Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość .....torbiel.....

Torbiel włosowa

Polecane posty

Gość Gość123
Witam, Mam bardzo podobne objaw do państwa, mianowicie, leżenie sprawia mi kłopot, jak również siedzenie, kichanie etc. Ból zaczyna się na \"początku pośladków\", jest to taka gulka, która po dotknięciu boli. Możliwe, że zrobiło mi się to po upadku na deskorolce, przy grze w koszykówkę itp. Moje pytanie brzmi, czy normalne jest, aby w tym odcinku kręgosłupa była jakakolwiek \"gulka\" ? Pozdrawiam

Gość maniu.MB.
Witam. Jestem kolejną ofiarą tej nie co dziennej choroby. Walcze juz z tym jakieś 4 lata. Po częstych wizytach i czyszczeniach u chirurga ,lekarz zaproponował operacje. Nic strasznego ta operacja a nawet miałem dwie.... pierwsza 1,5 godzinna(we wtorek) to było wycięcie tej torbieli.. i drugą w tym samy tygodniu (w piątek) która trwła też ponad godzine i to była operacja (można powiedzieć plastyczna) zaszycie tej rany.Gojenie tak dużej rany i w takim nie typowym miejscu trwało 6 miesięcy.Po tych 6 miesiącach nastąpił powrót tej choroby czyli wycieki krwi z ropą... i wam powiem jedno że bez zastanowienia pujdę na trzecją operacje. Bede kazał sobie to tak długo wycinać do puki nie zrobie z tym porządku...

Gość andreus
Witam, no ja niestety tez dolaczylem do "torbaczy" Prawdopodobnie zaczynalo mi sie to juz ponad pol roku temu, byla mala kulka na kosci ogonowej ktora nie bolala i sama znikala po kilku dniach i tak z 4 razy mi sie pojawila i zniknela. 2 tygodnie temu pojawila sie ponownie - tym razem wieksza - boląca - smarowanie masciami itp - po kilku dniach peklo.. Od razu do lekarza, stwierdzil torbiel, nacial, pozbyl sie ropy - moge normalnie siedziec itp. Po tygodniu od naciecia czyli we wtorek mam isc na kontrole. No ale co on tam moze skontrolowac? Chyba powinienem "prosic" o operacje jak najszybciej mimo ze wszystko TAM jest poki co ok. Pytanie - jak bylo w Waszym przypadku - jak szybko mozliwa jest operacja? Na pewno musze byc szczepiony przeciw zoltaczce...Ile musi uplynac czasu zeby polozyc sie na stole. 2 pytanie - mysle ze moja torbiel nie jest wielka bo dosc szybko zareagowalem - ile mam % szans ze od czerwca bede w stanie usiedziec po 8 godzin w pracy :> jezeli lekarz powie ze bedzie chcial zszyc rane to podziekowac mu i udac sie do innego? bo ponoc metoda pozostawania rany otwartej daje wieksze szanse na wyleczenie ostatnia kwestia - czy komus lekarz zalecil laserową epilację w "rowku" ? Ciekawe czy zdaje to egzamin w profilaktyce przed pozniejszymy ewentualnymi nawrotami. Jestem mocno owłosiony, na dodatek charakteryzuje sie duzą potliwością- szkoda ze nie slyszalem wczesniej o tej chorobie, moze bym juz dawno pozbyl sie wlosow... pozdrawiam

