Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marienn

Czy wasz ginekolog robi zdjęcia z usg?? Podobno musi a ja nie mam nic!

Polecane posty

Gość marienn

Rozmawialam z kuzynką - co wizyte ma zrobione zdjęcia usg /podobno potrzebne do szpitala będą pozatym ma śliczne zdjecia w ramce ;) /, miala już badania prenatalne, przeziernistość karkową a ja albo nic albo nic mi nie mówi!!!! A chodzę do dobrego lekarza, bardzo chwalonego - martwie sie teraz. Ona kończy a ja zaczełam 4 miesiąc. Boję sie teraz czy wszystko w porządku :(

nie muszi robić zdję, może jego machina nie ma takiej opcjii po prostu, a jak chcesz na pamiątkę to poproś

Gość Hej lekarze mają różne
metody. Nigdy nie słyszałam o tym, że zdjęcia USG są potrzebne do szpitala. Niemniej dziwne jest to, że nie miałaś badania przezierności. Ja miałam robione kilka usg( choć też zauważyłam, że część lekarzy robi więcej pomiarów, inni mniej), przezierność, badanie przepływowe, a za jakiś czas kolejne usg genetyczne. Jestem w 20 tc. Pozdrawiam

Moj na poczatku dawał zdjęcia...a teraz dostaję tylko tę tabelkę z wymiarami, wagą dzidzi no i z terminem:) To wystarczy...ale jak chcesz na pamiątkę, to wystarczy poprosić podczas wizyty i tyle:)

Ja na początku dostawałam zdjęcia, teraz dostaję tylko tę tablekę która jest chyba najważniejsza z wymiarami, wagą i terminem porodu:) A cóż to jest za badanie przezierności ?? Bo ja chyba tego nie miałam, no chyba ze lekarz robił a nic mi nie mówił...Jestem w 27 tc

Już poczytałam na google.pl...to badanie prenatalne mające na celu wykluczyć zespół Downa... Ja nie miałam tego typu badania...mam nadzieje, że to nie błąd lekarza??

Gość bziczek
cukierkowa - ja mam 29 tydzień i też dziewuszke :D:D moja ginka wogóle nie ma usg więc chodzę do innego. Może dlatego dostaje i fotki i płytę i tabelkę z wynikami. Fotki to fajna sprawa:) Ale raczej dla rodziców, wiec jeśli aparat ma taką funkcje to trzeba poprosic o zdjecia.

bziczek--->ja jutro zaczynam 28 tc:) Pozdrawiam...ja chodzę na USG prywatnie...a normalnie do tego samego gina tylko państwowo:) Jak to jest z tym badaniem przezierności karkowej???

Przeziernośc karkową lekarz robił na pewno to jego obowiązek i musi wynik wpisać do papierów, może po prostu nic nie mówił. To proste badanie, pomiar robi się w czasie zwykłego usg, trwa kilka sekund. Jakby było coś nie tak to miały obowiązek zaproponować dalsze badania, typu test potrójny czy nawet prenatalne inwazyjne.

Tylko że USG robię prywatnie no i on nie ma tam kartotek i żadnych papierów kobiet w ciąży...tylko daję podczas badania moją kartę przebiegu ciąży... Teraz to się poważnie zmartwiłam:( A może gdzies z USG w tych tablekach coś znajdę?? Tylko jakie to ma oznaczenie i w którym tc się to robi ??

ok 11-13 tc, oznaczenie NT w milimetrach wielkość, może być tak, że jak jest wielkośc prawidłowa to po prostu się nie podaje na wyniku który Ty dostajesz dla lekarza.

Gość bziczek
przezierność ma oznaczenia NT -na 100% bedzie w tabelce, którą dostałaś od gina to jedno z podstawowych badań i być musi.

