Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wszechpolka

Dośc nietypowe pytanie

Polecane posty

Czy jak obca osoba sepleni rozmawiając z tobą przez telefon to czy zwrócenie jej uwagi, zeby mówiła wyraźniej jest niegrzeczne? Bo niedawno dzwoniła matka mojego kolegi, która ma wade wymowy, no i zrozumiałam mniej niż połowe z tego co powiedziała, i nie wiem teraz paru istotnych rzeczy, a bałam się jej zwrócić uwage, bo nie chciałam jej obrazić :-o I przecież nie zadzwonie do niej teraz z tekstem \"prosze powtórzyć co pani mówiła jak ostatnio pani do mnie dzowniła bo mówiła pani niewyraźnie i nie zrozumiałam\" :-o Co wy byście w ogóle zrobiły na moim miejscu? 😭

Gość Dosc typowa odpowiedz
'Halo? Haaalo..przepraszam telefon przerywa czy moglaby pani powtorzyc?'

ja tez bym nie zwrocila jej uwagi ze sepleni. moze bym powiedziala zeby mowila glosniej i wolniej bo coś nie łaczy na linii itp.

strasznie cicho panią słyszę... mogłaby pani mówić głośniej? od razu postara się mówić wyraźniej :D

Gość kanapka z serem
jak z kims rozmawiam przez telefon i go nie rozumiem to mówię, że mam uszkodzony aparat i proszę rozmówcę aby w miarę możliwości mówił głośniej i wyraźniej i bardzo za to przepraszam;)

najpierw trzeba rozróżnic seplenienie od innej wady wymowy :) hm, ja bym chyba jednak poprosiła o powtórzenie, gorzej, jeśli próby powtarzania nie przyniosłyby oczekiwanego rezultatu

Ale to może poskutkować tym, że będzie tak samo niezrozumiale seplenić, tylko, że głosniej.

Gość trzeba było walić prosto z
mostu

Gość poufna informacja
przeciez to wada wymowy i chyba logiczne jest to, ze nie zacznie ona nagle mowic normalnie bo ty tak chcesz.