edukacja, ochrona zdrowia, ubezpieczenia społeczne, infrastruktura gospodarcza (drogi, transport publiczny, przestrzeń publiczna). Sfera publiczna i jej rozwój nie przeszkadza rozwojowi gospodarczemu, wręcz przeciwnie- wspiera go szczególnie w długofalowej perspektywie, np. poprzez zapewnienie dopływu odpowiednio wykwalifikowanej siły roboczej, zapewnienie odpowiedniej infrastruktury, itp... W obszarze gospodarki państwo powinno pełnić funkcję regulacyjną i wspierającą, głównie poprzez przeciwdziałanie monopolom oraz wspieranie rzeczywistej konkurencji podmiotów gospodarczych w interesie konsumentów. System podatkowy powinien być jak najbardziej sprawiedliwy społecznie, a więc z jednej strony odpowiadać rzeczywistym potrzebom społecznym (a nie odwrotnie- najpierw ustala się podatki a potem obcina wydatki budżetu dostosowując je do wpływów podatkowych), z drugiej zaś rozkład obciążeń podatkowych powinien odpowiadać obowiązkom obywateli wobec społeczeństwa zależnym przede wszystkim od stopnia w jakim obywatele korzystają z możliwości jakie daje im państwo. Najsprawiedliwszy społecznie jest podatek progresywny, przy czym powinien on jednolicie obejmować wszystkie źródła dochodów. http://www.ppsd.org.pl/

Gość sonda wyborcza
a tu Partia Kobiet Polska jest Kobietą Politycy zmieniają się, odchodzą z rządu, a kwestia polepszenia warunków życia kobiet i ich praw zostaje niezmieniona. Dlatego uważam, że kobiety powinny założyć własną partię, bez względu na to czy mają lewicowe czy prawicowe poglądy. Kobiety, które są aktualnie w parlamencie nie reprezentują wystarczająco naszych interesów. Tkwiąc w sporach ideologicznych nie załatwimy nawet tego minimum spraw dotyczących nas wszystkich i najbardziej bezbronnych - dzieci. opieki medycznej nad kobietami (zwłaszcza w okresie ciąży, porodu, badań okresowych) przywrócenie funduszu alimentacyjnego przyznanie nie jałmużny, ale godnych zasiłków wystarczających na wychowanie dziecka w ubogich rodzinach zlikwidowanie domów dziecka na rzecz domów rodzinnych wyrównanie płac z mężczyznami zaostrzenie kar w przypadku maltretowania kobiet, gwałtu czy zmuszania do prostytucji realna polityka prorodzinna opieka nad samotnymi matkami edukacja seksualna refundacja środków antykoncepcyjnych i leczenia niepłodności możliwość samostanowienia w kwestiach planowania rodziny Nowoczesne państwo, to już nie tort, z którego ktoś chce wyszarpać swój kawałek kosztem innych grup. To elastyczny mechanizm dostosowujący się do zmian społecznych. Dzięki nim w europejskich krajach anglosaskich czy skandynawskich modernizuje się gospodarka i model opieki socjalnej. Polegający na zdobytym doswiadczeniu, że taniej zapobiegać niż ponosić koszty złej polityki społecznej. Według badań socjologicznych, jeśli nie ingeruje się w życie dzieci zanim ukończą pięć lat, na całe życie utrwalają się w nich negatywne wzorce spoleczne. Nasze żądania mają doprowadzić do reform skostniałego państwa, unowocześnieniu go tak, by nasze dzieci miały podobne warunki do rozwoju jak w nowoczesnych krajach Unii Europejskiej. Chodzenie z pikietami pod sejm, manifestacje, zbieranie podpisów, są szlachetną i heroiczną formą protestu, ale jak widać nieskuteczną. Dlatego kobiety powinny wejść do sejmu. Stworzyć realną siłę nacisku politycznego - partię. Nie musimy się tylko buntować, żyjemy w demokracji i możemy sięgnąć po swoje prawa zgodnie z zasadami państwa demokratycznego. Wierzę, że się to nam uda i kobiety bedą miały w nowym parlamencie partię reprezentującą swoje interesy. http://www.polskajestkobieta.org/index.php/?page_id=13

Gość frk-09
Polsce potrzebna jest liberalna prawica nawet i konserwatywna ale prawica a nie kolejna socjal-cholera :p

Gość sonda wyborcza
ale prawice to my mamy i jakos ,,do du.py'' wychodzi jej to rzadzenie..

Gość frk-09
Partia kobiet..? Jak można zakładać partię, jak to nazwać? Płciową? :D Przecież nawet jako rodzaj prowokacji to jest głupawe. W ogóle część partii w polsce mają idiotyczne nazwy co po części świadczy zarówno o ich twórcach jak i wyborcach. Np: Liga Polskich Rodzin. Co to jest??????????????????? Samoobrona?????????????????????????????????