Nigdzie nie ma na żadnym USG wartości NT wpisanej, w zadnej z tabelek:( Pewnie mi nie zrobił tego badania:( Chociaż co wizyta mówi mi że wszystko niby jest ok, pokazuje na USG kręgosłup, nóżki, łapki itp... Zmartwiłam się strasznie, nie wiem...a to naprawdę dobry specjalista...teraz to już nie ma sensu robić tego badania, bo za pózno:(

Gość Co do przezierności to nie
zgodzę się z poprzedniczką. Mój lekarz ma sprzęt usg i to całkiem dobry, ale wysłał mnie na badanie NT, na aparat który ma również funkcję 3D do lekarza, który prawie wyłącznie zajmuje się ultrasonografią. To badanie wykonuje sie między 11, a 14 tc. Wynik niepodejrzany to do 2,5 cm. Jeśli fałd karkowy jest poszerzony powinna być zrobiona dalsza diagnostyka test PAPPA, lub od razu amniopunkcja. Przy tym badaniu jest sprawdzana również obecność kości nosowej. Pozdrawiam

Cukierkowa nie martw się, na pewno to sprawdził, i wszystko jest w porządku. To tak samo podstawowe badanie jak sprawdzenie czy serduszko bije...

Cukierkowa. Teraz jest za późno, ale nie martw się, spokojnie. Ja też poczatkowo się martwiłam, bo część dziewczyn ma z każdego badania wybiary AC, FL itd, a ja tego nie miałam, dopiero ostatnio. Pomyśl, że przy wadach generalnie jest też zły przepływ krwi, zła praca serca, często niewidoczna kość nosowa właśnie ok 13 tc, więc pewno wszystko jest dobrze i brak tego badania nie szkodzi. Nie martw się!!!

No mam nadzieje, ale teraz to nawet nie ma sensu pytać, bo to i tak nic nie zmieni...serduszko bije, widziałam na każdym USG do tej pory no i czuje ruchy małej:) A poza tym to jeszcze nie słuchałam osobiście bicia serduszka Niuni...mam nadzieje, ze wkrótce usłyszymy...Zmartwiłam sie tym NT trochę, no ale teraz co ma być to bedzie...u nas w rodzinie nie ma chorób genetycznych ani żadnych poważniejszych...mam nadzieje, ze tak pozostanie Dzieki za słowa otuchy...pozdrawiam:*

Cykierkowa. Każdy lekarz ma swoją metodę. Podobnie ze słuchaniem serduszka. Wielu podłącza do KTG, a inni ( w tym mój ) ogląda serduszko na usg i włączał dwukrotnie już dźwięk przy usg i tam słuchamy. Spokojnie. Jeśli Twój lekarz uchodzi za b. dobrego, to napewno niczego nie zaniedbał. Pozdrawiam

Dzieki wielkie...podniosłyście mnie na duchu, bo inaczej bym spanikowała...ehh...mam nadzieje, ze wszystko jest ok... A czy da się poprzez np. wymiary dziecka stwierdzić teraz czy ma jakieś wady ??

Cukierkowa zaraz w tyłek dostaniesz kopniaka, wirtualnie co prawda ale może choć trochę zaboli. Przestać, usg połówkowe też pewnie miałaś i wtedy też na pewno lekarz sprawdził wszystkie narządy, czy pracuje wszystko jak należy. Niestety to czy dzidzia jest w 100 procentach zdrowa okaże się dopiero po urodzeniu, usg nie daje żadnej gwarancjii ale może wykazać jakieś symptomy albo wskazówki ewentualnej choroby. Masz świetnego lekarza więc się nie zamartwiaj bo pamiętaj że dziecko stresuje się razem z Tobą...

Gość marienn
Cukierkowa - widze, że martwisz się tak jak ja ;( szukam natej mojej karcie i niewidze NT mam jakieś --- CRL 45mm - co to znaczy?? Zastanawia mnie jeszcze opis w okienku TĘTNO PŁODU - za pierwszym badaniem /7/8tc/ wpisał +, za drugim badaniem /11/12tc/ wpisał coś ale nie umiem odczytać coś jak Stur, Shur, Shm.. yyy???

