Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*22*

A ja tak z ciekawości... Czy u Was na weselach przychodzą tzw DZIADY lub MASKI?

Polecane posty

Gość a co to jest

Gość panczurka
Byłam kiedyś na weselu w okolicach Gdańska i było takie coś w trakcie wesela - przyszedł 'dziad' (w sumie to była przebrana baba) i przyniósł prezent dla pary młodej i chyba dostał za to wódkę. Ale nie jestem pewna dokładnie co i jak, bo to się działo w trakcie zabawy i niektórzy goście nawet nie zauważyli tego epizodu...

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Noł!!!!!!!!!!!!!!!

Dość często spotykane..,łazi taki /łazik/przebrany,lub nie i zbiera pieniądze,molestuje młodych jak wychodzą z domu do ślubu...Gdyby w tej materii obowiązywały pewne wymagania/odpowiedni strój,śpiew,namiastka muzyki/,to byłoby to jeszcze do przyjęcia,ale gdy mamy do czynienia z/nie pachnącym,fałszującym,wołającym o kasę/inwiduum,to wtedy nic przyjemnego dla i tak zestresowanej czasem,młodej pary,rodziny,itd.Co zrobić aby nie wejść w konflikt z prawem??/przymus bezpośredni/...wypadało by gościa przegnać/w diabły/-delikatnie mówiąc..

Gość maści się pisze
o lol, nie spotkałam się z czymś takim.

Dziadów u nas nie widziałam, no chyba że mowa o tych co dają puste koperty:-D A tak serio, istnieje zwyczaj tzw. bram, czyli jak auto z młodymi jedzie do kościoła, to jakiś przebieraniec zastępuje mu drogę i domaga się wykupu czyli flaszki:) Zwyczaj nie jest głupi - o ile ktoś to fajnie zainscenizuje. U mnie niestety nikt się nie wysila na przebranie, wokół mieszkają same zapijaczone żule, i ile razy jedzie jakieś wesele, wyłażą na drogę i domagają się flaszki. Horror. Nie wiadomo czy takiego przejechać, czy trąbić, czy co...:( Albo jakieś dzieci niewiadomo czyje to na rowerach staną przed autem i domagają się ciastek... Bezczelność:(