Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Go艣膰 .....torbiel.....

Torbiel w艂osowa

Polecane posty

Witam. Dzisiaj w艂a艣nie wykryto u mnie a tym samym przeci臋to t臋 nieszcz臋sn膮 torbiel. Niestety u mnie rozwin臋艂o si臋 do do艣膰 szybko , w pi膮tek pojawi艂 si臋 b贸l,w sobote nie mog艂am ju偶 siada膰 i le偶e膰 , a dzisiaj zg艂osi艂am si臋 do szpitala. Pani od razu dokona艂a naci臋cia , (niestety na \\\"偶ywca\\\" gdy偶 w szpitalu zabrak艂o 艣rodk贸w znieczulaj膮cych , co wyda膰 by si臋 mog艂o niemo偶liwym) i kaza艂a przez tydzie艅 chodzi膰 na zmian臋 opatrunku. Czytaj膮c Wasze posty nieco si臋 przerazi艂am. Jutro zg艂aszam si臋 do poradni chirurgicznej i zobacz臋 co mi powie lekarz. Mam pytanie , cho膰 dla jednych mo偶e si臋 wyda膰 niedorzecznym i infantylnym; ot贸偶 od kilku lat ta艅cz臋 i mam treningi 3x w tygodniu -czy z t膮 torbiel膮 i opatrunkiem mog臋 w nich nadal uczestniczy膰? ( Pani lekarka na to pytanie odpowiedziala ze wszystko zalezy od tego czy bol minie czy tez nie. jednak czytajac tutaj zamieszczone wypowiedzi, dla ktorych torbiel oznaczalakoniecznosc rezygnacji z pracy czy studiow zaczelam sie powaznie zastanawiac) z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 maddlen
To raczej sprawa indywiualna bo zalezy od glebokosci i d艂ugosci rany, wyciekow,b贸lu czy szybko艣ci gojenia..Tak przynajmniej mi sie wydaje. Ale ja bym nie ryzykowa艂a i cho膰 na troche odpusci艂a.. Osobiscie mia艂am zwolnienie z w-f'u na 3 miesiace, ale moja narana byla naaprawde g艂eboka.. Pozdrawiam;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 and25
mam torbiel, kt贸r膮 mam miec usuwana za miesiac , czyli wycinana. dwa dni temu mialem zabieg, rozcieto mi troche sk贸ry i podobno zostao wyczyszczone od tego czasu caly czas wycieka mi cos nie boli tak strasznie . boje sie tej operacji za miesiac , lekarz powiedzial ze wszystko mi wytnie i zaszyje a z tego co tu wyczytalem to podobno nie wolno zaczywac, jak jest naprawde??? i czy bardzo boli po operacji ??? prosze o odpowiedz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pikassa81
ja mam operacj臋 w najbli偶szy czwartek, wi臋c mog臋 odpowiedzie膰 najwcze艣niej za tydzie艅 ;) Z tego, co mi znajomy chirurg m贸wi艂 najwa偶niejsze jest usuni臋cie wszystkich przetok czy czego艣 tam, tak 偶eby si臋 nie odnawia艂o. Nie wiem, czy b臋d臋 szyta czy nie...podchodz臋 raczej do tego spokojnie. Rekonwalescencja mo偶e nie jest przyjemna, ale sama operacja to nic powa偶nego...ale wa偶ne by by艂a dobrze zrobiona, raz a dobrze!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bobas84
DO and25: przeczytaj poprzednie posty to dowiesz sie wszystkiego. Teraz wykonuje sie te operacje z zaszysciem rany. Otwarta rana to wieksze powiklania oraz wieksza mozliwsc zakazenia rany. Po operacji bol nie jest duzy. Dostaniesz przeciwbolowego to wszystko bedzie ok. Najgorszy okres to pierwsze 10 - 14 dni jak masz szwy. Szwy strasznie ciagna i jest to nie wygodne. Po zdjeciu wszystko jest ok. Pamietaj tylko zeby dbac o higiene i to bardzo bo moze dojsc do zakazenia rany bakteriami jelitowymi ktore znacznie spowalniaja gojenie rany. Nie masz sie czego obawiac. Bedzie ok

