Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kaloria

Parowar tefala

Polecane posty

może mi ktoś, kto używa tego sprzętu poradzić w wyborze parowaru i wogóle interesue mnie wszystko na ten temat, łącznie z przepisami.

Gość sisi.
polecam ta stronke (sa tam nawet przepisy) :) http://www.tefal.pl/All+Products/Cooking+appliances/Steamers/Steamers+-+family+page.htm

Gość sisi.
nie ale gotuje na parze :) a ten ktory tobie sie podoba jest super !

ja mam garnek do gotowania na parze, ale w takim parowarze chyba prościej i szybciej ugotuje się cały obiad.

są tańsze parowary, ale ten jest najładnieszy co nie zmienia faktu, że w tańszych wersjach tak samo chyba można gotować.

Oczywiście, widziałam niedrogie w Tesco. Ten tefala jest niezły, ale i wydatek duży.

Gość jak smakuje np. wołowina
z takiego parowaru? Czy będzie to suchy kawałek mięsa bez smaku w dodatku trzeba by to długo żuć?

Gość zainteresowanaaa
wszystkie sie odchudzają a tak mało opinii o parowarach :(

używam parowar już od roku, nie polecam innego mięsa z parowara jak piersi z kurczaka i indyka . Trzeba je jeszcze zawinąć w folię , bo inaczej każde mięso będzie suche. Ja generalnie robie na parze tylko filety rybne , bądź kostki plus warzywa i to najczęściej z mrożonek. To wychodzi najlepsze i szybciutko. Oczywiście ryba też w folii aluminiowej. Pojemnik do ryżu się nie sprawdził, chyba , że ten ryż ma być tylko podgrzany. Robiony z przepisu załączonego do parowara był po prostu niezjadliwy.Nie sprawdzałam jeszcze tylko ryżu w woreczkach, ale wydaje mi się , że szybciej jest ugotować w wodzie.

Gość tttomekk
Uzywam parowaru tefala od 3 miesiecy. Po prostu rewelacja. Wstawiam wszystko naraz i nic mnie nie obchodzi zadne kipienie przypalanie itd.Przewaznie gotujemy ziemniaki i duzo warzyw tylko swierze. Warzywa z parowaru bez porownania bardzo smakowite swietnie wychodza brokuly lub kalafior Pycha. Mrozonki sa bez porownania gorsze jakies rozlazle .Piersi z kurczaka wychodza rewelacyjne. Losos wychodzi cudowny. Gotujemy tez cale ryby np pstragi badz makrela mysle ze kazda wyjdzie pyszna. Nie uzywam zadnych foli aluminiowych i wszystko jest soczyste. Nic nie trzeba solic. Przed podaniem solimy tylko ziemniaki lekko. Do wszystkiego uzywamy sosu jogurtowego np czosnkowy. POlecam lososia po prostu rewelacja!!!! Ogolnie po zakupie parowaru nie odpalam garnkow. Pozdrawiam

Co do przepisów, to właściwie nie trzeba daleko szukać, bo w sieci znajdziesz wszystko - wydaje mi się nawet, że więcej niż w książkach kucharskich. Możesz sobie zerknąć na stronę magicznej planety - tam mają mnóstwo parowarów, z tefala tez jest kilka, ale mi najbardziej przypadł do gustu model VC1017 Inox and Design - ma dwa pojemniki do gotowania, osobny pojemnik na ryż i stojaczek na jajka, ma funkcję podtrzymywania ciepła, więc wydaje mi się, ze jest to już bardzo konkretne urządzenie.

A może Zelmer 37Z010 by był dobry? Wydaje mi się, że jakościowo to niezła marka, przynajmniej ja nie miałam nigdy z nią problemów, poza tym jej produkty dostępne sa w przyzwoitych cenach. Z tego co widziałam, to na medialux.pl cos takiego można kupić za 182 zł - jak na taki parowar, to naprawdę nieźle.

Tefal to dobra marka, ale równie dobrze możesz poszukać czegoś z philipsa, boscha czy zelmera. Ceny są bardzo zróżnicowane, niezależnie od marki. Na electro.pl widziałam parowary tefala za 100 złotych jak i za 300. zwróć uwagę na pojemność takiego urządzenia, bo tu też są spore rozbieżności ;-)

Gość jusia2345
namawiam mojego narzeczonego na zakup paro waru ale zawsze jakoś tak znajdą się inne wydatkiwiecie jak to jest poszukałam trochę i znalazłam fajny konkurs gdzie własnie można wygrac parowar Philipsa tutaj macie opis http://www.polprazolacidcontrol.pl/konkurs własnie przygotuwuję obrazek z moją wizją uporczywej zgagi tak na marginesie śmieszny pomysł na konkursno mam nadzieję że się uda

Gość krzysiek g
Witam mam zamiar z dziewczyną kupić parowar myśle ze zelmer 37zo11 będzie dobrym zakupem dziewczyna chce także przyrządzać ciasta na nim nie wiem czy się da natomiast jedna rzecz mnie interesuje czy użytkowanie takiego sprzętu nie jest kosztowne czy dużo się płąci za prąd Aby przygotować obiad trzeba chyba z godzinę czasu prosze o pomoc i rade

Zelmera polecam jak najbardziej. przedtem miałam clatronika i też się sprawdzał. Na obiad wystarczy 0.5 godziny. Ja ryż czy kaszę gryczaną zalewam wrzątkiem z czajnika - gotuje się zdecydowanie szybciej.

