Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nastolatka-1991

pomóżcie mi...16 lat i brak miesiączki

Polecane posty

Gość nastolatka-1991

Pomóżcie...Mam 16 lat i...nie miałqam jeszcze miesiączki, czytałam ostatnio w jednaj gazecie, że jeżeli dziewczyna ma 16 lat i jeszcze nie pojhawiła się u niej miesiączka to ma problemy z jajnikami,musi sie leczyci nie będie mogła mieć dzieci :( czy to prawda? Dodam jeszcze że w wieku 12 lat miałam operacje narki prawej (miałam kamicę narkową) i raz rozbijany laserem. Boję się, że przy operacji uszkodzili mi coś w organizmie i dlatego nie mam miesiączk. Boje sie troche wizyty u ginekologa. Koleżanka mówiła, ze tez ma ten problem, była u ginekologa i lekarz polecił jej tabletki o nazwie Luteina lecz mówiła ze strasznie po nich boli ja głowa a ja słyszałam że wspomaga odchudzanie (odchudzam sie bo przy wzroście 155 cm waże 60 kg). Co mam robić?

Gość simona23
Ja dostałam miesiączke w wieku 16 lat, więc jeszcze może przyjdzie.

Gość the best girl
wiesz co?? ja w wieku 14 lat dostałam miesiączkę i właściwie nie jest to fajne. nie nawidzę mieć okresu. A Ty dopiero w wieku 17-18 lat powinnas pojsc do ginekologa sie zbadac. Jeszcze nic nie wiedomo wiec nie panikuj. greetings

Gość kamkaa
jeszcze nie masz sie co martwic.

Gość nie ma się czego
bac, a lepiej wiedzieć co się dzieje. Nie słuchaj bzdur, idź jak na kobietę przystało do ginekologa, w końcu nie jesteś dzieckiem, i wszystko będzie ok :)

Gość Gośka xD
ja dostałam jak miałam 13 lat...

Powitanie to okres dojrzewania płciowego. Okres ten sterowany jest przez podwzgórze i gruczoły wewnętrznego wydzielania, głównie przysadkę mózgową, jajniki, jądra i nadnercza. U dziewcząt rozpoczyna się w wieku 11–13 lat . Od tego momentu następuje wzmożone wydzielanie przez przedni płat przysadki tzw. gonadotropin czyli hormonów FSH i LH, inicjujących wytwarzanie przez jajniki hormonów płciowych jakimi są — estrogeny, progesteron i inne. Pod wpływem tych hormonów rozwijają się organiczne cechy płciowe: sutki, owłosienie łonowe i pod pachami. Przełomowym objawem pokwitania jest pojawienie się pierwszej miesiączki – tzw. menarche. Pierwsze miesiączki mogą pojawiać się nieregularnie, gdyż często zdarzają się wówczas tzw. cykle bezowulacyjne. U pokwitających dziewcząt cykle bezowulacyjne uważa się za stan przejściowy i w tym sensie normalny. Pomimo fizjologicznej normalności okresu przejściowego dobrze jest skonsultować się w tej sprawie z lekarzem.

Jeżeli dziewczyna nie dostaje miesiaczki max w 16 r.ż to powina iść do ginekologa! To nie jest normalne!!!!!To może byc początek poważnych chorób. A ginekolog nie gryzie!!!!;-)

Gość Gośka xD
ja też uważam,ze powinnaś iść do ginka....

Gość Gośka xD
ja też uważam,ze powinnaś iść do ginka...

Dziewczyny ginekolog nie gryzie a tu chodzi o Twoje zdrowie i życie. Jeżeli wszystko jest ok to przynajmniej będziesz pewna na 100% bo lekarz to potwierdzi. A jeżeli coś nie tak to...szybka pomoc lekarza może uchronic Cię przed groźnymi chorobami.

powinna isc do ginekologa, jak sie boisz isc sama wez kolezanke albo mame, bedziesz sie lepiej czula, a u samego lekarza powiedz ze jestes pierwszy raz to na pewno bedzie wyrozumialy kazda kobitka predzej czy pozniej musi isc do gina:) ja bylam majac 13 lat:) w dodatku mialam usg:O rozryczalam sie a po wyjsciu stwierdzilam ze to nic takiego znowu nie bylo:)

a co do samej miesiaczki, dostalam majac 12 lat.... i przez cale 7 dni kiedy trwalo krwawienie nie odzywalam sie do mamy i ni wychodzilam z pokoju.... doslownie depresja:O:O :D

Ja dostałam miesiaczkę w wieku 12 lat i...zaraz potem mama zabrała mnie do ginekologa na \"pierwszą wizyte zapoznawczą\";-) Poszłyśmy do ginka kobiety:-) Miło to wspominam bo tamta babka duzo mi wytłumaczyła i pokazała i... potem już nigdy nie bałam się chodzić na kontrolne wizyty raz na rok:-) Z perspektywy czasu stwierdzam, ze ginko facet jest lepszy ale to moje prywatne zdanie;-) Teraz chodze do ginka faceta i...jeste bardzoz adowolona:-) wiem, ze nic mi specjalnego nie dolega bo lekarz \"ma mnie na oku\";-) :-D Przy okazji doktorek bada mi piersi więc mam ochrone podwójną :-)

Gość 111111111
są też ginekolodzy dzieciecy,mozesz sie do takiego wybrać,myślę,że mają inne podejście do młodej dziewczyny niz zwykli ginekolodzy