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Easyrider1989
Witam. Ja tak偶e mam problem z tym dziadostwem. W lutym bie偶膮cego roku zrobi艂o mi si臋 to po raz pierwszy(na ko艣ci ogonowej) - lekarz stwierdzi艂 na samym pocz膮tku 偶e to czyrak. Na pocz膮tku ma艂y guzek kt贸ry po kilku dniach p臋k艂 i zacz膮艂 mocno ropie膰(jeszcze w lutym) - i tak do wakacji. Potem wizyta u lekarza w rodzinnym mie艣cie - lekarz stwierdzi艂 momentalnie: torbiel w艂osowa - jeszcze do poradni chirurgicznej okaza艂o si臋 偶e z solidn膮 przetok膮. Operacja za tydzie艅(w lipcu). Wycieli mi to dziadostwo - rana d艂uga na jakie艣 5 - 7cm szeroka na jakie艣 3cm i g艂臋boka na 2.5cm. Pierwszy tydzie艅 po zabiegu masakra - ma艂o chodzi艂em i siada艂em i paskudne samopoczucie + ciekn膮cy syf z rany(no i zmiana opatrunk贸w co 2 dni + 2 miesi膮ce spania na brzuchu lub boku). Na prze艂omie sierpnia i wrze艣nia si臋 zagoi艂o i by艂 luss do ostatniego pi膮tku - to samo tyle 偶e ni偶ej bo na po艣ladku. Wcze艣niej panikowa艂em troch臋 ale teraz trzeba i艣膰 odrazu do lekarza i niech mi to wytn膮 znowu bo p贸ki co jeszcze jest to ma艂e. Moja charakterystyka to te偶 bujny zarost na nogach, po艣ladkach etc. No i w ko艅cu znalaz艂em dobre forum w tym temacie i widz臋 偶e to dziadostwo jest do艣膰 cz臋st膮 przypad艂o艣ci膮 niestety. Pozdro for all ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 w trakcie leczenia
Witam, tez jestem po operacji torbieli, a bylo to tak.. torbiel mam od wielu lat, na poczatku bylo to zwykle zgrubienie pod skora, ktore nie przeszkadzalo za bardzo. jakis czas potem (dawno temu, nie pamietam dokladnie) zaczela z tego cieknac ropa i krew, a poniewaz nigdy sie nie pogarszalo to nie wspominalem lekarzowi (mialem wtedy jakies 15lat). zawsze bylo to samo... ropienie i krew, potem spokoj na pare tygodni i tak w kolko. po jakims czasie zrobila mi sie narosl w tym miejscu na skorze, wielkosci ziarnka grochu, ktora peczniala dopoki nie pekla i wyciekala ropa z tego, potem spokoj i tak w kolko. w tym roku zdecydowalem sie isc do lekarza z tym, leczylem sie u dermatologa na AZS, wiec przy okazji spytalem co to, lekarka nie wiedziala, powiedziala ze mozna zrobic biopsje i badania ale lepiej od razu isc do chirurga i wyciac (wypisala mi skierowanie od razu), poszedlem do chirurga...zadal kilka pytan, zerknol i powiedzial ze to torbiel i koniecznie trzeba wyciac, potem mialem czekac w kolejce na operacje. bylo to w szpitalu MSWIA w warszawie. czekalem i czekalem chyba z 2 miesiace i zadnego odzewu (na konsultacji u chirurga bylem w lipcu tego roku) postanowilem isc do medicovera z tym bo uznalem ze w mswia o mnie zapomnieli, chirurg w medicoverze obejrzal i powiedzial ze konieczna jest operacja na cos takiego i szczerze mnie poprosil zebym czekal dalej na odpowiedz z mswia, ewentualnie poszedl do szpitala Kolejowego w warszawie. bardzo chcialem byc operowany w mswia bo to dobry szpital, potwierdzaja to nawet lekarze z prywatnych firm (rozmawialem z kilkoma na ten temat przy roznych okazjach). pod koniec wrzesnia dostalem telefon ze operacje mam 25 listopada. porobilem wtedy wszystkie potrzebne badania ktore mi zlecili wczesniej (rentgen, EKG, krew) i zglosilem sie 25 listopada na operacje. sama operacja odbyla sie tego samego dnia w poludnie, dostalem przed operacja kroplowke z antybiotykiem, a przed sama operacja tylko znieczulenie ledzwiowe, czyli w kregoslup. najbardziej sie balem samego znieczulenia, bo nie brzmi fajnie gdy ktos chce wbijac igly w kregoslup, ale naprawde niema sie czego bac, uklucie ledwo czuc i jest bardzo szybkie, sama operacja trwala okolo godziny, spokojna i tak nudna ze myslalem ze usne. rane mam dosc duza bo okolo 15cm dlugosci i 2cm glebokosci (taki efekt to tylu latach chodowania tego swinstwa), zalozyli mi na bokach rany 2 dreny zeby sie nie zakleila bo musi sie goic otwarta. potem lezalem do soboty w szpitalu (operacja byla we wtorek), zmiany opatrunkow koniecznie codziennie w szpitalu i w domu. od tamtego czasu jestem w domu, bylem tydzien temu w czwartek u chirurga ktory mnie operowal i mowil ze goi sie pieknie. niestety dzien pozniej zaczela bardziej bolec i okazalo sie ze miejsce gdzie sa przyszyte dreny zaczyna ropiec. teraz same miejsca gdzie sa szwy bola bardziej niz sama rana wiec zaraz ide do chirurga zeby mi to zdjol bo nie wyglada dobrze, sama rana goi sie coraz lepiej, minely jakies 2 tygodnie od operacji i jest mniej wiecej polowe mniejsza. zobaczymy co chirurg powie na to zapalenie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Easyrider1989
Hehehe w pi膮tek lec臋 do lekarza z rana i pewnie odrazu zalicz臋 poradnie chirurgiczn膮 - na szcz臋艣cie to nowe g**** jest ma艂e i nie p臋k艂o jeszcze to si臋 powinno szybciej zagoi膰(jest wielko艣ci ziarnka bobu czyli jakie艣 2/2cm). B臋dzie zabawnie poza tym cholernym znieczuleniem xDDDD Jeszcze raz pozdro dla wszystkich "dziurawych" ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pikassa81
witam, w czw 2 tyg od mojej operacji. Mia艂am 15 szw贸w, wszystkie ju偶 zdj臋te. Rana prawie zagojona, jest dobrze. Znieczulenie w kr臋gos艂up, 藕le znios艂am...mocne wymioty po zabiegu i wir贸wka w g艂owie, na szcz臋艣cie nie trwa艂o to d艂ugo. Pobyt w szpitalu wspominam bardzo dobrze, trafi艂am na naprawd臋 wspania艂y personel. Zwolnienie mam do 7 stycznia, nadal nie mog臋 siedzie膰, schyla膰 si臋 itd, ale jestem bardzo dobrej my艣li. Ten zabieg to naprawd臋 pestka w por贸wnaniu z ropieniami, te bol膮 bardziej...lepiej si臋 pom臋czy膰 raz d艂u偶ej i 偶eby by艂 spok贸j na zawsze. Pozdrawiam i powodzenia!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maddlen
Hej, po ponad roku mam znowu nawrot, nie moge wysiedziec na D. Ide w poniedzialek na zabieg..:| Nie ma sie co 艂udzic ze jak sie nie wytnie to nie wraca, jak ja w to wierzy艂am, bo wraca. A wiec zakoncze tym jakze optymistycznym akcentem:D i zycze wszystkim wesolych swiat!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pikassa81
ryzyko nawrotu zawsze istnieje, ale je艣li operacja jest dobrze zrobiona to ryzyko jest ma艂e...tak m贸wi艂 znajomy chirurg. Maddlen, ale zabiegu w pn a Wigilii w 艣r to sobie nie wyobra偶am. 2 dni po operacji to ja jeszcze z drenem chodzi艂am...Podziwiam :) Weso艂ych 艢wi膮t r贸wnie偶 偶ycz臋!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maddlen
Mam nadziej臋, ze moj stan bedzie na tyle dobry ze stamtad wyjd臋 do srody, bo innej opcji nie przyjmuje do swiadomosci.. Niestety nie moge tego od艂ozyc bo juz d艂uzej nie wytrzymam..:|

