Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosiaczek...24

POSTINOR - proszę o rady

Polecane posty

Gość gosiaczek...24

Dziś w nocy pękła prezerwatywa w trakcie, nic nie poczuliśmy, czyli mial wytrysk we mnie. Dziś jest 8-9 dzień cyklu (24 lub 25 lipca dostałam okres, niestety nie pamiętam dokładnie,wiem że był to wtorek lub środa w tamtym tygodniu i w sumie dopiero 3 dni temu przestałam krwawić). Prawdopodobieństwo raczej niewielkie, tym bardziej że okres mam regularnie (z jednodniowymi wahaniami), ale rzecz jasna mam nerwa. Postinoru nigdy nie brałam, bo nigdy nie zdarzyla mi się taka sytuacja. Rozmawiałam ze swoją ginekolog przez telefon, może się spotkać ze mną dopiero wieczorem. Powiedziala że zapisze mi Postinor albo coś na E... nie pamiętam. Mam kilka pytań: - czy Postinor zażyty od razu daje większą pewność niż zażyty np. po 15 godzinach? czy nie ma to znaczenia? - jaki jest procent pewności że zadziała? - czy i jakie są skutki uboczne? - czy znacie przypadki żeby nie zadziałał u kogoś? Dziękuję za wszelkie informacje.

Gość fujara
bierzesz pigulki antykoncepcyje? im wczesniej wziety, tym wieksza skutecznosc nie znam przypadku, zeby nie zadzialal

Gość gosiaczek...24
Nie, nie biorę. Prezerwatyw używaliśmy zawsze i nigdy nie zawiodły. A tym razem po prostu pękła i dopiero gdy wyszedł ze mnie, poczułam jak się ze mnie "wylewa" sperma. No po prostu - normalnie wytrysk, jakbyśmy robili to bez gumki.

- czy Postinor zażyty od razu daje większą pewność niż zażyty np. po 15 godzinach? czy nie ma to znaczenia? - postinor jest skuteczny do 72 h po stosunku, im później tym lepiej - jaki jest procent pewności że zadziała? - 99 % - czy i jakie są skutki uboczne? - sajgon w organizmie, silne krwawienia, bóle brzucha, nieregularne cykle, co za tym idzie niemożliwośc okreslenia swoich dni płodych i niepłodnych = ryzyko kolejnej wpadki - czy znacie przypadki żeby nie zadziałał u kogoś? - nie to na E to pewnie Escapelle

Gość nie.........
postinor moze zadzialac do 72h po stosunku, ale nie pozniej

Gość Janina - Radio Maryja
Nie zabijaj tego dziecka !

Gość nie.........
tu na kafe jakas laska pisala, ze jej nie zadzialal postinor :(

Gość gosiaczek...24
No dzięki, a ten Escapelle działa IDENTYCZNIE jak Postinor? Boje się trochę że w naszej aptece może nie być :O mieszkam w małym mieście, a do najbliższego większego mam 30 km, a jak na nieszczęście mój facet ma samochód w naprawie. Nasi bliscy znajomi nie mają samochodów.

Gość szybko szybko..
ja znam przypadek nie zadziałania postinoru - teraz są słodziachne bliźniki z tego:) P. czy E. działają tylko zapobiegając zagnieżdżeniu się zarodka, więc jeśli zagnieździ się wczesniej niż żazyjesz go to nie zadziała, ta dziewczyna która ma bliźniaki następnego dnia po stosunku brała i pudło..

Gość Janina - Radio Maryja
5 przykazanie wspomnij kiedy będziesz mordować dziecko, owoc milości :( Boże spraw by się oświecila i dala życie nienarodzonemu !

Gość gosiaczek...24
to nie jest dziecko, zapłodnienie komórki jajowej nie następuje tak szybko Janino :)

nie słychaj janiny, nie ona będzie twoje ew. dziecko wychowywac jesli chcesz miec spokój to zażyj ryzyko jest ale to Ty musisz podjąc decyzję o zażyciu pigułki rozważ czy mbyłaby dla ciebie ew. ciąża - tragedią czy nie

Gość gosiaczek...24
Jestem absolutnie przekonana że nie chcę dziecka. Przykro mi to stwierdzić, wiem że was oburzę, ale gdybym była jednak w ciąży - jestem zdecydowana usunąć. To niewykonalne w tej chwili by mieć dziecko. Jesteśmy w b. kiepskiej sytuacji finansowej, ale to jeszcze nic. Prawdopodobnie z tym chłopakiem się rozstanę, bo wszystko do tego zmierza, ale to nie temat na to forum, tylko na uczuciowe.

ja wiem, ze 72 h to mało aby w panice podejmowac zyciowe decyzje, ale skoro chodza Ci po głowie myśli o rozstaniu, aborcji to już lepiej wydac kilka złortych na postinor niż tysiące na skrobankę

Gość fujara
jesli istnieje prawdopodobienstwo, ze moze nie byc w Twojej aptece postinoru popros o recepte na tabl antykoncepcyjne microgynon lub stediril (jest ich wiecej, ale nie pamietam) i zastosuj metode Yuzpe

Gość _wredota_
do tego Yuzpe duzo tansza jest :)

Gość gosiaczek...24
dzwonilam do naszej apteki, na szczescie mają postinor. Miła pani powiedziala że może mi go dać nawet teraz pod warunkiem że potem dowiozę jej receptę. Od stosunku minęło ok 11 godzin.

