Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nika79

czy ktos zna sprawdzony sposob na krety?

Polecane posty

Gość pies ...
wpuść psa do ogródka ...kret po jakims czasie sie wyniesie my walczyliśmy z krete wszyskim i bez skutku

Gość pokochać
:)

do joanna. gdynia bardzo zabawne, po co wogole piszesz takie bzdety, jak nie wiesz to nie zabieraj glosu

moi rodzice tez walczyli z kretami - tan pret z butelka tez nie pomagal, pis oczywiscie tez nie. w koncu ojciec kupil takie urzadzenie - wsadza sie je w ziemie, tuz pod powierzchie i wydaje ono taki dziwny ciechy dzwiek no i krety znikly.

Gość świece dymne
sprawdzone :)

W sklepach ogrodniczych są rózne specyfiki-ale chyba najlepsze jest urzadzenie ,które wydaje ultradzwięki-tylko jest dość drogie-no i jedno nie wystarczy bo to ma określony zasięg-ja mam dwa-o mniejszym zasiegu-a przydałyby się jeszcze dwa-ale wygania krety. No ale najskuteczniejsza jednak jest cierpliwość i łopata :D-no i tanie :D :D :D

Gość rtjhtdyj
najlepsza jest nafta-sprawdzony sposób moich dziadków,bo maja duzy ogród.Wlewsz naftę w kopczyki (najpierw robisz dziure oczywiście) jakies pół szklanki na 1 kopczyk.Krety znikają od razu,tylko potem troche sierdzi w ogródku.A z tego co pamietam dziadkowie kupowali specyfiki sklepowo-ogrodnicze i nic nie dawały-może mieli wyjątkowo upartego kreta :)

Gość majkuś
u mnie zdał egzamin karbit kupowany w sklepie ogrodniczym. Kilka kamyczków wrzucasz do otworu i polewasz wodą. Śmierdzi to niemiłosiernie, wydziela też jakiś gaz i diabliki uciekają. Niestety nie jest skuteczne na nornice (nie wiem dlaczego?), bo one teraz goszczą na mojej działce w zastępstwie za krety. I co lepsze?

na nornice i na krety :1 kg lisci i kwiarow bzu czarnego(bez kulek) na 10 litorw wody,odstawic,codziennie mieszac a jak sie przestanie burzyc wlewac do dziur razem z liscmi,(to tak okolo 2 tygodni,jesli jest cieplo to krocej,to musi sie po prostu przefermentowac)

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Tylko się nie śmiej, ale u nas poskutkowało to: wtykasz do otworu w kopczyku odpad z wędzonej ryby, np. głowę ze śledzia czy inne resztki.

Gość yssaian
Zakopujesz do ziemi butelki szyjką do góry. Około 1szt. na 2 ary. I załatwione. Trzeba tylko wylewać wodę z butelek. Szyjka powinna wystawać z ziemi około 5cm. Chwilę to trwa ale krety znikaja

Gość ,jfdfjnfd,nmffd
szyjki od butelek do ziemi, niektorzy tez wbijaja w ziemie pret na ktorym wieszaja metalowa puszke ktora pod wplywem wiatru dzwoni o pret odstraszajac krety ale musze przyznac ze te sposoby nie sa jakos rewelacyjnie skuteczne:o jak chcesz cos zabójczego to grudki karbidu sa skuteczniejsze ale robisz w ten sposob komore gazowa dla kreta ktory sie truje w swojej norze, malo to humanitarne:o

Gość lasi
Są takie brzęczyki. U nas się sprawdziły w 100 %. Brzęczą cicho i co jakiś czas ale te wibracje odstraszają skutecznie krety. Kiedyś mieliśmy duży problem z tymi stworzonkami, a teraz nie mamy. Polecam

Gość ocet
siersc psa.mowie powazne.jezeli masz psa( albo znajomi,rodzina) to popros aby po kazdym wyczesaniu psa,sierc odkladali ci w woreczek,jak uzbierasz troche to zapchaj nia dziurki krecie.DZIALA!!

Gość babcia Zosia
U mnie na działce nie zadziałała sierść psa, był taki zmyślny ,że wyrzucił na powierzchnię razem z ziemią. Zniknoł dopiero jak zaczełam sadzić wilczomlecze . Gwiazda betlejemska jest też wilczomleczem, nie wyrzucać jej wkopać na wiosnę do ogrodu, swoją i zebrać od znjomych,nie zakwitnie ,ale odstrasza krety. http://wkuchniiwogrodzie.blogspot.com/2011/03/o-mnie.html

Gość gość
Ja słyszałam że kwiaty turki działają odstraszająco na krety

Gość ayris
Też o tym słyszałam i zawsze sadziłam te kwiaty wokół trawnika. Niestety ostatnio kret zadomowił się przy wjeździe na podwórko a tam nie mam miejsca na kwiaty. Wypróbowałam już kilka środków na krety i nic, jak był tak jest. Mąż ostatnio trafił na firmę Green Style z Warszawy nahttp://greenstyle.com.pl/zwalczanie-kretow-warszawa/ i chce ich zamówić by uporali się z kretem. Powiem szczerze, że dopóki był jeden kopiec to nic nie mówiłam, ale 15 jeden na drugim to już przesada.

Gość gość
Z doświadczenia powiem tak , nie ma na nie mocnych i po prostu trzeba je polubić i koniec. z nimi nie wygracie a ja mam na dodatek nornice jeszcze w ogrodzie i ogródku

Gość gość
Ja próbowałam wszystkich tradycyjnych metod walki z kretami, odstraszenia, spłoszenia i nic nie przyniosło rezultatu. W końcu zdecydowałam się na pomoc specjalisty http://gwaraddd.pl/ i od tego czasu mam spokój.

Gość Gorczyka41
Podobno specjalne siatki na krety działają całkiem dobrze, chociaż ja raczej polecam udać się do profesjonalisty, który zajmie się naszym problemem. Trochę informacji na ten temat można przeczytać np. tutaj http://www.duda.org.pl/uslugi-i-przemysl/zwalczanie-ogrodowych-szkodnikow/ . Myślę że to chociaż trochę rozjaśni ten problem.