Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Izka M.

Czy uszkodzenie pnia mózgu= śmierc.

Polecane posty

Gość w biegu jestem/
Ciekawe jak ta historia sie skonczyla, jakbym tu jeszcze autorka przesiadywala niech napisze

Gość JanuszM
Do ElaRaczek, Gratuluje ufnosci i wiary. Serdecznie pozdrawiam. Janusz

Gość justyna12235546475267
błagam eleraczek powiec cos wiecej co mówili lekarze co powiedziała ci komisja ile ich było? moj braciszek 15 letni potrracil go samochod lekarze podejrzewaja smierc mozgu dzzisiaj bedzie komisja prosze powiedz mi cos wiecej daj mi nadziejeeeeeeeeeeeeeeee

Witam. 5 maja mialem dosc powazny wypadek. Jadąc na skuterze zderzyłem się czołowo z samochodem osobowym.Trafiłem do szpitala w cieżkim stanie miałem uszkodzenie pnia mózgu i złamany obojczyk i kręgosłup piersiowy. Tydzień leżałem w spiączce . Lekarze niedawali mi szans na przeżycie, a jeżeli bym przeżył to był bym rosliną :( A jednak stało sie inaczej bo 3 tygoniach wyszedłem z szpitala i powoli dochodziłem do zdrowia. Teraz juz sie czuje bardzo dobrze. Jeszcze niepowruciłem do takiej formy jak przed wypadkniem ale z czasem odzyskam swoją forme. i miałbym pytanie ile mugłbym dostac odszkodowania za ten wypadek?

Gość rose007
witam. moje pytanie jest z trochę innej beczki ale dotyczy urazu głowy(nie znalazłam forum z takim tematem więc piszę tu). kilka dni temu doznałam niby niegroźnego urazu-będąc na cmentarzu uderzyłam z całej siły głową o czubek metalowego pręta(element ozdobny) przy metalowym krzyżu. mam dosyć małą ranę biorąc pod uwagę siłę uderzenia. nie straciłam przytomności ale miałam wrażenie, jakby nagle krew odpłynęła mi z twarzy i takie nieprzyjemne zimno, ale doszłam do siebie. gdy wróciłam do domu zaczęła mnie boleć głowa,oczy,było mi niedobrze ale nie wymiotowałam.w dodatku mam zaburzenia równowagi(gdy obrócę się o 360st. nie mogę stanąć równo na nogach. poza tym nie mogę stanąć stopa za stopą w jednej linii bo się przewracam, nie mogę wykonywać gwałtownych ruchów bo kręci mi się w głowie). dodatkowo gdy mam w polu widzenia kontrastujący z otoczeniem przedmiot,mam wrażenie że "rozbłyskuje" gdy mrugam lub obracam oczami. czy to może być coś poważnego? jeszcze raz przepraszam że odbiegłam od właściwego tematu.

W zeszłym roku będąc na praktykach w szpitalu miałam do czynienia z dziewczyną, która miała podobne objawy.. A zaczęły się od tego jak straciła przytomność i upadając uderzyła głową o podłogę. W rezultacie okazało się, że ma pęknięta piramidę kości skroniowej co tłumaczyło m.in. zawroty głowy. Na Twoim miejscu poszłabym lepiej do lekarza. Z takimi urazami nie ma żartów.

Gość Lindreinn
Do tych "ocalonych", czy odłączali Was/bliskich od respiratora, by "wybudzic" ? Wybudzanie takie, jak przeczytałam w artykule... jest niestety uśmiercaniem - po prostu :)... 2 min niedotlenienia mózgu gwarantuje trwałe uszkodzenia...? Proszę o wypowiedź osoby "znające się na rzeczy... Bardzo dziękuję

z tego co gdzieś kiedyś czytałam, to w momencie kiedy lekarz stwierdzi śmierć Pnia mózgu wtedy stwierdza się zgon, mimo iż włosy moga roznąć dalej, paznokcie itd. powołuje sie na wypowiedz lekarza z książki " Zycie na walizkach" Sz. Hołowni

Gość kukiuiiuyi
ogladalam kiedys taki program,chlopak tak samo mial uszkodzony pien mozgu,juz zaczeli go odlaczac od aparatury kiedy jego kuzyn przejechal mu scyzorykiem po stopie a pozniej uszczypnal w reke,byl odruch nerwowy i lekarze go podlaczyli odrazu ,po jakims czasie sie wybudzil,a tak jak by nie jego kuzyn to by juz w grobie lezal

Gość pisktg
W 2005 roku mialem wypadek samochodowy mialem wtedy 23 lata, diagnoza lekarzy byla zbicie pnia mozgu. Lekarze postawili nademna krzyzyk. Bylem tydzien w spiaczce farnakologicznej. Potem bardzo dluga rehabilitacjia, bardzo duzo dni spedzonych w szptalu i zas na zwilnieniu lekarskim, zasilku rahabilitacyjnym. Mi sie udalo. Wrócilem i skonczylem studia, wrocilem do pracy, zyje normalnie. Chodze (nie potrafie biegac ale to nie jest najwanziejsze). Zycie po takim wypadku nabiera innych wartosci. Kazdy przypdaek jest inny, nie mozna sie poddawac.