Gość frk-09
Nie znasz się. PiS jest partią o zabarwieniu lewicowym jeśli chodzi o gospodarkę i sprawy społeczne.

Gość sonda wyborcza
W Uk i krajach skandynawskich rzadzi lewica i pokazuje ze mozna to robic ,,z glowa '' i bez szkody dla gospodarki. Nam razaco brak politykow na poziomie i lepiej to szybko zmienmy bo juz stajemy sie posmiewiskiem...

Gość frk-09
I w ogóle mało kto rozumie cokolwiek z polityki i historii. Ludziom się wydaje, że jak oglądną jakieś zdawkowe wiadomości to są znawcami i wyrokować o tym co jest słusze a co nie. Przeciętny wyborca, w każdym kraju, jest niedouczony i bezmyślny. Głosuje na zasadzie odreagowania. Ale na to nie ma rady, tak musi być.

Gość sonda wyborcza
skoro jest tam malo kobiet w polityce i nikt tak naprawde nie reprezentuje ich interesow to dlaczego nie maja pojsc do sejmu i czegos z tym zrobic...? to normalne dazenie na calym swiecie- coraz wiecej kobiet prazydentow- nawet w indiach(!!) dla mnie bardziej szokujace sa rzady burakow i homofobow

Gość frk-09
W UK zanim rządziła lewica to konserwatyści rządzili długie lata wyciągając UK z mizerii gospodarczej po latach dominacji laburzystów. A skandynawia to podobna historia. Silne gospodarki, na których długie lata można żerować. Na lewicę można sobie pozowlić wówczas gdy zbuduje się silną opartą na zdrwych ekonomicznie i prawnie zasadach, gospodarkę.

Gość sonda wyborcza
co do przecietnego wyborcy musze sie zgodzic.... ponad 100 lat edukacji a efektow nie widac poza tym, ze po prostu buraki ,,zalapaly,, jak dziala net i komputer i wypisuja swoje bzdety...

Gość jako pani politolog
to chciałam tylko powiedziec ze partia koiet juz istnieje od stycnzia tego roku

Gość frk O9
piszesz dokladnie to co ja mysle! Pozdrawiam!!!

Gość sonda wyborcza
a na kogo ty zamierzasz glosowac?

Gość frk-09
To niech kobiety startują w wyborach. Kto im broni? Rządy buraków i homofobów. Nie podoba mi się, budzi obrzydzenie Lepper i Giertych. Ale zamysł oczyszczenia Polski z dziedzictwa prlu, który realizują Kaczyńscy jest słuszny. Jeśli uważasz, ze to jest głupie to sam/sama nie myślisz zbyt sprawnie. Głosowałem na PO bo PiS dla mnie za bardzo katolicko-parafialny, z nadzieją na POPiS.

Gość frk-09
Zagłosuję na PO, jakie mam wyjście? PiS dla mnie nazbyt socjalny i katolicki i razi mnie arogancja Jarka LiD to przecież kolejna odsłona pzpr z przystawkami, brzydzę się nimi Samoobrona :D LPR :D

Gość sonda wyborcza
o istnieniu PK wiem od lutego, jednak wszelkie sondaze pokazywane w mediach skutecznie jej istnienie pomijaja- i gdzie tu uczciwosc dziennikarska? o Wierzejskim czy Giertychu z ich znikomym poparciem wciaz glosno , a o niezlym starcie nowej parti cicho sza...

Gość frk-09
Żadne nowe partie nie sa potrzebne, w tym układzie nie ma na nie miejsca. Ale jeśli coś mogłoby zabrać głosy LiDowi to ja nawet na to zagłosuję :D Inaczej. Potrzebna jest w Polsce: prawica o konserwatywnym zabarwieniu z liberalnym skrzydłem lewica bez korzeni w pzpr i to wystarczy...

frk-09 - o jakim dziedzictwie prlu mowisz? zamysl moze i sluszny w zalozeniu, ale to co robi z tym zamyslem milosciwie nam panujacy (oby juz niedlugo) pis to po prostu zenujace widowisko. Zmiany nazw ulic? Usuwanie pomnikow? Ludzie, dazmy ku lepszemu, ale w granicach rozsadku!