Wiem własnie dlatego już przestaję...nie chcę mieć siniaków na tyłku:P Nawet wirtualnych:D USG miałam robionych kilka, sporo nawet...zawsze mi pokazuje dzidzię, serduszko...mierzy wymiary chociaż też nie wszystkie...ale np. długość kości udowej, obwód brzuszka, wagę dzidzi podaje itp...więc mam nadzieje, ze jest ok...wiem, że do porodu nic nie bedzie wiadomo, wiec jeszcze 3 miesiące... Dzieki wielkie za wsparcie...nie ma się co zamartwiać na zapas...jak narazie symptomów nie ma, no może jak dla mnie mała waga dzidzi...chociaż lekarz mówi że ok i że w normie:) W 25 tc ważyła 620 g:)

marienn--->ja NT nie mam nigdzie, ani CRL nie mam nawet... przy tętno płodu mam zawsze wpisywany (+) co znaczy ze serduszko jest na plus i bije:) A dopiero w 25 tc wpisał mi 140-to tętno dziecka...prosiłam żeby zbadał jakie ma tętno, zbadał ale posłuchac mi nie dał niestety...

Gość marienn
No to pięknie ciekawe co mi wpisał skoro Ty masz zawsze plusik :( Chyba osiwieje całe szczęscie że wizyta w poniedziałek!!

Nie ma się co zamartwiać na zapas...wizytę masz w poniedziałek więc zapytaj o wszystko, co cię niepokoi...i tyle, po to jest lekarz, żeby rozwiać Twoje wątpliwości:) Ja mam wizytę dopiero 12 sierpnia, ale mam nadzieje, ze do tego czasu wszystko bedzie ok...jakoś trzeba sobie radzić a przede wszystkim wierzyć, że wszystko jest ok...narazie nie mam powodów do niepokoju, bo lekarz za każdym razem robił mi USG no i nie miał zastrzeżeń co do wymiarów i wagi więc mu wierzę:) Pozdrawiam i nie martw się...na pewno wszystko będzie dobrze...musi być:)

Gość bziczek
cukierkowa, na pewno jest ok. Skoro jest dobrym lekarzem to takich podstawowych badań na pewno nie zniedbał. Sam ma aparat, sam prowadzi Twoją ciążę to pewnie sobie sprawdził wynik i zapisał - dla rodziców wazniejsze jest zazwyczaj to co widzą na monitorze:) a dla lekarzy te wszytskie pomiary. Dla przykładu : ta moja gink która nie ma aparatu usg i wysyła mnie do innego fachowca słucha mi serduszka małej normalnie przez powłoki brzuszne. Przy tym sprawdza mi szyjkę, twardosć brzucha etc. Ale są lekarze, którzy tego nie robią za każdym razem - co nie znacy ze sa gorsi;) Każdy ma inne metody postepowania z pacjentkami i leczenia

Gość marienn
Cukierkowa wszystkiego dobrego - Ty już w 27tc ja dopiero 14 :) badanie będzie w 15 liczę na szczęscie, że może będziewidać czy chłopiec czy dziewczynka... Znalazłam coś takiego: http://www.czarodziej.pl/serwis/d/serwis_karta_ciazy.html Teraz szukam czy moje CRL było prawidłowe..

No dokładnie....każdy lekarz ma swoje metody...mój ma już praktykę 25-letnią:)Jest świetnym i cierpliwym lekarzem...na każdej wizycie bada mnie na fotelu...twardość brzucha też (mam twardy brzuszek niestety), macicę i ułożenie tego wszystkiego w środku:) USG robi i też widzi to co ma widzieć...ja tam widzę tylko to co mi pokazuje i tyle...a dla niego ważniejsze są rzeczywiście parametry...jeśli by coś było nie tak, to by chyba powiedział... Nie ma się co martwić na zapas...a moja Niunia jest cudna-zawsze jak zjem coś słodkiego (a jem tego duuuzo, bo uwielbiam i mam nieodpartą ochotę w ciąży na słodycze) to się wierci...jakby dziekowała za te pyszności:P

Gość marienn
Cukierkowa -podobno na dziewczynkę tak za słodkościami się przepada. Ja tam wolę sledziki i ogóreczki hahaha, chociaż zawsze lubiałam więc trudno mi się określić czy to faktycznie na chłopczyka :) Byle zdrowe nic więcej nie trzeba! 🌼