Gość bobas84
DO andreus Operacja mozliwa jest w momencie zaleczenia stanu zapalnego. JEzeli nie masz szczepien na zoltaczke to troche gorzej. Po pierwszym szczepieniu musisz czekac chyba miesiac potem drugie i po 2 tygodniach od drugiego mozesz byc operowany . Do czerwca raczej nie bardzo ( jezeli nie masz szczepien ). Ja to nie rozumiem co wy macie z tym zszywaniem i gojeniem na otwarto. Teraz odstepuje sie od metody gojenia na otwarto ze wzgledu na bardzo wysokie ryzyko infekcji. Co do zszycia to zapytaj sie lekarza jakie to zszycie. Tradycyjne zszycie zapewnia nawrot torbieli. Zaszycie rany z obu stron ( zeby mozna sobie wyobrazic to szew wyglada jak zamek blyskawiczny czyli nachodzi z obu stron rany ) Ale podstawa jest dokladne oczyszczenie rany podczas operacji. Polecam zakrecic sie za prywatna lecznica. Operacje ta mozna wykonac w ciagu chirurgii jednego dnia i wtedy caly koszt pokrywa NFZ.

Gość andreus
Dziekuje za odpowiedz. Kurcze, to troche lipa z tymi szczepieniami... Z 2 strony - czy warto czekac do wrzesnia z tym? Wtedy moga miec ciac jak chca i ile chca i miec nadzieje ze torbiel nie bedzie sie robil stan zapalny. Musze jutro lekarza dokladnie wypytac o ewentualna profilaktyke co do stanow zapalnych a z wycieciem samej torbieli uda sie moze wyczekac... Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam

Gość bobas84
Z wlasnego przypadku wiem ze nie warto czekac. Lepiej wyleczyc stan zapalny zrobic operacje i miec z glowy. Po operacji ok 14 dni i po zawodach. ( o ile nie bedzie narotow )

Gość andreus
no tak na pewno im szybciej tym lepiej ale ja nie moge sobie pozwolic na operacje w okresie czerwiec-wrzesien, ewentualnie w pazdzierniku. Mam nadzieje ze do tego czasu to jakos niesamowicie nie urosnie ze pol tylka mi wytna.

Gość andreus
Hm i jestem po kolejnej wizycie... teraz to zglupialem... A jest to dosc znany i ceniony chirurg w rejonie... Powiedzial ze ladnie to wyglada ( po ostatnim nacieciu ropnia ), ze powinien mi to tak czy inaczej wyciac, ale to zalezy ode mnie, bo czasem bywa tak ze ludzie nie maja juz stanow zapalnych przez wiele wiele lat i decyzja nalezy do mnie. Pytam sie wiec czy zwlekanie moze dzialac na niekorzysc. Powiedzial ze nie, nic stac sie nie moze, po prostu moga dalej wystepowac stany zapalne i nic wiecej. Heh... Zdecydowalem ze poczekam z tym do wrzesnia

Gość bobas84
NIe no prosze cie. Mi pierwszy chirurg powiedzial zebym smarowal sobie to miejsce mascia i juz. Ja zwlekalem z operacja 1,5 roku. Przed operacja okazalo sie ze mam juz 3 dziurki. Z ktorych leciala krew z przezroczystym plynem. Na twoim miejscu wiecej bym do tego lekarza nie poszedl.

Gość kiciu82
Zgadzam się z Bobasem. Mi tez dwóch lekarzy powiedzialo ze da sie z tym życ i to jest moja decyzja czy wycinamy czy nie akurat mialem wizyte przed moim weselem wiec na zabieg zdecydowałem sie dopiero po podrózy poślubnej. Jezeli sie nie zdecydujesz w miare szybko mozesz byc pewien ze bedzie ci sie to papralo co jakis czas, oczywiscie jezeli masz zdiagnozowana Torbiel. Ja mialem coraz bardziej bolesne nawroty i tez zwlekalem długo no i blizna po 18 szwach na tyłku została bo sie dosyc mocno przetoki rozbudowaly. ale narazie jest ok i mam nadzieje ze tak bedzie juz zawsze :) ps Odwiedz jeszcze jednego lekarza może wydasz pare złotych ale bedziesz miał szerszy poglad na sprawe, Torbiel jest na tyle dziwnym tworem ze bardzo wiele roznych opinii słyszalem na temat leczenia czy diagnozowania który jest własciwy możesz ocenić sam na tym forum.] pokonsyltacjach z lekarzem /ami oczywiscie ciekawa stronka jaka juz byla przytaczana to :http://www.lubecki.pl/schorzenia/12,torbiel_krzyzowo_ogonowa.html