Gość _wredota_
stediril na recepte kosztuje ok 3 zl, a microgynon ok 8 zl postinor kiedys kosztwal 50 zl, ale to daaawno bylo a dzialanie takie samo :)

Gość _wredota_
aa! no i anty zostanie Ci na nastepny raz, bo z opakowania zuzywasz tylko 8 tabletek oczywiscie nie zycze nastepnego razu ;)

Gość Łoleksandra
Osobiście wolę Escapelle, bo brałam raz i się dobrze newet po niej czułam. Zresztą jakoś do nowszych specyfików mam większe zaufanie. Jedna tabletka - jedna dawka - nie ma, ze się zapomni o kolejnej, na ulotce piszą, ze jest większa skuteczność w trzeciej dobie. Z kolei mojej kumpeli lekarz nie chciał przepisać tabletki doraźnej i biegała po znajomych po tabsy anty, zeby zastosować metodę Yuzpego :/ Tyle, że oglądałam ostatnio na Club TV, jest taki program o seksie i mówili w nim, że po pierwsze skuteczność tej metody ocenia się na 75%., że zwykle objawy uboczne są silniejsze po jej zastosowaniu niż po Escapelle czy Postinoru. No i trzeba pamiętać, że nie wszystkie się nadają do tego (nie mogą byc trójfazowe). Czyli nadają się: . Gravistat 125 . Microgynon . Minisiston . Rigevidon . Stediril 30 Tyle, że w składzie zwykłej tabletki "po" nie ma estrogenów, mogą go więc stosować kobiety, które ze względów zdrowotnych (zwiększone ryzyko raka piersi, mięśniaki macicy) powinny ich unikać. No ale z braku laku i kit dobry ;) W każdym razie bezpieczniej jest wykupić tabletke... gosiaczek...24, jak wzielaś już po 11 godzinach, to mozesz być spokojna. Ja z tego co pamiętam zażyłam Escapelle w 37 godzinie i mamą nie zostałam :D

tez jestem za tym, aby stosowac tabletkę do tego przeznaczoną a nie kombinowac ze zwykłymi tabsami a co to w ogóle za lekarz co nie chciał przepisać tabletki \"po\"???? kijem bym go trzasnęła może sam by potem takiej matce pomagał? nie sądzę :o

Gość uprawiając seks
nalezy się liczyć z pewnymi konsekwencjami, które może wywołać.....wydaje mi sie, że osoby zdecydowane na seks, powinni być odpowiedziane... i sie zabezpieczać...ciekawe co bys zrobiła gdyby nie było postinoru..?? ja swoją drogą uważam, że zabezpieczać się oznacza robic cos, aby nie dopuścić do wytrysku, który mógłby spowodować zapłodnienie, a nie juz po fakcie ładowac w siebie postinor... ja osobiście zabezpieczam sie tabletkami antykoncepcyjnymi...(to wynika również z innego powodu, nie tylko chęci zabezpieczenia), oczywiście zdarzaja się przypadki, wktórych i tabletki zawodzą... i licze się z taka ewentualnością.... jednak nigdy nie wezme postinoru...nawet wtedy gdy używalismy gumki i róznie bywało...nie brałam...

Gość chyba lepiej juz nie upraiwac
seksu, niz brac pod uwagę myśl o skrobance??albo sie porzadnie zabezpieczyć? a nie jakimiś starymi prezerwatywami? egoiści i dzieci, które chca się zabawić, a nie biora pod uwage konsekwencji...

Gość przepraszam ale
czy autorka próbuje sobie poprawić humor mówiąc "miła pani"?? nawet pani sprzedająca witamine C jest miła, więc niekoneicznie musi sie wczuwac w twoją sytuacje, bo chyba to chciałaś zasugerować?

Gość oczywiscie Haris
masz racje, ja nie narzucam, wyrazam swoje zdanie...a prawda jest taka, ze wiekszosc ludzi w ogole nie mysli, postinor powinien juz byc ostatecznoscia dla tych ktorym sie cos zdarzylo...(chociaz ja go daLEJ NIE popieram)...natomaist czytajac niektore posty tutaj, rowniez wczesniej czy ogolnie ilosc sprzedawanych postinorow w aptece jest to bulwersujace:| nie lepiej pomyslec wczesniej> tylko isc na latwizne?

Gość _wredota_
tabletki NIGDY nie zawodza