Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem ....

jestem Swiadkiem, jakie obowiazki?

Polecane posty

Gość jestem ....

jestem swiadkiem na slubie znajomej, brat jej meza bedzie drugim swiadkiem, zarowno on jak i ja mamy swoje drugie polowki, czy przez to ze pelnimy to samo funckje bedziemy w kosciele musilie stac ze soba a nie swoimi parami? i jakie mamy obowiazki oprpocz podpisania papierow? dziekuje za pomoc

Gość nie sa beznadziejne
tak, bedziecie musieli stać razem. A poza podpisaniem nie macie żadnych obowiązków :)

Gość będziesz musiała
odpiąć welon na oczepinach, latać za panną młodą czy jej czegoś nie potzreba... bla bla bla

Gość jestem ....
ale ja jestem swiadkiem a nie DRUZKA..

tak bedziecie musieli stac za para mloda kosciele razem. no ale plus jest tego ze ze bedziecie siedziec kolo siebie przy stole. ja bylam z chlopakiem jako starsza on jako starszy i siedzielismy po drugich stronach:D

aaa to znazy ze ty idziesz na slub cywilny? aha nie jestes starsza drużba na slubiie i weselu tylko swiadkiem, wiec musisz tylko slozyc podpis i tyle.

a przepraszam, juz dopatrzylam ze to koscielny:D:P

Gość jestem ....
jestem swiadkiem, ale z tego co mi mowila znajomam mam tylko podpis zlozyc i tyle, ja chce sie bawic ze swim mezczyzna:O a nie ze swiadkiem, zreszta on tez ma dziewczyne

no bedziecie sie bawic razem przeciez, czasem ty zatanczysz ze swiadkiem czyz mlodym ale ogolnie bedziecie sie bawic razem. No ale ja nie rozumiem, tzn na tym weselu ty masz byc swiadkiem (do podpisu tylko) w kosiele a na sali na weselu beda drużbowie i jakaś para starszych drużbów? czy ty masz byc za jednym zamachem swiadkiem a potem starsza siedzaca przy panu mlodym?

tzn czasem zatanczysz ze swiadkiem czasem z mlodym w tym sensie ze ja sie idzie na wesele to nie tanczy sie tylko ze swoja para.

Gość fjkrj
ja też bede swiadkiem na slubie kościelnym 18.08. i mam takie pytanie czy konieczne jest pójście do spowiedzi?????? jestem osoba wierzaca ale nie praktykującą. nie spowiadałam się od wielu lat ale jeśli bedzie taka potrzeba to oczywiście pójde. jednak zastanawiam się czy jest to konieczne. proszę o odpowiedz.

fjkrj przyjecie komunii przez swiadka nie jest obowiazkowe, jesli ci nie zalezy na opini innych to nie idz ale ja sie osobisce nie sptkalam z takim przypadkiem ze swiadek w kosciele nie poszedl do komunii. Najlepiej zapytaj , mlodej czy ty jakos wiadek tez powinnas isc do komuni.

Gość fjkrj
masz racje ja tez się nie spotkałam z takim przypadkiem powinnam pójść bo faktycznie pewnie dziwnie by to wygladało gdybym nie poszła do komunii, pójde i zaoszczędze sobie dziwnych spojrzeń pozostałych gości:)

Gość jestem ...
niestety cie zasmuce, swiadek musi isc do spodziedzi, czasem nawet wymagane jest zaswiadczenie o odbyciu takiej spowiedzi

ja nie musialam miec zaswiadczenia o spowiedzi jako swiadek. najlepiej wypytac mloda, bo moze faktycznie w tym kosciele beda chcieli jakies zaswiadczenie.

Przeciez swiadek i drużba to jedno i to samo:) Przynajmniej na kazdym weselu na jakim bylam tak bylo, nie wiem, moze niektorzy odrozniaja to jako 2 oddzielne sprawy

a i tu sie myslisz. swiadek i druzba to moze byc ale nie musi ta sama osoba. spotkalam sie z czyms takim.

jesli sie mowi ze ktos jest swadkiem to osoba ta sklada swoj podpis jesli ktos mowi ze jest strszym druzba to jego oowiazkiem jest siedzenie przy parze mlodej i zabwiania towrzystwa. zdarza sie tak i to bardzo czesto, prawie zawsze ze jedna osoba jest swiadkiem i zarazem starszym druzba. lecz sa wyjatki

byc moze tak jest, ja sie nie kloce, tylko ze zawsze spotykalam sie z sytuacja, ze swiadek i druzba to byla jedna osoba:)