Gość elaraczek
piszę do justyna12235546475267 przepraszam, że dopiero dziś ale nie zaglądałam tu od tamtej pory dopiero dziś. Mam nadzieję,że twój brat żyje i ma się dobrze jeśli jeszcze potrzebujesz jakiejś pomocy to proszę pisz a ja obiecuję, że zajrzę tu częściej.Trzymaj się.

Gość moniarrrrrrrr
W zeszły czwartek mój tata trafił do szpitala. Lekarze stwierdzili krytyczny spadek potasu który wywołał zawał. Stalo się to na ulicy (między wyjsciem z domu a trafieniem do szpitala minęła godzina). Nie wiadomo ile czasu leżał zanim ktoś podjął reanimację ale lekarze powiedzieli, że móżg jest praktycznie martwy. Nie reaguje na ból, światło i inne. Jest w głębokiej śpiączce i od dwóch dni powinien już nie żyć. Ale próbuje oddychać (nie wydolnie) i miewa drgawki- znaczy, że walczy. Niestety nie wiadomo jak uszkodzony jest mózg. Do 3 minut niedotlenieniea wychodzi się z tego. Po 10 podobno wegetacja aż do śmierci. Czekam na cud...

śmierć pnia mózgu=śmierć, ale uszkodzenie pnia mózgu nie musi oznaczać śmierci. Zazwyczaj jednak osoba z uszkodzonym pniem mózgu jeżeli nawet przeżyje to jest całkowicie zależna od pomocy innych, wiesz, taka roślinka :(. Chociaż widziałem kiedyś w TV chłopaka (mniej więcej 20 lat), który normalnie jeździł na rowerze, mówił (niewyraźnie ale mówił) właśnie po uszkodzeniu pnia mózgu w wypadku (spiker podał taką informację). Wszystko jest więc chyba kwestią jak poważne to uszkodzenie i jak potoczy się rehabilitacja.

śmierć lub trwałe kalectwo ,pień mózgu to skupisko wszystkich kluczowych do życia i funkcjonowania ośrodków nerwowych . Ośradka odpowiedzialneo za mowe,za ruchy... bardzo mi przykro ,niestety znam temat i wiem co piszę :(

Piszę do Eli Raczek. Bardzo chciałbym się z Panią skontaktować i porozmawiać na temat stanu zdrowia Pani męża. Mój brat jest po udarze móżdżku i pnia mózgu. Jego stan lekarze oceniają jako krytyczny od tygodnia jest w śpiączce podłączony pod respiratory. Lekarze dają mu jeszcze miesiąc życia. Pień mózgu jest prawie całkowicie uszkodzony ale my cały czas mamy nadzieję, że nastąpi cud. Wszystkich którzy znaleźli się w takiej sytuacji albo ich bliscy bardzo prosimy o kontakt.

Gość Uszkodzenie pnia mózgu nie rów
Mów do tej osoby, że ją kochasz, że będzie dobrze tylko musi Tobie zaufać, daj to co najlepsze a przede wszystkim pokaż bezpieczeństwo i nadzieję tej osobie a zdziałasz cuda większe niż lekarz. UWIERZCIE !!!

Gość syllwia
mam gorącą prośbę do nastolatka 0018, mój chłopak uległ wypadkowi leży w szpitalu ma złamany kręgosłup w odcinku piersiowym uszkodzenie pnia mózgu a ostatnio doznał udaru jest w śpiączce farmakologicznej. jesteśmy załamani ale wierzymy że z tego wyjdzie . kiedy czytałam Twoją hoistorię odzyskałam nadzieje że uda mu się z tego wyjść , bardzo chciałabym z Tobą porozmawiać proszę odezwij się na gg mój numer37008069

Gość Dani0o
Witam, ja też 14 marca 08 toku doznałem bardzo poważnego, ciężkiego urazu głowy... Dokładnie było to, jest dalej stłuczenie pnia mózgu, móżdżek, który odpowiedzialny za równowagę. Stłuczone zostały również płaty czołowe, które sprawują odpowiedzialność za funkcje życiowe, etc... 14 marca, był to dzień, w którym wszystko uległo zmianie. Światopogląd, przede wszystkim uległ zmianie stan mojego zdrowia. Zaznaczam, że uraz którego doznałem, był on wynikiem potrącenia przez samochód. To, że Twój kolega doznał urazu o nazwie "stłuczenie pnia mózgu". Nie znaczy to, że już nic z niego nie będzie. Niech jego rodzice nie przestają wierzyć w to, że będzie lepiej! Z uwagi na to tak mówię, ponieważ sam doświadczyłem tego na własnej skórze. Bo jakby rodzice moi przestali wierzyć, to po prostu umarł. Ale to też wszystko jest w rękach Pana Boga, ponieważ gdyby nie opatrzność Boża, która nade mną wówczas czuwała, to byłbym już dwa metry pod ziemią. Modlitwa do Boga też odgrywa bardzo dużą rolę, skup się, uklęknij, porozmawiaj z nim. To nic nie kosztuje, to jest góra 10 minut... Powodzenia przyjacielu!