Gość andreus
No wlasnie wiem Panowie, wszystkie ze tak powiem znaki na niebie wskazuja na to ze im szybciej sie to wytnie tym lepiej. Lekarz u ktorego bylem jest ordynatorem w dobrym szpitalu, ma bardzo dobra opinie. dokladnie to powiedzial tak, ze jest to mala torbiel i decyzja nalezy do mnie kiedy to wycinac i czy w ogole wycinac heh. Sprobuje wydepilowac wlosy laserowo, starac sie "usuwac" pot i moze jakos do pazdziernika wytrzymam, a wtedy to moga mnie kroic ile chcą. Cholerka... dzis mi sie snilo ze mam takie 3 kulki na ciele krwawiące i obudzilem sie z przerazeniem :) Swoją drogą czy zna ktoś jakas dobra prywatna klinike na pomorzu ktora sie tym zajmuje? Ponoc zabieg w prywatnej moze byc refundowany wiec moze bym sie skusil... albo przynajmniej na wizyte do jakiegos lekarza ze szpitala ktory ma z tym do czynienia czesto :)

Gość bobas84
Mnie za pierwszym razem ordynator operowal i spapral sprawe na calej linii :) Polecam Centrum Medyczne Damiana. Teraz wlasnie prowadzi mnie chirurg z tej placowki i jest ok. Przyklada sie do sprawy tak jak by chcial to wyleczyc :) Mozna zrobic to w ramach NFZ w prywatnej klinice.

Gość andreus
no tak, damian jest w warszawie, a cos na pomorzu? Moze w gdansku ktos sie orientuje? :) Bobas, to musi byc piekne odnosić wrażenie ze lekarz chce Cie wyleczyć... heh szczerze mowiac to chyba nigdy tak nie mialem. Zawsze mam wrazenie ze lekarz w myslach ma - chlopie daj mi swiety spokoj.

Gość bobas84
No pewnie ze przyjemne uczucie. Pierwszy raz sie spotakalem z czyms takim.

Gość dziadas19
heh ja mam jutro sie stawic na 10 rano w szpitalu a w czwartek bede mial operacje

Gość andreus
To pochwal sie historia choroby - kiedy sie zaczelo no i jak sie udala operacja, jaka technika :] moze to komus cos pomoze :P

Gość dziadas19
No wiec u mnie chyba jest inaczej niz u wszystkich tutaj.Jakieś 2 lata temu zauważyłem 2 ranki nad odbytem myślałem ze się skaleczyłem(tylko nie wiem jak) no ale myslalem ze sie zrosnie i bedzie dobrze,wogole to mnie nie bolało.Po jakims czasie zaczeła mi sie z tego saczyc przezroczysta wydzielina i zaczela mi brudzic bielizne,jak sie spociłem to mnie szczypalo.Nagle przestalo bolec ale ranki pozostały.W lipcu 2008 postanowilem isc z tym do przychodni tam stwierdził lekarz ze jest to przetoka okolo odbytnicza i dostalem skierowanie poprosilem do Torunia (jestem z Chełmna) tam stwierdzili ze jest to przetoka ale nie polaczona z jelitem jeszcze dosttalem jakis lek bakteriobójczy i mialem robic nasiadówki z kory dębu i zglosic się za 2 tygodnie. Było lepiej ale nie pojechałem.Wstyczniu zrobila mi sie kolejna ranka na kosci ogonowej w kwietniu wybrałem sie do przychodni po ponowne skierowanie tym razem na chirurgie do szpitala na św. Józefa tam stwierdzili ze nie jest to przetoka lecz torbiel włosowata i dostałem skierowanie na 6 maja.Dzis jestem juz po operacji/zabiegu lezałem jakies 5 dni w szpitalu mam na skórze 9 szwów a w srodku podobno 15 wogole mnie nie boli i nie bolalo po operacji leci mi troszeczke krwi z ostatniego szwa nad odbytem ale podobno moze tak być.Za 10 dni maja mi sciagac szwy zobaczymy jak się zagoi.Oprócz tego ze nie moge lezec na plecach ani usiąść (bo wtedy boli) no i gorzej jest ze szybkim poruszaniem i schylaniem się to jest oki :)