Gość sonda wyborcza
slepa nie jestem i tez cos dobrego widze w dzialaniach PISu, np; zaostrzenie kar dla przestepcow czy dzialania antykorupcyjne ( choc tu juz wiele bledow) ale cyrk z lustracja to im nie wychodzi... zeby ludzie ktorzy walczyli o wolna polske byli oskarzani i ciagani po sadach przez bylych sbkow.... koszmar

Gość sonda wyborcza
marzy mi sie koalicja PO PK i PSD :D zamiast pogromcow teletubiow

Gość frk-09
--------->anka011 Wytłumacz mi, proszę cóż jest takiego dziwnego, szalonego, szkodliwego (jest to kosztowne, to fakt) w likwidowaniu nazw ulic, pomników, które de facto czczą system totalitarny? Masz wątpliwości? To sobie kup jakąś dobrą książkę i poczytaj o tzw Polsce Ludowej. Regularny terror do połowy lat 50 a potem skrytobójstwo, szykany, niszczenie ludzi wartościowych, budowanie gospodarki i państwa opartych na absurdalnych założeniach. Nauczyliscie się krzyczeć a nie wiele rozumiecie...

Gość komentarz polityczny
to i tu polityka???

Gość frk-09
Lustracja jest niezbędna. Forma to już sprawa do dyskusji. To zacznijmy karać ubeków. Ja na to czekam. Patrzę na to tak. Mogę wybierać z tego co jest a nie co chciałbym żeby było. Więc wybieram PO w kolalicji z Pis ale jeden raz nic z tego nie wyszło. Jednak Pis ma pewne zlaety więc ja im nogi nie będę podkładał, co nie oznacza, że nabożnie spijam słowa premiera i reszty.

Gość frk-09
Ide do domu. Włącze sobie Radio Maryja, to się dowiem o kolejnym Atake na Ojca Dyrektora :D

Gość 543210
Jak będę mieć okazję to zagłosuję na Rację. Inaczej nie pójdę na wybory bo nie ma na kogo głosować. Wszyscy którzy się pchają już rządzili. I mamy to co mamy. Sorry, ale niedobrze mi si·e robi na widok Kwaśniewskiego, Millera, Tuska, Rokity, Kaczynskich, że o Lepperze i Giertychu nie wspomnę.

Gość frk-09
Powyżej kolejny głos znawcy tematu. Już się niedobrze robi i tak dalej. A nawet nie potrafi dostrzec jacy ludzie zakładali tą Rację.

Gość frk-09
tę Rację brzmilepiej...

Kolejne głodne kawałki, do dupy z takimi partiami :o Zgadzam się z frk-09 w tych kwestiach: \"Polsce potrzebna jest liberalna prawica nawet i konserwatywna ale prawica a nie kolejna socjal-cholera\" \"Na lewicę można sobie pozowlić wówczas gdy zbuduje się silną opartą na zdrwych ekonomicznie i prawnie zasadach, gospodarkę.\" \"Ale zamysł oczyszczenia Polski z dziedzictwa prlu, który realizują Kaczyńscy jest słuszny.\" Jednak, mimo wielu błędów PiSiorów, tylko oni gwarantują takie oczyszczenie, a jest ono absolutnie konieczne, jeśli w tym kraju ma być kiedyś NORMALNIE. Niestety rządy z takimi przystawkami jak Romek i Endrju to porażka, co widać na każdym kroku; z drugiej strony szanse na najlepszy rząd jaki mógł powstać po czerwcu 1992 (PiS-PO) zostały zaprzepaszczone, chyba wiadomo dzięki komu (znowu) :o Jeśli te 2 partie w końcu się nie dogadają, to minie jeszcze co najmniej naście lat w takim g**nie, jakie było do tej pory, bo nowe partie narazie nie mają szans na przebicie :o

frk-09 - nie ma w tym nic szkodliwego, jednak moim zdaniem jest to co najmniej dziwne. Nie zamierzam krzyczec, bo wyobraz sobie ze wiem wiele o Polsce Ludowej. Chodzi mi o to, ze moim zdaniem nie nazwy ulic czy obecnosc na nich pomnikow jest prawdziwym problemem... tym mozna sie zajac, kiedy juz szeroko pojeta sytuacja w panstwie sie ustabilizuje, kiedy bedziemy mogli sobie na to pozwolic. Lekarze na ulicach, niedlugo wyjda nauczyciele, a pis bedzie lozyl kase na zmienianie tabliczek i usuwanie pomnikow. To nie przyniesie zadnej NAMACALNEJ korzysci. Czasami trzeba umiec ustalic sobie odpowiednio priorytety - nie od razu Krakow zbudowano. Nie kwestionuje slusznosci tych krokow - ale niech to sie dzieje stopniowo, bez sztucznego rozdmuchiwania sprawy, bez pokazywania \"jacy to my jestesmy fantastyczni, tepimy komuchow\" :o Wybacz, ale na moje oko to jest kilka wazniejszych spraw:o