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pikassa81
Powodzenia w takim razie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mmm84
witam, moja przygoda z torbiel膮 zacz臋艂a si臋 p贸艂 roku temu, w lipcu. W tym czasie mia艂am 2 razy nacinany ropie艅 i wczoraj zdecydowa艂am si臋 na operacj臋 (nie ma co czeka膰, nie?) operacja odb臋dzie si臋 10.02.2009 (musz臋 jeszcze zrobi膰 szczepionki na 偶贸艂taczk臋, st膮d ten termin jest najwcze艣niejszy z mo偶liwych). Mam nadzieje, 偶e do tego czasu ropie艅 nie odnowi si臋, jak sobie przypomn臋 ten b贸l... :/ Oczywi艣cie boj臋 si臋 operacji, a kolejny problem to praca - mam zamiar powiedzie膰, 偶e b臋d臋 na zwolnieniu ok. 2 tygodnie i wiem, 偶e je偶eli ten termin si臋 zbyt przed艂u偶y to mog膮 mi nie przedu偶y膰 umowy, kt贸ra ko艅zcy si臋 w marcu... :( ale zdrowie wa偶niejsze. Tak na marginesie... gdzie艣 przeczyta艂am, 偶e wi臋kszo艣膰 zachorowa艅 na t膮 przypad艂o艣膰 przypisuje si臋... m臋偶czyznom, oty艂ym i o bujnym, ciemnym ow艂osieniu. Ja jestem szczup艂膮 kobiet膮 z raczej jasnymi w艂osami, wi臋c...! chyba jednak mo偶e spotka膰 ka偶dego. Jeszcze pytanie do was - czy znacie jakie艣 sposoby, by do czasu operacji ropie艅 si臋 nie odnowi艂? Jakie艣 ok艂ady? Ma艣ci? Cokolwiek?? Pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maddlen
Witam, ja juz po operacji, na szczescie na Wigilie wysz艂am do domu:), chociaz troche s艂aba. Zabieg trwa艂 ponad godzin臋 pod narkoz膮. Nie odbylo sie oczyeiscie bez skutkow ubocznych bo bylo mi pozniej straasznie niedobrze (bez szczegolow). Rana dosyc g艂eboka, bo wycieli chyba wszystko co mogli, ze nawet jak sie zajrzy do srodka to widac 艣ciegno:D Chirurg w czasie zabiegu wpuscil kontrast, zeby bez watpliwosci wiedziec co ciac.Rana jest otwarta, sa tylko wszyte brzegi skory do rany 3 szwami.To jest tzw. marsupializacja. Jest to bardzo wazne bo rana musi zagoic sie przez ziarninowanie. Noo to by bylo chyba na tyle, zycze zdrowka i pozdrawiam!:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mmm84
maddlen: czy ty mialas robiona opracje od razu, kiedy mialas stan zapalny (ropien?) bo mi mowili, ze kiedy jest ropa, to operacji nie mozna robic... mozesz mi jeszcze napisac jak duza jest ta rana? i w ktorym miesjcu dokladnie, na posladku (jednym, dwoch?). W ogole sobie tego nie wyobrazam. I jak sie czujesz?? Zycze szybkiego powrotu do zdrowia!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pikassa81
maddlen, pierwsz膮 operacj臋 jak mia艂a艣 zrobion膮, by艂o zszywane? `szybkiego powrotu do formy 偶ycz臋 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maddlen
Pierwsz膮 operacj臋 mia艂am rok temu w pa藕dzierniku.To by艂o tylko naci臋cie torbieli, zeby wypuscic rop臋. Musieli zrobi膰 to pod narkoz膮, poniewa偶 nie by艂o zadnego ujscia i to wszystko siedzialo bardzo g艂eboko. Rana NIE by艂a zszywana, goi艂a si臋 przez ziarninowanie. Jednak torbieli nie wycieli ze wzgledu na stan zapalny. Wiec to prawda, 偶e gdy jest ropa nie wycina si臋 torbieli. Lekarz powiedzia艂, 偶e czeka mnie druga operacja, tym razem wyci臋cia calej torbieli i 偶e mam si臋 zg艂osi膰 odrazu, jak zacznie si臋 co艣 dzia膰. I w ten spos贸b mialam rok przerwy. Nie by艂am wi臋c zdziwiona kiedy po roku znow zacz臋艂o mnie bole膰, wlasnie kilka dni przed 艣wi臋tami. Odrazu poszlam do chirurga i za 2 dni juz by艂am po operacji, tym razem wyci臋cia ca艂ej torbieli. Stan zapalny jeszcze nie rozwin膮艂 si臋 na tyle, wi臋c nie zwleka艂am z decyzj膮. Gdy za pierwszym razem mialam tylko naci臋cie, rana miala ok 5cm d艂ugosci i byla dosy膰 g艂eboka, bardziej na wci臋ciu lewego po艣ladka. Natomiast teraz po wyci臋ciu torbieli rana jest dok艂adnie na 艣rodku, nawet torch臋 kr贸tsza, ale g艂臋bsza. Ale wydaje mi si臋, 偶e to zalezy po prostu od wielko艣ci torbieli. Poza tym wydaje mi si臋 偶e zmiana opatrunk贸w jest o wiele mniej bolesna niz wcze艣niej. Czuj臋 si臋 coraz lepiej, cho膰 wiadomo 偶e ruchy s膮 dosy膰 ograniczone. Nie moge si臋 zabardzo schyla膰, za d艂ugo siedzie膰 no i spa膰 na plecach. No ale wszystko jest do przezycia i nie ma czym sie martwic!;) Dzi臋ki i pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mmm84
maddlen, czy mog臋 porozmawia膰 z tob膮 na priv? Mam operacj臋 za miesi膮c, troch臋 si臋 boj臋 st膮d te偶 kilka pyta艅. Mo偶esz poda膰 mi swojego maila? Albo napisa膰 na mgosia_84@o2.pl Z g贸ry dzi臋kuj臋!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anders
Witam , Ja juz 1,5 roku sie z tym mecze . Jestem po 4 operacjach , teraz czeka mnie 5 . Ciagle to samo ,lekarze caly czas ze jest super i praktycznie za kazdym razem tj. ok. 1 tygodnia do calkowitego zamkniecia rany diagnoza PONOWNA OPERACJA. Masakra