Gość Bobis
Witam! Mam 15 lat i okolo 3 miesiące temu mialem wycinana torbiel wlosowata, operacja odbyła sie normalnie pod narkoza wycięto mi duzy obszar nad odbytem. Po 3 dniach zostalem wypuszczony do domu, na cięciu mialem 7 szwow. Jak to po operacji, odczówalem duze bule w miejscu cięcia, i okolo 7-10 dni po operacji zaczela mi sie sączyc ropa (byla jej tak duza ilosc, ze musialem zmieniac bielizne co 3-4h). Pojechalem do poradni, zostal mi przepisany antybiotyk, po 2 miesiacach kuracji antybiotykami, nasiadowkami w korze dębu no i oczywiscie kompielach w mydle szarym. Wszystko sie zagolilo, chociaz bylo duzo komplikacji przy tym, moglem juz prowadzic swoj normalny tryb zycia.Byłem cholernie zadowolony ze mnie to minelo, lecz bylem w błędzie. Kilka dni temu bodajze 2 dni temu odczulem ból wlasnie w tej okolicy, myslalem ze to ból przy narastającej się kosci ( otóz zapomnialem dodac, ze torbiel atakowal mi kosc ogonowa i niezbedne bylo wyciecie malej ilosci kosci) postanowilem pokazac to tacie. Moj tata zauwazyl w tym oto miejscu stan zapalny i małą dziórkę. Boje sie, że to powrot torbiela/torbieli w tygodniu jade do chirurga ktory powie mi co dalej, jezeli bede musial przechodzic przez kolejna operacje to cholernie sie wkurze. Wróce to powiem wam co jest . Wspólczuje wszystkim co dopiero zaczynaja walke z ta choroba. Najgorsze cholerstwo jakie moze byc, i do tego ma tendencje do nawracania. PS. Jezeli ktos boji sie operacji, i wacha z pojsciem do szpitala to odrazu mowie, ze nie ma na co czekac. Im dluzej tym gorzej!! pamietajcie, ze im dluzej zwlekacie to tym dluzej bedzie sie goic i tym mocniej bedzie bolec.! pozdrawiam

Gość dziadas19

Gość dziadas19
noto chyba mam problem bo mam jeszcze szwy a z gory tam gdzie mialem dren zalozony leci mi rzadka zolta wydzielina co mam z tym zrobic

Gość oszkurde
Witam Przeczytałem temat od pierwszej do ostatniej strony. Ja mam narośl na kości ogonowej od kilku lat. Na początku strasznie mnie bolała i sączyła się z niej ropa, potem rzadziej, potem znów częściej, ostatnio przez chyba pół roku nic się nie działo, z tym że zapomniałem o tym. Mam jedną górkę wielkości ziarna fasoli na prawym posladku tam gdzie zaczynają się plecy a kończy tyłek. W ubiegłym tygodniu zaczęło mnie znów boleć i znalazłem dzisiaj ten temat w google. Mam teraz kilka pytań, bo wiele informacji było tutaj sprzecznych. 1. Jak to jest z tym zszywaniem i pozostawianiem rany otwartej, bo większość mówi, że lepiej ma być otwarta, bobas mówi że bez różnicy, nawet lepiej jak będzie zamknięta, ale sam miał zamkniętą i miał nawrót, 2. Jak to było po operacji z waszą toaletą? no wiecie, usiąść na desce, a potem papierek w dłoń, czy dużo z tym problemów było? 3. Czytając wasze wypowiedzi to już sam nie wiem czy mam torbiel, czy nie, bo u większości z was było to bolesne i miało dziurki, u mnie to nie jest aż tak bardzo bolesne i ma na skórze takiego jakby bąbla z cienkiej skóry, który wydziela właśnie krew i ropę podczas gdy zaboli i spuchnie, ale jest to tylko jedna górka, mały ból, żadnej gorączki czy dyskomfortu jak w przypadku niektórych, a w końcu mam to od kilku lat 4. Mówicie, że lepiej nie zwlekać z operacją, ale zbliża się lato i upały nie będą sprzyjać chyba gojeniu się rany, nie lepszym terminem jest zima? Chociaż jeśli miałbym wycinać to chciałbym jak najszybciej, tylko zastanawiam się czy wyrobię się na wesele w lipcu czy lepiej to odłożyć na później 5. Jak to jest z tymi powikłaniami, przetoki są sprawą oczywistą, ale niektórzy tu wymyślali nawet sepsę czy inne ustrojstwa

