Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maniek z bramy

Czy modlicie sie za dusze czysccowe?

Polecane posty

Gość maniek z bramy

Kto sie modli za te biedne kochane dusze,ktore same sobie nie moga pomoc?One licza na nasza pomoc,same szczodrze sie za modlitwy odwdzieczajac.Nasze modlitwy skracaja ich cierpienia w czysccu i przyblizaja momeny spotkania Pana w Niebie.

Gość Ja się w ogóle dziwię
że nie jestes w kościele i się nie modlisz, tylko siedzisz na kafe i błędy walisz

Gość maniek z bramy
jezeli tu gdzies jest blad-to musisz niestety popracowac ze slownikiem jezyka polskiego.A poza tym-piszesz nie na temat-nie uwazasz? Zycze tobie zebys mial kogos kto bedzie mial jednak inne zdanie na ten temat po twojej smierci,niz ty teraz...

Gość manniek z bramy
ostrzegam wszystkich przed oszolomem ktory przywlaszczyl sobie moj nick pisany przez jedno "n",zaczerniajac go.

Gość A MOZE KTORAS
jest cos takiego jak obieg milosci pomiedzy nami,duszami czysccowymi i tymi w Niebie.Modlac sie za dusze czysccowe zyskujemy sobie sprzymierzencow,ktorzy beda nam pomagac nie tylko z czyscca,ale takze i pozniej z nieba...Czyz to nie wspaniale?

Gość taki z ciebie katolik
a nie wiesz ze teraz kosciol uważa ze nie ma czyscca :O

Gość ala z Ib
ja nie, ale sąsiadka sie namiętnie modli. Nawet opowiadała, jak widziała po swoich gorliwych modłach księży wzlatujacych do nieba, raz nawet biskupa.

Gość rok temu papiez i to jego cale
konsylium nad tym obradowali czy istnieje ten czysciec czy nie

caly ten pomysl z duszami czysccowymi powstal po to, aby dac pretekst wiernym do skladania ofiar (oczywiscie materialnych) w ich intencji na kosciol. ze niby duszy w czysccu pomoze, jak sie ksiedzu da pieniadze, albo kupi odpust. byla to jedna z rzeczy, przeciwko ktorym wystapil Marcin Luter, slusznie zauwazajac, ze o zadnym czysccu nie ma w biblii ani slowa. a teraz sie beda zastanawiac, czy tego nie cofnac, heheh.... jak tak spojrzec na instytucje kosciola z cala perpektywa jej historii, to jest naprawde smieszna :P

Gość manniek z bramy
zastanawia mnie taka rzecz:po co ateisci pisza tu ze niby jakis papiez sie zastanawial nad istnieniem czyscca?Rownie dobrze moglbys/moglabys napisac ze sie zastanawial nad istnieniem Nieba.Obie te rzeczy nie podlegaly NIGDY zadnym debatom.Sa oczywiste.Swieci,ktorzy wsrod nas SA-ida wprost do nieba,reszta do czyscca,lub niestety do piekla.To sa bardzo powazne sprawy.Dotycza calej wiecznosci.Zawsze.

Gość rok temu papiez i to jego cale
ja nie jestem ateistą :O tak było

manniek z bramy zastanawia mnie taka rzecz o co ateisci pisza tu ze niby jakis papiez sie zastanawial nad istnieniem czyscca?Rownie dobrze moglbys/moglabys napisac ze sie zastanawial nad istnieniem Nieba.Obie te rzeczy nie podlegaly NIGDY zadnym debatom.Sa oczywiste. :D oczywiscie, ze podlegaly, hierarchowie kosciola od setek lat roztrzasali te sprawy i nie tylko te :) liczyli rowniez diably na glowce od szpilki. a np. dla Hindusow nic z tego, o czym piszesz nie jest oczywiste, bo oni wierza w ciagle reinkarnacje, ktorych celem jest osiagniecie nirwany. oczywiste jest tylko dla dzieci wychowanych w malym, katolickim swiatku, ktorym na katechezie wmawia sie, ze religia katolicka jest jedyna na swiecie i najprawdziwsza, ktorym nie daje sie mozliwosci wyboru, tylko indoktrynuje w jednym kierunku, calkiem jak u Orwella...

Gość manniek z bramy
anyzowka-opanuj swoja nienawisc.Nie jest ona tematem tego topiku.Mozesz oskarzac kogos-ale czy my-katolicy za to odpowiadamy?

Gość malinka ta
ja sie modle i zamawiam za nie Msze.To jest pomagajace.

jaka nienawisc? ja tylko opisuje sytuacje, tak, jak naprawde wyglada. przeczytaj moj post jeszcze raz i wskaz mi jakies wyrazenie, ktore by tam wyrazalo jakakolwiek nienawisc :) ja Wam tylko serdecznie wspolczuje tego, ze marnujecie mnostwo energii (i czasu, a nierzadko i pieniedzy) na rzeczy kompletnie zbedne i bezsensowne.

malinka ta ja sie modle i zamawiam za nie Msze.To jest pomagajace. oto i przyklad. oczywiscie, ze to bardzo pomagajace, takie dawanie na msze, najbardziej pomaga ksiedzu, ktory sobie za to kupi nowy odtwarzacz DVD.