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mmm84
anders: to troche przerazajace. Wla艣ciwie dlaczego, jeszcze przed zamkni臋ciem i zagojeniem rany lekarze uwa偶aj膮, 偶e konieczna jest kolejna operacja? Mam jeszcze pytanie do was wszystkich, ile ok. goi艂a wam si臋 otwarta rana?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arcadio
witam mi rana poprzez ziarninowanie goi艂a si臋 ok 2 miesi臋cy. z pocz膮tku szybko to s艂偶o i postepy by艂y du偶e, jednak im bli偶ej ko艅ca to tym wolniej. Na ko艅cu ju偶 tylko ma艂a dziurka ok 5 mm i do ca艂kowitego zro艣ni臋cia. ja ju偶 10 miescy po operacji i bez niepokoj膮cych objaw贸w. wyci臋cie mia艂em wielko艣c ok 1,5 owocu kiwi (taka m贸wi艂a moja mama, kt贸ra zmienia艂a mi opatrunki).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 madzik87
ANDRES: mam do ciebie pytanko. czy jak od nowa ci narasta艂a ta torbiel to odczuwa艂e艣 na niej zgrubienia? bo ja ju偶 jestem p贸艂 roku po operacji i wieczorem jak k艂ad臋 sie spa膰 to odczuwam delikatny b贸l kiedy naduszam to miejsce gdzie by艂a torbiel i czuje jakby zr贸bienie albo opuchni臋cie. bardzo prosz臋 ci臋 o odpowiedz i pozdrawiam serdecznie wszystkich