Gość polecam szpital
pirogowa w łodzi robia nowa metodą nie zostawiaja tej dziury ,wstaje sie po 2 tygodniach

Gość oszkurde
A na czym polega ta nowa metoda? Mógłbyś się ze wszystkimi podzielić?

Gość Corp
Czy ktos orientuje sie czy gdzies w Wawie lecza to cholerstwo z uzyciem tej metody plata Limberga ? Moze byc nawet prywatnie (i tak wakacje juz z glowy, wiec budzet moge przesunac na to). Zalezy mi na tym zeby pozbyc sie tego raz na zawsze i jak najszybciej wrocic do normalnego trybu zycia (praca, treningi, imprezy). Nic mnie nie boli, czasami lekko swedzi i mam nieduzy guzek, z ktorego okolic czasami sie saczy. Wspaniali dermatolodzy w Medicover najpierw leczyli mnie na ropniaka, potem stwierdzili, ze to wlokniak. Na koniec chirurg rozpoznal torbiel, ale stwierdzil, ze generalnie to nie rosnie, nie zmienia sie itp. a z tego co widze, to wcale tak nie jest. Jesli ktos slyszal o jakims miejscu w Wawie gdzie stosuja te metode to bede wdzieczny za informacje.

Gość karol09
A do jakiego lekarza powinienm się zgłosić, do ogólnego czy do proktologa ? Ogólnie mnie nic nie boli, nic mi nie przeszkadza ... no może jak długo siedze to jest takie dziwne uczucie, ale dziś zobaczyłem, że mam brudną bieliznę od krwi... Wcześniej w ogóle nie zauważałem żadnych objawów. No ale chyba będzie trzeba sprawdzić co to dokładnie.

Gość misiaczek1088
mam to samo... wkurza mnie to bo wiem że trzeba to wyciąć ale boję się jak cholera... miałam ją już kilka razy nacięte a ostatnio samo mi pękło i nie chce się zagoić... masakra... mam jednak wrażenie że może to jednak coś innego... kurcze może ktoś mnie wesprze na duchu... mam 21 lat i nie mam nikogo... jak się okaże że zostanie mi duża blizna i jakkogoś już będę miała to będzie czuł obrzydzenie do mojego tyłeczka... co mam zrobić?

wcale sie nie bój isc na ten zabieg, rozumiem Cie tez się bałam, ale teraz żałuje ze wczesniej nie poszłam bo o wiele cierpienia byłoby mniej:) Zostaje po tym niewielka blizna wiec sie nie przejmuj ze komus sie to moze niespodobac, a zresztą co faceci mają do tego:))) Pozdrawiam

Gość karol09
A jak szybko po zabiegu można wrócić do uprawiania sportów ?

Gość dziadas19
to dosc dlugo sie goi i lubi sie nawracac wiec z tym sportem to roznie bywa

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się