Gość manniek z bramy
anyzowka-masz jakis monopol na prawde?Idz stad jezeli to wszystko co masz do powiedzenia. Pytalem czy sie modlicie-nie o to czy ziejecie nienawiscia do katolikow.Ze ziejecie-widac.Nie musze pytac.

Gość manniek z bramy
ja codziennie wieczorem pokutnie poleruje językiem kule mojego kochanego wikarego,wzamian za co łaskawie mi pozwala również possać:)

Gość manniek z bramy
Popatrzcie sobie tylko WY-wszelkiej masci ateisci,ktorzy jestescie tak "tolerancyjni inaczej".Wystarczy tylko wspomniec -a wy juz dajecie pokaz tej swojej "TOLERANCJI". Jeszcze raz prosze was-odejdzcie stad.A jesli chcecie tu pisac-piszcie na temat.

za dusze w czyśccu cierpiące to się nie modlę. ale ogółem potrafię się modlić i uważam że mi to nie ubliża :]

Gość manniek z bramy
wracając do tematu-czy znacie jakies amatorskie stronki z erotycznymi scenkami biblijnymi?

manniek, ja nie zieje zadna nienawiscia, GDZIE TY TO WIDZISZ, czlowieku??? chyba ta wiara zakloca Ci percepcje do reszty, jesli widzisz w moich wypowiedziach cokolwiek takiego. ale oczywiscie, latwiej bezmyslnie powiedziec \"anyzowka zieje nienawiscia\" i nawet nie probowac czytac jej postow ze zrozumieniem..... nie napisalam zreszta nic, co byloby moim wymyslem, a jedynie obiektywnie stwierdzalne fakty. jesli mi nie wierzysz, to poczytaj sobie o historii kosciola. moze wtedy te rozowe okulary troche opadna Ci z noska..

Gość manniek z bramy
anyzowka-ja tu co prawda niedawno,ale juz co nieco kumam.Jesli idzie o wiare-kochana.Czy ty zdajesz sobie sprawe jak ja daleko jestem od takich mysli?To o czym piszesz jest gdzies tam kolo poczatku drogi chrzescijanina.Ale przyznam sie tobie,ze nigdy nawet tak nie myslalem,dlatego w moim wzrastaniu w wierze takiego etapu nie przechodzilem.A ty mi kazesz wracac?Ja jestem szczesliwy z Chrystusem.Ale ty chyba tego nie rozumiesz-niestety. Ja sie modle,za dusze w czysccu-bo to im baaardzo pomaga.Modle sie za wszystkie duszyczki.Prosze tez nieraz Pana Boga o to,zeby dal szanse tym ktorzy zasluzyli na pieklo,aby dostali sie do czyscca.Nawet na bardzo dlugo.Za wszystkich.Bez wyjatku.

wiesz, zalozmy na chwile, ze z tymi duszami to prawda. wiec powiem Ci tak - z cala pewnoscia, gdybym umarla i trafila do tego czyscca, to wolalabym, zeby moi bliscy na ziemi - po pierwsze wydali pieniadze albo na siebie, albo na potrzebujacych, ale na pewno nie na darmozjadow - ksiezy, po drugie wolalabym, zeby swoj wolny czas spedzali na czyms pozytecznym dla nich, np. na czytaniu, nauce, sporcie, spotkaniach towarzyskich, udzielaniu sie w akcjach ekologicznych lub charytatywnych, czy nawet spaniu, a NIE na bezproduktywnym klepaniu modlitw.

Gość manniek z bramy
zamawianie Mszy sw.ma taki sens,ze jest to powtarzanie na ziemi i wciaz ofiary Jezusa(krzyzowej).To jest sens ofiarowania .My sami nic nie mozemy im pomoc-gdyby nie Bog.Te kilka grosikow ktore przy tej okazji dajemy,nie ma naprawde zadnego znaczenia.Jest to calkowicie przy okazji.Liczy sie wlasnie ta Msza-ta Ofiara.To im pomaga.Piszesz o ksiezach jako o darmozjadach.Przykre to,bo oni takimi nie sa.Sa nastepcami apostolow,ktorych to Jezus obciazyl odpowiedzialnoscia za pomoc nam wszystkim w zbawieniu,czyli dostaniu sie do nieba.To jest sens istnienia kleru. Modlitwa nie jest tez bezmyslnym powtarzaniem jakichs regulek.Ja sie prawie wcale tak nie modle.Ja rozmawiam z Bogiem jak z moim Tata-najlepszym ze wszystkich Ojcem.To jest na tej zasadzie.Taka rozmowa daje mi radosc.Mowie Mu o wszystkim.Dokladnie o wszystkim.To jest zarzylosc.Rozmowa.Ach.No cos wspanialego.

Gość wiarze i modlę się za nie

Gość manniek z bramy
Czekam na te chwile kiedy bede sie mogl modlic,rozmawiac z NIM.Nie moge sie wprost doczakac ,a ty mowisz o jakims klepaniu.To RADOSC.Odczuwam wzruszenie na sama mysl o rozmowie z Nim.Moj duch unosi sie wtedy gdzies tam,wysoko.