Gość wianki
Cześć dziewczyny,przedstawiam Wam mój ulubiony obiad z parowara. Posiadam parowar Tefal http://www.tefal.pl/All+Products/Cooking+Appliances/Steamers/Products/VS7001/vitacuisine-gourmand.htm Ale napewno w innych typach prowaru też da się coś takiego zrobić.Nie wiem tylko czy dozwolone jest solenie. Do koszyka wkładam obrane i pokrojone na ćwiartki kartofle,sole.Nastawiam na 20 minut. W tym czasie przygotowuję: Pierś kurczaka rozbijam lekko , sole,pieprzę...smaruję serkiem topionym z jednej strony (najlepiej śmietankowym).Na środek filetu kładę np.pokrojoną w słupki paprykę czerwoną (tak ze 3 słupki), pokrojone ze 2 oliwki i dla kontrastu posiekaną pietruszkę/koperek.Zwijam pierś w roladkę,spinam wykałaczką. Brokuł myję i dzielę na różyczki (może być mrożony oczywiście). Po 20 minutach parowania kartofli dokładam koszyk z brokułem,lekko solę i na wierzch kładę tacę z piersią (lub kilkoma piersiami).Nastawiam na kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowyję sos czosnokowy: majonez+śmietana w proporcji 1:1 + kilka ząbków czosnku,lub w wersji lajt jogurt naturalny+kilka ząbków czosnku. Po 40 minutach parowania w sumie,wyjmuję wszystko na talerz. Brokuł polewam sosem czosnkowym i kruszę po wierzchu kawałek Fety.

Gość wianki
A dodam jeszcze,że moj parowar posiada "kubeczki smaku".Cenowo jest chyba różnica ok.100zł w porównaniu z parowarem bez tych kubeczków. Myślę,że jest to zbędny wydatek.Kubeczki smaku używałam 2 razy przez rok...Do parowaru są dołączone przepisy na dania z wykorzystaniem tych kubeczków,ale....jakoś nigdy nie mogłam się zebrać.Zrobiłam jedynie 1 dnia gdy kupiłam parowar serniczki i na drugi dzien (bo mi skaldników zostało).Fajnie to wyglada .... ale chyba nie ma co przepłacać za taką atrakcję.

Dla wszystkich, które poszukują w sieci okazji polecam internetowy outlet www.takoui.pl . Właśnie ruszyła sprzedaż Tefal do 45 % taniej niż w sklepach. W ofercie min. PAROWAR INOX&DESIGN :) sPRZEDAŻ TRWA WYŁĄCZNIE DO 30/07/2011! zACHĘCAM DO ODWIEDZENIA STRONY:)

uważam, że przejście na gotowanie na parze to świetny pomysł, sama mam taki zamiar. Naczytałam się sporo o róznicy w jedzeniu smażonym i gotowanym w wodzie a gotowanym na parze. Różnica jest ogrooomna. jedzenie jest zdrowsze i nie trafi podczas gotowania swoich składników odżywczych i witamin. Z co do Tefala, podobno ludzie polecają. Ja natknęłam się na fajny model w Magicznej Planecie, podaję linka http://magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kategoria/?id=166&prod=106563 Ma w sobie też kubeczki smaku - 6 szklanych pojemników do przygotowywania deserów i musów :)

Gość Zastanawiam się między parowar
Zastanawiam się między parowarem a garnkiem do gotowania na parze Berghoff Orion,ale raczej tenduję do garnka bo mam małą kuchnię a parowar jednak trochę miejsca zajmuje,do tego jest skomplikowany w obsłudze,mąż na przykład podczas mojej nieobecności nie ugotuje nic w parowarze a w garnku tak:wrzuca,wlewa wody i się gotuje.Ja też wolę rzeczy proste i nieskomplikowane ale też mi zależy na tym żeby było smaczne i szybko ugotowane.Co radzicie?

Gość qwertyuiopnn
ja mam tefala rewelacja ,miesko nigdy nie jest suche ,ma trzy poziomy,warzywka pychota polecam nawet pierogi na nim odgrzewam i sa jak z wody

Gość qwertyuiopnn
ja też tych kubeczków nie urzywam :) musisz też patrzyć na moc parowara bo jak będzie słaba to długo będzie sie gotować np warzywa na patelnie mrozonka u nas 12 minut:)

Gość klautel_Michal
Polecam parowar firmy Morphy Richards ta angielska marka jest synonimem przystępnej ceny i doskonałej jakości - od bodajże 1936 roku produkują urządzenia AGD. Produkty tej firmy można znaleźć w 90% angielskich gospodarstw domowych. Tak więc, firmy możesz się nie obawiać. Co do Morphy Richards Intellisteam 48780 to jest bardzo dobry wybór. Intellisteam 48780 ma 3 niezależne, indywidualnie sterowane komory do przygotowywania potraw, każda wyposażona jest w osobną grzałkę. Dzięki temu, w każdym pojemniku możemy ustawić inny czas (program) gotowania. Parowar w każdym pojemniku tak dobierze czas rozpoczęcia parowania, aby gotowanie wszystkich dań zakończyło się w tym samym czasie. Chyba żaden z parowarów nie ma takiej możliwości. Obecnie jest to najbardziej zaawansowany technicznie parowar. Można powiedzieć, że Intellisteam to taki Ferrari wśród parowarów :).

Gość uzywam, swieze
ludzie takie proste slowa a wy bledy robicie.. :o