Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onnna99

do znawcow aut!

Polecane posty

Gość onnna99

mam pytanie do fascynatow aut.... moje auto jest czterodrzwiowe,natomiast auto mojego kolegi pieciodrzwiowe....prosze was o odpowiedz od czego zalezy opis auta jako czterodzwiowe lub jako trzydrzwiowe,skoro oba auta mają bagaznik? Moj kolega tlumaczy to tak,ze jest to ze wzgledu na bagaznik,poniewaz skoro przej bagaznik mozna wejsc do samochodu,liczy sie go jako "drzwi",natomiast czterodzwiowe auto to inaczej auto w ktorym nie liczy sie bagaznika,poniewaz nie mozna wejsc przez ten magaznik do srodka,wiec nie uznaje sie bagaznika jako "drzwi". Prosze miloscnikow aut o odpowiedz,naprawde chcialabym rozwiac

Gość ale masz problemy
jak jest szyba to jest liczone jako drzwi

Gość paskudztwo takie
ja wiem o podziale na 3drzwiowe i 5drzwiowe, o 4drz. nie slyszalam

Gość onnna99
No takie mam problemy obecnie,stety :) chcialabym wiedziec,bo jesli zle mysle,nie mam racji,to chce przeprosic kolege, no pomozcie prosze

Gość kolega ma racje
i wytlumaczyl Ci to jak blondynce. jasniej sie nie da

Gość onnna99
dziekuje za Twoja odpowiedz. Czy kto inny moze to potwierdzic? ze moj kolega ma racje tlumaczac mi to w taki sposob? Chcialabym aby wypowiedzial sie jeszcze ktos kto naprawde jest pewien i zna sie na "rzyczy"! prosze odezwijcie sie ludzie ktorzy znacie sie na autach!!!!

Gość ziggii
chodzi o typ nadwozia: hatchback lub sedan hatchback to 3 lub 5 drzwi i klapa bagażnika otwierana wraz z oknem, tak jak np w puncie, corsie sedan to 4 drzwi i pokrywa bagażnika otwierana bez podnoszenia szyby, np jak w renault thalia

Gość onnna99
Dziekuje ziggi :) no nareszcie

Gość ziggii
proszę pięknie :)

Gość
istnieje kilka typow nadwozi samochodow:compact,hatchback,sedan,coupe.Teraz doszly jeszcze tzw.suv-y. compact-moze byc 3 lub5 drzwiowy.Coppacty charakteryzuja sie tym,ze sa to autka male ze scietym tylem,w ktorym sa umieszczone 3cie drzwi.Jezeli ma dwoje drzwi9kierowcy i pasazera)a nie ma dwoch drzwi tylnych z bokow-to jest ta auto trzy drzwiowe.Jezeli ma drzwi boczne tylne(dla pasazerow-to jest to auto 5cio drzwiowe. przykladem auta compactowego moze byc np.golf. hatchback-sa to auta wieksze z wystajacymi tylami(bagaznikami).Moga to byc auta dwu,lub czterodrzwiowe.Charakterystyczne dla tych aut jest to,ze pokrywa bagaznika otwiera sie razem z szyba zamontowana w tej pokrywie.Nie sa to jednak drzwi,tylko jak nazwa mowi-pokrywa,czy klapa-hatch. Przyklad-np.niektore Skody Octavie. sedan-sa to auta rowniez duze,podobnej wielkosci co hatchback.Moga tez byc dwu,lub czterodrzwiowe.Roznica miedzy sedanem i hatchback\'iem polega na tym,ze sedan ma klape bagaznika bez szyby.Klapa jest blaszana i nie otwiera sie z tylna szyba. Przyklad-tez niektore Skody Octavie,Passaty,Mercedesy,Toyoty Avensis,itd. coupe-sa to nadwozia dotychczas wylacznie dwudrzwiowe.Nadwozie takie jest sztywniejsze.Sa to auta sportowe.Klapa bagaznika jak w sedanie.Ostatnio wyprodukowano auta wygladajace jak coupe-4drzwiowe. Punto nie jest typowym hatchbackiem.Zaliczylbym je raczej do typu compact.