Gość KOKOA
Przeczytałam pare odpowiedzi i jestem załamana brakiem wiedzy , może ni tyle brakiem wiedzy ale tym że wogóle wypowiadają się osoby które nie wiedzą coo w trawie piszczy...Jamam to nieszczęście że jestem po bardzo poważnym urazie czaszkowo-mózgowym Szłam po choodniku i uderzył mnie wtył głowy motocykl.Byłam w śpiączce miałam trepanacje czaszki i tracheostomie i niedokrwienie pnia mózgu..Mineły ponad 2 lata obecnie mam 24 lata kupe wad mnóstwo, byłoby mi łatwiej gdyby ich nie było ale skończyłam prawo i jeszcze przede mną wiele więc jak się chcę to się da.. Miałam nie żyć albo w najlepszym wypadku być żywą roślinką. Dużo by może pisać ale bardzo mocno chcieć to móc albo może nawet bardzo mocno móc... Jak komuś to jest potrzebne opisałam i zamieściłam wszystk tutaj http://allegro.pl/zasady-po-udarze-urazie-mozgowym-rehabilitacja-i1835225501.html

Ja miałem wypadek samochodowy w wyniku którego miałem stłuczony pień mózgu, krwiaka i wodniaka mózgu, 2 tygodnie byłem nieprzytomny, tydzień leżałem pod respiratorem, złamane obie nogi i ogólnie miałem 4 ptk GCS stanu pourazowego, tj. 2 % szans na przeżycie i żyje. Umieściłem filmik na you-tube z tego wydarzenia link: http://www.youtube.com/watch?v=y0FaLyRRo4Q

Gość sck
Ja mam identyczną sytuację.mój brat też miał wypadek i ma właśnie uszkodzony pień mózgu.Sami nie wiemy jaki będzie finał.Wiara i nadzieja czyni cuda więc modlimy się o Jego zdrowie.Jest w śpiączce farmakologicznej i czekamy na poprawę.życzę zdrowia twojemu koledze.Mam pytanie do pani która przeżyła to .w jakim szpitalu pani była leczona?

Gość tylkoja1292
Witam. mój znajomy doznał urazu pnia mózgu. Chcialabym uzyskac jakiekolwiek informacje na ten temat. proszę o kontakt na gg 37681128

Gość gość
ja tez

Gość gość
W wieku 12lat mialem wypadek samochodowy.Stwierdzono stlucznie pnia mozgu i krwiaka 2 tyg lezalem nieprzytomny pod respiratorem,dawali mi 1% na przezycie a jednak sie udalo,po przebudzeniu nie umialem mowic, pisac,czytac,chodzic.Zaczynalem jak by od nowa zycie.Teraz mam 34lata i wszystko jest ok.Mialem szczescie bo duzo robi wiara najblizszych,wiec sie nigdy nie poddawajcie!

Witam. Jestem mamą 7-letniego Wojtusia, ktorego potrącił samochód 7.08.2013. Lekarze podejrzewają uszkodzony pień mózgu.. Jestem zrozpaczona ale nie poddaje sie...jestem gotowa do walki. Prosze o pomoc na ten temat, kontakty do najlepszych specjalistow , klinik, osob ktore mialy podobną diagnozę.. Mocno wierzę, że synek z tego wyjdzie,. Mój nr gg: 48362563

Witam ponownie.Wczoraj synek miał tk glowy i stwierdzone uszkodzenie plata modzelowatego, łączenie między dwoma polkulami mózgu. Jeżeli jest ktoś kto miał podobny uraz bądź zna kogoś. CZEKAM NA INFORMACJE.PROSZE.BLAGAM.

Gość gość
Kobieto ty nie wypisuj na forum tylko dowiedz sie od lekarzy o co chodzi

Od lekarzy znam diagnozę. A w naszym kraju niestety o dobrych lekarzach czy klinikach dowiesz sie więcej od innych ludzi, szukam pomocy wszędzie.

Gość gość
mój tato doznał udaru mózgu pózniej nastapił wylew ma zalany mózg i uszkodzony pień mózgu lekarze nie dają zadnych szans a wierżę ze z tego wyjdzie ma silne serce