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 eeeeeeeee
CZY MOGLIBY艣CIE PODA膰 MI ADRES STRONY INTERNETOWEJ NA KT贸REJ ZNAJDE ZDI臋CIA TORBIELI W艂OSOWEJ??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MADZIK87
ANDERS: mam do ciebie pytanko. czy jak od nowa ci narasta艂a ta torbiel to odczuwa艂e艣 na niej zgrubienia? bo ja ju偶 jestem p贸艂 roku po operacji i wieczorem jak k艂ad臋 sie spa膰 to odczuwam delikatny b贸l kiedy naduszam to miejsce gdzie by艂a torbiel i czuje jakby zr贸bienie albo opuchni臋cie. bardzo prosz臋 ci臋 o odpowiedz i pozdrawiam serdecznie wszystkich

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pom11
witam! 3 dni temu w ko艅cu usun膮艂em to cholerstwo, fakt po 3 miesi膮cach czekania na miejsce w szpitalu.moja torbiel nie by艂a du偶a (tak mi sie wydaje przynajmniej), na operacje zdecydowa艂em si臋 szybko bo m贸j kolega mia艂 t膮 sam膮 dolegliwo艣c i wiedziaem o co loto.taka ciekawostka: m贸j chirurg zaproponowa艂 mi 偶ebym laserowo usun膮艂 sobie ow艂osienie w okolicach tej torbieli (taki kwadracik), podobno niweluje to prawdopodobie艅stwo wyst膮pienia nawrot贸w.slysza艂 kto艣 o tym?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 BaQ
czy mo偶na dosta膰 jakie艣 inne znieczylenie a nie tylko do kregosupa pozdrowiam wszystkich

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pom11
BaQ znieczulenie w kr臋gos艂up jest najbardziej komfortowe i przede wszystkim bezpieczniejsze i lepiej tolerowane niz narkoza.zastrzyk w kr臋gos艂up nie jest bardzo bolesny, a jak dostaniesz przed g艂upiego jasia to masz i tak wszystko gdzie艣.przed zabiegiem bylem taki spi臋ty, 偶e s艂yszalem jak mi z臋by dzwoni膮 a po glupim ja艣ku to mi sie nawet spodoba艂o na stole operacyjnym.tak偶e nic si臋 nie b贸j

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bobas84
Po jasku jest super. W ciagu 3 seksund odlot i tacisz kontakt z rzeczywistoscia. Mi wydawalo sie ze operacja trwala ok minuty. Nie dygaj nic. Bedzie dobrze pozytywne myslenie to podstawa.

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