Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona we własnej kuchni

szybko, pomocy! robie ciasto

Polecane posty

co to znaczy utrzeć masło z cukrem? tylko łopatologicznie prosze :-p

Gość niemozliwe..
mikserem,wrzucasz kostke masła , cukier i kręcisz

Gość ulaaaaaaaa
bierzesz miske, wkladasz tam kostke masla i cukier i okragla, drewnianą łyzka (chot to nie ejst lyzka, takie cos ...hmmm....mini maczuga:D) i ucierasz;) uwazaj na odciski, bo to nie latwa robota ;)

Gość ulaaaaaaaa
Andrzeju!!!! :) spadles mi prosto z nieba :) podasz jakis przepis na pyszne ciasto?:)

dziękuje za odpowiedzi :-)

Gość ulaaaaaaaa
hmmm....a moze przepis na jakies ciasto z owocami? :)

Andrzejku ...ale mnie zaskoczyłes..jak tu nie mówic ze jestes super facetem...zona bedzie dumna z ciebie ...

Gość ulaaaaaaaa
ja wciaz czekam na przepis :P

Gość ludzie co z wami
jaja sobie robisz :D z nas czy co ;)

Gość To nie Andrzej uwazajcie
To podszywacz, ma napisane Andrzej z BiłorĄja. nasz andrzej chyba wyjechal, przynajmniej mial taki zamiar

Gość nie wyjechał był tu dziś

oki...moje kruche kostka masła...zimne...z lodówki cztery jajka... dwie i pol szklanki mąki tortowej pol szklanki cukru pudru trzy łyzki kwasnej smietany lub jugurtu naturalnego bez cukru opakowanie cukru wanilowego bułka tarta,masełko... na nadzienie moga byc w zasadzie wszystkie owoce..np.truskawki...jabłka[wtedy masz szarlotke]...morele...brzoskwinie...czerwona porzeczka...wiśnie...a nawt geste dżemy... ze składników powyzej...szybciutko zagniatasz ciasto...[zołtka oddzielasz od białek...białka sie jeszcze przydadza]...dzielisz je na dwie czesci...2/3 i 1/3...2/3 wkładasz na poł gdz do lodowki...a 1/2 do zamrazalnika...przygotowujesz owoce... 2/3 rozwałkowujesz na stolnicy...a nastepnie układzsz na posmarowanej masłem i posypanej bułka tarta blaszce...nakuwasz placek..i wkładasz do nagrzanego wczesniej do ok 180 st piekarnika..na jakies 10 min..niech sie lekko podpiecze... nastepnie układasz na ciescie owoce...i znowu na ok 20 min do piekarnika...w tym czasie ubijasz piane z białek...po 20 min piane rozkładasz na owocach i ścierasz na tarce 1/3 ciasta i tez układasz na owocach...i na nastepne ok 20 min do piekarnika...

Gość ulaaaaaaaa
dzieki wielkie! ;* w srode (lub juz jutro) upieke! :)

Gość ulaaaaaaaa
hah..przeczytalam dopeiro do konca, troche skomplikowane jak dla mnie :D jak podpieke to ciasto to mam je wyjac gorace z piekarnika i nalozyc owoce? pozniej znowu wyja i wylozyc piane?

tak....to kruche...nic mu sie niestanie...nie opadnie... a skomplikowane nie jest...dasz rade...

nie stanie* jak ułozysz piane..to od razu zetrzyj na nia 1/3 ciasta z zamrazalnika...

Gość ulaaaaaaaa
pozniej 1/3 tre i posypuje ten przekladaniec (ciasto, owoce, piana)? "nastepnie układasz na ciescie owoce...i znowu na ok 20 min do piekarnika...w tym czasie ubijasz piane z białek...po 20 min piane rozkładasz na owocach i ścierasz na tarce 1/3 ciasta i tez układasz na owocach...i na nastepne ok 20 min do piekarnika..." chyba mala pomylka;) to stare ukladam na pianie (owoce są nizej) sory, ze sie czepiam, ale domyslam sie, ze chodzilo Ci o piane;) jesi mowisz, ze nieskomplikowane to robie juz jutro ;)

Gość ulaaaaaaaa
to juz wyjasniles 2 minut wczesniej;) dzieki 🌼

Gość ulaaaaaaaa
ok, jeszcze jedno pytanie...jak nakuwac to ciasto? nigdy wczesniej tak nie robilam wykalaczka? na spodzie czy jak?:D

2/3 ciasta...na to owoce...na to piana...na to 1/3 ciasta nakuwasz...widelcem...w kilku miejscach...dosyc gesto owoce moga byc mrozone..tak robie np.ze sliwkami po sezonie.. jabłka strate...

Gość ulaaaaaaaa
ok, wszystko jasne dzieki raz jeszcze ;)

jak juz ułozysz na blaszce 2/3 ciasta...to dopiero wtedy je nakuwasz...widelcem...wykałaczka..czym Ci wygodniej... te 1/3 ciasta...mozna tez rozwałkowac na stolnicy...na wielkosc blaszki i ułozyc na owocach i na pianie...

tylko ...nie musisz juz tego drugiego placka nakuwac.. smacznego:)

Gość lubiś podaj te ułamki normalni

zagniatasz ciasto...formujesz w wałek...i dzielisz go na trzy czesci...dwie do lodowki na poł godziny..i to jest spod ciasta...a jedna czesc do zamrazalnika i to jest wierzch ciasta... przez to wszystko zgłodniałam...

Gość a jak
lubicie mak , to na takie kruche ciasto ( surowe - bez zapiekania) wyrzucam gotową puszkę maku, na wierzch kładę kilka paseczków ukręconych z ciasta i do pieca.